גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוקבים אחריכם: "רק בארה"ב הפרטיות ברשת מתה"

ג'ייסון פונטין, מי שייסד בעבר את "רד הרינג", בראיון בלעדי ל"גלובס": "רק בארה"ב יש אמונה עיוורת בממשלה ובחברות שיעשו שימוש מושכל במידע שברשת"

בנובמבר 2010 קיבל ג'ייסון פונטין, העורך הראשי והמוציא לאור של המגזין הטכנולוגי MIT Technology Review, החלטה משמעותית. "נטשתי את מחשב המק-בוק אייר שלי וחזרתי לאייפד", כתב בחשבון הטוויטר שלו, "זה היה מחשב נוראי".

פונטין אינו המשתמש המאוכזב היחיד של המק-בוק אייר מבית אפל, אולם יש הבדל בין משתמש רגיל בטוויטר לבין החלטה שקיבל מי שחתום על המגזין שמתיימר להיות "האוטוריטה לעתיד של הטכנולוגיה". לא לחינם קיבל הציוץ של פונטין מספר גדול של אזכורים במרחב הווירטואלי.

ה-MIT Technology Review, הוא מגזין הטכנולוגיה הוותיק בעולם, שיוצא לאור מאז 1899 ונמצא בבעלות אוניברסיטת MIT האמריקנית. פונטין, שיגיע השבוע לישראל וישתתף ביום ה' בכנס "בחזרה לעתיד 2015" של פורום MIT ליזמות בחסות "גלובס", נמצא בתפקידו כעורך וכמו"ל מאז 2005.

התחנה הנוכחית בקריירה שלו בתחום המדיה הטכנולוגית היא מרשימה, אך פחות זוהרת מהתפקיד שאותו מילא לפני כעשור. בין השנים 1996 ל-2002 הוא היה עורך הראשי של המגזין "רד הרינג" (RedHerring), שהיה כלי המדיה הבולט ביותר בעמק הסיליקון בתקופת הבועה בסיקור ההון סיכון ובבחינת סטארט-אפים. זווית הראיה של פונטין על ההתפתחויות בתחום האינטרנט מזמינה גם את ההשוואה למה שהוא רואה היום.

"העולם הטכנולוגי שונה מלפני עשור", הוא אומר בראיון בלעדי ל"גלובס", "כך, היכולת להקים חברה היא גבוהה יותר כיום, בגלל שירותים כמו קוד פתוח או מחשוב ענן שמוזילים את העלויות. גם הרבה מהחדשנות בתחום הווב מגיעה היום מהמעבדה - כלומר ממשית יותר מאשר מלפני עשור. דבר נוסף ששונה הוא שההחזרים על ההון סיכון עדיין נמוכים יחסית".

היכן בכל זאת נקודות הדמיון? "השוויים שלהם זוכות חברות פרטיות כמו פייסבוק או טוויטר מסמלים בועה באופן ברור. יש הרבה אי-רציונליות בהערכות השווי הללו".

הגישה של פונטין לנושא הפרטיות ברשתות החברתיות ובטלפונים הסלולריים מעניינת, במיוחד לאור העובדה שחשבונות הפייסבוק והטוויטר שלו פעילים במיוחד. מבחינתו, זה בכלל עניין של גיאוגרפיה. "אם תשאל אמריקנים, הם יגידו שהפרטיות מתה או לכל הפחות השתנתה. אבל זו לא גישה ששותפים לה באירופה, והיא גם לא מקובלת בסין ובהודו", הוא טוען, "אמונה עיוורת כזו בממשלה ובחברות שיעשו שימוש מושכל במידע פרטי קיימת רק בארה"ב, וקשה למצוא אותה במקומות אחרים שם האנשים חשדנים יותר. כך שאמריקנים יספרו סיפור אחד אבל הם יוצאי הדופן".

במסגרת התוכנית של הטכנולוג'י ריוויו ל"הובלה של הקו הטכנולוגי", הוא ממפה בכל שנה את 10 הטכנולוגיות שאמורות להיות הבולטות השנה. באחרונה, פורסמה הרשימה של 2011 ובה פונטין שם דגש על חשיבות הפרטיות ואבטחת המידע בעידן החדש של המחשוב, שמסתמך הרבה על תכנים ומשאבי מחשוב שממוקמים הרחק מנקודת הקצה. "הפתרונות לנושא זה יהיו יקרים ומורכבים מאוד. באופן האופטימלי היה הגיוני להרכיב מחדש את האינטרנט מבחינה טכנולוגית, אבל לא סביר שזה יקרה ולכן אנשים יצטרכו לחשוב על פתרונות אחרים".

דוגמאות לפתרונות יכולים להגיע מכיוון טכנולוגיית הצפנה בשם Homomorphic, כלומר שימוש בהומומורפיזם, מונח שמשמעו באלגברה תרגום הפעולות ממבנה אחד למבנה אחר. היישום הטכנולוגי הוא ביצוע הפעילות החשבונאית הנדרשת על נתונים מוצפנים ולאחר מכן, פענוח התוצאה כך שתשקף כאילו בוצעה על נתונים אמיתיים.

"פספוס אישי" ברד-הרינג

טכנולוגיה אחרת שאמורה להיות בולטת השנה היא ממשק זיהוי מחוות (Gesture Interfaces), כשאחת מהחברות שמככבות שם היא פריים סנס הישראלית גם בזכות השת"פ שלה עם מיקרוסופט.

"רד הרינג" נסגר ב-2002 ונרכש בתחילת 2003 על-ידי איש העסקים הצרפתי אלכס וויו, מי שהיה בעבר דירקטור בצ'ק פוינט. בין המשקיעים שגייס לצורך העסקה היה גם אלי ברקת, מראשי BRM, ואלונה ברקת רעייתו נכנסה לדירקטוריון העיתון.

בששת החודשים הראשונים של 2000, היו ל"רד הרינג" הכנסות של 100 מיליון דולר מפרסום בלבד. המגזין סירב להצעות רכש שהגיעו גם מפורצ'ן, והתכונן להנפקה. ההמשך ידוע - השוק התרסק, המגזין נסגר ואתר האינטרנט שלו פעיל גם היום. "זה חבל, גם ברמה האישית", אומר פונטין, שהחזיק ב-15% במניות המגזין, "לא עשיתי כסף מ'רד הרינג'".

הפספוס האישי הביא את פונטין, לדבריו, "ללמוד כמה לקחים חשובים לגבי הוצאה לאור", שכוללים גם השלכות ישירות על הביקור שלו בישראל והכוונות שלו בנוגע לייצוא התוכן שלו לחלקים נוספים בעולם.

התפקיד של פונטין מגלם בתוכו דילמה מעניינת בעולם העיתונות החדש שכן שני הכובעים שלו - עורך ראשי ומוציא לאור - מעמידים אותו לכאורה, בניגוד אינטרסים תמידי.

"אני בעיקר עורך ראשי, גם מבחינת הרקע שלי", אומר פונטין, "אבל הפכתי גם למו"ל משתי סיבות. ראשית, העסק לא היה במצב טוב כל-כך, ורציתי לייצב אותו. שנית, ההוצאה לאור היא במצב די מוזר כרגע ויהיה קשה ליצור חברה חדשנית בתחום מבלי להיות אחראי על שני הצדדים - התוכן והצד העסקי".

לדבריו, הוא אינו מתפקד ביומיום כאחראי על הפרסום. "יש פוטנציאל לניגוד אינטרסים, אבל למזלי עד כה לא היה לי כזה. מעולם אף אחד לא העמיד אותי בדילמה של 'לא נפרסם אצלכם אם לא תכתבו עלינו'".

פונטין גם טוען שדרך העבודה שלו תואמת את המגמה בתחום שכן גם מייקל ארינגטון מ-TechCrunch או אום מאליק מ-Giga Om, שעבד איתו ב"רד הרינג" לפני עשור, פועלים באופן דומה.

מאז הניסיון להפיץ את המגזין בישראל בשנת 2000, לא היה לפונטין ניסיון נוסף עם העיתונות ועם המרחב העסקי-טכנולוגי המקומי. ובכל זאת, הוא שוקל ליצור גרסה מיוחדת לישראל, בדומה לגרסאות שיש לו בהודו ובשפות גרמנית, סינית וספרדית. כמו-כן, הוא בודק אפשרות לגרסה בערבית שתופץ באבו-דאבי.

הטכנולוגיות החמות לפי פונטין

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?