גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני רוצה את המדינה שלי בחזרה

נהניתם מהזיקוקים ומהמנגל? עכשיו חוזרים לעבודה - קדימה, חפשו מאבק והצטרפו אליו

א. שני ניצחונות סביבתיים נחמדים מאוד רשמנו לעצמנו בשבועות האחרונים. הראשון והחשוב יותר הוא הניצחון במאבק הסביבתי בחוף פלמחים. מחמם את הלב. כפר הנופש שאמור היה להיבנות לא ייבנה, והחוף, כמו הגן הלאומי, פתוחים לציבור.

הניצחון השני הוא בינתיים בגדר פריצת דרך: פרויקט השכרת האופניים "תל אופן" שהושק בתל אביב-יפו מאיים להפוך את העיר, ובעקבותיה אינשאללה גם ערים אחרות, למזוהמות, לצפופות, לרועשות ולאלימות פחות. ימים יגידו אם זה יצליח, ובכל זאת מדובר בניסיון יפה.

יש עוד כמה מאבקים סביבתיים חשובים שעומדים לפנינו. הנה כמה מהם.

ב. חוף צאלים-אשלים (חוף דיאמונד) בכינרת. יכול להיות שהמאבק הזה אבוד; הוא בוודאי החל מאוחר מדי. החוף כבר מגודר וטרקטורים פוצעים בו במרץ, מקימים עוד מתחם מלונות. מצד שני, כבר למדנו שמאבקים סביבתיים לא מוכרעים עד הרגע האחרון.

לפי הפרסומים, בחוף עומד לקום מלון אורכידאה כינרת, בבעלות קבוצת ג'ורדש ישראל של האחים נקש (ארקיע גם שלהם). המלון ישתרע על שטח של מאה דונמים. השקעה של 40 מיליון דולר. ניסיון העבר בכינרת מלמד אותנו שזה אף פעם לא נגמר שם. ליזמים יש נטייה להמשיך ולכרסם בחוף.

בחירה טובה עשו האחים נקש. מדובר באחד החופים היפים. גם גולשי הרוח אוהבים אותו במיוחד. הבנייה אושרה כבר לפני 5 שנים, למה נזכרו רק עכשיו? שאלה טובה. אולי כי הרבה פעמים הירוקים נזכרים מאוחר מדי. זה לא שהם מפוזרים, חלילה; זה קשור יותר בשיטה שבה הדברים נעשים במסדרונות הממשל. הם נזכרים מאוחר כי תמיד מסבירים לציבור מאוחר מדי מה עומד לקרות. בדרך כלל ההסברים מגיעים הרבה אחרי הדחפורים.

הכינרת, יודעים כולנו, היא סיפור סביבתי עצוב. רק לפני שנתיים וחצי נחקק חוק "הסדרת חופי הכינרת". עד אז היא הייתה למרמס חופשי. התקווה היא שעל אף שהבנייה אושרה לפני החוק, הרי שעדיין אפשר לעצור אותה. חפשו באינטרנט את "מטה המאבק להצלת חוף אשלים".

ג. חולות סמר, צפונית לאילת. הדיונה האחרונה בערבה. גם כאן נסגרו המכרזים, אושרו התוכניות ונדחו העתירות. אבל בסיפור הזה יש טוויסט נחמד: דניאל בן-ארי, מנכ"ל החברת שאמורה לעבוד בשטח, נפגש עם נציגי המאבק והפתיע אותם. בניגוד לכל מה שמצופה מקבלן, וסליחה על הדעה הקדומה, הוא ממש לא רוצה להרוס את הסביבה. הוא אמר שלא היה מודע לערך הסביבתי של המקום ושאין לו בעיה לרדת מהסיפור. יש רק עניין קטן אחד, בעצם מיליון. שקל.

בהסכם עם המינהל הפקיד בן-ארי מיליון שקל ערבות. אם יחזירו לי את הכסף, אמר, ארד מהפרויקט. אלא שהמינהל לא מוכן לשמוע. תרד מהפרויקט כמה שאתה רוצה, הם אומרים, את הכסף לא תקבל. הפעילים לא אמרו נואש והשיקו קמפיין לגיוס הכסף. בינתיים הצליחו להשיג 65 אלף. האם יצליחו להגיע למיליון? הלוואי.

הערך הסביבתי של סמר, מלבד יופיה של הדיונה, הוא העובדה שמדובר בבית גידול לבעלי חיים נדירים למדי; כמו עכביש די מכוער אבל חשוב ביולוגית ששמו סרבלוס אראבנזיס, שגילויו הוכתר לאחת מ-100 התגליות החשובות בעולם.

יש גם חיפושיות, נחשים וגרבילים דרומיים. המינהל מעדיף דירות על-פני גרבילים. לא שאני מאשים אותם - לא הייתי מזהה גרביל דרומי גם אילו היה הולך לי על הפרצוף - אבל אני בטוח שאפשר למצוא פתרון אחר. או, כאמור, מיליון פתרונות.

ד. חוף אכזיב. אחד המקומות היפים בארץ, לפחות בעיניי. עיריית נהריה מקדמת שם תוכנית לבנות שורה של מגדלים. אחד מהם יעמוד בצמוד לגן הלאומי ויהרוס את כל היופי.

גם כאן, התוכניות אושרו לפני יותר מ-20 שנה. אבל לפני 20 שנה העולם היה שונה, והמודעות הייתה אחרת. זה ששגו אז לא אומר שחייבים להמשיך ולשגות. מה גם שלפי החברה להגנת הטבע מדובר בסכנה בריאותית לציבור - השטח שעליו אמורים להיבנות המגדלים מזוהם בפסולת אסבסט שמקורה במפעל שפעל באזור ושמעולם לא פונתה משם.

ה. שדה בריר ליד ערד. מקרה מוכר מעט יותר, ומרתיח הרבה יותר. מדובר בהקמת מכרה פוספטים פתוח פחות מ-4 קילומטרים מהעיר, וליד יישובים בדואיים כמו כסייפה ואל-פורעה. החברה שרוצה לכרות היא רותם אמפרט מקבוצת כי"ל שבשליטת משפחת עופר.

משרד הבריאות פרסם 3 דוחות שונים, שבהם נקבע כי הקמת המכרה תביא לעלייה בתמותה ובתחלואה מסרטן וממחלות לב וריאה בערד וביישובים הסמוכים. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע לתושבים כי המשרד מתנגד למכרה.

רותם אמפרט סירבה לקבל את חוות-הדעת ושילמה למומחים מטעמה שקבעו - הפתעה! אני מקווה שאתם יושבים - שאין סכנה בריאותית בעבודות הכרייה. הכדור הוחזר למשרד הבריאות, ששב והזהיר.

אלא שבעקבות לחצי החברה הוחלט לפנות ליועץ חיצוני שיקבע את משמעות הדוחות. איש אינו מוכן להסביר מה או מי גרם לשינוי ההחלטה. חדשות 10 דיווחו כי מי שכפתה את מינוי היועץ החיצוני היא לא אחרת מלשכת ראש הממשלה. קלאסיקה של הון-שלטון.

כ-90% מתושבי ערד מתנגדים למכרה. נדמה שאף אחד לא מקשיב להם. לפני כחודש דחה בג"ץ את עתירת התושבים להוצאת צו ביניים נגד ראש הממשלה ומשרד הבריאות בנוגע להליך הקמת המכרה.

ו. חבל עדולם בשפלת יהודה. חברה בשם IEI (Israel Energy Initiatives) קיבלה זיכיון על שטח של 238 אלף דונמים להפיק שם נפט משכבת פצלי שמן (בעלי תכולה גבוהה של חומר אורגני).

איך עושים את זה? בצורה נחמדה מאוד: מחממים שכבה תת-קרקעית על-ידי החדרת גופי חימום מתחת לאדמה; החימום אמור לגרום לפצלי השמן להגיר נפט וגז טבעי. למרות ניסויים רבים שנעשים בטכנולוגיה הזו, למעט מקרה אחד מעולם לא נעשה בה שימוש מסחרי.

לפרויקט הולכות להיות השלכות מרחיקות לכת כמו הגברה של פליטת גזי חממה בגלל שימוש בכמויות עצומות של חשמל לחימום הפצלים, כלומר זיהום, סיכונים רבים גם למי התהום, לבריאות הציבור, לחי ולצומח. מה גם שהאזור יהפוך מאזור תיירות מקסים של ארכיאולוגיה ויין - לכלום.

למדינה לא אכפת. היא נתנה את הזיכיון בלי שום דיון עקרוני וציבורי. יום אחד פשוט התעוררו התושבים למציאות חדשה.

ז. ומעל כולם, או מתחת לכולם, נמצא כמובן ים המלח. ללא ספק האסון הסביבתי הגדול בתולדות המדינה. המלונות עומדים בפני סכנת הצפה וטביעה. בולענים מסוכנים. הים נעלם כמעט כולו. חלקו הדרומי הוא בכלל לא ים, הוא בריכת אידוי.

בזמן שהמדינה מנסה בידה האחת לשווק את ים המלח כאחד משבעת פלאי עולם, בידה השנייה היא נותנת הכשר להמשיך ולהרוס אותו. ולא רק להרוס אותו היא מאפשרת: היא גם פוטרת את כי"ל מכל אחריות לתוצאות עליית מפלס הבריכה.

ח. מה משותף לכל המקרים האלה? מעבר לתאוות-הבצע והאדישות מדובר בהשקפת עולם קיצונית. השקפה ששמה אותנו, הציבור, במקום האחרון. קודם רווחי היזמים, אחר-כך רווחי המדינה, ובסוף אנחנו, אם בכלל.

כמה נזעקנו והתמרמרנו - ובצדק גמור - נגד חברות הגז והנפט. אבל המקרים הנ"ל, ורבים אחרים, מוכיחים כי ששינסקי היה היוצא מן הכלל. הכלל הוא לדפוק אותנו, לקחת את אוצרות הטבע שלנו ולחלק אותם לעשירים. השמחה על הניצחון בפלמחים מוצדקת, אבל זה רק קרב אחד. המלחמה רחוקה מלהסתיים. מי יודע אם תסתיים אי-פעם.

הרהור

מעבר לתאוות-הבצע והאדישות מדובר בהשקפת עולם קיצונית. השקפה ששמה אותנו, הציבור, במקום האחרון.

עוד כתבות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים