גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג עורכי הפטנטים של Bdi Code: ריינהולד-כהן בראש

משרד פרל-כהן-צדק-לצר - במקום השני ■ מהדירוג עולה עוד כי ישראל דומיננטית ברישום פטנטים בארה"ב, אך בשנה החולפת חלה ירידה ברישומם של אלה במרבית התחומים

מספר הפטנטים שחברות ישראליות רשמו בארה"ב הוא 259 לכל מיליון תושבים, וישראל מקדימה בדירוג רישום הפטנטים בארה"ב מדינות כמו קוריאה הדרומית, שווייץ, שוודיה, גרמניה, קנדה, הולנד, בריטניה, צרפת ועוד (ארה"ב לא נכללת בדירוג) - כך עולה מסקירת ענף עריכת הפטנטים בישראל שפירסמה אתמול (ג') חברת Bdi Coface.

מי שמסייע לחברות הישראליות במסען לעבר ההגנה הבינלאומית על הפטנט שלהן ולרישומו בארה"ב הם משרדי עורכי הפטנטים הישראליים, שמלווים אותן מהצעד הראשון של המחקר והפיתוח בישראל עד לבנייני רשם הפטנטים האמריקני.

במסגרת סקירת הענף התפרסם אתמול גם דירוג Bdi Code של משרדי עורכי הפטנטים המובילים בישראל לשנת 2011. הדירוג הוא דירוג איכות, הנקבע משקלול הפרמטרים של איכות וגודל הלקוחות של המשרדים ומספר עורכי הפטנטים שאותם הם מעסיקים.

מהדירוג עולה כי אין שינויים דרמטיים בצמרת המשרדים. משרד עורכי הפטנטים ריינהולד-כהן ממשיך לשלוט בענף, עם 40 עורכי פטנטים. קבוצת ריינהולד-כהן, שנוסדה ב-1934, היא הוותיקה והגדולה בארץ בתחום הקניין הרוחני. תחום פעילותה העיקרי הוא רישום פטנטים עבור ממציאים וחברות מהארץ ומחו"ל, והיא עומדת בראש הדירוג כבר 5 שנים.

במקום השני מדורג משרד פרל-כהן-צדק-לצר, שעלה מהמקום השלישי אשתקד, לאחר שהגדיל את פעילותו השנה, ומספר עורכי הפטנטים עלה מ-22 בדירוג אשתקד ל-30 עורכי פטנטים השנה. המשרד מתמחה בקניין רוחני, סימנים מסחריים, זכויות יוצרים, ליטיגציה ועוד.

במקום השלישי מדורג משרד לוצאטו את לוצאטו, עם 25 עורכי פטנטים. המשרד מתמחה ברישום פטנטים, סימני מסחר, ניהול תיקי רישום, ליטיגציה, ועוד.

במקום הרביעי מדורג גם השנה (בדומה לאשתקד) משרד ארליך אנד פנסטר, המעסיק 24 עורכי פטנטים; ולמקום החמישי עלה משרד סנפורד ט. קולב, עם 15 עורכי פטנטים, לאחר שדורג אשתקד במקום השישי.

בחמישייה השנייה מדורגים בהתאמה, משרד וב עם 13 עורכי פטנטים; JMB&CO עם 9 עורכי פטנטים; סורוקר-אגמון עורכי דין ועורכי פטנטים, שעלה מהמקום ה-9 אשתקד; בורוכוב קורח, עם 7 עורכי פטנטים; ובן עמי - עם 5 עורכי פטנטים.

דירוג עורכי פטנטים

ירידה ברישום פטנטים

מהנתונים שאספו כלכלני Bdi עולה כי בשנה החולפת חלה ירידה ברישום פטנטים במרבית התחומים.

לדברי ד"ר אסתר לוצאטו, שותפה-מנהלת בקבוצת לוצאטו, הירידה ברישום פטנטים מהווה אפקט נלווה למשבר הכלכלי העולמי של 2008-2009. "אחד הביטויים למשבר הפיננסי החריף שפקד את מדינות המערב החל מ-2008 הוא ירידה במספר בקשות הפטנטים. ישראל, כמו מדינות אחרות ובהן ארה"ב, בריטניה וצרפת, רשמה קיטון מסוים במספר הבקשות הבינלאומיות לפטנט".

לוצאטו מציינת כי "ב-2010, למשל, נרשם בישראל קיטון של 5% בהיקף הבקשות לפטנט, אם כי ישראל עדיין שומרת על מיקום גבוה במספר הבקשות לנפש. מקור נוסף לדאגה הוא העובדה שזו שנה שנייה ברציפות שנרשמה ירידה במספר בקשות הפטנטים. לצמצום מקורות ההון סיכון הייתה השפעה על קיטון היקף הפטנטים, בעיקר בתחום ההיי-טק".

מילת הרגעה יש למנכ"לית (משותפת) בחברת Bdi Coface, תהילה ינאי: "למרות הירידה במספר הבקשות לרישום פטנטים ולמרות האיום מהמזרח, ישראל עדיין בולטת במספר הפטנטים שנרשמו בארה"ב על-ידי חברות ישראליות וביחס לאוכלוסייה".

מניתוח נתוני רשם הפטנטים בארה"ב עולה כי רק טייוואן ויפן מקדימות את ישראל עם מספר הפטנטים שנרשמו בארה"ב על כל מיליון תושבים (419 ו-371 בהתאמה).

עוד נמצא כי קיים פער משמעותי בין מספר הפטנטים שרשמו חברות ישראליות - 84% - ובין סימני המסחר - 16%. לדברי כלכלני Bdi, הפער מבטא את היתרון היחסי של ישראל בתחום המו"פ (מחקר ופיתוח) והחיסרון היחסי בתחום השיווק.

ד"ר לוצאטו קוראת לשים לב לכך שלא נאבד גם את היתרון היחסי שלנו. "למרות שישראל היא עדיין מעצמת מו"פ, המקצה כמעט 4% מהתמ"ג למחקר ופיתוח, מדינות לא מעטות, ובראשן מדינות מזרח אסיה, כבר נושפות בעורפה. בתוך כך, יש לישראל יתרונות יחסיים רבים המחזקים את מעמדה כמדינה טכנולוגית מובילה, ויש לשמר יתרונות אלה".

הפתרון, כך לוצאטו, טמון בתמיכה משמעותית מצד הממשלה. "מה שנדרש כעת לנוכח המצב הוא מעורבות אינטנסיבית של הממשלה בתחומי התשתית, כדי להבטיח את המשך יתרונה הטכנולוגי של ישראל בשווקים הגלובליים. בראש ובראשונה, תמיכה גבוהה יותר במחקר ופיתוח, עידוד והכוונת סטודנטים ללימודים גבוהים בתחומים טכנולוגיים, ופריסת רשת ביטחון פיננסית למשקיעים, פרטיים ומוסדיים כאחד, בהון סיכון ובהשקעות ישירות בהיי-טק".

מספר הפטנטים של ישראל שנרשמו בארהב על פי הגוף מצטבר

אלופות הפטנטים: חברות ההיי-טק

כלכלני Bdi בחנו בנוסף את רישום הפטנטים הישראליים בארה"ב לפי ענפים. באופן לא מפתיע, תחומי התקשורת וההיי-טק בישראל מובילים: כ-21% מהפטנטים הישראליים הרשומים בארה"ב הם מתחום התקשורת; כ-21% הם מתחומי המחשבים והתוכנה; ו-9.3% מתחום הטכנולוגיות הרפואיות.

ומי הם אלופי הפטנטים הישראליים? מתברר שאלה הן "אלופות" - חברות ההיי-טק תופסות את המקום הראשון והשני. מהדירוג עולה, כי אינטל ישראל, IBM וטבע רשמו בשנים האחרונות יותר פטנטים בארה"ב מאשר מוסדות המחקר האקדמיים הישראליים.

הגוף הישראלי המוביל ברישום פטנטים בארה"ב היא חברת אינטל ישראל, עם 369 פטנטים שנרשמו במצטבר בין השנים 2005-2009 בארה"ב. במקום השני נמצאת IBM עם 272 פטנטים (שתיהן חברות-בנות של חברות רב-לאומיות אמריקניות), ובמקום השלישי התמקמה חברת טבע עם 152 פטנטים.

מוסדות המחקר האקדמיים הישראליים מדורגים אחרי החברות הגדולות במספר הפטנטים שנרשמו בארה"ב. מכון ויצמן מדורג רק במקום הרביעי; במקום החמישי מדורגת אפלייד מטיריאלס; במקום השישי מכון יישום של האוניברסיטה העברית; במקומות השביעי והשמיני מדורגות סיסקו ו-HP בהתאמה, ורמות של אוניברסיטת תל-אביב מדורגת רק במקום התשיעי.

לדברי תהילה ינאי, זהו "נתון מפתיע", כיוון שהמוסדות האקדמיים שלנו ידועים כאיכותיים וכבולטים בהישגיהם בתחומי המחקר והפיתוח.

"ישראל הפכה יעד לרישום פטנטים"

בשנים האחרונות נדמה היה, כי צמיחתם של משרדי עורכי הפטנטים, שהייתה בולטת וחדה בשנים 2006-2007, נבלמה באופן יחסי. בעוד שב-2006 חל זינוק של כ-31% במספר עורכי הפטנטים המועסקים במשרדים המובילים, בסוף 2009 נרשמה עלייה של 5.4% בלבד במספר עורכי הפטנטים. הגורם, טענו רבים, היה המשבר הכלכלי העולמי.

חרף הנתונים הללו המשיך משרד עורכי הפטנטים ריינהולד-כהן לצמוח ולקלוט עובדים, וכך גם לשמור על מקומו בהובלת המשרדים בתחום.

לדברי ד"ר אילן כהן, שותף בכיר ומנהל מחלקת מדעי החיים וכימיה בקבוצת ריינהולד-כהן, אין להם נוסחת קסם להצלחה או סוד מקצועי. "ישנם שני פקטורים עיקריים לשמירה על גודל ואיכות - אחד, זה לקוחות והשני, זה כוח-אדם מקצועי. אצלנו שיעור האנשים שעוברים את מבחני ההסמכה של משרד הפטנטים הוא 100%, כשהממוצע הארצי הוא 30%. זה מעיד על מקצועיות. דבר לא פחות חשוב זה היחס לאנשים והאווירה כללית במשרד. זה משליך גם על לקוחות שאומרים שנעים להם לבוא לכאן".

לדעת כהן, לא הייתה בלימה בצמיחת המשרדים. המגמה הייתה אחרת לגמרי: "מה שקרה זה שברוב המשרדים בארץ עובדים מקצועיים וטובים יצאו מהמשרדים הגדולים והקימו משרדים פרטיים. כך שלא נכון שהצמיחה נעצרה, אנשים פשוט עוזבים פירמות מובילות ומקימים פרקטיקה עצמאית, אז עדיין יש צמיחה בתחום, רק שהיא לא באה לידי ביטוי דווקא ב-10 המשרדים הגדולים".

גם המגמות האחרות העולות מהדירוג - בהן המגמה העולמית של ירידה בהיקף הגשת בקשות הפטנט - אינן חד-משמעיות לדברי כהן. "הירידה בישראל ובעולם היא לא דרמטית, היא באחוזים בודדים בלבד, ואינה מבטאת ירידה אמיתית אלא שינוי במידת ההשקעה בכל פטנט. "יש פחות מאסות של הגשה, אך מה שיש הוא מאוד איכותי. מעבר לכך, בחברות המובילות בארץ המספרים של הפטנטים הם ענקיים. IBM הגישה 5,400 בקשות פטנטים - זה מספר עצום".

כהן מציין כי פעילות הפטנטים העולמית, שהתמקדה עד לפני מספר שנים בעיקר בארה"ב, אירופה וביפן, הורחבה בהתאם לשינוי במיקוד הכלכלי בעולם, למדינות נוספות כמו סין והודו.

לדבריה, "המקומות העיקריים שבהם יש עלייה כל הזמן הם סין והודו. סין שמה לעצמה למטרה להפוך למדינה מבוססת קניין רוחני בשנת 2020. יש תוכנית ממשלתית סינית ברורה בנושא, והיא מתקדמת לשם בצעדי ענק".

- ומה עם ישראל?

"ישראל הפכה ליעד חשוב לזרים. יש עלייה בחשיבות שלה בעולם, רואים אותה כמדינה צומחת שחשוב לשמור על פטנטים בגבולה, והיא הפכה ליעד לרישום פטנטים, כך שזה מפצה על הירידה הקלה מאוד ברישום הפטנטים הישראליים בעולם".

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?