גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלגולה של טעות

איך מתקנים טעויות בדוחות קודמים, מתי בכלל הטעות נחשפת, וכיצד ההצגה מחדש השפיעה על דוחות אר.אס.אל

הדוחות הכספיים אמורים לבטא את מצבה של הפירמה לתקופה המדווחת, אבל זה לא בהכרח אומר שכל המספרים בסעיפי הדוחות מדויקים וגם נכונים. יש סעיפים רבים בדוחות שנשענים על אומדנים והערכות, והם לבטח לא מספרים מוצקים; יש סעיפים רבים שניתנים להצגה ומדידה בכמה דרכים; יש סעיפים שמבוססים על פרשנויות חשבונאיות שונות, כשבכל פרשנות ההצגה בספרים שונה. לכן, אם רואי חשבון שונים יבקרו דוחות של אותה חברה, התוצאות לא יהיו זהות. התקווה היא כמובן שהן יהיו דומות, באותה הסביבה, אבל מאוד ייתכן שהן אפילו לא יהיו קרובות. דוחות כספיים הם לא מדע מדויק, זה סינתזה של הערכות, פרשנויות ולחצים, כשהתוצר אמור להיות קרוב לדבר האמיתי.

אבל זה לא רק זה. המספרים בדוחות הכספיים אינם מוחלטים גם בגלל שלפעמים יש טעויות. זה קורה. זה כנראה חלק מהעניין, אבל יש כאן בעיה מהותית - השוק מתיישר לפי נתונים מסוימים ובדיעבד מסתבר שהם שגויים. זה לא דומה לאומדן והערכה של סעיף חשבונאי, וגם לא לפרשנות חשבונאית שמתבטאת בסעיפי הדוחות.

עם חלק מהבעיות שבהערכות והפרשנויות השונות של סוגיות חשבונאיות "אפשר לחיות" - זה חלק מהמשחק ואפשר לעשות התאמות. כך למשל, הרבה מהאנליסטים והמשקיעים מתייחסים בזהירת לאומדנים וכאילו מתקנים אותם לפי הערכתם האישית, כפי שניתן לראות בצורה בולטת בחברות הנדל"ן המניב. במשך תקופה ארוכה השוק לא האמין לערך הנכסים בספרים שהתבסס על הערכות השווי של השמאים, ותמחר את ערכם בסכום נמוך מהספרים, מה שהשתקף בשווי שוק נמוך (ואפילו משמעותית) מההון העצמי של חברות אלה.

טעיות זה כבר סיפור אחר לגמרי. האנליסטים והמשקיעים לא יכולים לעשות אומדן משלהם לטעות שהם לא יודעים עליה. הנחת הבסיס שלהם היא שהדוחות הכספיים נקיים מטעויות, והאמת שבסך הכול אפשר לחיות עם הנחת הבסיס הזו, שכן למרות שברבעונים האחרונים כמות הטעויות בדוחות הולכת וגדלה, עדיין זו אינה תופעה נרחבת. וגם כשנתקלים בהן, לרוב מדובר בטעויות שאפשר לעכל ולא כאלה שמשפיעות באופן דרמטי על התוצאות.

הרבעון הרביעי סופג הכול

המקרה של אר.אס.אל, המפתחת מוצרי אלקטרוניקה לתחומי התעופה והארטילריה, אינו כזה - שם מדובר בטעות יחסית גדולה שבהחלט משנה דרמטית את התוצאות. הטעות הזו התפרסמה בצמוד לפרסום התוצאות לשנת 2010 (ב-27 במארס השנה) והתייחסה לשנת 2009. כן, רק במארס השנה נחשפה טעות בדוחות של 2009. וגם זה, במחשבה שנייה, לא כל כך מפתיע.

הדוחות הרבעוניים עוברים סקירה של רואי החשבון, בעוד שהדוחות השנתיים עוברים ביקורת של רואי חשבון. בעבודת הביקורת, אחריותם של רואי החשבון (כפי שמתבטא בחוות דעת הביקורת הצמודה לדוחות) היא רחבה הרבה יותר מאשר בסקירה, ולכן גם ההשקעה והבדיקה של הנתונים בביקורת עולה לאין שיעור עלו אלה המושקעות בדוח הסקירה. זו הסיבה שתוצאות הרבעון האחרון לפעמים "שוברות" מגמה של רבעונים קודמים.

כך, החברה באופן שוטף (על פני הרבעונים הראשון, שני, שלישי) מיישמת שיטה חשבונאית מסוימת - נניח הכרה בהכנסות בשיטה ליברלית; רואה החשבון בשלושת הרבעונים השוטפים לא מגלה את העניין, או לא מתקן, או פשוט דוחה את הוויכוח לדוח השנתי, ושם כבר הסוגיה צפה. בדוח השנתי כבר אי אפשר להעביר דוחות 'חצי אפויים'. שם מיישמים את הגישה שאמורה להיות ראויה חשבונאית - נניח גישה שמרנית יותר בהכרה בהכנסות, ואז במידת הצורך מתקנים את הדוחות הרבעוניים הקודמים (במידה ונמצאו פערים משמעותיים). פרקטית, במקרים רבים הרבעון האחרון סופג את הכול.

ואיך מטפלים בטעות שעברה את הביקורת, כלומר שבמהלך ביקורת רואי החשבון, ותהיה הסיבה אשר תהיה, לא גילו טעות ברישומים? במקרה כזה, מאוד ייתכן שגם לא יגלו את הטעות בסקירה (שהיא כאמור פחות מעמיקה), והטעות הזו תתגלגל במשך שלושה רבעונים עד לביקורת של השנה העוקבת. שם היא כבר צפויה לצוף למעלה.

אם למשל מדובר בהכנסה שנרשמה בדוחות אך לא הושלמה בפועל, אזי במקביל לרישום ההכנסה החברה רשמה גם יתרת חוב של לקוח. אלא שהלקוח לא משלם - לא אחרי רבעון וגם לא אחרי שניים ושלושה רבעונים. כל עוד זה בדוחות רבעוניים שעוברים סקירה, זה איכשהו יכול לברוח (למרות שלא אמור כמובן), אך בדוח השנתי שבו מבקרים את הסעיפים זה לא אמור לקרות.

גם המאזן הושפע

כנראה שמשהו בסגנון הזה קרה באר.אס.אל. "החברה תיאמה, בדרך של הצגה מחדש, את דוחותיה הכספיים ליום 31 בדצמבר 2009 ולתקופה של שנה שהסתיימה באותו תאריך", נכתב בביאור לדוחות השנתיים שפורסמו במארס, "וזאת על מנת לשקף בהם למפרע את השפעת התיקון, בשל טעות ברישום מכירה ללקוח בארה"ב בסך של 5.1 מיליון שקל".

5.1 מיליון שקל הם סכום משמעותי מאוד לאר.אס.אל. מכירותיה ב-2009 לפני ההצגה מחדש היו 55.2 מיליון שקל, כך שתיקון הטעות בהכנסות הפחית אותן ב-9.2%. מעבר לכך, העסקה הזו (שלא התרחשה) הייתה רווחית במיוחד, ולכן ביטולה פגע באופן משמעותי ברווח. אם לפני ההצגה מחדש הסתכם הרווח ב-2.9 מיליון שקל, הרי שאחרי התיקון הוא עמד על 1.1 מיליון שקל - ירידה של 62%.

במאזן, ההצגה מחדש השפיעה כמובן על יתרת הלקוחות - אותם לקוחות שהיו רשומים כחייבים כסף לחברה, אבל בפועל הם אינם חייבים כי לא הייתה עסקה. יתרת הלקוחות לפני התיקון הסתכמה ב-24.4 מיליון שקל, ואחרי התיקון היא ירדה ל-19.3 מיליון שקל. לביטול העסקה הייתה השפעה גם על המלאי וסעיפים נוספים, אם כי בהיקף פחות משמעותי.

הכותב הוא מרצה לחשבונאת וניתוח דוחות כספיים. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ניירות ערך. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים