גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושים כשהבוס משנה הוראות חדשות לבקרים?

אם חשבתם שמנהל חסר עקביות המשנה את הוראותיו משבוע לשבוע הוא תופעה אזוטרית - טעיתם בגדול ■ איך מתמודדים עם התופעה המבלבלת?

מה קורה כשהמנהל לוקה בחוסר עקביות ומשנה את ההוראות שהוא מנחית מטה על עובדיו משבוע לשבוע, לעתים עד כדי סתירה של ממש? כפיפים שעובדים תחת מנהל כזה יקבלו ש"האיש הזה לא סגור על עצמו", ש"אין לו אג'נדה סדורה", וש"את הבלבול הזה הוא מוריד עלינו". "ובכלל", הם יגידו, "איך אדם שלא יודע מה הוא רוצה מהחיים שלו יכול להיות מנהל?".

האם מדובר בתופעה ארגונית אזוטרית? מסתבר שלא. תופעה זו, אומרים מומחים, הרבה יותר שכיחה ממה שנדמה לנו - היא חוצה ארגונים, רמות היררכיה ארגוניות, ומתרחשת לא רק בעסקים קיקיוניים, אלא גם בפירמות מובילות.

ניל"י גולדפיין, מנכ"לית נירם גיתן פתרונות ניהול ולמידה; ד"ר אתי לוצאטו, מנכ"לית קבוצת לוצאטו; בועז וקסמן, יו"ר אופיר טורס; וד"ר רונית קרק, פסיכולוגית ארגונית מאוניברסיטת בר אילן - מסבירים למה היום תופעה זו שכיחה יותר מאשר בעבר, מהם הביטויים שלה בשטח, איך היא משליכה על הארגון, ובעיקר מה הנהלות בכירות יכולות לעשות כדי לא להביך את עצמן מול העובדים כשהן חוששות להינעל על אסטרטגיה הרמטית.

1. איך הבלבול הניהולי בא לידי ביטוי בשטח

"כשכפיף 'חוטף' מהממונה שלא בצדק, למשל, כשהוא אומר לו 'עשיתי מה שביקשת', והמנהל משיב: 'מאיפה הקרצת את זה?'"

נילי גולדפיין, מנכ

גולדפיין: "כשאתה נכנס לישיבה עם הבוס אחד על אחד, אתה מגלה שמה שהוא מבקש ממך היום לא עולה בקו קוהרנטי עם מה שהוא ביקש ממך לפני מספר ימים.

"במקרה הטוב הוא דורש ממך דברים בלי קשר לדרישותיו מהשבוע החולף, ובמקרה הפחות טוב - הוא אומר לך דברים מנוגדים לגמרי. הדגש הוא על חוסר עקביות בדיאלוג ובסדרי העדיפות שלו בטווחי זמן קצרים מאוד: לפני שבוע הוא הורה: 'הכי חשוב עכשיו שתתמקד בלקוח X', והיום הוא משנה את הכיוון שלו מקצה לקצה ואומר 'עזוב את לקוח X, הדבר הכי חשוב בתכנית העבודה שלך זה Y'.

"לעתים, על רקע זה אתה ככפיף 'חוטף' מהממונה שלא בצדק, למשל, כשאתה בא ואומר לו 'אבל עשיתי מה שאמרת לי', והוא ישיב: 'לא הבנת אותי נכון, זה לא מה שאמרתי, מאיפה הקרצת את זה?'; או כשאתה מביא לו עבודה סדורה שהתבקשת לעשות הוא 'מעיף אותה מהשולחן', ודוחה אותה בטענה שהיא לא רלוונטית ('זה בכלל לא מה שדיברנו עליו, זה לא מה שביקשתי').

"היעדר הקו הקונסיסטנטי עשוי להתבטא גם כשהמנהל אומר לך דברים שונים לחלוטין ממה שהוא אומר לקולגה שלך. אם תופעה זו מתרחשת באופן עקבי, תכוף ומול הרבה מאוד אנשים, היא משקפת נורמה תרבותית קלוקלת או במקרה הפחות גרוע - דפוס אישיותי של מנהל בודד".

2. מדוע הבלבול הניהולי הזה נוצר

בגלל הסיטואציה: "תמורות עולמיות קיצוניות וגם המשבר הכלכלי שעדיין לא ממש מאחורינו, מייצרים ערפל בקרב ההנהלות"

גולדפיין: "ברמה האובייקטיבית, העולם שלנו היום מאופיין במורכבות ובשינויים רדיקליים כמו המדיה החברתית, הגלובליזציה, תמורות עולמיות קיצוניות (צונאמי ביפן, הפיכות בעולם הערבי), וגם המשבר הכלכלי האחרון עדיין לא ממש מאחורינו.

"כל אלה מייצרים ערפל בקרב ההנהלות: לא ברור להן לאילו כיוונים מושכים השווקים הגלובליים, מהן ההשפעות ולאיזה אופק אסטרטגי כדאי להן לכוון. הנהלות ובעלי מניות נמצאים היום במבוכה אמיתית לגבי השאלה מהו הדבר הנכון לעשות, וכך מנהלים בדרגים הנמוכים לא מקבלים מפה מלמעלה או שהם מקבלים מפה מבולבלת - משהו שממשיך להשתרשר עד למטה בארגון".

בגלל העיקרון הפיטרי: "הרבה פעמים אנשים מקודמים לתפקידי ניהול כשאין להם את הכישורים המספיקים"

גולדפיין: "הסבר אחר מונח בעקרון הפיטרי. הרבה פעמים אנשים מקודמים לתפקידי ניהול כשאין להם את הכישורים המספיקים. לדוגמה, איש פיתוח שניהל בהצלחה צוות תוכניתנים מקודם לפוזיציה של ניהול מנהלים, אבל הוא עדיין לא פיתח בתוכו יכולות מנטליות ורגשיות כמו סובלנות לעמימות, אומץ לב ניהולי, יכולת לעבוד בגמישות, יכולת לעבוד במטריצה וכדומה. בתפקיד החדש הוא עצמו הופך נבוך והבלבול הזה מתגלגל למטה על כפיפיו".

בגלל ההיבט האישיותי: "מחקרים מראים קשר בין נרקיסיזם לניהול, ואנשים כאלה עסוקים בלראות רק את עצמם ואת קידומם"

ד

ד"ר קרק: "מספר מחקרים מראים קשר בין נרקיסיזם לניהול. אנשים שמתנהגים כ'נרקיס מלך הביצה' עסוקים בלראות את עצמם ואת קידומם. אנשים כאלה לא פנויים ולא רגישים לראות מה עובר על הכפיפים שלהם ואיפה הגחמנות שלהם פוגשת אותם ('אז הפכתי לך את המשימה, מה אתה נעלב?').

"בנוסף, אלו עשויים להיות מנהלים שתלויים מאוד בפידבק שהם מקבלים מלמעלה ובשאיפה לרצות את האוטוריטה שמעליהם. כך, כל רמיזה קלה שהם יקבלו מלמעלה 'שהם לא בכיוון' תונחת על הכפיפים שלהם, גם אם אתמול הם אמרו להם דבר סותר. כמו-כן, מבחינה אישיותית מנהל הפכפך עשוי להיות מאופיין באינטליגנציה רגשית נמוכה: הוא מתקשה לקרוא את הרגשות של כפיפיו, וכך הוא מנחית עליהם את השינויים מהיום למחר בלי לתת הסברים והקשרים".

3. מה ההשפעה שלו על העובדים

"שיתוק, פחד והתכנסות. כפיפים תחת מנהל כזה פוחדים לטעות, חרדים מלזוז, ובעיקר - הם יסתייגו מללכת לשאול אותו שאלות"

גולדפיין: "שיתוק, פחד והתכנסות הם התוצאות הטיפוסיות. כפיפים תחת מנהל כזה פוחדים לטעות, חרדים מלזוז, ובעיקר הם יסתייגו מללכת לשאול שאלות.

"עבדתי במשבר הקודם עם חברת היי-טק גדולה שפתחה אופרציית פיתוח נוספת בחוף המערבי בארה"ב. סמנכ"ל הפיתוח שידר למטה מסרים מבלבלים: פעם הוא אמר למפתחים הישראלים להתמקד רק באפליקציות המוצריות, ואחרי שבועיים ציווה עליהם להתמקד רק בפיתוח הליבה; פעם הוא אמר להם לחשוב רק על המוצר כמוכוון רק לשוק האירופי, ופעם הורה להם לפתח באוריינטציה אמריקנית; וכך הלאה.העובדים שם אמרו לי שהארגון הפך למגדל בבל, שהם מעדיפים לא לדבר עם אף אחד ולהסתגר בקיוביקל שלהם.

"צריך להבין, עובד שמקבל הנחיות מבולבלות מלמעלה מסתגר כי הוא מנסה להיאחז ב'משהו' - בתכנית הישנה או במנהל הצמוד הישיר שנותן לו בהירות ואומר לו מה לעשות. הבעיה היא שבהיעדר אסטרטגיה כוללת, 'הבהירות' הזאת לא תמיד מתיישרת עם היעדים המשמעותיים של הפירמה".

"אם נוצרת התחושה שהספינה מקרטעת ושאין לה קברניט ראוי, עלולים להיווצר גלי נטישה של עובדים מוכשרים"

ד

ד"ר לוצאטו: "התנהלות קפריזית של מנהל מייצרת חוסר שקט וחוסר ביטחון אצל העובדים. עובד שמרגיש חוסר קוהרנטיות מצד מנהליו סבור שהוא לא יכול לסמוך על שיקול הדעת של מי שמנהל אותו, שהספינה מקרטעת ושאין לה קברניט ראוי.

"התוצאה עלולה להיות גלי נטישה של עובדים מוכשרים, כך שהיציבות החברה תתערער עוד יותר. אסור לשכוח שבמקביל לסימני השאלה שמרחפים היום בארגון, העובדים היום חשופים למידע, יודעים כל מה שקורה לחברה ויודעים להשוות את מצבה אל מול הפוזיציה של המתחרים, כך שהסתתרות ועמעום נוסף מלמעלה רק מייצרים ציניות ומחריפים את הבעיה".

4. איך ההנהלה צריכה להתמודד עם הבלבול

"הנהלה נבונה תשתף את העובד בלבטים, ותיתן הסברים להחלטות שנראות גחמניות"

ד"ר לוצאטו: "אין ספק שהיום ארגונים פועלים בעמימות ובדרגות אי-ודאות גבוהות. המלצתי היא לא לזלזל באינטליגנציה של העובדים ולא להסתיר מהם עובדות, כי הם מבינים ויודעים יותר ממה שההנהלה חושבת.

"הנהלה נבונה תראה בעובדים מלכתחילה שותפים לגורל הארגון, להצלחתו ולכישלונו, ומתוך הנחת עבודה נגזרת המסקנה: לשתף את העובד בלבטים, להפוך אותו מודע לדינמיקה של ההחלטות שמשתנות מהיום למחר, לבוא ולתת הסברים והקשרים להחלטות שנראות גחמניות, למשל, 'אתם שומעים מאיתנו דברים אחרים בפרקי זמן קצרים בגלל השינויים המהירים שנכפים עלינו'".

"מנכ"ל צריך להשמיע את קולו לעובדים, גם אם הוא אומר: 'אני לא יודע לאן פנינו מועדות"

בועז וקסמן, אופיר טורס / צלם תמר מצפי

וקסמן: "נכון אמנם שהיום מנהלים חווים בעיות אקסוגניות שמחייבות אותם ללכת על קרח דק, לצפות, להסתכל, ולא לגבש אסטרטגיה או יעדים סגורים מדי. חוק מספר אחת בניהול הוא שאסור לך לעשות טעויות גדולות או להחליט בלי בסיס איתן של אינפורמציה, אבל מהקצה השני עובדים צריכים לדעת בבהירות מה מצפים מהם, כי חוסר בהירות משפיע מאוד על המוטיבציה.

"הנחת המוצא בפסיכולוגיה של העובד היא שהוא רוצה בהירות ולא יכול לחיות בשלום עם שאלות פתוחות כמו מה יהיה? מפטרים? מגייסים? יש בועה? אין בועה? כשהנהלה לא סגורה על עצמה, הדרך הטובה ביותר תהיה לשתף את העובדים בלבטים, אבל לתחום את העניין הזה בזמן. לא להפוך את העמימות לנצחית, כי ארגון שחי תחת עננה מתמשכת יהיה לעולם בנסיגה.

"אני מציע למנכ"ל להשתמש בכלים כמו פורטל פנים ארגוני, ולהשמיע את קולו לעובדים לפחות אחת לארבעה חודשים. חשוב שהם ישמעו אותו, גם אם הוא אומר: 'אני לא יודע לאן פנינו מועדות, ועל כן אני משהה החלטות גדולות'".

"גם אם האסטרטגיה לא קוהרנטית, קווים מנחים יספקו כלים בסיסיים לקבלת החלטות, ותיווצר תחושת בהירות כלשהי"

גולדפיין: "אני אומרת למנהל: גם אם האסטרטגיה שלך לא קוהרנטית או כוללת, בתנאים התזזיתיים של השוק השג לך קווים מנחים שמושתתים על ערכי הליבה של הארגון. ברוב המקרים ערכים מספקים כלים בסיסיים לקבלת החלטות, ואז גם אם אתה לא יודע לאן הפירמה צריכה ללכת, גם אם לא תלך בכיוון האידיאלי, טעויות ייעשו בסטייה קטנה יותר ובארגון תיווצר תחושת בהירות כלשהי.

"ברמת התקשורת הפנים ארגונית, אני ממליצה מאוד למנכ"ל לכתוב בלוג ולהשמיע את קולו: זוהי תופעה מקובלת מאוד היום בארגונים אמריקניים גדולים וגם בארץ היא מתחילה לתפוס: כשכמנכ"ל אתה מדבר בדיאלוג בלתי אמצעי כזה, הכפיפים מקבלים תחושה שאתה יודע לאן אתה הולך, גם אם אתה עצמך לא לגמרי בטוח. גם אם אתה כותב שם 'אנחנו עדיין לא יודעים את X, אבל אנחנו יודעים את Y', העובד מקבל תחושה של ביטחון, כיוון ובהירות".

"על ההנהלה לבדוק האם התרבות הניהולית הקפריזית וההפכפכות הניהולית אינה בעצם רצון לשמר את הקיים"

ד"ר קרק: "ההמלצה שלי להנהלות היא לעשות בדק בית ולבחון האם כל התרבות הניהולית שם קפריזית והאם אין בהפכפכות הניהולית אינטרס סמוי ורצון לשמר את המצב הקיים. אם כי ברור להנהלות שבטווח הארוך התנהלות הפכפכה הינה הרסנית, הרי שבטווח הקצר מנהל שלא סוגר אג'נדות ומשנה חדשות לבקרים את החלטותיו עשוי להיתפס באופן פרדוקסלי כמנהל טוב, כמנהל גמיש, כמנהל שמתאים את עצמו מהר למציאות.

"איפה עובר הגבול בין קפריזיות וגמישות? בדיוק בקו התפר שבו אתה לא רואה את 'האחר', באותו מקום ממש שבו אתה עיוור למה שהגחמנות שלך עושה לכפיפים".

עוד כתבות

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

כותרות העיתונים בעולם

המחקר שקובע: ישראל היא "נכס אסטרטגי שאין לו תחליף"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 על ידי דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים, ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ–30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב, בהובלת מניות הנדל"ן והבנקים

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.8% ● אלביט עולה ב-4% ● מניות האופנה נחלשות, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ● אל על יורדת אחרי הדוחות ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; בורסת לונדון עולה לשיא חדש של כל הזמנים

הפוטסי מתקדם בכ-1% ● מדדי הניקיי והקוספי זינקו לשיאים חדשים ● מניות התוכנה התאוששו אתמול בוול סטריט, לאחר שכנס של חברת ה-AI אנתרופיק הפיג את חלק מחששות המשקיעים ● בורסת דרום קוריאה עקפה את בורסת פריז במונחי שווי שוק ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע ● אירועים ומינויים