גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יושפעו מחירי התכשיטים מעליית מחירי הזהב בעולם?

מחיר אונקיית זהב חצה את רף ה-1,500 דולר, ומחיר היהלומים עלה בכ-15%, אך מבדיקת "גלובס" עולה כי בחנויות המחיר עלה רק באופן מינורי, הודות לשער הדולר הנחלש

מחיר אונקיית זהב הגיע החודש לשיא של יותר מ-1,500 דולר, לאחר שב-3 החודשים האחרונים הוא התייקר ב-200 דולר, ובמהלך השנה נמדדה עלייה של 30%. גורמים בענף צופים כי המחיר עשוי להגיע לשיא של 2,000 דולר לאונקיה. מהן המשמעויות?

בחלק מהרשתות, בהן ה.שטרן, מדברים על עליית מחירים כפועל ישיר של עליית מחירי הזהב העולמיים. "באפריל האחרון שיעורי העלייה היו 15%-25%. כחלק מהיותנו רשת גלובלית, מחירי התכשיטים בה.שטרן גם בישראל נקובים בדולרים, ומתבצע עדכון מיידי", אומר ישראל קורט, מנכ"ל ה.שטרן ישראל. ההמרה לשקל נעשית לפי שער יציג.

"הנתח העיקרי של עליית מחירי הזהב והיהלומים התקזז בעקבות התחזקות השקל", מסביר אלון תורג'מן, סמנכ"ל תחום תכשיטים בפדני. "עליית מחירי הזהב אינה משפיעה באופן משמעותי על מחירי התכשיטים ברשת, משום שהתמחור מתייחס לרכיבי היהלומים והאבנים המשובצות. בתכשיטים המכילים בעיקר זהב, כמו טבעות נישואין, חלה עלייה מינורית".

גם ברשת מילר נשענים על שחיקת הדולר מול השקל כמגן בפני הצורך להעלות מחירים. בתוך כך מדגיש חיים מילר, מנכ"ל ובעלי הרשת, כי בתמחור התכשיט נכללים עלויות ייצור, עיצוב ושיווק, ומכאן היכולת לתמרן בעלויות כדי למנוע התייקרות.

גם בתכשיטי רויאלטי מתוכננת עליית מחירים שתעודכן בימים אלה, אלא שהיא "תהיה מינורית ולא תחול על כל הפריטים", כפי שאומר אורי פלח, מנכ"ל ומבעלי הרשת.

גם בענף שעוני היוקרה המחירים מעודכנים בהתאם להוראות היצרנים, אך לדברי רועי אהרוני, סמנכ"ל כרונטיים המייבאת תכשיטי יוקרה, מחירי השעונים המכילים זהב לא עלו בשיעור דרמטי, משום שהזהב הוא רק חלק מרכיבי השעון.

כדאי להשקיע בזהב?

היחלשות הדולר היא אחת הסיבות להתחזקות הזהב כאפיק להשקעה.

- האם בעקבות שער הדולר הנמוך המחירים בישראל נמוכים יחסית?

מילר: "הדולר הנמוך משחק לטובתנו. ביחס למחירי התכשיטים באירופה ובארה"ב, המחירים בארץ זולים יותר. ולראיה - תיירים רבים רוכשים בישראל תכשיטי יוקרה".

פלח (רויאלטי): "היות ומחירי התכשיטים נסמכים על הדולר, בארה"ב תורגש עלייה של 25% בתכשיטי הזהב, בעוד שבארץ העלייה עשויה להיות כ-10%".

קורט (ה.שטרן): "אצלנו כרשת עולמית התמונה שונה, היות שהתכשיטים באירופה מתומחרים באירו, שם זול יותר".

מקטינים את שיעור ההנחה

ברשת רויאלטי נוהגים לתמחר מלכתחילה את התכשיטים במחיר שמאפשר להעניק הנחה: "הצרכן הישראלי מצפה לקבל הנחה בקניית תכשיט, וכך אנו מאפשרים לעצמנו יכולת תמרון לתת הנחה. גובה ההנחה משתנה בהתאם למחירי הזהב העדכניים ויכול להגיע לעשרות אחוזים", מסביר פלח.

לדבריו, "המצב כיום הוא שהמחיר המצוין על התכשיטים מגלם את העלייה הנוכחית ולא מתיר לנו מרווחים להנחות, כך שבחלק מהמקרים אנחנו סופגים ומצמצמים רווחים".

לפי פלח, על פריטים שנמצאים זמן רב במלאי, לא תחול התייקרות.

הזהב יקר? השרשרת תהיה חלולה

פתרון אחר הוא עיצוב תכשיטים הכוללים פחות זהב. לדברי קורט, הדגש הוא על עיצוב: "התכשיטים היום מכילים פחות זהב וכוללים שיבוץ של אבני חן. המעצב מצייר את התכשיט ומתאים את האבן לפי צבעה ולפי צורכי העיצוב, ולא להיפך".

מילר מדבר על תכשיטים קלים, חלולים ובעלי שטחים פתוחים. גם מעצבת התכשיטים נירית ברמן, מסטודיו ברמן לעיצוב תכשיטים, מספרת על עיצוב המותאם לעלויות חומרי הגלם: "הייקור מכתיב את האופנה בענף, שמתבטא בתכשיטים קלים ובעיצוב עם פחות זהב".

כאן נכנסת השאלה אם רכישת תכשיט משולה להשקעה לטווח רחוק גם בראיית הירושה או שמדובר באביזר אופנה. מילר סבור כי בשורשי העם היהודי רכישת תכשיט היא השקעה לטווח הרחוק, בעוד שקורט סבור כי רכישת התכשיט היא "לשם קישוט שבעיקר מסב שמחה לבעליו".

"זה הזמן למכור זהב ישן"

לעליית מחירי הזהב צד נוסף: עלייה בשווי התכשיטים שנמצאים ברשות הצרכן. "זהב הוא זהב", אומר מילר, ומפרט כי המחיר לזהב 24 קראט המזוקק מתכשיט ישן משול לזהב חדש שגם משמש לייצור תכשיטים. "מכאן שמדובר בזמן טוב למכור את הזהב הישן שאינו בשימוש".

כדי לעודד את הצרכן לפתוח את הכספת או את קופסאות התכשיטים ולברור תכשיטים ישנים בעיקר לצורך רכישת חדשים, פועלים ימי מכירה מרוכזים בהם מובטח טרייד-אין בתנאים הוגנים.

איפה ומתי אפשר למכור/להחליף תכשיטים?

ה.שטרן: טראנק שואו

מבצע ההחלפה השנתי ינדוד בין הסניפים בארץ. הבאים יקבלו מחיר של עד 1,900 דולר לאונקיה, לעומת 1,500 דולר ערכה כיום.

* מתי? מ-11 במאי עד סוף יוני.

מילר: ווטש פארטי וגולדן פארטי

בקרוב יחל ה"ווטש פארטי" - טרייד-אין לשעונים (2,500 שקל זיכוי עבור שעון ישן מכל סוג).

* מתי? 31-1 במאי. הגולדן פארטי לקנייה ולמכירת תכשיטים מתקיים מדי נובמבר.

כרונוטיים: טרייד-אפ

הרשת מציעה "טרייד-אפ", לפיו משלמים על שעון משומש יותר משוויו הריאלי.

* מתי? כל השנה. מחירים מיוחדים באירועים הנערכים בחגים ובראש השנה האזרחית.

רויאלטי

הרשת מציעה טרייד-אין לתכשיטים.

* מתי? לאורך כל השנה.

סטודיו ברמן: תיבת האוצר

במסגרת קמפיין "תיבת האוצר" מציעים למיין את המלאי הביתי ולהמליץ על תכשיטים ששווה לשמור (בעיקר משיקולים רגשיים כמו תכשיטים הנושאים חריטה אישית), ועל תכשיטים שיוכלו לשמש כ"אמצעי תשלום לתכשיט חדש".

* מתי? בימים אלה.

M&Y

החלפת תכשיטים באירועים, 35% הנחה על הקולקציה וקניית/החלפת תכשיטים ישנים.

* מתי? בימי שישי (לפי פרסומים).

יהלומים: מנסים לעקוף את ההתייקרות

עליית מחירי היהלומים בכ-15% היא פונקציה של היצע וביקוש. לפני כחודש נקבעה עלייה באבנים הגדולות (מעל חצי קראט), וכעת מעודכנת עלייה במחירי האבנים הקטנות.

עם זאת, ההתייקרות הדרמטית שחלה בחודש מארס מתקזזת לנוכח הדולר הנשחק מול השקל, בעיקר בקרב יהלומנים ומשווקים הממירים את המחיר לפי שער יציג ולא לפי שער מופרך.

כך או כך, הסיבה לעליית הביקושים נובעת ממספר סיבות. מילר מציין את סיומו של המשבר הכלכלי, שבשנים 2008-2010 פגע בענף ובמהלכו מחירי היהלומים היו בשפל. גם הביקושים הגואים ליהלומים בהודו ובסין מטים את המחיר מעלה. מה הן ההשלכות?

"עדיף יהלום אחד גדול על פני יהלומים קטנים"

היהלומנית רונית זילברשטיין מדגישה כי השינוי יבוא לידי ביטוי דווקא במחירי התכשיטים המשובצים באבנים קטנות. "במקרים כאלה מחיר הזהב והיהלומים הקטנים הוא כמעט שווה ערך, ולכן התייקרות היא בלתי נמנעת. בכל מקרה, תמיד מומלץ להעדיף רכישה של יהלום בודד וגדול על פני שיבוץ של יהלומים קטנים, עם תיעוד כמו שצריך ומחיר ששומר על עצמו לאורך זמן, בגלל ערכה של האבן בהווה ובעתיד.

"אבנים קטנות, ללא אבא ואימא, לא ניתן לעצב מחדש לתכשיט או למכור הלאה בעת הצורך. אבן אחת וטובה היא נכס לכל החיים ולדורות הבאים".

כך או כך, בהיבט הכלכלי, יהלומים לא כדאי למכור אלא לשבץ מחדש (בעיקר כשלא מדובר ביהלומים קטנים).

עיצובים אלטרנטיביים

המעצבת והיצרנית מירב און מ-M&Y מדגישה את היצירתיות הנדרשת בעקבות התייקרות היהלומים. "אחד הפתרונות הוא שימוש ביהלומים שחורים, שהם זולים משמעותית, או ביהלומים 'מלוכלכים' שצבועים בגוונים שונים".

גם גודל היהלומים נלקח בחשבון, כשלדבריה נעשה היום שימוש יותר ביהלומים קטנים תוך מעבר לזהב 14 קראט.

קניתם יהלום? חשוב שיהיה מתועד

4 מעבדות מובילות בעולם מעניקות תעודה רשמית ליהלומים, בדרך-כלל, בגודל של חצי קרט ומעלה (לפעמים גם לקטנים יותר שבאיכות טובה). בתעודה מפורטת רמת ניקיון האבן, צבעה, משקלה ואיכויות הליטוש. בהתאם לאלה מגובש ציון המביע את ערך האבן. חשיבות התעודה היא בעיקר כדי לממש את האבן במכירה עתידית.

זילברשטיין מזהירה מפני תעודה שמנפיקות חנויות גם דרך מעבדה גמולוגית שברשותן. "מדובר בתחום פרוץ וכאן הפיקוח מקבל ממד של חשיבות יתרה. שווי תעודה הוא 100 דולר ויש שדורשים תוספת עבורה. בכל מקרה אל תוותרו על התעודה".

עושים שיעורי-בית לפני הקנייה

מחיר היהלומים מתעדכן מדי יום ו' במחירון רפפורט הבינלאומי שהוא בגדר מונופול. המחירון מגדיר את שווי היהלום לפי גודלו, צבעו צורתו ואופן הליטוש, והוא מיועד ליהלומנים ולא חשוף לעיני הצרכן.

הבולט מבין המחירונים שמיועדים לצרכן הוא איידקס, הגבוה בכ-30% ממחירי רפפורט משום שהוא מגלם עמלות למתווכים שבדרך.

המחירון נגיש באתר האינטרנט של זילברשטיין www.rsdiamond.co.il ובאתר הבורסה ליהלומים: www.israelidiamond.co.il. החלוקה לקטגוריות והבנה בסיסית של הדירוג יעזרו למצוא את ערך האבן הרצויה.

עוד כתבות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?