גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם הימין הישראלי איבד את הדרך

הפתח והחמאס מתאחדים. ומה איתנו? מתי ממשלת הימין תיזכר שיש לנו מטרה אחת?

אולי תקראו לזה מצוקת רעיונות לנושאים שאפשר לכתוב עליהם, אולי תקראו לזה להגיש את הלחי השנייה, אבל הנה וידוי: בשבוע שעבר כתבתי כאן טור על השמאל הישראלי ששכח את הדרך, ובמיוחד השמאל הקיצוני. למה הכוונה? ההתלהמות וחוסר הנכונות לקבל כל דעה שאינה דומה לשלו, גרמה לשמאל הקיצוני לשכוח שהוא אמור להיות סובלני, ליברלי ושוחר שלום. במילים אחרות - הלך השמאל, נשאר רק הקיצוני.

חטפתי הרבה קללות על העניין הזה, אבל מראש היה ברור שזה מה שיקרה. הרי אנשים קיצוניים מתבטאים בצורה קיצונית, לא? אני מגעילה אותם, אני פרה, בהמה, מלקקת לימין (ועוד כל מני מילים שהעורך יוריד לי אם אחזור עליהן, אז תאלצו להסתפק בדימויים הצנועים האלה).

בקיצור - אפשר להגיד עליי כל דבר, וגם רצוי, משום שאני לא מסכימה עם דעות השמאל הרדיקלי, וזהו, כידוע, הפשע הגדול ביותר עבור אנשים קיצוניים - הם לא באמת נותנים לגיטימציה לדעות שונות משלהם.

מטר הגידופים היה צפוי, ואתם יודעים משהו? גם הקללות שאחטוף הפעם, מהצד השני, הן צפויות. אז הנה, אני כבר עוטה שריון קטן ומכינה את עצמי לחיצים שמן הסתם תכף יגיעו. למה? כי אני מצטערת שוב לקחת את תפקיד השליח שכולם רוצים להרוג, אבל גם הימין הישראלי איבד את הדרך, לא רק השמאל.

תביטו רגע מסביבכם: יש לנו ממשלת ימין כבר שנתיים. ממשלה לא יכולה להיות יותר "ימין" מזה. בזמנו, ולמעשה גם לאורך הדרך, לנתניהו היו כמה אופציות להרכיב ממשלה. אבל על פני ממשלת אחדות מרכזית ורחבה, נתניהו העדיף "יציבות" של ממשלה שדעותיה ימניות, ללא כחל ושרק. רק שיותר מחצי קדנציה כבר עברה, ולאף אחד אין מושג לאן אנחנו הולכים.

מישהו מוכן בבקשה להגיד לי מה לאן הממשלה הזו לוקחת אותנו? האם מישהו יודע מהו הפתרון המדיני שהיא מציעה? מדוע אנחנו מוצאים את עצמנו כל הזמן רק מגיבים, ולא יוזמים?

הנה, אפילו החמאס והפתח הוכיחו אתמול (ד') שהם מבינים שאחדות היא הדרך, כי יש להם מטרה משותפת. ומה איתנו? האם ייתכן שהקיצוניות והפילוג שלנו גרועים יותר מהקיצוניות ומהפילוג שלהם?

לפני שנה וחצי נשא ביבי נאום "היסטורי", שבו הוא דיבר על שתי מדינות לשני עמים. רק שמאז, במקום להתבהר ולהתגבש, העניינים רק התערפלו. האם הקואליציה שלו מסכימה איתו? האם היא מציעה דרך אחרת? ורסיה שונה? משהו? האם מישהו בכלל מדבר על זה, או אפילו חושב על זה? האם למישהו יש פתרון, רדיקלי ככל שיהיה?

המממ. איזה שקט מסביב. לא נעים, אבל זה מה שחשבתי.

בקיצור, למי שחושב שלגוש הגדול הזה המכונה "ימין" יש איזושהי דרך, מחכה כנראה הפתעה. אין שום דרך, אין שום תוכנית, יש בעיקר 800 דעות שונות, סרבנות, משיכת זמן, סחטנות וספירת קיצנו לאחור.

אז מה קיבלנו? מזרח תיכון בוער מסביבנו, אין לדעת מה ילד יום, בלתי אפשרי לצפות איזו הפיכה תתרחש מחר ומהי משמעותה לגבי היחסים שלנו עם השכנים הלא-מאוד-מנומסים שלנו, ואנחנו מתגוששים, מתווכחים, ובעיקר מתחבטים.

הפלסטינים מקדמים את האג'נדה שלהם בנחישות ובעקביות, יוצרים קואליציות, מקדמים בחירות והולכים בצעדי ענק לקראת הכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית באו"ם, בתנאים הנוחים להם וללא משא-ומתן. ומה אנחנו עושים? אז זהו, שלאף אחד אין ממש מושג. אנחנו במקרה הטוב מגיבים, ובמקרה הרע עומדים אובדי עצות ומגרדים את הראש.

אז רגע, בואו נבדוק רגע מה מצבנו: שמאל מתלהם ששכח שהוא אמור להיות המבוגר הסובלני שלא רק מטיף לשלום, אלא גם חי לפיו, ולצידו ימין שולט שאין לו מושג מה הוא רוצה שיקרה, ולכן נותן לכולם להוביל אותנו באף.

אם לאף אחד אין דרך, אז מהי בעצם הדרך?

זו בדיוק הבעיה. אין לנו דרך. לא לשמאל, לא לימין. אלה צועקים "פאשיזם", ואלה צועקים "עוכרי ישראל". אלה צורחים "נאצים", ואלה משיבים "הזויים" או "מוות לערבים".

אבל אם נעצור לרגע ונרגיע את גרוננו הניחר מרוב צעקות, מה נגלה? שטבענו בתוך ויכוח ישן בלי לשים לב שהעולם סביבנו השתנה.

פעם היו אומרים שמרוב שהעם חצוי, בכל 4 שנים יש בחירות, ויוצא שאחד מחצאי העם שולט על החצי השני, וכופה עליו את דרכו. אבל האמירה הזו כבר אינה נכונה יותר, ולא רק בגלל שאלוהים זוכר מתי היתה פה קדנציה ששרדה 4 שנים.

היא לא נכונה יותר בעיקר בגלל שמרוב שכל אחד מאיתנו עסוק בלהדוף את הצד השני, בדרך-כלל בטענה שהוא "רק מנסה לאזן אותו", אנחנו כבר מזמן לא ממש מצליחים לראות את התמונה כולה.

זוכרים שיש לנו מטרה משותפת? כן, המשך קיומנו כמדינה יהודית דמוקרטית, כמה שאפשר בדרכי שלום. מצלצל מוכר?

הבעיה עם ויכוחי ה"שמאל" וה"ימין" היא שהם כבר לא ממש רלבנטיים למקום שבו אנחנו עומדים. מה שרלבנטי הרבה יותר, היא שתהיה לנו דרך. שנשים לב שאנחנו לא סתם נגררים לתיגרות שמכוח האנרציה שלהן כבר שכחנו למה נכנסנו אליהן מלכתחילה, אלא שאנחנו דבקים בערכים שלנו, בתרבות שלנו, בדברים שאנחנו אוהבים כאן, ובעיקר שנשים לב שכולנו נמצאים ביחד על הסירה הקטנה הזו. המים גם ככה די סוערים. אם נשתולל ונחתור בהיסטריה לכל הכיוונים, בסוף נטבע כולנו.

אז קחו אוויר, תפסיקו לבעוט לרגע, ותסתכלו סביב. אנשי הימין - הנה תזכורת: אתם בשלטון. האם אתם יודעים לאן אתם הולכים? או לאן הייתם רוצים ללכת? בואו קודם כל תקבלו את ההחלטה הזאת. אחר-כך אפשר יהיה להתחיל לצעוד.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בבורסת ת"א; או.פי.סי אנרגיה מזנקת ב-9%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%

הדאקס יורד ב-1% ● קרן המטבע העולמית העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ● טראמפ מדיה יורדת ב-7% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל