גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפתחי הסוס הטרויאני יפצו את אמנון ז'קונט ב-400 אלף שקל

פרשת הריגול התעשייתי באמצעות תוכנת מחשב נחשפה ב-2004 בשל חדירתם של בני-הזוג רות ומיכאל האפרתי למחשבו של ז'קונט ■ כעת הסכסוך המשפחתי הגיע לקו הסיום

סוף לפרשת "הסוס הטרויאני": בית משפט השלום בהרצליה קבע לאחרונה כי בני-הזוג רות ומיכאל האפרתי, שעמדו במרכז הפרשה, יפצו את הסופר אמנון ז'קונט ב-400 אלף שקל.

הרקע לפרשה מתחיל בסכסוך משפחתי לפני שנים רבות. מיכאל האפרתי הינו גרושה של נטליה ויזלטיר ואבי בתה, שהיא בתו החורגת של ז'קונט ובתה של רעייתו, ורדה רזיאל-ז'קונט. רות האפרתי היא רעייתו של מיכאל האפרתי, ובין המשפחות שררה מחלוקת ממושכת ונוקבת סביב הליך הגירושים והמשמורת על הבת המשותפת למיכאל וגרושתו.

בתוך כך האפרתי פיתח תוכנת ריגול, שזכתה לכינוי "הסוס הטרויאני". התוכנה איפשרה לאחר החדרתה למחשב היעד לשגר את כל קבצי המחשב וכן לתעד את כל הקלדות המקלדת.

למרות שבני-הזוג האפרתי ייעדו את התוכנה לזרועות הביטחון, הרי שבפועל אצה להם הדרך, והם פעלו כדי לשווקה למשרדי חקירות פרטיים. אותם משרדי חקירות עשו בתוכנה שימוש לצורך ריגול תעשייתי במספר חברות גדולות בארץ.

פרשה זו, שכונתה "פרשת הסוס הטרויאני", נחקרה לראשונה בחקירה סמויה באמצע 2004 ובחקירה גלויה מראשית 2005 ועד למעצרם של הזוג האפרתי במאי 2005.

כנגד השניים הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, כשמרבית העבירות יוחסו לרות, ואילו מיכאל הואשם בסיוע בלבד. בני-הזוג הודו במיוחס להם, ונגזר עליהם עונש מאסר בפועל וקנס. רות נשלחה ל-4 שנות מאסר, ואילו מיכאל לשנתיים. כן נשלחו לכלא מספר חוקרים פרטיים שהשתמשו בתוכנה.

מיכאל ורות האפרתי / צלם: אבשלום ששוני

עניין התביעה הנוכחית מתייחס לכך שרות הטמינה במחשבו של ז'קונט את תוכנת הריגול, באמצעותה שאבה מידע ומסמכים רבים אודותיו.

ז'קונט התייחס בתביעה למספר פרשות - הראשונה מדברת על שליחת דואר אלקטרוני מכפיש לגורמים באוניברסיטת תל-אביב, שבה הוא מועסק כמרצה וחוקר. מכתבים אלה, כך עולה מטענותיו, נשלחו לכאורה ממחשבו. המכתבים מאזכרים פשעים, שז'קונט לכאורה ביצע ונוגעים למחקרים ומאמרים שפירסם.

"תרמית זו גרמה לתובע מבוכה ועוגמת-נפש רבה, משנאלץ להתמודד עם עמיתיו, שביקשו את הסבריו לפרסום מאמריהם שעדיין לא ראו אור", פסקה השופטת אירית מני-גור.

השופטת קבעה כי האפרתי התחזתה במיילים הפוגעים בשמו של "סמי בן-שמעון" וכתבה "וידויים" הנחזים להיות כתובים על-ידי ז'קונט, כדי להכפיש את שמו בקרב עמיתיו לעבודה ולהביכו בפני תלמידיו.

מייל מכפיש

פרשה נוספת נוגעת לכך שז'קונט גילה באוגוסט 2004 כי מכתב ששלח לעיריית תל-אביב בנושא חניה נגנב ממחשבו ופורסם באתר שדן בצדק חברתי, תוך טענה כי מדובר במכתב שהמציא, כדי לבטל דוחות חניה באמתלת-שווא. המייל מייחס לו מעשי מירמה והונאה סדרתיים, והציגו באור נלעג ובלתי אמין.

"אין להקל ראש בעוולה זו, לא זו בלבד שחודרת היא לפרטיותו של התובע, 'מפשפשת' בקרביו של המחשב הביתי, דולה מתוכו מכתב תמים פרטי בהחלט... אלא אף עושה בחומר הגנוב שימוש זדוני ציני ומרושע... לשם תאוות-בצע... לשם פגיעה צרופה בשמו הטוב ותדמיתו של התובע בעיני הציבור", קבעה השופטת.

הדלפות מהספר

הפרשה השלישית מתייחסת לגניבה ופרסום קטעים מספרו של ז'קונט "ש. כמו שקר" באינטרנט ועריכת גירסאות שונות של היצירה. לגירסת ז'קונט, כשבועיים לפני צאתו של הספר, אותו כתב עם רעייתו, פורסמו באינטרנט קטעים מספרו, שהיה שמור במחשבו, לרבות הסיום. הפרסום גרם, לטענתו, לכך שצרכנים רבים לא רכשו את הספר.

גם בפרשה זו מצא בית המשפט כי לרות האפרתי אחריות לפרסום, למרות שטענה כי פרסום הקטעים נעשה לאחר שהספר כבר פורסם.

במהלך הדיונים הוצג מכתב בו התרברבה האפרתי ביכולתה לשנת את קבצי הספר, מבלי שהדבר יורגש. "אם אכן מודה הנתבעת בריש-גלי במעקב צמוד אחר כתיבת הספר ושינויו חדשות לבקרים, מדוע יש לקבל את גירסתה כי המתינה לפרסם את סוף הספר דווקא מתוך הספר עצמו, לאחר שחמותה שלחה לה עותק בפקס", כתבה השופטת.

ערך בויקיפדיה

ואולם, בכך לא תמו מעלליה של רות האפרתי. ז'קונט אף גילה, לחרדתו, כי הוא עצמו כתב ערך ב"ויקיפדיה" אודותיו, למרות שמעולם לא עשה כן. הערך כלל דברי-בלע, העוסקים באישום פלילי, התחמקות משירות בצה"ל ובהונאה בקשר לכרטיס חניה. לדברי ז'קונט, אף הופיעו וידויים שלו עצמו, שנכתבו באמצעות המחשב שלו.

גם בעניין זה מצאה השופטת את בני-הזוג האפרתי אחראים. "לאחר ששוכנעתי כי בידי הנתבעים הידע הטכנולוגי לכתוב בשמו של התובע, תוך שימוש בכתובת המחשב שלו, שוכנעתי כי מכתביו לא נכתבו על-ידו אלא על-ידי הנתבעת, שהתחזתה לו", פסקה.

למרות שעיקר המעשים בוצעו על-ידי רות האפרתי, קבעה השופטת כי אין לפטור את בן-זוגה, מיכאל, מאחריות למעשים. "מדובר בבני-זוג החיים תחת קורת-גג אחת. לנתבע שליטה מלאה על תיבות הדואר, על כניסות למחשבים ולשרתים, ולא הייתה כל סיבה שלא לבדוק מקומות אלה מעת לעת, ובייחוד לאור מצבה הנפשי הרעוע של רעייתו אותה עת, ולאור הסכסוך המשפחתי הנוקב", קבע בית המשפט.

השופטת קבעה כי מיכאל בחר לטמון את ראשו בחול. לדבריה, למרות שמרבית האחריות מוטלת על רעייתו, הרי שגם לו אחריות בשל רשלנותו ואדישותו לתוצאת השימוש הלקוי בתוכנה שפיתח.

בשל כך, נקבע כי רות תישא בסכום נזק כולל של 400 אלף שקל, ואילו מיכאל יחויב בשיעור של 50% ממנו. עוד נקבע כי רות תישא גם בהחזרי האגרות, בהחזר הוצאות העדים והוצאות חוות-הדעת ובשכר-טרחת עורך דין בסכום של 90 אלף שקל.

עוד כתבות

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם, מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים