גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם הימין הישראלי איבד את הדרך

הפתח והחמאס מתאחדים. ומה איתנו? מתי ממשלת הימין תיזכר שיש לנו מטרה אחת?

אולי תקראו לזה מצוקת רעיונות לנושאים שאפשר לכתוב עליהם, אולי תקראו לזה להגיש את הלחי השנייה, אבל הנה וידוי: בשבוע שעבר כתבתי כאן טור על השמאל הישראלי ששכח את הדרך, ובמיוחד השמאל הקיצוני. למה הכוונה? ההתלהמות וחוסר הנכונות לקבל כל דעה שאינה דומה לשלו, גרמה לשמאל הקיצוני לשכוח שהוא אמור להיות סובלני, ליברלי ושוחר שלום. במילים אחרות - הלך השמאל, נשאר רק הקיצוני.

חטפתי הרבה קללות על העניין הזה, אבל מראש היה ברור שזה מה שיקרה. הרי אנשים קיצוניים מתבטאים בצורה קיצונית, לא? אני מגעילה אותם, אני פרה, בהמה, מלקקת לימין (ועוד כל מני מילים שהעורך יוריד לי אם אחזור עליהן, אז תאלצו להסתפק בדימויים הצנועים האלה).

בקיצור - אפשר להגיד עליי כל דבר, וגם רצוי, משום שאני לא מסכימה עם דעות השמאל הרדיקלי, וזהו, כידוע, הפשע הגדול ביותר עבור אנשים קיצוניים - הם לא באמת נותנים לגיטימציה לדעות שונות משלהם.

מטר הגידופים היה צפוי, ואתם יודעים משהו? גם הקללות שאחטוף הפעם, מהצד השני, הן צפויות. אז הנה, אני כבר עוטה שריון קטן ומכינה את עצמי לחיצים שמן הסתם תכף יגיעו. למה? כי אני מצטערת שוב לקחת את תפקיד השליח שכולם רוצים להרוג, אבל גם הימין הישראלי איבד את הדרך, לא רק השמאל.

תביטו רגע מסביבכם: יש לנו ממשלת ימין כבר שנתיים. ממשלה לא יכולה להיות יותר "ימין" מזה. בזמנו, ולמעשה גם לאורך הדרך, לנתניהו היו כמה אופציות להרכיב ממשלה. אבל על פני ממשלת אחדות מרכזית ורחבה, נתניהו העדיף "יציבות" של ממשלה שדעותיה ימניות, ללא כחל ושרק. רק שיותר מחצי קדנציה כבר עברה, ולאף אחד אין מושג לאן אנחנו הולכים.

מישהו מוכן בבקשה להגיד לי מה לאן הממשלה הזו לוקחת אותנו? האם מישהו יודע מהו הפתרון המדיני שהיא מציעה? מדוע אנחנו מוצאים את עצמנו כל הזמן רק מגיבים, ולא יוזמים?

הנה, אפילו החמאס והפתח הוכיחו אתמול (ד') שהם מבינים שאחדות היא הדרך, כי יש להם מטרה משותפת. ומה איתנו? האם ייתכן שהקיצוניות והפילוג שלנו גרועים יותר מהקיצוניות ומהפילוג שלהם?

לפני שנה וחצי נשא ביבי נאום "היסטורי", שבו הוא דיבר על שתי מדינות לשני עמים. רק שמאז, במקום להתבהר ולהתגבש, העניינים רק התערפלו. האם הקואליציה שלו מסכימה איתו? האם היא מציעה דרך אחרת? ורסיה שונה? משהו? האם מישהו בכלל מדבר על זה, או אפילו חושב על זה? האם למישהו יש פתרון, רדיקלי ככל שיהיה?

המממ. איזה שקט מסביב. לא נעים, אבל זה מה שחשבתי.

בקיצור, למי שחושב שלגוש הגדול הזה המכונה "ימין" יש איזושהי דרך, מחכה כנראה הפתעה. אין שום דרך, אין שום תוכנית, יש בעיקר 800 דעות שונות, סרבנות, משיכת זמן, סחטנות וספירת קיצנו לאחור.

אז מה קיבלנו? מזרח תיכון בוער מסביבנו, אין לדעת מה ילד יום, בלתי אפשרי לצפות איזו הפיכה תתרחש מחר ומהי משמעותה לגבי היחסים שלנו עם השכנים הלא-מאוד-מנומסים שלנו, ואנחנו מתגוששים, מתווכחים, ובעיקר מתחבטים.

הפלסטינים מקדמים את האג'נדה שלהם בנחישות ובעקביות, יוצרים קואליציות, מקדמים בחירות והולכים בצעדי ענק לקראת הכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית באו"ם, בתנאים הנוחים להם וללא משא-ומתן. ומה אנחנו עושים? אז זהו, שלאף אחד אין ממש מושג. אנחנו במקרה הטוב מגיבים, ובמקרה הרע עומדים אובדי עצות ומגרדים את הראש.

אז רגע, בואו נבדוק רגע מה מצבנו: שמאל מתלהם ששכח שהוא אמור להיות המבוגר הסובלני שלא רק מטיף לשלום, אלא גם חי לפיו, ולצידו ימין שולט שאין לו מושג מה הוא רוצה שיקרה, ולכן נותן לכולם להוביל אותנו באף.

אם לאף אחד אין דרך, אז מהי בעצם הדרך?

זו בדיוק הבעיה. אין לנו דרך. לא לשמאל, לא לימין. אלה צועקים "פאשיזם", ואלה צועקים "עוכרי ישראל". אלה צורחים "נאצים", ואלה משיבים "הזויים" או "מוות לערבים".

אבל אם נעצור לרגע ונרגיע את גרוננו הניחר מרוב צעקות, מה נגלה? שטבענו בתוך ויכוח ישן בלי לשים לב שהעולם סביבנו השתנה.

פעם היו אומרים שמרוב שהעם חצוי, בכל 4 שנים יש בחירות, ויוצא שאחד מחצאי העם שולט על החצי השני, וכופה עליו את דרכו. אבל האמירה הזו כבר אינה נכונה יותר, ולא רק בגלל שאלוהים זוכר מתי היתה פה קדנציה ששרדה 4 שנים.

היא לא נכונה יותר בעיקר בגלל שמרוב שכל אחד מאיתנו עסוק בלהדוף את הצד השני, בדרך-כלל בטענה שהוא "רק מנסה לאזן אותו", אנחנו כבר מזמן לא ממש מצליחים לראות את התמונה כולה.

זוכרים שיש לנו מטרה משותפת? כן, המשך קיומנו כמדינה יהודית דמוקרטית, כמה שאפשר בדרכי שלום. מצלצל מוכר?

הבעיה עם ויכוחי ה"שמאל" וה"ימין" היא שהם כבר לא ממש רלבנטיים למקום שבו אנחנו עומדים. מה שרלבנטי הרבה יותר, היא שתהיה לנו דרך. שנשים לב שאנחנו לא סתם נגררים לתיגרות שמכוח האנרציה שלהן כבר שכחנו למה נכנסנו אליהן מלכתחילה, אלא שאנחנו דבקים בערכים שלנו, בתרבות שלנו, בדברים שאנחנו אוהבים כאן, ובעיקר שנשים לב שכולנו נמצאים ביחד על הסירה הקטנה הזו. המים גם ככה די סוערים. אם נשתולל ונחתור בהיסטריה לכל הכיוונים, בסוף נטבע כולנו.

אז קחו אוויר, תפסיקו לבעוט לרגע, ותסתכלו סביב. אנשי הימין - הנה תזכורת: אתם בשלטון. האם אתם יודעים לאן אתם הולכים? או לאן הייתם רוצים ללכת? בואו קודם כל תקבלו את ההחלטה הזאת. אחר-כך אפשר יהיה להתחיל לצעוד.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

תיקון והתנצלות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם