גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני רוצה את המדינה שלי בחזרה

נהניתם מהזיקוקים ומהמנגל? עכשיו חוזרים לעבודה - קדימה, חפשו מאבק והצטרפו אליו

א. שני ניצחונות סביבתיים נחמדים מאוד רשמנו לעצמנו בשבועות האחרונים. הראשון והחשוב יותר הוא הניצחון במאבק הסביבתי בחוף פלמחים. מחמם את הלב. כפר הנופש שאמור היה להיבנות לא ייבנה, והחוף, כמו הגן הלאומי, פתוחים לציבור.

הניצחון השני הוא בינתיים בגדר פריצת דרך: פרויקט השכרת האופניים "תל אופן" שהושק בתל אביב-יפו מאיים להפוך את העיר, ובעקבותיה אינשאללה גם ערים אחרות, למזוהמות, לצפופות, לרועשות ולאלימות פחות. ימים יגידו אם זה יצליח, ובכל זאת מדובר בניסיון יפה.

יש עוד כמה מאבקים סביבתיים חשובים שעומדים לפנינו. הנה כמה מהם.

ב. חוף צאלים-אשלים (חוף דיאמונד) בכינרת. יכול להיות שהמאבק הזה אבוד; הוא בוודאי החל מאוחר מדי. החוף כבר מגודר וטרקטורים פוצעים בו במרץ, מקימים עוד מתחם מלונות. מצד שני, כבר למדנו שמאבקים סביבתיים לא מוכרעים עד הרגע האחרון.

לפי הפרסומים, בחוף עומד לקום מלון אורכידאה כינרת, בבעלות קבוצת ג'ורדש ישראל של האחים נקש (ארקיע גם שלהם). המלון ישתרע על שטח של מאה דונמים. השקעה של 40 מיליון דולר. ניסיון העבר בכינרת מלמד אותנו שזה אף פעם לא נגמר שם. ליזמים יש נטייה להמשיך ולכרסם בחוף.

בחירה טובה עשו האחים נקש. מדובר באחד החופים היפים. גם גולשי הרוח אוהבים אותו במיוחד. הבנייה אושרה כבר לפני 5 שנים, למה נזכרו רק עכשיו? שאלה טובה. אולי כי הרבה פעמים הירוקים נזכרים מאוחר מדי. זה לא שהם מפוזרים, חלילה; זה קשור יותר בשיטה שבה הדברים נעשים במסדרונות הממשל. הם נזכרים מאוחר כי תמיד מסבירים לציבור מאוחר מדי מה עומד לקרות. בדרך כלל ההסברים מגיעים הרבה אחרי הדחפורים.

הכינרת, יודעים כולנו, היא סיפור סביבתי עצוב. רק לפני שנתיים וחצי נחקק חוק "הסדרת חופי הכינרת". עד אז היא הייתה למרמס חופשי. התקווה היא שעל אף שהבנייה אושרה לפני החוק, הרי שעדיין אפשר לעצור אותה. חפשו באינטרנט את "מטה המאבק להצלת חוף אשלים".

ג. חולות סמר, צפונית לאילת. הדיונה האחרונה בערבה. גם כאן נסגרו המכרזים, אושרו התוכניות ונדחו העתירות. אבל בסיפור הזה יש טוויסט נחמד: דניאל בן-ארי, מנכ"ל החברת שאמורה לעבוד בשטח, נפגש עם נציגי המאבק והפתיע אותם. בניגוד לכל מה שמצופה מקבלן, וסליחה על הדעה הקדומה, הוא ממש לא רוצה להרוס את הסביבה. הוא אמר שלא היה מודע לערך הסביבתי של המקום ושאין לו בעיה לרדת מהסיפור. יש רק עניין קטן אחד, בעצם מיליון. שקל.

בהסכם עם המינהל הפקיד בן-ארי מיליון שקל ערבות. אם יחזירו לי את הכסף, אמר, ארד מהפרויקט. אלא שהמינהל לא מוכן לשמוע. תרד מהפרויקט כמה שאתה רוצה, הם אומרים, את הכסף לא תקבל. הפעילים לא אמרו נואש והשיקו קמפיין לגיוס הכסף. בינתיים הצליחו להשיג 65 אלף. האם יצליחו להגיע למיליון? הלוואי.

הערך הסביבתי של סמר, מלבד יופיה של הדיונה, הוא העובדה שמדובר בבית גידול לבעלי חיים נדירים למדי; כמו עכביש די מכוער אבל חשוב ביולוגית ששמו סרבלוס אראבנזיס, שגילויו הוכתר לאחת מ-100 התגליות החשובות בעולם.

יש גם חיפושיות, נחשים וגרבילים דרומיים. המינהל מעדיף דירות על-פני גרבילים. לא שאני מאשים אותם - לא הייתי מזהה גרביל דרומי גם אילו היה הולך לי על הפרצוף - אבל אני בטוח שאפשר למצוא פתרון אחר. או, כאמור, מיליון פתרונות.

ד. חוף אכזיב. אחד המקומות היפים בארץ, לפחות בעיניי. עיריית נהריה מקדמת שם תוכנית לבנות שורה של מגדלים. אחד מהם יעמוד בצמוד לגן הלאומי ויהרוס את כל היופי.

גם כאן, התוכניות אושרו לפני יותר מ-20 שנה. אבל לפני 20 שנה העולם היה שונה, והמודעות הייתה אחרת. זה ששגו אז לא אומר שחייבים להמשיך ולשגות. מה גם שלפי החברה להגנת הטבע מדובר בסכנה בריאותית לציבור - השטח שעליו אמורים להיבנות המגדלים מזוהם בפסולת אסבסט שמקורה במפעל שפעל באזור ושמעולם לא פונתה משם.

ה. שדה בריר ליד ערד. מקרה מוכר מעט יותר, ומרתיח הרבה יותר. מדובר בהקמת מכרה פוספטים פתוח פחות מ-4 קילומטרים מהעיר, וליד יישובים בדואיים כמו כסייפה ואל-פורעה. החברה שרוצה לכרות היא רותם אמפרט מקבוצת כי"ל שבשליטת משפחת עופר.

משרד הבריאות פרסם 3 דוחות שונים, שבהם נקבע כי הקמת המכרה תביא לעלייה בתמותה ובתחלואה מסרטן וממחלות לב וריאה בערד וביישובים הסמוכים. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע לתושבים כי המשרד מתנגד למכרה.

רותם אמפרט סירבה לקבל את חוות-הדעת ושילמה למומחים מטעמה שקבעו - הפתעה! אני מקווה שאתם יושבים - שאין סכנה בריאותית בעבודות הכרייה. הכדור הוחזר למשרד הבריאות, ששב והזהיר.

אלא שבעקבות לחצי החברה הוחלט לפנות ליועץ חיצוני שיקבע את משמעות הדוחות. איש אינו מוכן להסביר מה או מי גרם לשינוי ההחלטה. חדשות 10 דיווחו כי מי שכפתה את מינוי היועץ החיצוני היא לא אחרת מלשכת ראש הממשלה. קלאסיקה של הון-שלטון.

כ-90% מתושבי ערד מתנגדים למכרה. נדמה שאף אחד לא מקשיב להם. לפני כחודש דחה בג"ץ את עתירת התושבים להוצאת צו ביניים נגד ראש הממשלה ומשרד הבריאות בנוגע להליך הקמת המכרה.

ו. חבל עדולם בשפלת יהודה. חברה בשם IEI (Israel Energy Initiatives) קיבלה זיכיון על שטח של 238 אלף דונמים להפיק שם נפט משכבת פצלי שמן (בעלי תכולה גבוהה של חומר אורגני).

איך עושים את זה? בצורה נחמדה מאוד: מחממים שכבה תת-קרקעית על-ידי החדרת גופי חימום מתחת לאדמה; החימום אמור לגרום לפצלי השמן להגיר נפט וגז טבעי. למרות ניסויים רבים שנעשים בטכנולוגיה הזו, למעט מקרה אחד מעולם לא נעשה בה שימוש מסחרי.

לפרויקט הולכות להיות השלכות מרחיקות לכת כמו הגברה של פליטת גזי חממה בגלל שימוש בכמויות עצומות של חשמל לחימום הפצלים, כלומר זיהום, סיכונים רבים גם למי התהום, לבריאות הציבור, לחי ולצומח. מה גם שהאזור יהפוך מאזור תיירות מקסים של ארכיאולוגיה ויין - לכלום.

למדינה לא אכפת. היא נתנה את הזיכיון בלי שום דיון עקרוני וציבורי. יום אחד פשוט התעוררו התושבים למציאות חדשה.

ז. ומעל כולם, או מתחת לכולם, נמצא כמובן ים המלח. ללא ספק האסון הסביבתי הגדול בתולדות המדינה. המלונות עומדים בפני סכנת הצפה וטביעה. בולענים מסוכנים. הים נעלם כמעט כולו. חלקו הדרומי הוא בכלל לא ים, הוא בריכת אידוי.

בזמן שהמדינה מנסה בידה האחת לשווק את ים המלח כאחד משבעת פלאי עולם, בידה השנייה היא נותנת הכשר להמשיך ולהרוס אותו. ולא רק להרוס אותו היא מאפשרת: היא גם פוטרת את כי"ל מכל אחריות לתוצאות עליית מפלס הבריכה.

ח. מה משותף לכל המקרים האלה? מעבר לתאוות-הבצע והאדישות מדובר בהשקפת עולם קיצונית. השקפה ששמה אותנו, הציבור, במקום האחרון. קודם רווחי היזמים, אחר-כך רווחי המדינה, ובסוף אנחנו, אם בכלל.

כמה נזעקנו והתמרמרנו - ובצדק גמור - נגד חברות הגז והנפט. אבל המקרים הנ"ל, ורבים אחרים, מוכיחים כי ששינסקי היה היוצא מן הכלל. הכלל הוא לדפוק אותנו, לקחת את אוצרות הטבע שלנו ולחלק אותם לעשירים. השמחה על הניצחון בפלמחים מוצדקת, אבל זה רק קרב אחד. המלחמה רחוקה מלהסתיים. מי יודע אם תסתיים אי-פעם.

הרהור

מעבר לתאוות-הבצע והאדישות מדובר בהשקפת עולם קיצונית. השקפה ששמה אותנו, הציבור, במקום האחרון.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים