גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצמאי בשטח: 5 עורכי דין בכירים מספרים על יציאתם לעצמאות

הם התחילו כמעט מאפס ופילסו את דרכם לטופ של המקצוע: 5 עורכי דין בכירים, שחולשים כיום על אימפריות של עריכת דין, מספרים על יציאתם לעצמאות ונותנים עצות לעצמאי המתחיל

בכל יום עצמאות, זה 63 שנה, עם ישראל יוצא לרחובות, רוקד ושר מול במות הבידור ומנפנף מעל מנגלים בפארקים - כך אנחנו חוגגים את עצמאותנו. מהי אותה עצמאות של מדינה? ההגדרה המילונית היא: "מצב של מדינה חופשית ומשוחררת, שיש בה שלטון משלה ושאיננה נמצאת תחת שלטון זר; ריבונות לאומית ואוטונומיה מדינית".

אך כשעוברים להגדרה עבור היחיד, ולא המדינה, זה כבר לא שחור-לבן. ההגדרה המילונית ל"עצמאות" היחיד היא: "אי-תלות באחרים, חופש משליטה, מתמיכה, מהשפעה או מעזרה של אחרים". על "החופש" הזה חלמו וחולמים עורכי דין רבים, שמנסים לכבוש את הזירה המשפטית לא עוד כעורך דין שכיר בעוד משרד.

"גלובס" מביא 5 סיפורים של עורכי דין שבחרו לנסות את כוחם בשטח הלא-בטוח שנקרא "עצמאות אישית", וגילו שזה תפור למידותיהם: פרופ' יוסף (יוסי) גרוס; עו"ד גד נשיץ; עו"ד מיקי צלרמאיר; עו"ד גיורא ארדינסט ועו"ד שמוליק זיסמן.

לכל אחד מהם סיפור חיים שונה. עבור חלקם הדרך הייתה רצופת מכשולים, אחרים שייטו בים רגוע היישר אל ההצלחה, וכולם הצליחו להתברג בטופ של המקצוע.

החמישה הקימו אימפריות של עריכת דין, שמלוות את התהליכים הכלכליים הגדולים במשק, ויש להם גם טיפים מניסיונם לעורכי הדין הצעירים שחולמים לצאת לעצמאות.

עו"ד מיקי צלרמאיר: "לא היה לי גרוש"

היציאה לעצמאות

"לאחר שסיימתי את ההתמחות הבנתי שהפכתי להיות אחד מהרבה מאוד עורכי דין. רציתי לעשות משהו שיבדיל אותי מאחרים. חשבתי ללכת ללמוד בחו"ל, אבל פרופ' יואל זוסמן, שהיה מרצה שלי ומנטור עבורי, אמר לי שאני לא בנוי ללימודים, רק לעבודה, וסידר לי עבודה במשרד גדול בניו-יורק.

"כשחזרתי לישראל, ב-1971, הצטרפתי כשותף למשרד עורכי הדין פורת-הגין, אבל החלום לחזור לאמריקה בער בי. אחרי זמן קצר הציעו לי עורכי הדין אמנון שיבולת וריצ'י רוברטס לחזור לארה"ב, ולהקים שם סניף ישראלי של משרד שיבולת-רוברטס-צלרמאיר. זה היה הצעד הראשון שלי לעצמאות, והוא היה צעד מטורף. נסעתי בלי גרוש ופתחתי משרד בניו-יורק.

"שיבולת ורוברטס נפרדו ממני די מהר, ונותרתי עצמאי בשטח. לא היה לי כסף, ולא היו לי לקוחות. צברתי חובות. אחרי שנה בערך הגיע אליי צעיר פרואני כדי שאייצג אותו בתיק ירושה. גם לו לא היה גרוש על התחת. הוא סיפר לי שאביו נפטר ולא הוריש לו כלום ושהוא רוצה 5,000 דולר מהירושה. הסכמתי לייצג אותו על בסיס הצלחה. היינו שני תפרנים טוטאלים. הייתי כל-כך עני, שלא היה לי כסף לקנות מעיל לבת שלי.

"תוך כדי המשא-ומתן בתיק התברר שהאבא של הלקוח היה מיליונר שנישל אותו מירושה בסך כמה מיליוני דולרים. הצלחתי לבטל את ההחלטה ולזכות עבורו בירושה שמנה. בזכות זה הייתי אמור לקבל ממנו שכר-טרחה בסך מאות אלפי דולרים, אבל הוא לא הגיע לפגישה שקבע אתי בבנק. אמרו לי שם שהוא כבר לקח את כל הכסף שלו.

"במקרה תפסתי אותו במלון וולדורף-אסטוריה כשהוא מנפיק את כרטיס הטיסה שלו חזרה לפרו. החזקתי אותו בצווארון ואמרתי לו 'תשמע, יש לך שתי דרכים: או שאתה משלם לי את הכסף שלי, או שאתה לא עולה על המטוס הלילה'.

"השומר במלון הסתכל עליי מבוהל. הרגשתי שאני הולך להרוג אותו. הרעיון שמישהו לוקח לי את כל הכסף היה בשבילי קשה מנשוא. אז הוא הלך אתי לבנק ממול ושילם לי את מה שמגיע לי.

"מהרגע הזה המשרד התחיל לפרוח, ותוך זמן מה כבר הייתה לי פרקטיקה של 17 עורכי דין. אחרי 10 שנים, ב-1984, חזרתי לישראל ופתחתי משרד עצמאי ישראלי. זה היה עולם אחר לגמרי. כאן היה לי קל לצאת, שוב, לעצמאות. תוך זמן קצר הכירו לי את אבי פילוסוף, שותפי, והפירמה צמחה".

טיפ ליוצאים לעצמאות

"מאחר שיש המון עורכי דין אתה צריך להיות ייחודי, מישהו שהלקוח יזכור. הדבר השני הוא שאתה חייב לעסוק בדברים שאתה אוהב, אחרת לא תהיה טוב במה שתעשה. ודבר שלישי ואחרון - תהיה עניו. 99% מעורכי הדין הצעירים חושבים שהם המציאו את הגלגל, וזו תכונה שאפשר לחטוף ממנה מכות גדולות. אתה חייב להקשיב ללקוח ולהתעניין בו. הוא מרגיש את זה מיד, וזה מחבר ביניכם".


עו"ד מיקי צלרמאיר בתחילת הדרך

עו"ד מיקי צלרמאיר

מייסד: משרד צלרמאיר-פילוסוף-רוזובסקי-צפריר-טולידאנו

שנת ייסוד: 1984

תחומי עיסוק: משפט מסחרי על כל גווניו

מועסקים: 35 עורכי דין, מתוכם 11 שותפים

עו"ד גיורא ארדינסט: "התחלנו בדירת סטודנטים"

היציאה לעצמאות

"התמחיתי במשרד וינרוט. נשארתי שם כשכיר עוד מספר חודשים, שלאחריהם החלטתי לנסוע לארה"ב, לצורך לימודי תואר שני באוניברסיטת ייל. לאחר סיום הלימודים עבדתי שנה במשרד עורכי דין בניו-יורק, וכשחזרתי לארץ, ב-1988, החלטתי שהגיע הזמן להיות עצמאי.

"את רמי (שותפו למשרד, עו"ד רמי בן-נתן, א' ל"ו) הכרתי בחוף הים בנואיבה, במהלך טיול, ומאז הפכנו לחברים מאוד טובים. היינו אז סטודנטים. לאחר שחזרתי מארה"ב החלטנו לפתוח יחד משרד עצמאי. רמי סיים בדיוק התמחות במשרד וינרוט, ואמרנו 'יאללה, ננסה לבד'. לא היה לנו גב כלכלי, אבל גם לא היו לנו מחויבויות רציניות. הייתי אבא צעיר לילדה בת כמה חודשים, ורמי עוד היה רווק.

"בשבועות הראשונים, תוך כדי התארגנויות להקמת המשרד, התקשר אלינו איש עסקים מראשון-לציון שקיבל עלינו המלצה. הצענו לו להיפגש בבית-קפה, אבל הוא התעקש לקיים פגישה במקום יותר פרטי. לא הייתה לנו ברירה. הזמנו אותו לדירה השכורה שבה רמי גר, שנראתה כמו דירת סטודנטים מבולגנת, והסתובבו בה 5 חתולים. ישבנו על פופים ומזרונים שהיו על הרצפה באחד החדרים.

"מהשנייה הראשונה ראינו שהלקוח מבוהל. סיפרו לו על שני חבר'ה צעירים ומוכשרים, אבל במקום לדבר ביזנס הוא ישוב על הרצפה וטרוד בניעור החתול של רמי, שקופץ לו כל הזמן על הרגל. כשהוא יצא מהפגישה, אחרי 20 דקות, היה לנו ברור שלא נראה אותו יותר. שנינו פשוט התגלגלנו מצחוק על הרצפה.

"אז גם הגענו למסקנה שלקוחות חדשים וחתולים ופופים לא הולכים יחד. שכרנו דירת 2.5 חדרים ברחוב בן-יהודה בתל-אביב, בקומה שלישית ללא מעלית, מעל מסעדת 'בבל'ה ומעל 'דירה 2', שהתגלתה ברבות הימים כמכון ליווי. התחלנו בלי מזכירה, ויצאנו לדרך.

"הלקוח הראשון היה קבוצת תעבורה. הם הגיעו אלינו דרך היכרות של המשפחות. וכך, בעבודה קשה סביב השעון, מ-07:00 בבוקר עד 01:00 בלילה, צמחנו יחד עם הלקוחות".

טיפ ליוצאים לעצמאות

"אל תחפש קיצורי דרך, אל תעגל פינות ועוד עצה חשובה - עצמאות יכולה להיבנות במסגרת משרד קיים. כשיצאנו לעצמאות, במשרד גדול עבדו 8 עד 10 עורכי דין. היום זה עולם אחר. אז העצה הכי טובה שלי לעורך דין צעיר היא: נסה למצוא את העצמאות במסגרת של משרד קיים, ושם תבנה את הנישה ואת המוניטין שלך".


עו"ד גיורא ארדינסט (משמאל) ושותפו רמי בן-נתן בתחילת הדרך

עו"ד גיורא ארדינסט

מייסד: משרד ארדינסט-בן-נתן

שנת ייסוד: 1988, על-ידי עורכי הדין גיורא ארדינסט ורמי בן-נתן

מועסקים: 65 עורכי דין, מתוכם 14 שותפים

תחום התמחות: המשפט המסחרי והאזרחי, ליטיגציה מסחרית, מדיה ותקשורת ועוד

עו"ד יוסף גרוס: "פתאום אנשים עמדו בתור"

היציאה לעצמאות

"כמו הרבה דברים שקרו לי בחיים, גם את המשרד הקמתי במקרה, בלי להתכוון בכלל. לאחר ההתמחות נסעתי לאנגליה, ועשיתי שם דוקטורט בתחום דיני החברות.

"כשחזרתי משם הצטרפתי כיועץ משפטי לדיסקונט השקעות (דסק"ש). תיכננתי להיות שם שנתיים-שלוש, כדי ללמוד את עולם המעשה והעולם העסקי, שלא היה לי כל רקע בו, ונשארתי 14 שנים.

"במקביל עבדתי באוניברסיטה ומהר מאוד התקדמתי ממרצה לפרופ' מן המניין ולפרופ' חבר. ב-1976 הייתי סגן דיקאן הפקולטה למשפטים בתל-אביב, ואמרו לי שאהיה הדיקאן הבא. החלטתי לנסוע לשנת השתלמות בהרווארד, שבסופה אחזור ואמונה לדיקאן. כשחזרתי כבר היו לי 3 ילדים והחלטתי לפנות את חדר העבודה, שבו היתה לי ספרייה ענקית, כדי שלבני ובתי יהיו חדרים נפרדים.

"רכשתי בגרושים דירת שני חדרים בקומת קרקע מול הדירה שלי בצפון תל-אביב ועשיתי לי חדר עבודה. פתאום אנשים התחילו לבוא ולבקש שירותים בתחום שוק ההון, שהיה אז בהתפתחות. לא היה לי שלט או פרסום. בגלל הניסיון הרב שהיה לי בהנפקות בדסק"ש, שם עשיתי את ההנפקות הראשונות בחו"ל, של אלסינט, אלביט ועוד, אנשים עמדו בתור, מחוץ לדירה הקטנה, כדי שאנפיק אותם.

"בסוף שנות ה-70, תחילת שנות ה-80, הנפקתי כ-50% מההנפקות בארץ ואת רוב ההנפקות שהיו בחו"ל, והכול מדירת 2 חדרים.

"בשלב מסוים נהיה צפוף, והייתי צריך לגדול, אז פיניתי את השכנה שגרה לידינו ונתתי לה דירה חלופית. כשגדלנו עוד עברנו לווילה בשיכון הקצינים. בהמשך התמזגנו עם המשרד של קליינהנדלר-הלוי, ועם השנים המשכנו לגדול ולהוביל בשוק - כשהכול התחיל מזה שהייתי צריך מקום לשים את הספרים שלי".

טיפ ליוצאים לעצמאות

"בחר את הייעוד והייחוד שלך ותהיה יסודי. אל תעסוק בנושאים שאינך מתמחה בהם. אל תתגלח על גב הלקוח, ותהיה איתו ישר והגון. התחרות כיום כל-כך גדולה, כך שקשה לבנות אימפריות מאפס. עדיף קודם לצבור ניסיון בפירמה גדולה, ולפתוח עם חברים פירמה משלך רק כשאתה בשל ומוכר מספיק בתחום".


עו"ד יוסף גרוס בתחילת הדרך

עו"ד יוסף גרוס

מייסד: משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג

שנת ייסוד: 1979

תחום התמחות: דיני תאגידים, משפט מסחרי, שוק ההון בישראל, בארה"ב ובאירופה

מועסקים: 120 עורכי דין, מתוכם 33 שותפים

עו"ד גד נשיץ: "לא עבדתי יום אחד כשכיר"

היציאה לעצמאות

"נרשמתי ללימודי משפטים בתקופה שאפשר היה להתקבל לאוניברסיטת תל-אביב בלי תעודה. כשנרשמתי, אמרו לי 'תביא תעודת בגרות כשתהיה לך'.

"לא חלמתי להיות עורך דין כמו אחרים, זו הייתה קונסטלציה שהתאים לי ללמוד בלימודי ערב תוך כדי הצבא ותוך כדי עיסוקים אחרים. קיבלתי רישיון בגיל צעיר, 25, עשיתי התמחות טובה מאוד במשך שנתיים במשרד הרמן, שהיה משרד עורכי הדין של אל-על, והמקצוע מצא חן בעיניי.

"מיד לאחר ההתמחות, בשנת 1957, פתחתי משרד עצמאי. לא עבדתי יום אחד כשכיר אצל מישהו אחר. לאבי, שהיה איש עסקים ודיפלומט, היה משרד באותו בניין שבו היה המשרד של הרמן, אז התמקמתי שם בחדר קטן והתחלתי לקבל תיקים. ישבתי עם המזכירה בחדר, לא היה לי מקום המתנה ללקוחות או פינת קפה, אבל הסתדרתי.

"הלקוח הראשון שלי היה מכר, שהיו לו כמה שטרות לגבייה. הוא מסר לי אותם כדי שאגבה אותם עבורו. וככה אחד הביא את השני והתחילה להיות לי פרקטיקה, שבהתחלה התבססה על תיקים קטנים.

"התיק הגדול הראשון שלי היה של חברה גדולה שנתבעה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב על גרימת זיהום לשדה ברחובות, והוצאתי אותה מהמשפט טוב מאד. התיק קיבל הדים, ואנשים התחילו לשלוח אליי לקוחות. ככה צמחתי באופן אורגני.

"ב-1981 הצטרף אליי שותפי, חנינא ברנדס. השותפות שלנו התגלתה כמוצלחת מאוד, ושכרנו עוד ועוד עורכי דין, ככל שהיקף העבודה גדל. גם בני, איתן נשיץ ז"ל, היה שותף במשרד וזכה לכמה ניצחונות מרשימים, עד פטירתו.

"לאט-לאט צמחנו וממשרד של איש אחד בחדר של אביו, אנחנו מעסיקים היום יותר מ-100 עורכי דין ב-3 קומות בבניין משרדים".

טיפ ליוצאים לעצמאות

"אל תפחד, תשקיע את כל הזמן, כל המרץ ואת כל הידע שלך בעבודה, וצריך שיהיה לך גם קצת מזל. חוץ מזה, אל תציב מטרות של גודל. הכרתי פעם בחור צעיר שאמר שהוא הולך להיות עצמאי ולטפל רק בתיקים גדולים. עד היום אין לו אף תיק. כשהתחלתי את דרכי, מישהו אמר לי מישהו שמאוד עודד אותי: 'תמיד יש מקום למעלה'. זו אמירה שנחרתה בלבי, ואני מעביר אותה לדור הצעיר".


עו"ד גד נשיץ בתחילת הדרך

עו"ד גד נשיץ

מייסד: משרד נשיץ-ברנדס

שנת ייסוד: 1957. השותפות הנוכחית, עם עו"ד חנינא ברנדס, נוסדה ב-1981

תחום התמחות: משפט אזרחי-מסחרי על כל היבטיו

מועסקים: 105 עורכי דין, מתוכם 27 שותפים

עו"ד שמואל (שמוליק) זיסמן: "כדורסל ומשפטים יד ביד"

היציאה לעצמאות

"יום לאחר סיום ההתמחות פתחתי משרד בבית אמי, בחדר שבו גדלתי. ידעתי שאלמד משפטים עוד בבית-הספר היסודי. הייתי תלמיד טוב, אך הצטיינתי גם בספורט, בעיקר בכדורסל.

"הייתי כדורסלן מצטיין בנבחרת הנוער של ישראל, והמטרה שלי היתה להגיע לטופ - והטופ היה מכבי תל-אביב וגביע אירופה. למרות שהגשמתי את המטרה, זה לא שינה את התוכניות שלי ללמוד משפטים.

"ביום שהצטרפתי למכבי תל-אביב, לקראת סיום השירות הצבאי, התקבלתי לפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב. כדורסל ומשפטים הלכו אצלי יד ביד הרבה שנים. בתקופת הלימודים שיחקתי במכבי, וב-1981 זכינו באליפות אירופה ובגביע הביניבשתי באליפות העולם. שיחקתי גם בנבחרת ישראל ובנבחרת הסטודנטים של ישראל.

"כשהתחלתי את ההתמחות לא יכולתי להמשיך לשחק כדורסל במכבי, אבל המשכתי לשחק עד גיל 33 בקבוצות אחרות. את ההתמחות עשיתי במשרד עורכי הדין עדי קפלן בתחום המסחרי. הוא גם העביר לי את התיק הראשון לאחר שפתחתי משרד, אבל מהר מאוד הגיעה אליי הרבה עבודה משחקנים ששיחקו אתי במכבי ובקבוצות אחרות, שביקשו שאייצג אותם בחוזים עם הקבוצות.

"הגיע אליי גם איש עסקים בשם סבן טלית, חיים סבן של היום, בעניינים שונים. ייצגתי גם את מיקי ברקוביץ' מול מכבי תל-אביב. בקרוב אנו סוגרים מעגל - הבן שלו עומד להתחיל התמחות במשרד שלי.

"מהר מאוד ידיי היו עמוסות. התיקים החלו להצטבר, ולאחר שנת עבודה בבית אמי הייתי חייב לשכור משרד בתל-אביב. לאחר זמן מה התחלתי לשחק בקבוצת גליל עליון, ופתחתי משרד גם שם. תוך שנה וחצי היו לי שני סניפים. לסניף בצפון צירפתי את חבר הילדות שלי, ארז אהרוני, אתו גדלתי מגיל 10, ולסניף בתל-אביב צירפתי את יוסי גייר, שלמד אתי בפקולטה למשפטים.

"בהמשך הקמנו גם סניף באילת, כי חשבנו שהשלום קרב ועוד מעט יהיה גבול משותף לירדן מצרים וערב הסעודית, אבל המציאות הוכיחה אחרת. ככה הקמנו את זיסמן-אהרוני-גייר.

"לא תכננו לגדול, אבל העבודה זרמה, והגדלנו את כוח-האדם. הבנו שתיקים גדולים מגיעים למשרדים גדולים, והחלטנו להתפתח גם למדינות אחרות. הסניף הראשון שלנו מחוץ לישראל היה בניו-יורק, אחר-כך בבוסטון ווושינגטון ובסוף הקמנו גם משרדים בסין ודסק בהודו".

טיפ ליוצאים לעצמאות

"המקצוע רווי, אז השאלה היא אם בכלל כדאי להיכנס למקצוע, בטח ובטח כעצמאי. התשובה שלי היא 'אם זה לא חלום שלך, אז לא'. ההשתלבות במקצוע עריכת הדין היום היא מאוד מאוד בעייתית. תחפש מקצוע פחות רווי.

"ואם בכל זאת זה חלום - תשיג לך רישיון נוסף בחו"ל, תהיה עורך דין בינלאומי עם ניסיון במשרד בארה"ב או בסין. זה יתרון משמעותי היום.

"בניתוח כלכלי קר, לא נכון לפתוח היום משרד עצמאי. היום יותר נכון להצטרף למשרד גדול שמתפתח".


גביע אירופה בידינו. עו"ד שמואל זיסמן בימים ההם

עו"ד שמואל זיסמן

מייסד: משרד זיסמן-אהרוני-גייר ושות'

שנת ייסוד: 1986

תחום התמחות: המשפט המסחרי על כל גווניו

מועסקים: 48 עורכי דין בישראל, מתוכם 16 שותפים, וכן 200 עורכי דין נוספים בסניפי הפירמה בניו יורק, בוסטון וושינגטון

מובילות בתחומן

ואיפה הן הנשים עורכות הדין שיצאו לדרך עצמאית? כשבוחנים את 20 המשרדים הגדולים בישראל מגלים מספר שותפות בכירות בפירמות הגדולות, בהן מיה ליקוורניק ודליה טל, ומדי שנה מצטרפות יותר ויותר עורכות דין מוכשרות כשותפות במשרדים המובילים. עם זאת, הן לא היו אלה שהניחו את אבני-היסוד של משרדי הכולבו הללו.

במקביל לנשים שהשתלבו בהצלחה בצמרת, ואף הובילו את המשרדים הגדולים להישגים משמעותיים, השתלבו במגרש המשפטי גם עורכות דין שבחרו במסלול אחר, עצמאי, משלהן, שבסופו אמנם משרדן לא מעסיק 100 עובדים, אך הן כן בנו מוניטין, שם ומשרד בוטיק בולט ומוביל במשק.

נשים אלה בנו אבן על אבן את הפרקטיקה שלהן, עד שהצליחו לבסס את מעמדן כמובילות בתחומן ולהתברג במקומות גבוהים בדירוגי האיכות של משרדי עורכי הדין.

הנה 3 נשים בולטות:

עו"ד ענת בירן

מייסדת משרד ענת בירן ושות', שנת ייסוד: 2010

עו"ד ענת בירן, מפורשי משרד עורכי הדין יגנס-טויסטר-בירן, שהתפרק אשתקד בהסכמה. לאחר ש-3 השותפים, רן יגנס, עופר טויסטר ובירן, החליטו לצאת לדרך עצמאית, פתחה בירן משרד עורכי דין חדש המתמחה בתכנון ובנייה, במקרקעין ובדיני רשויות מקומיות.

בירן, מעורכי הדין המובילים בישראל בתחום התכנון והבנייה, כיהנה 7 שנים כיו"רית הראשונה של ועדת הערר במחוז תל-אביב. משרדה מעסיק 5 עורכי דין.

עו"ד רויטל סוויד

מייסדת משרד רויטל סוויד, שנת ייסוד: 1994

עו"ד רויטל סוויד, מהסנגוריות הפליליות המובילות בארץ, החליטה לפתוח משרד עצמאי ולייצג עבריינים דווקא בתקופה שבה עבדה כעורכת דין בפרקליטות מחוז תל-אביב, לאחר ששמעה את אחת התובעות אומרת 'איזה כיף, השגתי את מאסר העולם השביעי שלי'. תוך שנים ספורות הפכה למובילה בייצוג עברייני פשע חמור ולעורכת דינם של משפחות פשע. כיום היא עוסקת בעבירות צווארון לבן ובעבירות ראשונות.

עו"ד ארנה לין

מייסדת משרד ארנה לין ושות', שנת ייסוד: 2003

עו"ד ארנה לין, מעורכי הדין המובילים בתחום דיני העבודה בישראל, יצאה לדרך עצמאית לאחר שעבדה מספר שנים כיועצת משפטית לנציבות שירות המדינה וליחידת הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר; 6 שנים במשרד עורכי הדין ש. פרידמן, ומספר שנים כשותפה במשרד מ. זליגמן. עם רקורד כזה, הדרך לעצמאות הייתה סלולה בפניה. בתחילת דרכה העסיק משרדה 4 עורכות דין, אולם מאז צמח המשרד באופן ניכר, והוא מונה כיום 16 עורכות ועורכי דין. המשרד מתמחה בדיני עבודה ומייצג ועדי עובדים מרכזיים, מעבידים ועובדים פרטיים.

בליגה הזאת מככבות עוד נשים רבות. הן מובילות בנישות שלהן, באיכות, אך לא בגודל, אבל מי יודע - ייתכן שאם נבחן את שוק עריכת הדין בעוד 10 שנים, חלקן תעמודנה בראש משרדי ה-one stop shop.

עוד כתבות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה