גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמאל הישראלי שכח את הדרך

תומכי "הכרזת העצמאות" ניצלו את הרשת ועשו לינץ' וירטואלי בכל מי שהביע דעה שונה

האם יש דבר מתעתע יותר מאדם שמרשה לעצמו חצייה של קווים אדומים, ומצדיק כל מכה מתחת לחגורה בשם הסובלנות? אני לא יודעת מה אתכם, אבל אני מעדיפה את הדבר האמיתי, גרוע ככל שיהיה, על פני רוע שמסתיר את פניו במסכה מתוקה, שמונעת ממך להתכונן לכך שהוא יתקוף אותך.

אתמול מצאתי את עצמי נגררת לוויכוח פייסבוק. כן, זה קורה הרבה למכורים. בגדול, הדיון התנהל על-ידי קומץ קיצוניים, שנראה שהם מאמינים שהם הומאניים ונאורים, ולכן יחסלו את כל מי שלא מסכים איתם. הנושא היה "הכרזת העצמאות מהכיבוש" שמתרחשת היום ביוזמת אנשי שמאל, חתומה בידי מגוון זוכי פרסי אמנות.

יו"ר האיחוד הלאומי, יעקב כץ, מיהר לכנות את "אנשי הרוח" כ"חבורה קיקיונית של בעלי עיוות נפשי" ו"שרשרת מזון אשכנזית חולה שמעודדת את הערבים משספי הגרונות". כן, כולנו כבר יודעים שכך נשמע אדם קיצוני, ומכצל'ה כולנו גם מצפים לזה.

אבל בואו תראו, חתני כל הפרסים שאי-פעם הומצאו בישראל, שמייצגים את "הכרזת העצמאות" הזו, מיהם האנשים שתומכים בכם, ובאיזו דרך הם בוחרים להתבטא. השמאלנים הנאורים בפייסבוק נשמעים בדיוק כמו כצל'ה, ואף גרוע יותר: הדוסים, הנאצים, חירט וילדרס ורוצחי היהודים בשואה, היו כינויי החיבה שהודבקו לאלה שהעזו להביע פקפוק במהלך "הכרזת העצמאות".

הנה מגוון ציטוטי סובלנות דתית ופוליטית נבחרים: "בכל דת כתובים כל מני דברים וכל דוס בוחר לפרשם לפי הבנתו", "המתנחלים הם חבורת פסיכופטים", "לובשי הכיפות והשמלות של הדתות האחרות לא יותר טובים", ו"אני לא מבינה איך אנשים סתמיים מעזים בכלל להביע מורת רוח".

כל אלה, כמה אירוני, הן אמירות של אלה שמטיפים ל... שלום.

ה'עליהום' חגג מול גולש אחד נחוש במיוחד, שהתעקש לשאול שאלות ענייניות, אבל זכה רק ללעג ול"כאפות" וירטואליות. אחרי שהוא החליט לפרוש מהדיון כי ירדו עליו בכל דרך אפשרית (כולל "איך אני אוהבת את האנשים האלה שאומרים יום טוב במקום פאק-אוף"), היה מי שהחליט להמשיך לרדוף אותו, לחפש פרטים שלו ברשת, ולפרסם אותם עבור "מי שיתגעגע" וירצה להמשיך לעקוב אחריו.

כך נפנפו מטיפי השלום בשמו המלא, הכתובת, הטלפונים והרזומה שלו, שמיד זכה לביקורות שטניות מכל עבר, ואחת השמאלניות החביבות הוסיפה - "למען יראו וייראו".

כן, אפשר לקרוא לזה לינץ' וירטואלי, והכול בשם הנאורות, כמובן. חבורת הנאורים מטיפה אולי לסובלנות מול הפלסטינים, אבל עזבו אותם מסובלנות כלפי כל דבר שאינו מתיישב ב-100% עם דעתם. כל מי שהעיר להם, גם אם לגמרי בעדינות, זכה לממטר גידופים מכל עבר. "מישהו משגר לפה את כל החארות. איפה ה-K300?", שאל אחד הסובלניים, ונענה על-ידי אחרת - "היום יום ההולדת של היטלר, בגלל זה יצאו כל אלה מהחורים".

אין ספק שעקרב בתחפושת של כבש הוא הרבה יותר מסוכן מסתם עקרב. גם מסוכן שאותם "אנשי רוח" עטורי פרסים שחותמים בחדווה על הכרזות, לא מביטים סביבם כדי לבדוק איך נראים התומכים שלהם.

האם סוג כזה של שיח, איומים וסתימת פיות הם מה שהאנשים האלה מעוניינים לייצג? אני קצת מתקשה להאמין. גם לא מקובלים עלי התירוצים העלובים של "הגיעו מים עד נפש" ולכן אין ברירה אלא להוריד את הכפפות. העובדה שאדם אחר מתנהג באלימות ובבהמיות, לא נותנת לך את הלגיטימציה לעשות את זה, בשם שום דבר, ויהיה קדוש בעיניך ככל שיהיה.

במדינה שבה השמאל הקיצוני "רודף השלום" הפך למתלהם, לאלים ולכזה שאינו מוכן לשמוע שום דעה חוץ מזו של עצמו, איזה עתיד יש? איזו תרבות יש? מה בעצם נותר מה"רוח", חוץ מצלצולים?

פרסים ותארים אינם מהווים כיסוי אמיתי לעירום מכוער - כולם רואים אותו. אז אולי הגיע הזמן שהשמאל הקיצוני יכיר במה שהוא באמת: קיצוני, אך לא שמאל. מה זה שמאל, בכלל? האם שמאל זה רק הקמה של מדינה פלסטינית בכל מחיר? לא. שמאל הוא דרך של סובלנות, שמאל הוא חופש הביטוי, ושמאל הוא שלום. אבל למרבה הצער, כל אלה כבר אינם קיימים יותר בשמאל הקיצוני, המתנפל על כל מי שמעז להעיר לו.

ספציפית, לגבי ההכרזה הזו, אני באופן אישי אמביוולנטית. מצד אחד, ישראל צריכה לדחוף לכינונה של מדינה פלסטינית, ורצוי מאוד שזה יקרה לפני שזה ייכפה עלינו באמצעות הכרזה באו"ם ותמיכה עולמית. מצד שני, כדאי שנזכור שגם לנו יש פה אינטרס או שניים, שקוראים לו "חיי ילדינו". "אנו קוראים לכל אזרחי ישראל, לכנסת, לממשלה, לכל האזרחים בעולם ולממשלותיהם להכיר בשתי המדינות, בהן צריכות להתבטא זכות ההגדרה העצמית של שני העמים, כמו גם העקרונות הכלליים של הדמוקרטיה והשוויון", כך נכתב בהכרזה היפה.

אני באופן אישי אשמח מאוד לראות את זה קורה. אבל במסגרת המציאות בה אנו חיים, האופציה הזאת היא קצת חלומית בעיני, ואולי לא כדאי לבנות על זה שדווקא היא זו שתתרחש.

נניח, שבאופן נורא בלתי צפוי, נחזור לגבולות 67', אבל אבו-מאזן לא יצליח לשלוט על החמאס, שלא יצליח לשלוט על הג'יהאד ושאר ארגוני הטרור הרבים הרוחשים ברצועה, ונניח שכפי שהיה משנת 48' ועד כה, הפלסטינים דווקא יבחרו להמשיך לא להכיר בזכותה של מדינת ישראל להתקיים, וימשיכו לחנך את ילדיהם להיות שאהידים, להתנהל על-פי חוקי השריעה, ולזרוק לכאן קסאמים וגראדים שמכוונים באופן מדויק לאוטובוסים שמסיעים ילדים, רק שהפעם יהיה להם הרבה יותר קל לעשות זאת?

למי שצופה במה שקורה ברשות הפלסטינית המפוצלת והלא מנוהלת, די ברור שזו אפשרות מאוד ריאלית. ואם היא תתאמת? האם כל חתני הפרסים יחבשו מיד קסדות ויתגייסו להגן על המולדת? האם לא כדאי, אולי, לחשוב על זה קודם? ואולי במסגרת ההכרזות, גם לקרוא לפלסטינים להכיר בקיום היהודי לצידם, בשלום ובשלווה, ללא טרור? או לקיים משטר דמוקרטי, ולהיות המדינה הערבית הראשונה שתעשה זאת?

לא רק שכדאי, אלא אפילו לא אחראי שלא לטרוח אפילו להזכיר את זה, כשיוצאים בהכרזות דרמטיות.

ועכשיו שהתבטאתי בצורה כל-כך מזעזעת, והפכתי את עצמי לתאומה של היטלר או לפחות לגלגול נשמתו, נותר לי רק לקוות שבדרכי הביתה לא ירססו אותי ב-K300 או משהו, כעונש ראוי על כך שאני לא סובלנית.

למי שמעוניין לראות איך מתנהל "שיח סובלני" על-ידי שמאל קיצוני - לחץ כאן.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

תיקון והתנצלות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית