גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתאם הנעלם בתוצאות אורמת

אורמת טכנולוגיות הרוויחה, אורמת תעשיות הפסידה - כיצד זה קורה, ואיך זה קשור לטיפול החשבונאי בהפרשות לירידת ערך ולמקום בו נסחרות המניות?

אורמת תעשיות העוסקת בתחום האנרגיה הגיאותרמית דיווחה בשנת 2010 על הפסד של 30 מיליון דולר. נתון זה לא מסתדר לכאורה עם התוצאות של החברה הבת, אורמת טכנולוגיות, המהווה את עיקר פעילותה של אורמת תעשיות, אשר הרוויחה באותה תקופה 37 מיליון דולר.

התוצאות של אורמת טכנולוגיות מאוחדות תחת אורמת תעשיות, שיש לה בנוסף הכנסות והוצאות הקשורות להחזקות אחרות (קטנות משמעותית מאורמת טכנולוגיות) ולמימון שוטף. על פני זמן, יש מתאם בין התוצאות של האם והבת, אך ב-2010 המתאם כאמור נעלם.

ההסבר נעוץ בחשבונאות שונה של שתי החברות. אורמת תעשיות, שנסחרת בבורסה בתל-אביב, מיישמת את התקינה החשבונאית הבינלאומית (IFRS), בעוד שאורמת טכנולוגיות, הנסחרת בוול-סטריט, מיישמת את התקינה האמריקנית (US GAAP).

בשנים האחרונות ההבדלים בין התקינה האמריקנית לבינלאומית צומצמו (כחלק מכוונה להגיע בסופו של דבר לתקינה חשבונאית אחת), אך עדיין פה ושם יש הבדלים בין השתיים, המתבטאים בדרכי טיפול חשבונאי שונות לאותו המקרה. לעיתים הבדלים אלה הם קריטיים, ומקרה שכזה מסביר את הפער בין הדיווחים של אורמת טכנולוגיות ותעשיות.

הבאג בתקינה האמריקנית

הבת אורמת טכנולוגיות דיווחה במקביל לתוצאות הרבעון האחרון של 2010 (ושנת 2010 כולה) כי תחנת הכוח בבראולי, קליפורניה, רחוקה מלספק את הסחורה. לאחר שהשקיעה בתחנת הכוח הגיאותרמית סכום כולל של 370 מיליון דולר (וזכתה במקביל למענקים שהפחיתו את סכום ההשקעה ל-270 מיליון דולר), מסרה החברה כי בחנה את הצורך לבצע הפרשה לירידת ערך בגין תחנה זו, בשל קיומם של סימנים שעלולים להעיד על ירידת ערך: תפוקת ייצור חשמל נמוכה משמעותית מהמתוכנן ועלויות הפקה גבוהות משמעותית מהתכנון.

עם זאת, למרות הסימנים הללו אורמת טכנולוגיות לא נדרשה לרשום בספרים ירידת ערך בגין תחנת הכוח. על פי התקינה החשבונאית האמריקנית, כדי לקבוע את ערכו של נכס לצורך בדיקת ההפרשה לירידת ערך, יש לסכום את כל תזרימי המזומנים נטו האבסולוטיים הצפויים ממנו. כלומר, יש לסכום באופן פשוט את כל התזרימים נטו מעתה ועד אינסוף (או לאורך תקופת חיי הנכס). בתקינה האמריקנית, וזה כמובן באג גדול, תזרים בעוד חמש שנים ובעוד 10 שנים ורחוק יותר, מתבטא באופן מלא בערך הנכס. אם לדוגמה יש נכס שמניב (נטו) 1 מיליון דולר במשך 10 שנים, ערכו (לצורך יישום הטיפול החשבונאי בהפרשה לירידת ערך) הוא 10 מיליון דולר. זה כמובן לא נכון כלכלית.

כלכלית, ה-1 מיליון דולר שמתקבלים מדי שנה צריכים להתבטא בערכם המהוון, וככל שהם רחוקים יותר, תרומתם לערך הכולל של הנכס נמוכה יותר. זה נובע מכך ש-1 מיליון דולר בעוד חמש שנים שווים במונחים של היום פחות - תלוי בשיעור ההיוון, שמתבסס על ריבית חסרת סיכון ופרמיית סיכון שמיוחסת לנכס הספציפי.

אבל זה מה שיש בתקינה האמריקנית - הידבקות לתזרים לפי המונחים האבסולוטיים ללא צורך להוונם. זה גורם לכך שב-US GAAP קל יותר לשמר את ערך הנכסים במאזן, גם אם יש סימנים לירידת ערך. וזה מה שקרה באורמת טכנולוגיות. הבדיקה העלתה שאין צורך לבצע הפרשה לירידת ערך, אם כי במידה שהחברה לא תגיע לערך תפוקה של 45 מגוואט (לעומת 30 מגוואט בעת הפרסום), ולא תצליח לצמצם את עלויות התפעול, ייתכן שתידרש בעתיד להפריש בדוחות לירידת ערך.

מנגד, החברה האם אורמת תעשיות שמיישמת את התקינה הבינלאומית, כפופה כאמור לכלל אחר. כאן כבר יש הגיון כלכלי, וערך הנכס הוא סכום תזרימי המזומנים נטו המהוונים. כלומר, בהמשך לדוגמה שנכס מפיק 1 מיליון דולר ל-10 שנה, ערכו כבר לא יהיה 10 מיליון דולר כמו בתקינה האמריקנית, אלא פחות מכך, תלוי בשיעור ההיוון. רק לשם המחשה, אם שיעור ההיוון הוא 8% (וזה בסביבה של נכסים מסוגים שונים כיום - נדל"ן, תחנות כוח וכדומה) אזי ערך הנכס הוא 6.8 מיליון דולר - 32% מתחת לערכו בתקינה האמריקנית.

מכאן, שזה לא מפתיע שבאורמת תעשיות גילו שערך הנכס כן ירד וביצעו הפרשה לירידת ערך של 128 מיליון דולר (בהתאם להערכת שווי הנכס שביצעה חברת גיזה). וההפרשה הזו מסבירה את הפער בין השורות התחתונות של אורמת טכנולוגיות ואורמת תעשיות.

מהוונים תזרימים עתידיים

ערך תחנת הכוח בספרים אחרי ההפרשה מסתכם ב-139 מיליון דולר, ואורמת תעשיות מפרטת בדוח השנתי שלה כי סכום זה מבטא את התזרימים העתידיים המהוונים לפי 8%, תחת שלושה תרחישים שונים: שתחנת הכוח תייצר 40 מגוואט; שתייצר 45 מגוואט; וייצור של 50 מגוואט. התרחיש הראשון הוא בהסתברות של 20%, והתרחישים השני והשלישי בהסתברות של 40%.

בתרחיש הראשון - 40 מגוואט - ערך התחנה מסתכם ב-114 מיליון דולר, ואם זה יהיה המצב הרי שצפויה ירידת ערך נוספת - בסכום ברוטו של 24.7 מיליון דולר, ונטו 15.3 מיליון דולר. בתפוקות הגבוהות יותר כבר נשמר הערך בספרים - ערך התחנה בתפוקה של 45 מגוואט הוא 141 מיליון דולר, 2 מיליון דולר מעל הרשום בספרים; ובתפוקה של 50 מגוואט, ערך התחנה מסתכם ב-149.4 מיליון דולר, כ-10 מיליון דולר (ברוטו) מעל ערכה בספרים.

מעבר לתפוקות, גם שיעור ההיוון כמובן משפיע על ערך התחנה. אורמת מפרטת בדוחות השנתיים כי בשיעור היוון של 7% (נמוך מהשיעור בפועל - 8%) ערך תחנת הכוח הוא 156 מיליון דולר, אך מנגד בשיעור היוון של 9% ערכה הוא 122.6 מיליון דולר. האנליסטים מעריכים כי התפוקה בתחנה תגדל במהלך השנה, וכי תגיע לאיזון לקראת סוף 2011. אבל, אם החברה לא תצליח להגיע ליעד תפוקה של 40-45 מגוואט, נראה כי עלולות להיות הפרשות נוספות.

הכותב הוא מרצה לחשבונאות וניתוח דוחות כספיים. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ניירות ערך. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור