גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ולנו יש פלאפל

פלאפל פטריות, חצילים, טלה ואפילו פלאפל שוקולד. ארבעה מתכונים ליום העצמאות, ומשל על הציונות ופוסט ציונות < זהרה רון

"בכל מדריכי התיירים ושאר מיני ספרים הבאים לפאר את שמה של ישראל בין הגויים צוין כי הפלאפל הוא המאכל הלאומי של הישראלים, בדיוק כמו פיש אנד צ'יפס אצל האנגלים והוט דוגס אצל האמריקאים. אחרי סקירה מעמיקה ורבת ייסורים, עליי לבשר לעולם כי טענה זו אינה נכונה עוד. הפלאפל בנסיגה כללית, נדחק לקרן זווית על-ידי סטייקיות, 'ווימפיס' ומזללות בשרים אחרות". כך קונן מאמר שפורסם בעיתון "דבר" בינואר 1969. 42 שנה אחרי, ורשת ווימפי עברה מזמן מן העולם, רבות ממזללות הבשרים של שנות ה-60 אינן עוד - אבל הפלאפל עודנו כאן, חי בועט ומשפריץ שמן לכל הכיוונים.

אם רוצים, אפשר לראות בפלאפל לא רק את המאכל הכי מזוהה עם ישראל, אלא גם סוג של משל על הציונות עצמה. ב-1958, עשור לאחר קום המדינה, שרה להקת איילון את שיר הפלאפל ("לכל מדינה כאן בעולם / מאכל לאומי המוכר לכולם / וכל ילד בגן יודע כי / האוכל מקרוני הוא איטלקי / לאוסטרים בווינה שניצל טעים / הצרפתים אוכלים צפרדעים / ולנו יש פלאפל"). באותם ימים בהירים ונטולי ספקות התגאו הישראלים - לפחות היהודים הישראלים שבהם - במאכל הלאומי, בלי לפקפק בכך שהוא משלנו. הנרטיב היה אחד ומאוחד, מוצק ובלתי מעורער.

הפלסטינים מצדם טענו מאז ומתמיד שהפלאפל הוא בכלל שלהם, ושהציונות גנבה להם אותו יחד עם האדמות. לטענתם, כשהגיעו היהודים וראו שהאוכל המסורתי שלהם לא מתאים לאזור ולמזג האוויר, הם פשוט ניכסו את הפלאפל למטבחם, יחד עם החומוס ועם הסלט הקצוץ דק. נאג'ווה אל-קאטן, פלסטינית אמריקאית ומרצה להיסטוריה מזרח תיכונית באוניברסיטה בלוס אנג'לס, כתבה: "אפשר להבין את זה. אילו היית צריך לבחור בין גפילטע פיש לפלאפל, מה היית בוחר?".

המצרים, לעומתם, אומרים שהפלאפל הוא בכלל שלהם, משום שהיסטוריית שורשיו במצרים נעוצה בסביבות המחצית הראשונה של האלף הראשון לספירה, שם הוכן מפול מצרי. ככל הנראה המציאו אותו הנוצרים הקופטים, כתחליף לבשר בתענית שלפני הפסחא, שבה הם מצווים על הימנעות מוחלטת מבשר. בהמשך התפשט המאכל צפונה, לסוריה וללבנון, שם הוכן בעיקר מגרגירי חומוס.

היהודים, כדרכם במקרים כאלה, שולפים את התנ"ך. כל החומרים שמרכיבים את הפלאפל מוזכרים כבר במקרא, ומכאן מסיקים מגיירי הפלאפל שאבותינו היו אוכלי חומוס עוד בימי קדם. לפי אחת הפרשנויות, כשבועז מזמין את רות המואבייה "ואכלת מן הלחם וטבלת פיתך בחומץ" (מגילת רות, ב', י"ד), החומץ אינו אלא חמצה, כלומר - חומוס, ובעצם הוא מזמין אותה לנגב איתו חומוס. לפי הגישה הזו, זכותנו על הפלאפל קדומה ומוצקה כמו זכותנו על הארץ - ולהפך.

בסוף שנות ה-90 ובראשית שנות האלפיים, עם התפשטותן של אופנות אינטלקטואליות כמו הפוסט ציונות והבעיטה במיתוסים, איבד גם הפלאפל את הבכורה ואת הביטחון בצדקת דרכו. אנתרופולוגים הסבירו שהמהגרים והפליטים של ימי ראשית המדינה נזקקו לסמל קולינרי מאחד, שלא היה שייך לאף עדה במובהק, ולכן אימצו את הפלאפל הערבי. בראיון שנתנו אורנה ואלה, אושיות תל אביביות מבית הקפה הידוע בשינקין, ששלחו ידן במיזם פלאפל מדוגם בשם "מלכות הפלאפל" (עם פלפלים קלויים, עם בטטה ועם שאר יציאות) - הצהירו שהן לא מעלות על דעתן להכין פלאפל בלי להיוועץ קודם בטבח הפלסטיני.

אבל האמת היא רבת פנים, וכמו תמיד, איכשהו כולם צודקים. כאן בא לעזרתנו המדע. הבוטנאים המודרניים יודעים למפות את מקורו של צמח החמצה הקדום, שממנו בא החומוס, ואלה אומרים שהצמח בוית בשלושה מקומות שונים פחות או יותר באותו זמן: בטורקיה, במצרים וביריחו, היישוב העתיק ביותר בארץ.

אך הכדור כידוע הוא עגול ופתוח לפרשנויות. הפלאפל פושט צורה ולובש צורה, מתאים עצמו למקום ולרוח התקופה. הפלאפל העברי החדש הוא נהנתני, יצירתי, נועז וחדשני. הוא מזמן לא נמכר רק בדוכן רחוב, אלא גם במסעדות, בביסטרו, בטפאס ברים ועוד. אבי ביטון המציא פלאפל פטריות, פלאפל חצילים, פלאפל טלה ופלאפל שוקולד; חיים כהן, ירון קסטנבוים ואחרים הגישו פלאפל דגים; ברק חורש מציע פלאפל מגבינת עזים, איתי שליו הכין שרימפס בציפוי פלאפל, ארז קומרובסקי מכין פלאפל ברבוניות ופיתח פלאפל עדשים שחורות תעשייתי עבור "טבעול". נראה שמוקדם להספיד, גם את הפלאפל וגם את המדינה. עוד לא אבדה תקוותנו.

פלאפל פטריות ופרמזן

חומרים (ל-15 כדורים): 30 גרמים חמאה, 1 בצל קצוץ דק מאוד, 3 שיני שום כתושות, 500 גרמים (2 סלסילות) פטריות שמפיניון חתוכות לקוביות קטנות מאוד, מלח ופלפל שחור גרוס, 60 גרמים גבינת פרמזן מגוררת דק; לציפוי ולטיגון - 1 כוס קמח, 2 ביצים טרופות עם 3 כפות מים קרים, פירורי לחם זהובים, שמן לטיגון עמוק; להגשה - 5 כפות גדושות גבינת שמנת, סלט ירקות עם נבטי חמניות.

הכנה: הפלאפל - ממיסים במחבת קטנה את החמאה, מוסיפים את הבצל ואת השום ומטגנים על להבה בינונית 5 דקות עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים את הפטריות, מתבלים במלח ובפלפל ומטגנים כ-10 דקות עד שהפטריות מזהיבות ולא נותרו נוזלים במחבת. מסירים מהלהבה, מעבירים לקערה ומצננים היטב. מוסיפים לפטריות את גבינת הפרמזן ומערבבים. שומרים במקרר כשעה.

צרים מהתערובת כדורים בגודל של כדורי פלאפל, מניחים על מגש ושומרים במקרר כשעה נוספת.

לציפוי ולטיגון: שמים בצלחת שטוחה את הקמח, בצלחת אחרת את הביצים הטרופות ובצלחת נוספת את פירורי הלחם. מגלגלים את כדורי הפלאפל בקמח, בביצים טרופות ובפירורי לחם, מצפים פעם נוספת בביצה ובפירורי הלחם. שומרים במקרר כחצי שעה.

מחממים שמן לטיגון עמוק ומטגנים את כדורי הפלאפל עד שיזהיבו מכל הצדדים.

להגשה: מורחים על כל צלחת כף גדושה של גבינת שמנת, מניחים מעל 3 כדורי פלאפל, ובצד מניחים מנה קטנה של סלט ירקות ונבטי חמנייה. מגישים מיד.

פלאפל חצילים

חומרים (ל-15 כדורי פלאפל): 30 גרמים חמאה, 1 בצל בינוני קצוץ דק מאוד, 3 שיני שום כתושות, 500 גרמים בשר חציל קלוי, מלח ופלפל שחור גרוס, 60 גרמים גבינת פרמזן מגוררת דק, 2 ביצים טרופות עם 3 כפות מים קרים, 1 כוס קמח, פירורי לחם זהובים, שמן לטיגון עמוק. להגשה - 5 כפות גדושות של גבינת שמנת בטעם טבעי, רצוי פילדלפיה.

הכנה: ממיסים במחבת קטנה חמאה, מוסיפים בצל ושום ומטגנים על להבה בינונית 5 דקות. מוסיפים את החצילים ומתבלים במלח ובפלפל. ממשיכים לטגן עד אשר אין נוזלים במחבת. מסירים מהלהבה ומעבירים לקערה. מצננים היטב. מוסיפים לחצילים גבינת פרמזן, מערבבים ומקררים במקרר כשעה.

צרים מהתערובת כדורים (כמו כדורי פלאפל), מסדרים על מגש ומקררים שעה נוספת. שמים בצלחת שטוחה קמח ובצלחת נוספת ביצים טרופות. מגלגלים את כדורי הפלאפל בקמח, בביצים טרופות ובפירורי לחם. מקררים חצי שעה. מחממים שמן לטיגון עמוק ומטגנים את כדורי הפלאפל עד להזהבה.

הגשה: על צלחת הגשה אישית מורחים כף גדושה של גבינת שמנת. מניחים מעל שלושה כדורי פלאפל, לצד סלט ירקות ונבטי חמנייה ומגישים מיד.

פלאפל טלה

חומרים (ל-15 כדורים): חצי קילוגרם חומוס שהושרה במשך לילה, 1 בצל גדול חתוך לרבעים, צרור כוסברה, צרור פטרוזיליה, צרור נענע, 4 שיני שום, כף קמח, כף כמון, חצי כפית סודה לשתייה, מלח; למילוי - 300 גרמים בשר טלה, 1 בצל בינוני קצוץ, מלח, פלפל.

הכנה: המילוי - טוחנים את כל מרכיבי המילוי במטחנת בשר ושומרים בצד. מטגנים היטב את הבשר ואת הבצל במעט שמן. מתבלים במלח ובפלפל. מבשלים במשך 10 דקות ושומרים בצד. כדורי הפלאפל - מערבבים את החומרים לתערובת אחידה. לוקחים כף מתערובת הפלאפל ויוצרים בה גומה קטנה. לוקחים כף מתערובת המילוי ומכניסים לתוך הפלאפל (כמו בקובה). סוגרים את הכדורים ומטגנים אותם בשמן עמוק עד להזהבה. מגישים עם טחינה.

פלאפל שוקולד

חומרים: מכל שמנת מתוקה, 300 גרמים שוקולד מריר, 3 חלמונים, 1 כוס קמח, 2 כפות סוכר. לציפוי - 1 ביצה טרופה, פירורי לחם.

הכנה: מקציפים יחד חלמונים וסוכר, ומוסיפים את הקמח. מרתיחים את השמנת עם השוקולד עד שהשוקולד נמס. יוצקים את השוקולד והשמנת לאט לתוך תערובת הביצים תוך השוואת טמפרטורות. שמים לשעתיים במקרר. קורצים כדורים, טובלים אותם בביצה הטרופה ואז בפרורי הלחם - חוזרים על הפעולה פעמיים. שמים את הכדורים במקרר למשך כחצי שעה ואז מטגנים אותם בשמן עמוק עד להזהבה.

מתכונים של אבי ביטון, מסעדת אדורה

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים