גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוך רבעון: חצי מיליארד שקל יצאו מקופות הגמל של פסגות

פסגות איבד 4% מנכסיו על רקע תשואות בינוניות ביחס לשוק ■ פדיונות גדולים גם בקופות של מגדל, מיטב והלמן אלדובי ■ תשואת שוק הגמל בשנה האחרונה עומדת על 6.19% בלבד

ציפינו ששנת 2011 לא תהיה שנה טובה בשוק הגמל, ובינתיים זה בדיוק מה שאנחנו מקבלים. בסיכום הרבעון הראשון של 2011 עומדת התשואה של שוק הגמל ב-12 החודשים האחרונים על 6.19%, כך שלראשונה מאז 2008 התשואה הזו נמוכה מהתשואה הממוצעת החמש שנתית.

התוצאה היא שהתשואה האפסית ברבעון, לא מחפה על המשיכות והיקף הנכסים יורד. שיעור הצמיחה השנתי נטו (ללא תשואה) בשוק בשנה האחרונה הוא 0.4%-, כשהיקף הנכסים בשוק הגמל בסוף מארס עמד על 305.7 מיליארד שקל - נמוך מהיקפו בסוף 2010 ב-312 מיליון שקל.

קופות הגמל סובלות מתנועת להבי מספריים, שמקטינה את נכסיהן: ההפקדות יורדות - ברבעון הראשון הן קטנו ב-5% - והמשיכות שגדלו ברבעון ב-8%, עולות. במאזן הכולל יצאו מהקופות מעל מיליארד שקל ברבעון, בהשוואה ל-838 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2010. קרנות ההשתלמות, שמהוות 37% מהשוק, מקזזות חלק מהירידה עם צבירה חיובית של מעל 600 מיליון שקל, אבל עודף ההפקדות/משיכות בקרנות עלה בקצב של 2% בלבד. לא מספיק כדי לפצות על חולשת קופות הגמל.

בראש דירוג התשואות בחתך גופים ממשיך להתייצב ילין לפידות עם תשואה מצטברת של 9.8% בין אפריל 2010 למארס 2011. אחריו נמצאים אלטשולר שחם (8.47%), כלל ביטוח (6.98%) ומגדל (6.72%). מעל ממוצע השוק נמצאות גם קופות מיטב (6.68%), אנליסט (6.36%) והראל (6.33%). מתחת לממוצע בולטים גופים כמו אקסלנס במקום התשיעי עם תשואה של 6.15%, פסגות במקום ה-11 עם תשואה של 5.92%, ודש במקום ה-14 עם תשואה של 5.84%. בלי קשר, שלושת הגופים הללו גם גובים דמי ניהול גבוהים מהממוצע, ובמקרה של אקסלנס גבוהים בהרבה מהממוצע.

"אם הייתי במקום דב ילין ויאיר לפידות הייתי מתחיל להיות מוטרד", אומר לנו בכיר בענף. מדוע, שאלנו, הרי העולם של ילין לפידות נפלא, הם מובילים בתשואות, מובילים בצבירות, נהנים ממוניטין מצוין, מה רע? "הם צומחים מהר מדי", ענה הבכיר, "ועוד מעט יתחילו התקלות התפעוליות".

ואמנם, ברבעון הראשון של 2011 המשיך ילין לפידות לגייס לקוחות חדשים בקצב גדל והולך. במארס לבדו גייס בית ההשקעות 214 מיליון שקל, ובכך הפך החודש הזה לחודש השיא שלהם מאז ומעולם. ברבעון כולו עברו לקופתו 620 מיליון שקל, ובסך הכל 653 מיליון שקל כולל הפקדות חדשות. היקף הנכסים שמנהלות קופות ילין כבר הגיע ל-4.8 מיליארד שקל, והבכיר שדיבר איתנו צודק - הצמיחה מהירה מדי. מתחילת השנה צמח ילין לפידות ב-16% ובשנה האחרונה ב-60%.

ילין לפידות מגייס מדי חודש כספים חדשים בקצב שלפני שנה לקח לו ארבעה חודשים כדי להגיע אליו. גמל הוא שוק עתיר תפעול ורגולציה, ומערכות תפעוליות מתקשות מאוד להתמודד עם כניסה כה מהירה של כספים. האם בבית ההשקעות השכילו לבנות מערכות בק אופיס מתאימות לקליטת כספים כה גדולה בפרק זמן קצר? האם יש לבית ההשקעות צוות תפעולי מיומן, מקצועי וגדול מספיק להכיל את הצמיחה המואצת? אם זה אינו המצב, אז הגעתן של בעיות תפעול היא עניין של זמן בלבד.

במקום השני בדירוג הצבירות נמצא דש עם 140 מיליון שקל, אבל רק 27 מיליון שקל מתוכם הגיעו מהקופות של המתחרים. מכונת הגיוס שבנו קובי לוינסון המנכ"ל לשעבר, ואורן חנוכה, מנכ"ל הגמל היוצא, תקועה. המצב הגיע לכדי כך שאיפקס, האחות הקטנה, מגייסת יותר מדש.

זהו אתגר גדול למנכ"ל הטרי, ידין ענתבי, ברם היתרון של דש היה ונותר קופותיו הצעירות. לאורך השנים דש צמח אורגנית ולמעט קופת "תגמולים", כל הקופות שלו אינן בנקאיות. אלו קופות צעירות שמייצרות עודף הפקדות על משיכות בכ-60 מיליון שקל בממוצע. כך שגם בשנה קשה מבחינת העברות, דש עדיין במקום השני.

במקום השלישי אנליסט עם צבירה של 95 מיליון שקל ואחריו עולה למקום הרביעי אי.בי.אי עם צבירה נטו של 54 מיליון שקל. אי.בי.אי עקף את איפקס עם 49 מיליון שקל מתוכם 33 מיליון שקל בהעברות מקופות אחרות. עוד מגייסים מנורה מבטחים (35 מיליון שקל) ואינפיניטי (5 מיליון שקל).

החודש הגרוע ביותר של פסגות

מתחילת 2011 איבד פסגות, בניהולו של רונן טוב, 506 מיליון שקל. פסגות סופג משיכות עמיתים בסך 800 מיליון שקל בגלל הבעיה הדמוגרפית בקופותיו. הפקדות חדשות קיזזו 460 מיליון שקל, אבל כאן זה נגמר. במקום שמערך הגיוס יגשר על הפער ויביא כספי עמיתים, יוצאים העמיתים בהמוניהם מקופות פסגות וכספם עימם.

167 מיליון שקל עברו מקופות פסגות לקופות אחרות ברבעון הראשון, כש-66 מיליון שקל יצאו בחודש מארס, שהיה הגרוע ביותר מאז העברת הבעלות לאיפקס. חלק מהבעיה, יש לציין, נובע מהתשואות של פסגות. הן פשוט לא טובות, בינוניות ואף מתחת לממוצע, וכשמוסיפים לזה גם עלייה בדמי ניהול ולחץ של מתחרים, מקבלים פדיונות.

ועדיין צריך לקחת את הנתונים בפרופורציה. יציאה של 500 מיליון שקל ברבעון, שהם 2 מיליארד שקל בשנה, נשמעת אמנם איום ונורא אבל מדובר רק ב-4% מנכסי הגמל של פסגות. אם ישיג תשואה סבירה, פסגות יסיים את 2011 עם כ-50 מיליארד שקל, היקף הנכסים איתו התחיל את השנה. זאת ועוד, המהלך שיזם טוב להעלאת דמי הניהול עשוי להביא בשורה התחתונה, בהיקף נכסים זהה, לעלייה בהכנסות מקופות הגמל.

מאיפה עוד יוצאים העמיתים? מתמיר פישמן יצאו ברבעון הראשון 41 מיליון שקל, 39 מיליון שקל מתוכם עזבו לקופות אחרות, שיעור של 5% מהנכסים ברבעון אחד. מאקסלנס יצאו 56 מיליון שקל, באלטשולר שחם, למרות התשואות הטובות, איבדו 75 מיליון שקל, איילון איבד 80 מיליון שקל, הראל 118 מיליון שקל, והלמן אלדובי 133 מיליון שקל.

כלל ביטוח מנצח את מגדל

במקום השישי בדירוג הצבירות נמצא כלל ביטוח עם גיוסים נטו של 15 מיליון שקל. זהו נתון שנראה נמוך אבל הוא מטעה. לכלל ביטוח מערך גיוס מיומן שהצליח להעביר לקופותיו 216 מיליון שקל נטו, הסכום השני בגובהו מכל הגופים. מצד שני, כלל ביטוח סובל מהזדקנות קופות דיסקונט לשעבר, היוצרות לו משיכות של 490 מיליון שקל ברבעון הראשון. את הפער משלימים שם באמצעות הפקדות (290 מיליון שקל) והעברות.

חברת הביטוח המתחרה, מגדל, נמצאת במקום ה-20 והלפני האחרון, עם צבירה נטו שלילית של 195 מיליון שקל. בואו נבחן את ההבדלים בין שני הגופים. למגדל אמור היה להיות יתרון עצום, מרבית נכסיו הם בקרנות השתלמות, בעיקר קה"ל, מוצר שבניגוד לקופות גמל, צומח פרמננטית. ואכן פער ההפקדות/משיכות של מגדל זניח, רק 24 מיליון שקל ברבעון. בכלל והראל היו קונים בשמחה פער כזה.

אבל כאן מתבטא היתרון של אנשי כלל ביטוח - מנכ"ל כלל גמל, דן פנחסי, וראש חטיבת החיסכון ארוך טווח, רמי דיין - על פני אנשי מגדל. בעוד אלו מגייסים 216 מיליון שקל, במגדל לא מצליחים לשמר עמיתים ומאבדים מדי חודש 50-60 מיליון שקל לקופות המתחרים, ובסך הכל 172 מיליון שקל ברבעון הראשון.

איך קורה שמערך הגיוס של כלל ביטוח מצליח למרות נתוני פתיחה גרועים להגיע לגיוסים נטו, ומגדל מאבד לקוחות? מדוע סוכני הביטוח של כלל ביטוח מוכרים יותר טוב מסוכני מגדל? זו שאלה שאריק יוגב ממגדל צריך לשאול את עצמו.

גוף נוסף שמדמם בעקביות הוא מיטב. מתחילת השנה איבדו קופות בית ההשקעות 178 מיליון שקל, מתוכם 68 מיליון שקל עברו לקופות אחרות. אם בחודשי הסתיו של 2010 היה נדמה כי המנכ"ל, אילן רביב, מצליח לבלום את עזיבת העמיתים, בא הרבעון הראשון של 2011 והראה שלא כך הדבר.

זאת ועוד, בשנה האחרונה איבד מיטב 467 מיליון שקל. קשה להבין כיצד מיטב, גוף עם מותג חזק ותמיכה פרסומית, לא מצליח בעקביות להשאיר את העמיתים בבית, כל שכן לגייס עמיתים חדשים שימלאו את מקומם.

בינתיים צומח בית ההשקעות באמצעות רכישות, כשהאחרונה הייתה מילניום. כאן נדמה, יש בעיה קלה. מאז אוקטובר האחרון, עת סוכמה מכירת מילניום למיטב, איבדו הקופות 42 מיליון שקל, שיעור של 13% מהנכסים. כל שנותר לקוות הוא שבהסכם הרכישה השכילו במיטב להכניס סעיף התאמת המחיר לנכסים ביום העברת הבעלות.

תשואות גופים מנהלי גמל

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק