גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צריך היה לנסות לעצור את בן לאדן; השלכת הגופה לים - בעייתית"

האם חיסול בן לאדן עומד במבחן המשפט הבינלאומי? מומחים לדיני מלחמה משיבים: "המשפט הבינלאומי אומר כי במידת האפשר צריך לנסות לעצור אדם ולא להרוג אותו"

כמעט 10 שנים עצר העולם המערבי את נשימתו בציפייה לנקמה באוסמה בן לאדן, ראש ארגון הטרור אל-קאעידה, אדריכל הפיגוע במגדלי התאומים בניו-יורק ב-11 בספטמבר 2001, האחראי למותם של אלפי בני אדם.

שלשום (ב') השתחררה בעולם אנחת רווחה: כ"כלה ביום חופתה", יצא נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אל כלי התקשורת והודיע כי בן לאדן חוסל בפקיסטן וכי גופתו הושלכה לים.

רבבות אמריקנים יצאו לרחובות וחגגו את חיסול הטרוריסט. גם בישראל, אף שצוין שלשום יום השואה והגבורה - ואולי גם בשל כך - שמחו רבים נוכח ההודעה על מותו של "הצורר המודרני".

מי ש"הרס מעט את החגיגה" הוא שר החינוך לשעבר, פרופ' אמנון רובינשטיין, שאמר בתגובה לחיסול כי "יש לצפות מארגוני זכויות האדם, ממועצת זכויות האדם של האו"ם ומכל שוחרי החירות בעולם, לגנות את הסיכול הממוקד שבו נרצח בן לאדן, בלא שקדם לרצח זה משפט כלשהו".

רובינשטיין אמנם הבהיר כי הוא מצדיק את הפעילות הצבאית שהביאה לחיסול בן לאדן, וציין כי הכוונה בקריאתו היא לחשוף את הצביעות של הארגונים המגנים את ישראל על פעולות דומות, אך אמירתו העלתה לסדר היום את מה שכמעט רצינו לשכוח - שגם חיסולים של ארכי-מחבלים חוסים תחת המטרייה של המשפט הבינלאומי.

שיחה עם מומחים בתחום מבהירה כי על אף שמבחינה מוסרית חיסולו של בן לאדן עשוי להיראות כמובן מאליו, מבחינת החוק הבינלאומי הדברים אינם כה פשוטים.

המומחה למשפט בינלאומי מהאוניברסיטה העברית והמכון הישראלי לדמוקרטיה, פרופ' יובל שני, מסכים כי בן לאדן היה פושע שצריך היה להעמיד אותו לדין, אבל אומר כי שאלה גדולה היא אם מותר היה לחסלו.

לדברי פרופ' שני, אחת הבעיות המשפטיות בחיסול בן לאדן היא שהפעולה בוצעה על-ידי האמריקנים בשטח של מדינה זרה. "אלא אם ממשלת פקיסטן אישרה זאת, העובדה שהאמריקנים מבצעים פעולה צבאית בפקיסטן היא בעייתית, ויש להניח כי הפעולה בוצעה בלא אישור פקיסטן, עקב המתיחות הגדולה בין המדינות בחודשים האחרונים. גם אם מותר, מבחינת המשפט הבינלאומי, להרוג את בן לאדן נשאלת השאלה איפה מותר לעשות זאת".

צביעות כלפי ישראל

גם פרופ' איל בנבנישתי, מומחה למשפט בינלאומי מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, אומר כי שאלת החוקיות של חיסול בן לאדן, הנראית פשוטה, היא מאוד מורכבת.

בדומה לשני, בנבנישתי מציין כי הפגיעה בריבונות של פקיסטן היא בעייתית ומהווה הפרה לכאורה של מגילת האו"ם. "זו לא בעיה שלא ניתנת לפתרון, אך לכאורה יש כאן הפרה. אם נעשה השוואה למשל אלינו, אז זה כמו שישראל נכנסה לארגנטינה וחטפה את אייכמן. זה היה מאוד בעייתי אלמלא ארגנטינה הודיעה בזמנו כי ה'נושא סגור' מבחינתה, ובכך תם הסיפור".

בעייתיות נוספת בחוקיות הפעולה, שעליה מצביעים פרופ' שני ופרופ' בנבנישתי, קשורה בכך שהפיגוע הנורא שעליו היה אחראי בן לאדן אירע לפני שנים רבות.

"על-פי הדין הבינלאומי, מותר להרוג אנשים רק בסיטואציה של 'סכסוך חמוש' - אתה לא יכול למשל להילחם בפושעים בטנקים. בטרוריסטים אתה יכול לעשות זאת, אבל רק אם הם אכן פועלים מולך באופן מזוין. כך נקבע למשל באמנות ז'נבה ובפסקי דין של בית הדין לפשעי מלחמה ביוגוסלביה.

"אין חולק כמעט שהפיגועים ב-11 בספטמבר 2001 חצו את הרף הנחוץ, אבל חלפו מאז שנים רבות, והיום לא לגמרי ברור אם אל-קאעידה נמצא עדיין בסכסוך חמוש עם ארה"ב. האירופים למשל לא משוכנעים שזה המצב", אומר שני.

פרופ' בנבנישתי מסכים כי לא ברור אם הייתה הצדקה משפטית לנקוט פעולות אלימות מול בן לאדן. "האמריקנים טוענים כי הם במלחמה גלובלית של הגנה עצמית מול אל-קאעידה בכל מקום בעולם ובכל הזמן. זו תפיסה מאוד מרחיבה של הגנה עצמית, שעל-פי הדין הבינלאומי אמורה להיות מוגבלת תמיד לזמן ולמקום. זו גם תפיסה שלא מקובלת על מדינות אחרות שאומרות שהמשמעות שלה היא כי בניגוד לחוק, השטח שלהן כפוף תמיד להתקפה אמריקנית מתי שאמריקה תחשוב לנכון".

בעייתיות משפטית נוספת שעליה מצביעים המומחים בנוגע לחיסול בן לאדן היא בפעולה האופרטיבית בשטח לחיסולו.

לדברי פרופ' בנבנישתי, "אמנם אין בידי הנתונים, אבל אם בן לאדן נכנע בפני החיילים לפני שנורה ובכל זאת הרגו אותו, צצה ועולה השאלה - האם ניתן היה לנטרל אותו בצורה אחרת ולא לחסל אותו? המגמה של המשפט הבינלאומי אומרת כי במידת האפשר צריך לנסות לעצור אדם ולא להרוג אותו".

פרופ' שני אומר דברים ברוח דומה: "אין חולק על כך שאדם בסדר גודל של בן לאדן, שמפקד על כוחות עוינים, מהווה יעד לגיטימי לתקיפה, אבל אולי צריך היה להרוג אותו רק כצעד אחרון ולפני זה לנסות ללכוד אותו.

"הכללים שעוסקים בדיני מלחמה לא דורשים הימנעות מפגיעה בו, אבל אם מגיעים למצב של פנים מול פנים והוא מבקש להיכנע, אז צריך לאפשר לו להיכנע.

"גם זריקת הגופה לים היא בעייתית מבחינת המשפט הבינלאומי, כי יש כאן פגיעה בכבוד המת ובזכויות האדם שלו. אני מבין למה הם עשו את הצעד הזה, כדי להימנע מעלייה לרגל לקברו, אבל זה לא מוצדק מבחינת זכויות האדם".

בדומה לדבריו של פרופ' אמנון רובינשטיין, מציין פרופ' שני כי בזירה הבינלאומית יש צביעות כלפי פעולות חיסול דומות שמבצעת ישראל. "ההקשר של המאבק הפלסטיני נתפס בעולם כמאבק לשחרור מכיבוש, בעוד שאף מדינה בעולם לא מזדהה עם אל-קאעידה, ולכן יש שוני גדול ביחס של העולם לחיסולים שאותם ביצעה ישראל בזמנה, שבג"ץ קבע כי אין עליהם איסור גורף, לבין הפעולה האמריקנית".

לגיטימציה עולמית

לעו"ד מיכאל ספרד, העוסק במשפט בינלאומי ובזכויות אדם, יש דעה שונה לחלוטין על ההשוואה שעשה רובינשטיין בין חיסול בן לאדן לבין פעולות צה"ל בשטחים שכונו "חיסולים ממוקדים".

חדבריו, "מה שרובינשטיין אומר זו הסתכלות לא משפטית, שאינה לוקחת בחשבון את ההבדל התהומי בין הסיטואציה שבה טרוריסט כמו בן לאדן, שעומד בראש כוח שלוחם בארה"ב ובמקום שאינו נמצא בשליטת ארה"ב, חוסל - לבין מדיניות החיסולים שאנחנו הנהגנו בשטחים תחת שליטתנו, שבהם האחריות לשלומם של האנשים היא עלינו".

ספרד טוען בלהט כי "לחסל ברמאללה פלסטיני שחשוד בביצוע פעולות טרור זה שקול לחיסול עבריין שביצע מעשי רצח בתל-אביב".

לדבריו, דווקא לחיסולים שישראל מבצעת לעתים בחו"ל (ועל-פי רוב אינה לוקחת עליהם אחריות), כמו אלה של מחמוד אל-מבחוח (בכיר החמאס שחוסל בינואר אשתקד בחדרו במלון פאר בדובאי. ח' מ') ושל עימאד מורנייה (ראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה שחוסל בפברואר 2008 בדמשק. ח' מ'), יש יותר לגיטימציה מבחינת המשפט הבינלאומי.

"החיסולים של אל-מבחוח ומורנייה דומים יותר לחיסול של בן לאדן, כי הם לא נעשו בשטח שישראל אחראית לשלום תושביו", אומר ספרד.

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?