גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיינל-פור בפיל לבן

אוהדי מכבי שרגילים לפסיליטיז המדוגמים של נוקיה, יחטפו שוק כשייכנסו ל"פלאו סנט ג'ורדי": האולם שיארח את הפיינל-פור הוא מתקן מיושן עם יציעים מרוחקים מהפרקט ■ פיינל-פור 2011

חלק ניכר מאוהדי מכבי ת"א שייכנסו היום (ו') בשערי ה"פלאו סנט ג'ורדי" ויתרווחו במקומותיהם, יגלו מחזה די מוזר. הם, שרגילים לפסיליטיז המפנקים של היכל נוקיה, יגלו שהאולם האולימפי שנבנה עבור משחקי 1992, לא עומד לפנק אותם בכלל. כ-100 מטר מפרידים בין היציעים המרוחקים לבין מרכז הפרקט. הדימוי הטוב ביותר הוא בערך כזה: תחשבו על צפייה במשחק פינג פונג שמתקיים במגרש כדורגל.

המתחם האולימפי שבו יתקיים הפיינל-פור הוא אזור לא פחות ממרשים. עוצר נשימה. הוא פרוש בסמוך לפסגת המונז'ואיק, ומי שמגיע אליו אחריו הליכה מאומצת שכוללת טיפוס בעלייה מאזור פלאזה אספניה זוכה בסיום לבונוס בדמות מחזה מרהיב שבו העיר ברצלונה כולה פרושה מתחתיו. רק שכמה שהמתחם הזה יפה, הוא גם ממחיש הלכה למעשה את הבעייתיות שחוות לא מעט ערים שבונות מתקני ענק כאלו כדי לארח משחקים אולימפיים: מפלצות הבטון האלו עומדות ריקות. המתחם הזה הוא אזור ספורטיבי חסר תעסוקה במשך כמעט כל ימות השנה. הפלאו סנט ג'ורדי הענק (כ-17 אלף מקומות), שאירח את תחרויות ההתעמלות במשחקים האולימפיים וראה שם את ויטלי שרבו הסובייטי נכנס לספרי ההיסטוריה עם 6 מדליות זהב, מחייה את עצמו מדי כמה שבועות בזכות הופעות רוק של ריקי מרטין, שאקירה או ריהאנה. אלופת אירופה (היוצאת) ברצלונה לא משחקת באולם הכי גדול בעיר, כי אין לה בסיס קהל למלא אותו, ובעיקר כי האולם האולימפי לא ממש פונקציונלי לאירועי ספורט.

הפלאו סנט ג'ורדי הוא לא הפיל הלבן היחיד במתחם. כמה מאות מטרים ממנו עומד האצטדיון האולימפי, שעד לא מכבר שימש במשך 12 שנים כמגרש הביתי של קבוצת הכדורגל אספניול. אלא שגם במקרה הזה התברר שהוא לא פונקציונלי עבור קבוצת כדורגל קטנה, ואספניול העדיפה לצאת החוצה מתחומי ברצלונה ולעבור לאצטדיון חדיש בעיירה אל-פראט. האצטדיון האולימפי? כמו הפלאו סנט ג'ורדי, ימתין להופעות הרוק הקרובות של שאקירה ובון ג'ובי שיכניסו בו קצת חיים, ינערו ממנו אבק, ויצדיקו את הקיום שלו ושל כל המתחם המפואר הזה.

***

בעוד שאי אפשר לראות אוהד אחד אפילו של פנאתינייקוס, סיינה או ריאל מדריד, אוהדי מכבי ת"א נראים ועוד נראים בכל פינה בברצלונה. התרבות של ליווי קבוצה למשחק חוץ בכדורסל שונה לגמרי מהכדורגל. אצלנו בישראל זה השתרש כבר אז ב-1977, כרצון להיות שם בבלגרד כשההיסטוריה מתרחשת, ועכשיו זה הפך לעוד אפשרות נוחה לצאת לסיבוב קצר באירופה הקלאסית.

עד כמה מזה קשור לספורט ולאהדה? קשור, אבל אפשר להניח שאם הפיינל-פור היה משוחק למשל בבוקרשט, אז המאסות הצהובות היו הרבה יותר דלילות. אצל האירופים זה אחרת לגמרי: אוהד ריאל מדריד שוקל אם לעלות על טיסה של 100 אירו הלוך חזור מדריד-ברצלונה כדי לראות את הקבוצה שלהם חוזרת אחרי 15 שנה לפיינל-פור; לפני שלוש שנים אני זוכר את אוהדי ויטוריה (ובוויטוריה יש בסיס אוהדי כדורסל לא רע בכלל) לא מוכנים להשקיע נסיעה של 3 שעות בלבד ברכב עד למדריד כדי לבוא ולעודד את הקבוצה שלהם בפיינל-פור. וזה גם הקטע הכלכלי: חבילות של 1,500 או 1,900 אירו לא יטרידו את אוהדי מכבי ת"א גם אם חלק מהם סגרו "דיל פיינל-פור בברצלונה", אבל שוכנו במרחק נסיעה של כשעה מהעיר. האירופים מעודדים את הקבוצה שלהם באולם הביתי כל השנה, ובזה זה מתחיל ונגמר.

לא מעט אוהדי מכבי לקחו את הצ'אנס והגיעו לכאן ללא כרטיסים, בתקווה שיצליחו למצוא אותם כאן לפני המשחק. סוגיית הכרטיסים והחבילות מעיקה לא רק על אנשי מכבי, אלא על כל הנהלת היורוליג. יממה לפני הפיינל-פור ולאף אחד אין באמת מידע כמה אנשים יגיעו לאירוע הזה. במכבי אמר השבוע גורם בקבוצה ש"בכל יום שעובר אנחנו מצליחים לגרד עוד כמה כרטיסים", וההערכות מדברות על כ-5,000 אוהדים שיגיעו. ריאל מדריד, למרות פיינל-פור ראשון אחרי 15 שנה, לא צפויה להביא יותר מ-1,500 אוהדים. פנאתינייקוס היוונית תביא במקרה הטוב 2,000. סיינה? אולי 500 אוהדים יבואו מאיטליה. הגענו ל-9,000 כרטיסים.

כאן גם מתחילה הבעיה של היורוליג: לפחות 3,000 כרטיסים, על-פי הערכות, נמצאים "בשטח", כלומר אצל אוהדים שקנו אותם במכירה מוקדמת אבל הקבוצה שלהם לא העפילה לאירוע - בעיקר אוהדי ברצלונה ואולימפיאקוס. השבוע פגשתי את כריס, אוהד כדורסל יווני של אולימפיאקוס. "קניתי כרטיס לפיינל-פור במכירה המוקדמת באינטרנט בהנחה שהקבוצה שלי, אולימפיאקוס, תהיה פה", הוא אומר. "אבל אין לי ממש מה לבוא לפיינל-פור. או שאבוא או שלא אבוא. מה עם הכסף ששילמתי? במקרה הגרוע הלכו לי 200 אירו, זה הרבה פחות מטריד אותי מהעובדה שהקבוצה שלי לא העפילה. אני מכיר עוד הרבה חברים שלי שמחזיקים כרטיסים ביד אבל נמצאים ביוון, ואני יודע בוודאות שחלק מהם לא יבואו".

"הבעיה" שכביכול מנסים לייחס לשיטה של מכירת הכרטיסים באינטרנט לפיינל-פור היא בעיה שיש רק לקבוצה אחת מתוך ה-24 שמשתתפות באירוע. אף קבוצה לא צריכה יותר כרטיסים מהמכסה ששומרת לה היורוליג. מצד שני, היורוליג (בצדק) מעוניינת למכור את כל הכרטיסים מתוך צורך כלכלי אמיתי - הכרטיסים לפיינל-פור שווים לארגון לפי הערכות קרוב ל-3 מיליון אירו, שהם לא מעט עבור ארגון שרק לא מכבר חצה רף הכנסות של 20 מיליון אירו בעונה.

***

ב-1977, כשמכבי ת"א רשמה את הגמר הראשון שלה, לריאל מדריד הגדולה היו כבר 10 גמרים ברזומה (ו-5 זכיות). הערב, 34 שנים אחרי, מכבי תנסה להעפיל לגמר האירופי ה-14 שלה ולהשוות את השיא שבו מחזיקה ריאל. במונחים סטטיסטיים זה כמעט לא נתפש: מכבי על שלל העליות והירידות שלה במהלך השנים, מעפילה לגמר האירופי בכל שנתיים וחצי בממוצע.

עוד כתבות

עסקים סגורים בזמן המלחמה עם איראן / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעלי העסקים עדיין מחכים למתווה פיצויים וחוששים: שוב נישאר בחוץ

מעל 40 יום עברו מאז נסגר המשק בתחילת מבצע "שאגת הארי", ולמרות הפסקת האש שנכנסה לתוקף, מתווה הפיצויים עדיין לא עבר ● יו"ר איגוד השכירים בעלי השליטה, גיל וקנין: "איך אפשר לשרוד כך? מה–1 במרץ חיים ללא שכר וללא הכנסות"

מצב השווקים השבוע / צילום: רויטרס

איש העסקים החשאי שבדרך לאקזיט ענק - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בת"א מסכמת את חודש "שאגת הארי", מה השיא שהצליחה לשבור? ● היזם שבנה כמעט לבדו אימפריית תחנות כוח בשווי 10 מיליארד שקל ● המניה שממחישה לקח שכל חברה נוצצת צריכה להכיר ● וגם: מה מטריד את נביא הזעם של השווקים?

מנכ''ל בנק מזרחי טפחות משה לארי ומנכ''ל ישראכרט איתמר פורמן / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות וישראכרט מהדקים את שיתוף הפעולה

הידוק הקשרים בין בנק מזרחי טפחות ל־ישראכרט עולה שלב: הסכם חדש לחמש שנים להנפקת כרטיסי אשראי ללקוחות הבנק, כחלק מהעמקת התחרות בשוק התשלומים והרחבת פעילות ההנפקה ● במקביל, דלק מוטורס משקיעה כ־5 מיליון שקל במתחם תצוגה חדש לרכבי יוקרה בראשון לציון, שמרכז כמה מותגים תחת קורת גג אחת ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ משתמש בנשק של איראן נגדה. מה המשמעות?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע כי הוא מטיל סגר ימי מלא במצר הורמוז לאחר כישלון השיחות עם איראן ● מדוע מדובר במכה שעשויה להיות קשה לאיראן, ומה יקרה למחיר הנפט? ● גלובס עושה סדר

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

התחזקות השקל בולמת גל התייקרויות משמעותי בענף הרכב

המלחמה במפרץ טרפה פעם נוספת את התחזיות לגבי שוק הרכב, ואופק התכנון של השחקנים בו מעורפל מכרגיל ● בינתיים יבואנים ניצלו את השקל החזק, שנמצא בשיא של 30 שנה, והגדילו את מלאי המכוניות הלא מכורות שברשותם

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

יותר זול, יותר מהיר, יותר קטלני: המודל שהפיל את מניות הסייבר והתוכנה

חשיפת מודל "Mythos" של חברת אנתרופיק, המסוגל לאתר פרצות אבטחה מורכבות ללא מגע יד אדם, מחקה מאות מיליארדי דולרים משוויין של ענקיות התוכנה והסייבר בתוך ימים ● מאחורי הדרמה עומד ניסוי אחד שהשתבש, מייל שנשלח מתוך סביבה מבודדת ושאלה אחת: האם עולם הסייבר בדרך לשינוי חד?

הילה ויסברג בשיחה עם ארקדי מיל–מן / צילום: INSS

רוסיה שיחקה תפקיד הרבה יותר גדול במלחמה מכפי שאתם חושבים

שיחה עם ארקדי מיל־מן, ראש תחום רוסיה ב־INSS ● על היחסים ההדוקים בין איראן לרוסיה, הסיוע ההדדי בנשק ובמודיעין והסיבוב השלישי שצפוי לישראל "מול משטר קיצוני יותר"

מימין: מוטי גוטמן, איציק עוז, בצלאל מכליס / צילום: עידן גרוס, עומר עוז, שלומי יוסף

יותר ממיליון שקל בחודש: מנכ"ל החברה הביטחונית שכובש לראשונה את צמרת טבלת השכר

שכר המנהלים הבכירים בת"א ממשיך לייצר מספרים מדהימים ● מהדוחות הכספיים ל-2025 עולה כי רף הכניסה לרשימת 20 השיאנים הישראלים עלה לכמעט 11 מיליון שקל ● שיאן התגמול המקומי - מנכ"ל חברה ביטחונית, ואחריו סוכן ביטוח שהפך למיליארדר ● וגם: המנכ"ל שנכנס לרשימה למרות שמניית החברה שבניהולו קרסה, ולאיזה מקום הגיעה דנה עזריאלי, האישה הראשונה מבין הישראליות

צ'ארלי ג'ביס מגיעה לבית המשפט במנהטן / צילום: Reuters, Mike Segar

ג'יי.פי מורגן תובע את משקיעי פרנק, קרן אלף בין הנתבעות

בנק ג'יי.פי מורגן דורש מהמשקיעים לשפות אותו על הפסדים של מאות מיליוני דולרים בגין רכישת הסטארט-אפ פרנק, לאחר שנחשף כי נתוני החברה נופחו, והמייסדת הורשעה ● התביעה, שהוגשה לבית המשפט בדלאוור, אינה טוענת כי המשקיעים, ובהם קרן אלף הישראלית, היו מעורבים בהונאה - אלא כי הם מחויבים לשאת בנזק

טיל טומהוק משוגר מספינת טילים / צילום: ap, Kenneth Moll

הטיל שבארה"ב רוצים להקפיץ את הייצור שלו ב-1,200%

הטכנולוגיה הסינית בה נעזרה איראן לתקיפת בסיסים אמריקאים ● באיראן טענו כי ארה"ב הטילה מוקשים נגד טנקים באזור הסמוך לתשתיות טילים בליסטיים תת־קרקעיים ● טורקיה רוצה יותר טילים בליסטיים, והצי האמריקאי רוצה יותר טילי טומהוק ● והודו מגבירה את הרכש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה / צילום: ap, Denes Erdos

אינפלציה, שחיתות ושמרנות: הכלכלה עשויה לחתום את עידן אורבן בהונגריה

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן מגיע לרגע האמת ולבחירות שעשויות לסיים 16 שנות שלטון ● תוצאות הבחירות יהיו רלוונטיות גם לתושבי האיחוד האירופי, אוקראינה ושורה של מדינות נוספות ● הזווית הכלכלית הפנימית משחקת בהן תפקיד חשוב

עשן מיתמר ממתקן הנפט בסעודיה לאחר ההתקפות האיראניות / צילום: Reuters

המתקפה של איראן על סעודיה והנזק המשמעותי שנגרם

סוכנות הידיעות של הממלכה אישרה פגיעה בצינור נפט קריטי ● גם סעודיה נפגעת מהסגירה של מצרי הורמוז

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנתונים מגלים: בנק ישראל התערב בשוק המט"ח בזמן המלחמה באיראן

בנק ישראל התערב בשוק הריפו והזרים בחודש מרץ כ־200 מיליון שקל לגופים מוסדיים, באמצעות הלוואות קצרות טווח כנגד אג"ח, על רקע התנודתיות בזמן "שאגת הארי" ● מדובר במהלך נקודתי לשמירה על הנזילות, קטן בהרבה ממכירות המט"ח בהיקף של מיליארדי דולרים בתחילת מלחמת "חרבות ברזל"

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

מניות השבבים היו המרוויחות הראשונות של הפסקת האש. מה יקרה להן עכשיו

ערב ההכרזה על הפסקת האש, בוול סטריט וגם בתל אביב כבר היה ברור מי ייהנו מהרגיעה כשמניות השבבים יצאו לראלי של עשרות אחוזים ● מומחים מסבירים שהמשקיעים רק חיכו לחזור לסקטור הלוהט, אבל האם הסלמה מחודשת עלולה לסכן את המומנטום?

פיטר מדיאר / צילום: ap, Denes Erdos

צעיר ולוחם בשחיתות: הפוליטיקאי ההונגרי שהצליח להדיח את אורבן אחרי 16 שנים

נכון לספירת יותר מ-90% מהקולות, המפלגה זכתה ב-138 מושבים בפרלמנט ההונגרי שבו 199 מושבים ● אורבן: התוצאות הן "מרות" אך "רצון העם ברור" ● בשנה האחרונה מדיאר התחזק בסקרים, והחל לעקוף את מפלגת "פידס", עם הבטחה להשיב את מערכת האיזונים והבלמים שהיתה בהונגריה לפני הרפורמות המרחיקות-לכת של אורבן

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

ירידות שערים מסביב לעולם על רקע החשש מחידוש הלחימה, הנפט שוב מעל 100 דולר לחבית

ארה״ב הודיעה כי המצור על מצרי הורמוז יחל בשעה 17:00 שעון ישראל, איראן מאיימת לחדש את האש והבורסות בעולם נצבעות אדום מאסיה ועד החוזים על ארה״ב ● הנפט סביב 104 דולר לחבית ● השבוע נפתחת עונת הדוחות בוול סטריט עם הבנקים הגדולים ונטפליקס

צילום: תמר מצפי, ויקיפדיה - קרלוס הגדול

הג'וב החדש של ראש המוסד לשעבר ומה קרה למכרזי הנדל"ן הגדולים

5 אירועי מפתח שהתרחשו בישראל בזמן המלחמה ונותרו מתחת לראדר ● מנכ"ל התעשייה האווירית מונה גם ליו"ר החברה ● מנכ"ל חודש מונה לקק"ל ● כמעט חצי ממכרזי הנדל"ן במרץ נכשלו ● תהפוכות במניות הגדולות בבורסת ת"א ● ורכש המוסד לשעבר מצטרף לחברת כטב"מים ● הסיפורים שאולי פספסתם בזמן המלחמה 

אנשים נכנסים למקלט בזמן אזעקה

היערכות בישראל לאפשרות של חידוש הלחימה עם איראן: הדיון על החמרת ההנחיות

נשיא ארה"ב הודיע כי הורה לחיל הים להתחיל במצור ימי על איראן. בראיון לפוקס ניוז אמר: "אם הם לא יוותרו במו"מ, נחזור לתקוף אותם" ● בלבנון נערכים למו"מ עם ישראל שקורע את המדינה עוד לפני שבכלל התחיל; צה"ל החל בכניסה קרקעית לעיירה בינת ג'ביל ● סגן נשיא ארה"ב: "הבהרנו מה הקווים האדומים שלנו - ואיראן בחרה לא לקבל אותם. זו הייתה ההצעה הסופית והטובה ביותר שלנו" ● עדכונים שוטפים

פיטר מדיאר, מתמודד האופוזיציה בבחירות לפרלמנט ההונגרי / צילום: ap, Denes Erdos

בדרך למהפך בהונגריה: אורבן הכיר בהפסד - "התוצאות ברורות"

תוצאות חלקיות מצביעות על מהפך פוליטי במדינה לאחר 16 שנות שלטון של ויקטור אורבן ● האופוזיציה בראשות פיטר מדיאר בדרך לרוב של שני שלישים בפרלמנט ● שיעור ההצבעה חצה את רף 80% - הגבוה בתולדות הונגריה

קרן טרנר / צילום: טל גלבוע

מצטרפות למפלגתו של בנט: מנכ"ליות לשעבר במשרדי הממשלה

קרן טרנר, לשעבר מנכ"לית משרד האוצר ומשרד התחבורה, ולירן אבישר בן חורין, לשעבר מנכ"לית משרד התקשורת, הן שני השמות הראשונים שנחשף כי ירוצו במפלגתו של נפתלי בנט