גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירה שאחרי

בפסק דין חדש זכתה אישה במחצית מגרש שרכש בעלה לשעבר לאחר שכבר התגרשו

במדינה שבה שלושה רבעים מבתי-האב רוכשים דירת מגורים לבעלותם במקום לשכור ומשקיעים בכך את עיקר הונם, אין להפלא שחלוקת הזכויות בדירת המגורים היא אחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת בעת הגירושים.

כאשר הדירה רשומה על שני בני-הזוג, ההכרעה היא פשוטה יחסית, והפסיקה תואמת כמעט תמיד את הרישום בפועל. העסק מסובך יותר כאשר הדירה רשומה על שם אחד מהצדדים בלבד, והמחלוקת היא האם בן-הזוג יקבל זכויות בדירה מכוח חיי השיתוף.

כאשר הדירה נרכשת במהלך הנישואים, בית המשפט מניח כי הכוונה של בני-הזוג הייתה לרכוש דירה משותפת למגוריהם כמשפחה, ולכן הנטל הוא על בן-הזוג המבקש לנשל את הצד השני מזכויות בדירה הרשומה על שמו.

בהיעדר הסכם ממון מפורש, מדובר בנטל קשה מאד, ונדירים המקרים שבהם בן-זוג יצא ללא זכויות כלשהן בדירה המגורים בה חיו הצדדים.

הפסיקה פחות חד-משמעית בכל הנוגע לדירה שנרכשה לפני הנישואים על-ידי אחד מבני-הזוג ממקורותיו האישיים בלבד, כשדירה זאת שימשה למגורי המשפחה במשך שנות נישואים ארוכות.

כדי להכריע בזכויות בן-הזוג השני, בית המשפט בוחן בדרך כלל מספר פרמטרים, ביניהם האם מדובר בנישואים ראשונים או שניים (הנטייה לשיתוף חזקה יותר בנישואים ראשונים), משך הנישואים, ההשקעה הכספית שהשקיע בן-הזוג השני בשיפוץ ותחזוקת הבית במהלך השנים, האם שולמה משכנתא במהלך חיי הנישואים, וכוונות הצדדים ביחס לדירה כפי שהשתקפה בהתנהלותם והתנהגותם האחד כלפי השני.

בשנת 2006 פסק בית המשפט המחוזי בירושלים כי כעיקרון דירת מגורי המשפחה, שנרכשה על-ידי בן זוג טרם הנישואים, הופכת לדירה משותפת ונטמעת ברכוש המשותף, מכיוון שבעל הדירה יוצר מצג כלפי בן-זוגו על-פיו בן-הזוג יוכל להיות רגוע שהוא יוכל לחיות לבטח בדירה.

בית המשפט הטיל על בן-הזוג שרכש את הדירה, את החובה להבהיר במפורש לצד השני במהלך הנישואים כי אין לו כוונת שיתוף בדירה, אם אינו רוצה שהדירה תהפוך למשותפת.

פסיקה זאת נסתרה לפני כחודשיים על-ידי פסק דין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שהחליט בדיוק ההפך, וקבע כי האישה לא תקבל כל זכות בדירה שנרכשה על-ידי הבעל 4 שנים טרם הנישואים, ונותרה רשומה על שמו בלבד, מאחר שהוכח כי לא נעשתה כל השקעה כספית בדירה במהלך הנישואים, באמצעות משכנתא או שיפוץ.

נטל ההוכחה, קבע הפעם בית המשפט, הוא על מי שתובע חלק מדירה שנרכשה לפני הנישואים, ולא על בעל הדירה.

כדי להוסיף עוד קיסם למדורת הבלבול, התקבל לאחרונה פסק דין נוסף המזכה אישה במחצית מגרש שנרכש כולו על-ידי הבעל, אך הפעם הרכישה לא נעשתה לפני הנישואים אלא דווקא אחריהם.

בני-הזוג התגרשו בשנת 2007, אך המשיכו לחיות ביחד עד שנת 2008, ובמהלך שנה זאת של פיוס לכאורה רכש הבעל לשעבר מגרש בשווי מיליון דולר, והצדדים תכננו לבנות עליו את ביתם המשותף החדש.

על אף שהמגרש נרכש לאחר הגירושים, נרשם על שמו של הבעל בלבד, ואין חולק שמימון הרכישה נעשה אך ורק מכיסו של הבעל, זיכה בית המשפט את האישה לשעבר במחצית המגרש, לאחר שזו הוכיחה שנפגשה עם הארכיטקט שבנה את בית הצדדים. משיתוף האישה בתכנון ועיצוב הבית, למד בית המשפט על כוונת הבעל לשעבר להפוך את הבית על המגרש לרכוש משותף.

זוגות רבים נרתעים מעריכת הסכם ממון טרם הנישואים בטענה שיש בו כדי לפגוע ברומנטיקה, אך כשאחד מבני-הזוג מביא לנישואים רכוש משמעותי כמו דירה, ובמיוחד אם מדובר בדירה שעתידה לשמש למגורי המשפחה, לא ניתן להדגיש מספיק את חשיבות עריכת הסכם, שיקבע מפורשות כי הבעלות בדירה נשארת במלואה למי שרכש אותה.

עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי היא מומחית לדיני משפחה וירושה.

עוד כתבות

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"