גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היינו חייבים להכניס צבא ללוב כדי למנוע טבח האזרחים"

ההתערבות הצבאית של מדינות המערב בלוב עלה לדיון בכנס בנושא יבשת אפריקה בג'נבה, שוויץ ■ גורדון בראון: "היו חששות לקטסטרופה ולמלחמת אזרחים בלוב ולכן התערבנו"

ההתערבות הצבאית של מדינות המערב בלוב, כדי למנוע מהנשיא מועמר קדאפי להפעיל את כוחות הצבא נגד בני עמו, זכתה לתגובות רבות משני צידי המתרס. לאחר שקדאפי הרג מאות אזרחים בלוב שהפגינו נגד המשטר המדכא במסגרת גל המחאה בעולם הערבי, חלק מהתגובות בעולם טענו כי המערב חייב היה להתערב כדי למנוע מקדאפי לטבוח בבני עמו המתנגדים, וחלק אחר אמרו כי ההתערבות המערבית היתה לא רצויה ולא הכרחית.

הנושא הזה, בין השאר, עלה לדיון בכנס בנושא יבשת אפריקה שנערך בשבוע שעבר בג'נבה, שוויץ, במסגרת שלושה ימים של כנס בינלאומי מרשים וראשון מסוגו תחת הכותרת GATEWAY TO AFRICA. הכנס, הראשון מבין 5 כנסים שיתקיימו אחת לשנה בערים מרכזיות בעולם, אירח רשימת דוברים מכובדת מרחבי העולם, ובניהם דיפלומטים ופוליטיקאים בכירים, דמויות מפתח בכלכלה, אנשי רוח, רפואה ועוד - מאפריקה, מישראל ומשאר העולם.

בין הדוברים הבכירים שהשתתפו בכנס, נציין את אל גור - סגן נשיא ארה"ב לשעבר ופעיל מרכזי למען איכות הסביבה; גורדון בראון - ראש ממשלת בריטניה לשעבר; קופי ענאן - מזכ"ל האו"ם לשעבר; רודי ג'וליאני - לשעבר ראש עיר של ניו-יורק; ברנרד קושנר - שר החוץ הצרפתי לשעבר; הישראלי פרופ' שלמה בן עמי - שר החוץ לשעבר, ועוד. יוזמת הכנס היא ירדנה עובדיה, קונסולית כבוד של גינאה המשוונית ויזמת בתחום הרפואי באפריקה.

Gateway to Africa / צלם: קמיליה - אמנות הצילום

"היו חששות לקטסטרופה ולמלחמת אזרחים בלוב"

גורדון בראון, ראש ממשלת בריטניה לשעבר, אמר כי "היו חששות לקטסטרופה ולמלחמת אזרחים בלוב ולכן התערבנו (מדינות המערב - י.נ). היינו חייבים להתערב כדי למנוע מקדאפי לטבוח באזרחי לוב - ככל שהקואליציה העולמית נגדו יותר גדולה, כך יינצלו יותר חיים אדם".

לדברי בראון, יש לקהילה הבינלאומית אחריות להגן על אזרחי לוב. "אם מעשיו הנלוזים של קדאפי נגד אזרחיו יימשכו - ההתערבות שלנו תהיה רחבה יותר, לא רק מהאוויר, אלא פעילות רחבה יותר גם על הקרקע".

מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי ענאן, אמר כי "אם המנהיגים נכשלים בהנהגה ולא מנהיגים - אז הציבור לא ילך אחריהם ויחפש תחליף - ואת זה אנחנו רואים בגל ההפיכות בחודשים האחרונים". ענאן, שפעיל בהגנה על זכויות האדם, טוען כי יש לאפשר להמון להביע את דעתו, ואם העם רוצה דמוקרטיה אז יש לאפשר דמוקרטיה. "לציבור באפריקה לא מגיע להירצח ע"י השלטונות, לא מגיע לו לפחד כל יום על החיים שלו ועל עתיד ילדיו, וכאן הקהילה הבינלאומית חייבת לסייע".

גורדון בראון Gateway to Africa / צלם: קמיליה - אמנות הצילום

ברנרד קושנר, שר החוץ הצרפתי לשעבר, אמר כי מדינות המערב לא יכלו לעמוד מהצד ולתת להרג של אזרחי לוב להימשך. "האזרחים קראו לנו לעזרה: 'סייעו לנו, או שנמות' - ולכן היינו חייבים להתערב. החלטנו להתייחס לאזרחי לוב המדוכאים כאילו היינו האזרחים שלנו". לדברי קושנר, "על מנת להגן על החלשים עלינו להיות חזקים מספיק כדי להיכנס למלחמה - אך גם חכמים מספיק כדי להשיג שלום".

רודי ג'וליאני, ראש העיר ניו-יורק לשעבר, דיבר על המעורבות של ארה"ב במתרחש בלוב והתייחס לביקורת שהוטחה נגד ארה"ב על כך שאיחרה בתגובה שלה על הרג האזרחים בלוב ע"י כוחותיו של קדאפי. "לפעמים ארה"ב תתערב ולפעמים לא - בהתאם למדיניות בכל מקרה", אמר.

ג'וליאני מסכים עם הדברים שנאמרו בכנס על הצורך לאפשר את המעבר לדמוקרטיה בלוב ובשאר מדינות אפריקה. לדבריו, "המתרחש בימים אלה בעולם הערבי יירשם בדפי ההיסטוריה - זו מהפכה ומהפכה חשובה, ככל שיותר מדינות באפריקה יהפכו לדמוקרטיה כך ההתערבות של ארה"ב ושאר מדינות המערב תפחת ושיתופי הפעולה יגדלו".

רודי גוליאני Gateway to Africa / צלם: קמיליה - אמנות הצילום

קופי ענאן Gateway to Africa / צלם: קמיליה - אמנות הצילום

בניגוד לדוברים הקודמים, תיאודורו אוביאנג, נשיא רפובליקת גיניאה המשוונית ואיחוד המדינות האפריקאיות, מתנגד להתערבות המערבית בלוב. "אומרים שזה למען מטרות הומניטריות, אבל ראינו התערבות מערבית בעיראק ואנחנו ממש לא רוצים עוד משהו כזה", לדבריו. "לוב היא מדינה אפריקאית ולכן הפתרון יגיע מאפריקה - אנחנו לא צריכים שייכפו עלינו את הרצונות המערביים, ואנחנו בהחלט לא צריכים צבא שייכנס ללוב".

ואי אפשר לסיים בלי הזווית הישראלית. בין דוברי הכנס היה גם פרופ' שלמה בן-עמי, שר החוץ לשעבר, שדיבר על הזירה הרותחת של העולם הערבי. לדברי בן-עמי, שהתבסס על הניסיון הרחב שלו בסכסוך הישראלי-פלסטיני במזרח התיכון, אי אפשר לחזות מהפכות ובהחלט אי אפשר לחזות איך הן יסתיימו".

בן-עמי סבור, כי גל ההפיכות האחרון בעולם הערבי הוא משהו חדש ולא מוכר: "ההתקוממות של האזרחים הערביים כיום היא נגד שליטים מכהנים שרומסים את הזכויות שלהם - ולא נגד כוחות אופל לא מוגדרים. העם היום מפקפק בשלטון המדכא ורוצה חופש, ומצרים היא מקרה בוחן טוב - אם היא תהפוך בסוף לדמוקרטיה, זה עשוי להוות מודל לכל העולם הערבי".

לגבי ההפיכה בלוב, בן-עמי אומר כי "ההתערבות של ארה"ב ושאר מדינות המערב הייתה הכרחית כדי למנוע טבח מיותר של עריץ מדכא, ומה שמעניין הוא שהיא מתקבלת בהבנה גם בקרב הרבה ממדינות אפריקה עצמה. קשה לדעת אם ההתנגדות תצליח בסופו של דבר להפיל את המשטר של קדאפי, אבל מה שבטוח הוא שההפיכות בלוב ובשאר העולם הערבי ישפיעו וילוו אותו לאורך כל המאה ה-21".

כתב "גלובס" היה אורח של חברת Comtec מישראל, שהפיקה וניהלה את הכנס

ברנרד קושנר Gateway to Africa / צלם: קמיליה - אמנות הצילום

אל גור Gateway to Africa / צלם: קמיליה - אמנות הצילום

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"