גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הסלולר מוכרות מכשירים במחירים גבוהים עד פי שניים

הצרכן הישראלי לא מודע לפערים בין מחירי המכשירים בחברות הסלולר למכשירים הנמכרים בחנויות הפרטיות, ולא הפנים את האפשרות לרכוש את המכשיר בנפרד ואת השיחות בנפרד

היכן משתלם לרכוש את מכשיר הסלולר? מסתבר כי מחוץ לחברות הסלולר המחירים בדרך-כלל נמוכים יותר - בעיקר כשמדובר בדגמים פשוטים שאינם טלפונים חכמים, ומדובר בפערים שמתחילים באחוזים בודדים ומתקרבים ל-100%.

פערים בין מחירי המכשירים נמצאים גם בין חברות הסלולר לבין עצמן, כשסלקום לא פעם מציעה את המחיר האטרקטיבי.

הנתונים הללו עולים מבדיקה שערך אתר פרייסל (www.pricesal.co.il) בקרב 3 חברות הסלולר הגדולות - פלאפון, אורנג' וסלקום, ובחלק מהחנויות המתחרות בהן - hMobile (מבית הום סנטר), אופיס דיפו, אתר בסט מובייל (www.bestmobile.co.il) ואיליין (www.eline.co.il).

לדוגמה: נוקיה n97, שמחירו בפלאפון 3,600 שקל ובסלקום 2,844 שקל, עולה 1,900 שקל בבסט מובייל (פער של 90%).

את הבדיקה ביצעו סוקרי פרייסל במתכונת של לקוח סמוי ובבדיקת מחירי החברות המתפרסמים באתרי האינטרנט.

ואולם, הציבור מבולבל ולכן הציבור משלם - מרבית הלקוחות רוכשים את מכשירי הסלולר בחברות הסלולר, תוך שהם "מערבבים" - ולא במקרה - את שירותי השיחות וקניית המכשיר.

המסלולים שהחברות דואגות לשווק לנו כורכות את שני השירותים הללו יחד, כך שרק מעטים כנראה לוקחים בחשבון את זכותם לרכוש מכשיר בחנות אחרת ולקבל את אותו המסלול שמציעה הספקית, בהתאם לחוק ניתוק זיקה.

בעקבות הפחתת קנסות היציאה, שנכנסה לתוקפה בפברואר האחרון, השתכללה היום התחרות בענף, ועל הצרכן לבצע שתי בדיקות השוואתיות: האחת נוגעת לתעריפים ולמסלולים לשיחות, והשנייה נוגעת למחיר המכשיר. שם המשחק הוא השוואה טרם הרכישה. האינטרנט הוא פלטפורמה מצוינת שמספקת מחירים בחנויות המקוונות.

מכשירים פשוטים כדאי לקנות בחנויות

בולטת העובדה כי מכשירים פשוטים יותר, כך עולה מבדיקת פרייסל, משתלם יותר לקנות בחנויות. הפערים משמעותיים: נוקיה 7230 שמחירו כ-1,000 שקל באופיס דיפו או בהום סנטר (hMobile), נמכר ב-1,800 שקל בפלאפון, נוקיה 2330 שמצאו הסוקרים ב-400 שקל באופיס דיפו נמכר ב-1,360 שקל באורנג', ונוקיה 3710 שמחירו בסלקום עומד על כ-2,100 שקל, מוצע ב-1,200 שקל באופיס דיפו.

כשמדובר בסמארטפונים - המצב מעט מורכב יותר. מבחר הסמארטפונים מחוץ לחברות הסלולר יחסית קטן, כך שלא ניתן היה למצוא שם את שני דגמי הבלקברי שנדגמו, וגם לא את סמסונג גלקסי S או סמסונג ווייב.

היצע המכשירים ב-hMobile ובאופיס דיפו מתמקד בעיקר במכשירים הפחות מתוחכמים כשאינו כולל כמעט סמאטרפונים. גם באתר בסט מובייל היצע המכשירים החכמים דל למדי, אולם אלה שכן נמצאו באתר, היו זולים ב-60% ויותר ביחס למחירי החברות הסלולריות.

אייפון, למשל, משתלם יותר לקנות בסלקום, תמורת 3,200 שקל, לעומת 3,960 שקל בפלאפון ו-4,200 שקל באורנג'. באתר eline מחירו 4,000 שקל.

ההבדלים במחיר של סמראטפון של סמסונג גלאקסי s מגיעים לכ-250 שקל, כאשר סלקום שוב הזולה - 3,924 שקל, אך פלאפון יחסית צמודה עם מחיר של 3,956 שקל, ואורנג' היקרה - 4,248 שקל.

על מרבית המכשירים מעניקות החברות החזר בהתאם לשימושים החודשיים (מדברים מעל 200 שקל בחודש מקבלים החזר של 60 שקל וכד'), כך שבמקרים רבים מחיר המכשיר מתקזז גם ל-0 שקלים.

פער משמעותי בין הספקיות

לא רק באייפון: מבין 3 הספקיות סלקום היא הזולה ברבים מהמכשירים שנדגמו. לא כל הדגמים נמכרים בקרב 3 הספקיות, חלקם נמכרות בחברה אחת בלבד ואחרים נמכרים בשתיים.

בכל מקרה, הפערים בין 3 החברות מגיעים לעשרות אחוזים: לדוגמה, במכשיר LG פופקורן: המחיר בסלקום הוא 1,044 שקל, בפלאפון: 1,076 שקל, ובאורנג' המחיר הוא 1,728 שקל.

במקרים אחרים אורנג' נמצאה הזולה מבין השלוש: לדגם נוקיה E72 המחיר ברשת הכתומה הוא 2,800 שקל, לעומת 3,200 שקל בסלקום ו-3,590 שקל בפלאפון.

פריסת התשלומים על המכשיר היא ל-36 חודשים - מה שעשוי להוסיף נופך לבלבול ההתחייבות. מדובר בעסקת תשלומים לכל דבר שבמקרים של התנתקות או נדידה למתחרה תוכלו לפדות אותה בתשלום אחד.

ברוב החנויות ובאתרים המקוונים לא ניתן לחלק את התשלום על פני 3 שנים, אבל זה לא בהכרח חיסרון. תקופת התשלום הארוכה עשויה לבלבל, שכן צרכנים רבים מבלבלים את משך ההתחייבות לספקית הסלולרית עם תקופת התשלומים. נזכיר כי ההתחייבות המרבית המותרת כיום למסלולים היא 18 חודשים.

המועצה לצרכנות: כך עוקפות החברות את החוק ומחייבות ל-3 שנים

יעל כהן-שאואט, יועצת משפטית במועצה לצרכנות, מזכירה כי התיקון לחוק מחייב את הספקיות להשוות את ההטבות עבור מכשירים שנמכרים בשורותיה, ולגבי דגמים שאינם נמכרים בחברה עליה להציע 6 רמות מחירים, בהלימה לתנאים והטבות המוענקים למכשירים דומים.

"נראה כי הציבור טרם הפנים את זכויותיו בנוגע לחופש לרכוש מכשירים שלא דרך ספקית הסלולר", אומרת כהן-שאואט.

לדבריה, תיקון הרישיון היה חיוני, אך החברות ביצעו מעקף: "הצרכנים רוכשים את המכשירים ב-36 תשלומים ומקבלים הטבה בגין השימוש, וכך הם נותרים כבולים לחברה דרך המכשירים ל-36 חודשים בשל האופן שבו ניתנת ההטבה - זיכוי זמן אוויר לאורך כל התקופה".

במילים אחרות, מסבירים במועצה, כל עוד יכולות חברות הסלולר לכבול את הצרכנים ל-3 שנים באמצעות חלוקה לתשלומים של 3 שנים - הן עוקפות את הוראות הרישיון האוסרות עליהן לחייב את הלקוח למסלול שיחות של יותר משנה וחצי.

קונים מכשיר עצמאית, ונהנים מאותן הטבות

אחד החוקים החשובים המחזקים את התחרות הוא חוק ניתוק זיקה, שמשמעותו שוויון מלא במתן הטבות ללקוח, גם אם רכש את המכשיר בחנות פרטית באופן עצמאי ולא בחברת הסלולר.

זאת, משום שהחברות מפתות את הצרכנים לרכוש את המכשיר אצלן באמצעות מסלול של חיוב-זיכוי - כלומר, למדברים מעל מספר דקות מסוים בחודש יינתן זיכוי על חיוב עבור המכשיר שבדרך-כלל יאפס את העלות החודשית.

בחסות החוק, מתכונת החיוב-זיכוי מקבלת ממד של זיכוי בלבד, כאשר אם דאגתם להציג חשבונית קנייה על הטלפון ואת המכשיר עצמו, חברת הסלולר מחויבת להציע לכם את אותו מסלול שהיא מציעה ללקוחות שרוכשים את המכשירים אצלה.

לדוגמה: כאשר החברה מעניקה זיכוי של 100 שקל למדברים יותר מ-200 שקל בחודש (למשך 36 חודשים) עבור מכשיר מסוים, היא חייבת להציע את הזיכוי הנ"ל גם ללקוח שרכש את אותו מכשיר באופן עצמאי ולאותה תקופה.

גם בביצוע ניוד בין החברות מחויבת החברה החדשה להציע מסלול מבצע לטלפון שנרכש בחברה מתחרה, לפחות עד לתום תקופת המסלול שהעניקה לו החברה שנטש.

לדוגמה: לקוח של חברה מסוימת רכש מכשיר ב-2,124 שקל במתכונת של חיוב חודשי של 59 שקל עבור המכשיר (למשך 36 חודשים) וזיכוי של 59 שקל כאשר דיבר ב-200 שקל ויותר. כעבור 20 חודשים בוחר לעבור לספקית מתחרה. המסלול שמציעה ספקית זו ללקוחותיה עובר ללקוח החדש בהתאם למחירי החברה: לדוגמה, אותו מכשיר נמכר ב-1,944 שקל בחלוקה ל-36 תשלומים של 54 שקל. זיכוי מלא ניתן למדברים ב-150 שקל ויותר. הלקוח החדש יהנה מהמבצע למשך 16 החודשים שנותרו.

משרד התקשורת מטפל בלא מעט תלונות על הפרת החוק הזה מצד הספקיות. גם ב"גלובס" דווח לאחרונה על לקוח אורנג' שנתקל בסירוב של החברה להעניק לו את ההטבות המתחייבות בחוק, ובעקבות הפרסום הגיעו לשולחן המערכת תלונות נוספות שנבדקות כעת.

גם במועצה לצרכנות התקבלו תלונות: צרכן שרכש טלפון "כשר" טען כי חברת הסלולר שאליה עבר סירבה לתת לו את ההטבות שנותנת ללקוחותיה בטענה כי התיקון לרישיון אינו חל על מכשירים "כשרים". צרכן אחר שרכש עצמאית אייפון 4, נתקל בסירוב לקבלת ההטבות הנהוגות בקרב החברה.

מחירי סמארטפונים

מחירי טלפונים רגילים

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת בית העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"