גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יחזיק בערוץ החדשות הייעודי - ואיך זה יטלטל את השוק?

האווירה סביב מכרז ערוץ החדשות הייעודי מתלהטת, למרות שהוא עדיין לא פורסם ■ "גלובס" עושה סדר: כך ייראה ה-CNN הישראלי

רגע לפני שעידן הרישיונות פורץ לחיינו וגופי הפקה ושידור יפגשו מצח אל מצח, מתנהלת בימים אלה התגוששות אחרת, שבעיני רבים היא חשובה אף יותר. ערוץ החדשות הייעודי הוא בינתיים ערוץ אמורפי, אין עדיין מכרז או תאריך לעלייתו, ובכל זאת העניין סביב הערוץ רב, וכבר ישנן קבוצות שמתגבשות לקראתו.

מה היה לנו?

המכרז הראשון לערוץ חדשות יצא בשנת 2000. זכתה בו קבוצת חדשות 24, בראשותם של ניסים משעל ויעקב אילון. הקבוצה שהפסידה במכרז, חדשות ישראל, ערערה על ההחלטה לבג"ץ, והזכייה אכן בוטלה.

ב-2002 הוענק הרישיון לחדשות ישראל, ואולם זו לא עמדה בתאריך היעד להפעלתו, וב-2004 ביטלה מועצת הכבלים והלוויין את הרישיון.

במהלך שנת 2009, הודיע ניצן חן, יו"ר מועצת הכבלים והלוויין הנוכחי, על כוונתו לחדש את המכרז הייעודי, כמתחייב בחוק. הוא מינה את מי שעמד בראש חדשות 10, גלעד עדין, כיועץ למכרז ומי שניסח אותו עד כה.

על-פי ההערכות, העבודה על המכרז תתחדש עם סיומו של המכרז לערוץ הייעודי הערבי שמתקיים בימים אלה.

מי בתמונה?

ראשונים להכריז על רצונם לקחת חלק במכרז היו קבוצת RGE של אביב גלעדי, לן בלבטניק ומשפחת רקנאטי. מי שמנהל בעבורם את ההתמודדות הוא מי שמסיים בימים אלה את תפקידו כמנכ"ל ערוץ הספורט, אבי בר, שגם מונה לחבר דירקטוריון בקבוצה. לחברה אולפני שידור חדשים ומערך תוכן מרשים הכולל את ערוצי הספורט, ערוץ 8 וערוצי הילדים.

עוד הביע נכונות ערה להיות בתמונה חברת "סלוצקי אפיקי תקשורת" של המפיק והאמרגן הוותיק חיים סלוצקי. מנכ"ל החברה, מיקי צווייג, התבטא בנושא ואמר כי כשיצא המכרז החברה תבחן את ההתמודדות.

לחברה ארסנל בלתי מבוטל של אנשי חדשות, ובהם אשרת קוטלר, עמנואל רוזן, איתי אנגל, רינה מצליח, אורן וייגנפלד ואודי סגל, כמו גם מערך תוכן הכולל את ערוץ הבידור והפקות בודדות.

גם בראשו של רם לנדס מתגלגל רעיון ערוץ החדשות. מי שעומד בראש חברת קודה הפקות ומפיק את החדשות המקומיות בעבור הכבלים והלוויין הוא בעל ניסיון רב בעולם האקטואליה הישראלית.

לא מן הנמנע כי גם שמה של תיא תקשורת המחזיקה בחברת "אולפני הרצליה" ישתרבב לתמונה, ועלו הערכות גם באשר ל-JCS של רון לאודר, שבאחרונה מוכיח את עניינו במתרחש בתקשורת הישראלית יותר ויותר.

למה הם צריכים את זה?

בניגוד לעמימות שרודפת מכרזים אחרים, כאן רואים פומביות נדירה. איש אינו מתבייש להביע עניין ולעשות מהלכים גלויים על כוונותיו בתחום. אחת הסיבות הברורות היא הרצון למסמר את ניצן חן ולחייבו לצאת למכרז הזה, וזאת מחשש שיתמוסס.

כל החברות מבינות שכשחקן המחזיק שידורי חדשות, מעמדן ישתנה ללא היכר. זו לא עוד השפעה בתחום הבידור, התרבות או הספורט. כאן הן יהפכו לשחקנים אסטרטגיים בעלי השפעה על סדר היום הלאומי והעסקי הישראלי. מעבר לזה, הן תהיינה לחברות שמשפיעות על המשפיעים. ערוץ החדשות, עשוי להיות העיתון החדש, ה-ynet הבא.

בעידן הטכנולוגי המשתנה, חדשות הן גם נכס הישרדותי. מחקרים מראים שבניגוד לתכנים אחרים, בחדשות צופה הקהל - בסלולר, באינטרנט ובטלוויזיה כמובן, ללא הבחנה. הן מחייבות צפייה בזמן אמת, מה שמצוין למפרסמים ולדפוסי הצפייה המשתנים. הן בעלות יתרון לשוק הבינלאומי, ועוד לא היה מי שסגר ערוץ בישראל, אז מי יעז לסגור ערוץ חדשות.

מי יכול להתמודד?

שלדון אדלסון? זה אולי חשש עיקרי שעולה אחת לכמה זמן בקרב גורמים כאלה או אחרים, שרואים בעיני רוחם ערוץ חדשות טלוויזיוני שיהלל את ראש הממשלה. ועם זאת, המחוקק קבע כי עיתון יומי או תאגיד שמוציא לאור עיתון כזה, יוכל לגשת למכרז על ערוץ חדשות, אלא אם הוא "נמנה עם שני העיתונים היומיים הנפוצים ביותר בישראל". כלומר כיום, מי שאינם יכולים לעמוד בראש ערוץ חדשות הם "ידיעות אחרונות" או נוני מוזס, או לחלופין "ישראל היום" והעומד בראשו, כאמור אדלסון.

למרבה האירוניה, הדרך אל ערוץ שכזה, נסללה בפני מי שאיבד את הבכורה בעולם העיתונות. כעת, אין כל מניעה חוקית כי "מעריב", או מי שיעמוד בראשו כבר בחודש הבא כנראה, נוחי דנקנר, יקימו ערוץ חדשות או ייקחו בו חלק. זאת כמובן באישור נקודתי של מועצת הכבלים והלוויין.

מי שעוד לא יוכלו ככל הנראה להחזיק בערוץ חדשות, הן חברות החדשות של 2 ו-10. מועצת הכבלים והלוויין רשאית לתת רישיון, על-פי החוק, למי שאינו "נמנה עם שני משדרי חדשות שבשידוריהם צופה או מאזין, לפי העניין, השיעור הגבוה ביותר של הציבור". כלומר, מתוך החשש כי קול אחד ישלוט בשידורי החדשות הישראלים, הוגבלו השחקנים הטבעיים ביותר לקחת חלק בהקמת ערוץ אקטואליה 24/7. חברת החדשות של ערוץ 9, אגב, תוכל להשתתף לפי עיקרון זה. כך גם החדשות המקומיות של קודה תקשורת המשודרות בכבלים ובלוויין - שנהנות כאן מהיעדר ההשפעה והצפייה.

אך מי שבכל זאת יוכל לקחת חלק במכרז כזה הם דווקא בעלי השליטה בחברות החדשות. החוק קובע, כי בעל זכיינית טלוויזיה מסחרית, אינו יכול להחזיק בערוץ חדשות עצמאי אלא אם הוא "בעל ענין בבעל זיכיון לשידורי טלוויזיה לפי חוק הרשות השנייה והוא יהיה רשאי להחזיק עד 24% (בערוץ)... ובלבד שהוא אינו בעל שליטה בבעל הזיכיון". כלומר, אביב גלעדי (24% ברשת), יצחק תשובה (20% בקשת), מיכאל שטראוס (ברשת), רון לאודר (בערוץ 10) וארנון מילצ'ן (בערוץ 10) יכולים לקחת חלק (עד 33%) בערוץ חדשות - אבל אודי אנג'ל, יוסי מימן ומוזי ורטהיים, בעלי השליטה בזכייניות - לא יכולים.

למורת-רוחם של הוט ו-yes, גם גופים אלה לא יכולים לקחת חלק במכרז על ערוץ חדשות ייעודי. אבל קיימת בפניהם אלטרנטיבה אחרת.

רק ערוץ חדשות אחד?

מתברר שהחוק הישראלי לא מדבר בהכרח על ערוץ חדשות ייעודי בלבד. החוק מתיר למועצת הכבלים והלוויין להתיר להוט ול-yes להעביר למנוייהן ערוץ חדשות מלא, ללא קשר למכרז. זאת, בתנאי שהוא יופעל על-ידי מפיק עצמאי - כלומר לא החברות עצמן - והוא ישודר בשתיהן. בלי קשר, הן גם יכולות לשדר מהדורת חדשות בערוצים אחרים שלהן, באין מפריע.

החוק מתייחס ארוכות לערוץ חדשות שאינו במסגרת הערוצים הייעודיים, לאופן מימונו ושידורו. ואולם כל התחשיבים שנעשו עד כה, הוכיחו כי המודל הכלכלי לפיו יתקיים ערוץ כזה בתוך הפלטפורמות, ללא פרסום, אינו מחזיק.

גם עם העלאת פלטפורמת ה-DTT והעובדה שהיא תישא על גבה את הערוץ הייעודי החדש, בחברת הלוויין העלו טענה כי חוקי המשחק השתנו. האיום עליהם גדל, ואם אביב גלעדי שמחזיק ברשת יכול, אז לטענתם, גם הם רוצים אפשרות להשתתף במכרז על ערוץ ייעודי. אך על מנת לעשות זאת, יהיה צורך בשינוי חקיקה.

מהם העקרונות לקיומו של הערוץ?

אסור שתהיה לערוץ חדשות ייעודי זיקה פוליטית ואסור שיהיה קשור באופן כזה או אחר למפלגה, ואף לא באופן שבמועצה יחשדו שהוא עשוי לקדם אינטרס פוליטי. "מפיק חדשות עצמאי יקיים שידורי חדשות, מדויקים, מהימנים ומאוזנים, ולא יבוטאו בהם עמדותיהם ודעותיהם הפרטיות של מנהליו, עובדיו ובעלי מניותיו", קובע החוק. כמובן, על בעלי השליטה בו להיות ישראלים, ולא יינתן להם רישיון אם הם עלולים להוות סיכון לביטחון המדינה או לשלום הציבור.

אז מתי זה יקרה?

ראשית כל יש לציין, כי על כל מגבלות אלה, עשויה מועצת הכבלים והלוויין להוסיף מגבלות משלה, על-פי תפיסתה את המציאות כיום. בימים אלה מגבשים במועצה את כל סעיפי המכרז, שיכללו, בניגוד לחוק, גם סעיפי ודרישות ניו-מדיה, לצד דרישות הנדסיות, מבניות וכלכליות. אלה יתווספו לעבודתו של עדין שעסק באפיון התוכן.

שבוע לאחר פסח, צפוי להסתיים המכרז על הערוץ הערבי ורק כחודשיים אחר-כך, על-פי ההערכות בשוק, ייצא ספר מכרז לערוץ החדשות הייעודי. אז תתחלנה להתגבש הקבוצות שיצאו למסע רכישות בשוק שעשוי לטלטל את גופי החדשות שאנחנו מכירים היום. טאלנטים ינדדו ויעקרו שוב ממקום עבודתם.

אחר-כך ייקבע מועד נוסף להגשת ההצעות ואם הכול יילך כשורה, לא כולל בג"ץ, דחיות ועתירות - נחזה בשידור ראשון של ערוץ חדשות טלוויזיוני במעמקי 2012.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל