גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר ענק באירופה: רעש מעלה את הסיכון לאירוע מוחי

תושבת מחניים: "נחמד להשתיק את מפוחי העלים אבל את ה'מפוחים הגדולים' שעוברים לי מעל הראש כל יום, אף אחד לא משתיק"

"אתה לא יודע מה הפסדת", מספרת חדווה מגר (74) תושבת הקיבוץ מחניים שגרה במרחק של 25 מטר ממסלול ההמראה של שדה התעופה הסמוך: "עד לפני חמש דקות מטוסי הרקולס של חיל האוויר עשו כאן אימונים של המראות ונחיתות. ממש תענוג. אני כבר לא מתרגשת כי זה לא חדש לי. רק האוזניים, הן לא מתרגלות לרעש הזה".

כבר 45 שנה שהיא גרה בקיבוץ הצפוני, מדגישה שהיא "לא רוצה להתבכיין, אבל אני מרגישה שהשמיעה שלי נפגעה מכל המציאות הזאת, של מטוסים שממריאים ונוחתים לי מעל האוזן. יש לא מעט אנשים שגרים כאן והם לא שומעים טוב. הם מייחסים את זה לגיל או לתרגיל ואף פעם לא נעשתה בדיקה יסודית שקבעה את הקשר לסביבה הרועשת. אבל עכשיו יש אינטרנט, כולנו יודעים לגלוש, לחפש ולקרוא וברור שיש קשר".

היא משוכנעת שגם השר להגנת הסביבה נחשף לקשר הזה, בין רעש למצב בריאותי ולכן הוביל את "רפורמת הרעש", שמכילה שורה של תקנות חדשות שנכנסו לתוקף באמצע השבוע. בין התקנות איסור גורף על הפעלת מפוחים לניקוי רחובות; צמצום השעות שבהן מותר להפעיל כלים רועשים באתרי בנייה, להשתמש בציוד גינון ובכלי נגינה ולהפריח זיקוקי די-נור.

"נחמד להשתיק את מפוחי העלים אבל את ה'מפוחים הגדולים' שעוברים לי מעל הראש כל יום, אף אחד לא משתיק", היא מתמרמרת. "באמת ובתמים, אני לא רוצה שיסגרו את שדה התעופה הזה, של מחניים. אני מבינה את החשיבות של שדה כזה בפריפריה כמו הגליל העליון. זה טוב לאזור, לכלכלה, למדינה. מעולם לא ביקשתי אגורה מהמדינה, אבל לפחות שיתנו לנו את הכלים לחיות במצב הזה, שיעשו לי מיגון אקוסטי בבית. לרעש הזה פשוט אי אפשר להתרגל. עובר מטוס והרצפה רועדת, המדפים זזים. לזה לא מתרגלים. זה סיוט".

לא הלכו עד הסוף

ארגון אדם טבע ודין מלווה את תושבי מחניים במאבקם הממושך ברשויות המדינה. האחראית על תחום הקהילה והסביבה בארגון, עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, מכירה את פס הקול הרועש שמלווה את חייהם של תושבי הקיבוץ כבר שנים. השבוע, בשיחה עם "גלובס", היא בירכה על התקנות החדשות לצמצום מפגעי הרעש, אמרה שהן מסמנות התחלה של מגמה חדשה אך מישהו לדבריה היסס וסירב ללכת עד הסוף.

"ניתן היה לצפות שעדכון התקנות היה נותן מענה גם להיבטים חשובים אחרים בתחום הרעש, כמו מפגעי רעש מתחבורה, ממטוסים ומציוד בנייה. התחומים האלה נשארו בחוץ. בתקנות יש נגיעה חלקית להיבט של אתרי בנייה והן קובעות שעות שבהן מותר להפעיל כלים רועשים, אך אין לשכוח שהארץ שלנו קטנה ובונים בה הרבה מגדלים באזורים צפופים. בנייה של מגדל באזור מגורים יכולה להימשך שנים. מה אז?", תהתה.

המשרד להגנת הסביבה קובע כי רמת קול של 30 דציבלים נחשבת שקטה, רמת קול מעל 60 דציבלים נחשבת חזקה ומפריעה, ורמת קול מעל 80 דציבל נחשבת מזיקה ובלתי סבירה. נתונים של המשרד מראים כי 55% מהאוכלוסייה בארץ חשופה לאורך זמן לרעש בעוצמה שנעה בין 60 ל-70 דציבלים. עוד 5% חשופים לרעש שעוצמתו עולה על 70 דציבלים. לצורך ההמחשה, הרעש שעולה מהפעלה של מכסחת דשא קטנה מוערך ב 65 דציבלים. מי שגרים סמוך לתחנת אמבולנסים ייחשפו לרעש בעוצמה של 120 דציבלים בעת הפעלה של סירנה. מטוס ממריא חושף את האדם הסמוך לו לרעש בעוצמה שנעה בין 140 ל-150 דציבלים.

השפעות בריאותיות חריפות

לכל הרעש הזה יש השפעה על מערכות שונות בגופנו, ולא רק על השמיעה. "אין ספק שרעש מעלה את רמת הסטרס וסטרס ממושך מעלה את השכיחות לאירועים מוחיים", אומר בשיחה עם "גלובס" הד"ר מיכאל יונש, קרדיולוג בכיר במכון הלב של בית החולים קפלן ברחובות.

הוא מבסס את דבריו על נתונים של מחקר מקיף ורב משתתפים שהושלם באחרונה בדנמרק ועקב אחר מצבם הרפואי של 51 אלף איש, בני 50 ומעלה, במשך עשר שנים, תוך בחינת רמת הרעש בסביבתם. המחקר, שפורסם ב-European Heart Journal, מצא כי 1,880 איש שנחשפו לרעשים של תנועה בכבישים לקו באירועים מוחיים. בין הממצאים המדאיגים שעולים מתוצאות המחקר, גם עלייה במידת הסיכון של בני 65 ומעלה ללקות באירועים מוחיים בשל רעש. כל עלייה של 10 דציבלים ברעש רחוב מגדילה ב-27% בממוצע את הסיכון שלהם ללקות בשבץ מוחי.

"מחקרים אפידמיולוגים גדולים שנעשו בעבר הדגימו את הקשר בין חשיפה כרונית לרעש לעלייה בסיכון לתחלואת לב ולעלייה כרונית בערכי לחץ הדם. המחקר הנוכחי שנערך בדנמרק הוא הראשון שקושר את החשיפה הכרונית לרעש ואת הסיכון לאירוע מוחי. חוזקה מיוחדת שלו היא הממצא ולפיו רעש כרוני נמצא מזיק, בלי קשר לרמת זיהום האוויר באותה סביבה", אומר ד"ר יונש.

רעש חריג ופתאומי יכול לחרב גם שנת ישרים ולהחמיר הפרעות שינה שמהן סובלים ממילא מבוגרים רבים. לדברי ד"ר יונש, גם לילות לבנים כאלה הם מתכון לצרות בריאותיות: "אלה מצבים שתורמים לעליית לחץ הדם ולהתפתחות של מחלות לב וכלי הדם. ידוע שלחץ דם גבוה וכרוני הוא גורם הסיכון העיקרי לשבץ מוחי", אמר.

הרופאים מסתפקים בשומנים בדם

עם זאת, רמת המודעות של מערכת הבריאות בארץ לקשר שבין רעש לבריאות הציבור - עדיין נמוכה: "לא מודעים לזה מספיק", מודה ד"ר יונש: "הרופאים מודעים הרבה יותר לבעיות של שומנים בדם, סוכרים, ודברים אחרים שיכולים להיות מחוללי תחלואה חמורה. יש לפעול להעלאת המודעות של השפעת רעש על הבריאות ולהקדיש לכך יותר תשומת לב. תחילה אנחנו צריכים לאסוף נתונים, לעשות תצפיות ואחר כך להבין את המנגנונים שבהם יש לטפל. בהחלט יש עוד מה לעשות".

בחלקת האלוהים הקטנה שלו, ביחידה הקרדיולוגית של מכון הלב בקפלן, ד"ר יונש כבר עושה: הוא אינו מסתפק בתחקיר שגרתי אודות אורחות חייהם של מטופליו, על אהבתם לסוכרים ותאוותם לבשרים שמנים, על הרגליהם בתחום העישון והאלכוהול ונכונותם לפעילויות ספורטיביות. הוא מרבה לתהות גם על סביבת המגורים והעבודה שלהם, בניסיון להתרשם מהרעש שאליו הם חשופים, מברר עד כמה התנועה הסואנת שליד בתיהם מציקה להם ומפירה את שלוותם. הוא משוכנע שהתשובות שמתנקזות אל מאגר הנתונים שלו ישמשו אותו ליצירת תמונה בהירה וחדה יותר אודות ההשפעה של הרעש על הבריאות הכללית. התמונה הזאת תהווה בהמשך בסיס להעמקת הלמידה והמודעות של המערכת הרפואית לצרה הצורמת שלפי שעה נראה שהטיפול המונע היחיד שלה, הוא אטמי אוזניים.

הפגיעות העיקריות של הרעש

■ פגיעה בגוף: לאיבוד שמיעה זמני או תמידי, מעלה את לחץ הדם, משבש את קצב הלב, מגביר את זרימת האדרנלין, משבש את פעולת הכליות, מעייף.

■ פגיעה בנפש: גורם לתחושת פחד, להתמוטטות עצבים, מעצבן, פוגע בכושר הריכוז, המחשבה והעבודה ובלמידה, לא מאפשר מנוחה.

■ הרעש הוא אלימות: גורם לתחושה של חוסר-אונים המגבירה את הצורך להשתמש באלימות נגד גורם הרעש.

מקור: המשרד להגנת הסביבה

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות