גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיינל-פור בפיל לבן

אוהדי מכבי שרגילים לפסיליטיז המדוגמים של נוקיה, יחטפו שוק כשייכנסו ל"פלאו סנט ג'ורדי": האולם שיארח את הפיינל-פור הוא מתקן מיושן עם יציעים מרוחקים מהפרקט ■ פיינל-פור 2011

חלק ניכר מאוהדי מכבי ת"א שייכנסו היום (ו') בשערי ה"פלאו סנט ג'ורדי" ויתרווחו במקומותיהם, יגלו מחזה די מוזר. הם, שרגילים לפסיליטיז המפנקים של היכל נוקיה, יגלו שהאולם האולימפי שנבנה עבור משחקי 1992, לא עומד לפנק אותם בכלל. כ-100 מטר מפרידים בין היציעים המרוחקים לבין מרכז הפרקט. הדימוי הטוב ביותר הוא בערך כזה: תחשבו על צפייה במשחק פינג פונג שמתקיים במגרש כדורגל.

המתחם האולימפי שבו יתקיים הפיינל-פור הוא אזור לא פחות ממרשים. עוצר נשימה. הוא פרוש בסמוך לפסגת המונז'ואיק, ומי שמגיע אליו אחריו הליכה מאומצת שכוללת טיפוס בעלייה מאזור פלאזה אספניה זוכה בסיום לבונוס בדמות מחזה מרהיב שבו העיר ברצלונה כולה פרושה מתחתיו. רק שכמה שהמתחם הזה יפה, הוא גם ממחיש הלכה למעשה את הבעייתיות שחוות לא מעט ערים שבונות מתקני ענק כאלו כדי לארח משחקים אולימפיים: מפלצות הבטון האלו עומדות ריקות. המתחם הזה הוא אזור ספורטיבי חסר תעסוקה במשך כמעט כל ימות השנה. הפלאו סנט ג'ורדי הענק (כ-17 אלף מקומות), שאירח את תחרויות ההתעמלות במשחקים האולימפיים וראה שם את ויטלי שרבו הסובייטי נכנס לספרי ההיסטוריה עם 6 מדליות זהב, מחייה את עצמו מדי כמה שבועות בזכות הופעות רוק של ריקי מרטין, שאקירה או ריהאנה. אלופת אירופה (היוצאת) ברצלונה לא משחקת באולם הכי גדול בעיר, כי אין לה בסיס קהל למלא אותו, ובעיקר כי האולם האולימפי לא ממש פונקציונלי לאירועי ספורט.

הפלאו סנט ג'ורדי הוא לא הפיל הלבן היחיד במתחם. כמה מאות מטרים ממנו עומד האצטדיון האולימפי, שעד לא מכבר שימש במשך 12 שנים כמגרש הביתי של קבוצת הכדורגל אספניול. אלא שגם במקרה הזה התברר שהוא לא פונקציונלי עבור קבוצת כדורגל קטנה, ואספניול העדיפה לצאת החוצה מתחומי ברצלונה ולעבור לאצטדיון חדיש בעיירה אל-פראט. האצטדיון האולימפי? כמו הפלאו סנט ג'ורדי, ימתין להופעות הרוק הקרובות של שאקירה ובון ג'ובי שיכניסו בו קצת חיים, ינערו ממנו אבק, ויצדיקו את הקיום שלו ושל כל המתחם המפואר הזה.

***

בעוד שאי אפשר לראות אוהד אחד אפילו של פנאתינייקוס, סיינה או ריאל מדריד, אוהדי מכבי ת"א נראים ועוד נראים בכל פינה בברצלונה. התרבות של ליווי קבוצה למשחק חוץ בכדורסל שונה לגמרי מהכדורגל. אצלנו בישראל זה השתרש כבר אז ב-1977, כרצון להיות שם בבלגרד כשההיסטוריה מתרחשת, ועכשיו זה הפך לעוד אפשרות נוחה לצאת לסיבוב קצר באירופה הקלאסית.

עד כמה מזה קשור לספורט ולאהדה? קשור, אבל אפשר להניח שאם הפיינל-פור היה משוחק למשל בבוקרשט, אז המאסות הצהובות היו הרבה יותר דלילות. אצל האירופים זה אחרת לגמרי: אוהד ריאל מדריד שוקל אם לעלות על טיסה של 100 אירו הלוך חזור מדריד-ברצלונה כדי לראות את הקבוצה שלהם חוזרת אחרי 15 שנה לפיינל-פור; לפני שלוש שנים אני זוכר את אוהדי ויטוריה (ובוויטוריה יש בסיס אוהדי כדורסל לא רע בכלל) לא מוכנים להשקיע נסיעה של 3 שעות בלבד ברכב עד למדריד כדי לבוא ולעודד את הקבוצה שלהם בפיינל-פור. וזה גם הקטע הכלכלי: חבילות של 1,500 או 1,900 אירו לא יטרידו את אוהדי מכבי ת"א גם אם חלק מהם סגרו "דיל פיינל-פור בברצלונה", אבל שוכנו במרחק נסיעה של כשעה מהעיר. האירופים מעודדים את הקבוצה שלהם באולם הביתי כל השנה, ובזה זה מתחיל ונגמר.

לא מעט אוהדי מכבי לקחו את הצ'אנס והגיעו לכאן ללא כרטיסים, בתקווה שיצליחו למצוא אותם כאן לפני המשחק. סוגיית הכרטיסים והחבילות מעיקה לא רק על אנשי מכבי, אלא על כל הנהלת היורוליג. יממה לפני הפיינל-פור ולאף אחד אין באמת מידע כמה אנשים יגיעו לאירוע הזה. במכבי אמר השבוע גורם בקבוצה ש"בכל יום שעובר אנחנו מצליחים לגרד עוד כמה כרטיסים", וההערכות מדברות על כ-5,000 אוהדים שיגיעו. ריאל מדריד, למרות פיינל-פור ראשון אחרי 15 שנה, לא צפויה להביא יותר מ-1,500 אוהדים. פנאתינייקוס היוונית תביא במקרה הטוב 2,000. סיינה? אולי 500 אוהדים יבואו מאיטליה. הגענו ל-9,000 כרטיסים.

כאן גם מתחילה הבעיה של היורוליג: לפחות 3,000 כרטיסים, על-פי הערכות, נמצאים "בשטח", כלומר אצל אוהדים שקנו אותם במכירה מוקדמת אבל הקבוצה שלהם לא העפילה לאירוע - בעיקר אוהדי ברצלונה ואולימפיאקוס. השבוע פגשתי את כריס, אוהד כדורסל יווני של אולימפיאקוס. "קניתי כרטיס לפיינל-פור במכירה המוקדמת באינטרנט בהנחה שהקבוצה שלי, אולימפיאקוס, תהיה פה", הוא אומר. "אבל אין לי ממש מה לבוא לפיינל-פור. או שאבוא או שלא אבוא. מה עם הכסף ששילמתי? במקרה הגרוע הלכו לי 200 אירו, זה הרבה פחות מטריד אותי מהעובדה שהקבוצה שלי לא העפילה. אני מכיר עוד הרבה חברים שלי שמחזיקים כרטיסים ביד אבל נמצאים ביוון, ואני יודע בוודאות שחלק מהם לא יבואו".

"הבעיה" שכביכול מנסים לייחס לשיטה של מכירת הכרטיסים באינטרנט לפיינל-פור היא בעיה שיש רק לקבוצה אחת מתוך ה-24 שמשתתפות באירוע. אף קבוצה לא צריכה יותר כרטיסים מהמכסה ששומרת לה היורוליג. מצד שני, היורוליג (בצדק) מעוניינת למכור את כל הכרטיסים מתוך צורך כלכלי אמיתי - הכרטיסים לפיינל-פור שווים לארגון לפי הערכות קרוב ל-3 מיליון אירו, שהם לא מעט עבור ארגון שרק לא מכבר חצה רף הכנסות של 20 מיליון אירו בעונה.

***

ב-1977, כשמכבי ת"א רשמה את הגמר הראשון שלה, לריאל מדריד הגדולה היו כבר 10 גמרים ברזומה (ו-5 זכיות). הערב, 34 שנים אחרי, מכבי תנסה להעפיל לגמר האירופי ה-14 שלה ולהשוות את השיא שבו מחזיקה ריאל. במונחים סטטיסטיים זה כמעט לא נתפש: מכבי על שלל העליות והירידות שלה במהלך השנים, מעפילה לגמר האירופי בכל שנתיים וחצי בממוצע.

עוד כתבות

איור: Shutterstock

מעבדות לחירות טכנולוגית: כך תנקו את החמץ הדיגיטלי

אם שטח האחסון שלכם בסמארטפון ובמחשב מתמלא מהר, אתם לא לבד ● לפניכם כל השיטות לניקיון דיגיטלי: מהסרת אפליקציות, דרך טיפול בווסטאפ ושמירה בענן, ועד ניהול האחסון של גוגל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט: מניית נייקי נפלה ב-15%

בורסות אירופה ננעלו בירוק בוהק ● ירידות קלות במחירי הנפט, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 100 דולר לחבית ● המסחר באסיה ננעל בעליות חדות; בורסת סיאול המריאה במעל 8%, טוקיו במעל 5% ● זאת, לאחר שאמש רשמה וול סטריט את היום הטוב ביותר מאז מאי, אך סגרה חודש שלילי ● דוברת הבית הלבן הודיעה כי טראמפ ימסור "עדכון חשוב לאומה" בנוגע למלחמה באיראן בלילה שבין רביעי לחמישי

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

הקנס, הפרישה והתוכניות לעתיד: מנכ"לית אל על היוצאת מדברת

ארבע שנים של תהפוכות עברו על דינה בן טל גננסיה כמנכ"לית אל על בתקופה הכי סוערת שידע ענף התעופה בישראל ● אלא שדווקא כשהחברה רשמה את הרווח הגבוה בתולדותיה, הודיעה האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד שהיא פורשת ● בראיון לגלובס היא מדברת על ההחלטה, הקנס והפער בשכר מול המחליף: "לא אפליה" ● ראיון בלעדי

רן פרסברג, בעלים ומנכ''ל של קבוצת בולטהאופ ישראל / צילום: גיא חמוי

יזם הנדל"ן שינסה למכור פנטהאוז ב-40 מיליון שקל ביפו

רן פרסברג, בעלים ומנכ"ל של קבוצת בולטהאופ ישראל, מספר כיצד הרחיב את פעילות החברה ממטבחי יוקרה לפתרונות כוללים לעיצוב הבית ● ועל הכניסה לתחום הנדל"ן: "אנחנו מעורבים במגוון פרויקטים, הכוללים אלפי יחידות דיור"

מנכ''ל ריינאייר מייקל אולירי / צילום: ap, Virginia Mayo

האזהרה של מנכ"ל ריינאייר: אספקת הדלק עלולה להיפגע

מנכ"ל חברת התעופה הזהיר כי אם המלחמה עם איראן לא תסתיים החודש, קיים סיכון לשיבושים באספקת הדלק למטוסים באירופה ● וגם: חברות התעופה בעולם החלו לגלגל את העלייה במחירי הדלק לנוסעים

הנשים המשפיעות של גלובס: הרשימה המלאה

המנכ"לית היחידה במדד ת"א 35, זו שפרשה דווקא כשרווחי החברה הגיעו לשיא, היזמת שרוצה להכניס את ישראל למרוץ לחלל, המנהלת שהפכה לבעלים כנגד כל הסיכויים והלוחמות שיוצאות למשימות בשמי איראן ● הנשים שמשפיעות על הכלכלה, החברה והביטחון

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

מאגר הגז לוויתן חזר לפעול אחרי יותר מחודש

אחרי 32 ימים מאגר הגז הגדול ביותר של ישראל חוזר להפיק גז לטובת המשק המקומי והיצוא למצרים ולירדן ● מאגר תמר הוא היחיד שפעל עד כה במהלך המלחמה, טרם ברור האם גם מאגר כריש חזר לפעול ● אנרג'יאן: "לאחר למעלה מחודש של השבתה מוחלטת, החברה מצפה ממערכת הביטחון וממשרד האנרגיה לנקוט לאלתר בצעדים שיאפשרו חזרה מיידית להפקה גם מאסדת כריש"

יעקב גלידאי / צילום: יח''צ

משקיע בחו"ל, והמלחמות רודפות אחריו: קנה דירות באוקראינה ואחר כך בדובאי

יעקב גלידאי רכש שתי דירות באוקראינה - ואז פרצה שם המלחמה שפגעה לו בהכנסות ● אחר כך פנה להשקעות בדובאי - שנפגעת עכשיו במלחמה עם איראן ● למרות זאת הוא סומך על החוסן הפיננסי של דובאי, שלדבריו תשוב במהרה להוות יעד נחשק למבקרים ולמשקיעים

רק במקרים נדירים ניתן לתבוע אישית דירקטורים על נזק והפרת חוזה / אילוסטרציה: Shutterstock

הערעור נדחה: ה"אשף הפיננסי" ישלם לזוגתו לשעבר 50 מיליון דולר

ביהמ"ש המחוזי דחה את הערעור על החלטתו של ביהמ"ש למשפחה, בה נקבע כי איש העסקים השתמש במומחיותו להסתרת נכסים כדי להסתיר רכוש בעשרות מיליוני דולרים ● השופטת: "הוכח שהאיש השתמש בנאמנויות כדי למנוע מהאישה את זכויותיה"

XPENG G9 RWD / צילום: יח''צ

הרכב שנכנס לשוק במחיר נמוך מבעבר ומציע תחושת פרימיום

XPENG G9 RWD, הדור החדש של הקרוס-אובר החשמלי מבית XPENG, שומר על העיצוב הסולידי של קודמו ועל הממדים המכובדים, שתורמים לסטטוס הכביש שלו ● תא הנוסעים מפואר ומפנק ומחיר הכניסה אטרקטיבי, אך יש בפלח כלים עם טווח נסיעה גדול יותר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

SpaceX של אילון מאסק הגישה בקשה להנפקה

חברת החלל של אילון מאסק הגישה בקשה סודית להנפקה ציבורית לרשות ניירות ערך האמריקאית, לקראת מה שעשוי להיות ה-IPO הגדול ביותר אי פעם ● הגשת המסמכים מציבה את החברה על מסלול של הנפקה אפשרית כבר ביולי

מטוס קרב מסוג F-15 / צילום: Associated Press

דיווח: אחד הטייסים האמריקאים שהופלו באיראן - חולץ בחיים

מטוס קרב אמריקאי הופל היום מעל שטח איראן ● כעת, מתנהל מבצע חיפוש והצלה לאיתור אנשי הצוות

השמאים גולן שבי ורועי פישמן / צילום: יניב בן יהודה, מתן קפלן

השמאים מעריכים: אלו תחנות המטרו שהכי כדאי לרכוש נכסים לידן

פרויקט המטרו ממשיך להתקדם, אך הצפי האופטימי ביותר מדבר על פתיחה חלקית רק ב־2037 ● מחקרים מראים שערך הנכסים ליד התחנות צפוי לעלות, אך איפה הוא צפוי לעלות יותר ואיפה פחות? ● פרק הפודקאסט המלא יפורסם בראשון

עשרות שכונות ישנות צפויות לגדול משמעותית בשנים הקרובות / אילוסטרציה: Shutterstock

מפת השכירות של ישראל משתנה: השכונות החדשות שמושכות את המשקיעים

מאז התחילה המלחמה לפני כשנתיים וחצי, שכונות מסוימות שינו את פניהן והפכו לאזורים עם דומיננטיות גבוהה של שוכרים ● איזו שכונה חוותה את הקפיצה הגדולה ביותר, איפה מספר הדירות המושכרות הוכפל ואף יותר ואיפה משיגים המשקיעים את התשואה הטובה ביותר?

הילה חדד חמלניק / צילום: רמי זרנגר

בכיפת ברזל קראו לה "האמא של הסוללה". היעד הבא שלה "ישנה את תפקוד האנושות"

"Moonshot תהפוך לאבן פינה לתעשיית חלל אזרחית גדולה בישראל", מצהירה הילה חדד חמלניק על החברה שהקימה, שמפתחת אמצעי לשיגור מטענים לחלל כדי להקים שם תשתית לבני אדם ● בראיון היא מדברת על החלק שלה באחד הפרויקטים המכריעים שהיו כאן, הקרן שהקימה ולמה לדעתה עדיף להיכנס לחדר בשמלה צבעונית כשכולם בחליפות

איציק כהן / צילום: נטלי שור

איציק כהן לא זז מיקב רמות נפתלי, על גבול לבנון: "אני מדבר על המשכיות גם עם הנכדים"

מושב רמות נפתלי מעורב עמוקות בתעשיית היין האיכותי בישראל, גם כאחד מבעלי המניות ביקבי רמת הגולן ● הפעם היקב שלו ספג מכה של ממש: "בסבבים הקודמים ראינו התגייסות לתמוך בנו, בסבב הזה המצב שונה. אולי כולם עייפים"

AIM-9 Sidewinder. משמש את צבא ארה''ב כבר עשרות שנים / צילום: Shutterstock

הפנטגון שורף מיליארדים על יירוט כטב”מים והחברות הביטחוניות מחפשות פתרון

ארה"ב ממשיכה ליירט כטב”מים זולים באמצעות טילים שמחירם מגיע למיליוני דולרים ● חברות ביטחון מתחרות בפיתוח של טילים זולים יותר, שהם עדיין הדרך היעילה ביותר ליירט כטב"מים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט אחרי הדיווח שמחק את הירידות החדות

מחירי הנפט הגבוהים הובילו לצניחה במניות חברות התעופה ● בוול סטריט נשבר רצף הפסדים של חמישה שבועות ● נעילה מעורבת בוול סטריט אחרי הדיווח שמחק את הירידות החדות ● מחירי הנפט טיפסו בחדות אבל נבלמו לאחר דיווח כי איראן ועומאן מנסחות פרוטוקול ל"ניטור מעבר" דרך מיצרי הורמוז ● טראמפ בנאומו הלילה: "למדינות שנפגעו, יש לי הצעה - תקנו נפט מארה"ב, ותיקחו את מצר הורמוז"

אוניברסיטת אריאל / צילום: בן חבושה

יישוב לכל אזרח: כשהממשלה מנופפת ביעילות ובציונות, אבל מנותקת מהשטח

משרד ראש הממשלה הודיע בחגיגיות על צוות בין-משרדי שמטרתו לזרז הקמת יישובים חדשים בכל הארץ. על פניו, נהדר, מה רע בהסרת רגולציה ● בפועל, כל יישוב חדש עולה לכולנו כמה מאות מיליוני שקלים, ולא ברור למה הוא עדיף על חיזוק היישובים שכבר נאבקים פה

חוזה שכירות / אילוסטרציה: Shutterstock

כמעט שליש מהישראלים שוכרים דירה: כך מבקשות התקנות החדשות להסדיר את השוק

תקנות השכירות החדשות אינן פותרות את כל בעיות השוק, אך הן מציבות לראשונה סטנדרט מינימלי שיכול להפחית מחלוקות שבין שוכרים למשכירים