גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"את הבניינים החולים צריך לאבחן כמו שמאבחנים סרטן"

"פעם חשבו שאני משוגעת בגלל ההתמכרות שלי לתחום הירוק. היום ברור לכולם שצדקתי", אומרת הסמנכ"לית לתכנון ולקיימות של שיכון ובינוי, ארנה אנג'ל

אחרי שכבשה את המשבצת הכי ירוקה במפת כרישי הנדל"ן הישראלית, מסמנת ארנה אנג'ל, סמנכ"לית הקיימות של שיכון ובינוי, את היעד הבא: "הבניין החולה", לעברו היא מסתערת עם מזרק שיושיע את דייריו מכאבי ראש, עייפות כרונית וצריבות בעיניים. היא מתעקשת לפתוח חלונות ומתעכבת על טיב הדבק שמצמיד שטיח משרדי לבלטות: "אתה לא יודע כמה שזה חשוב", היא מקדימה להבהיר את גודל הצרה: "רוב האנשים לא ערים לתופעה ומתפלאים למה הם חולים כל הזמן. יש לי חברות שעובדות בבנייני משרדים, לא יודעות אם בחוץ אור או חושך. הן מספרות לי שהאוויר במשרד דחוס, סובלות מתחושה של מחנק ומבחילות. לפעמים יש להן צריבות בעיניים, מתלוננות על דלקות חוזרות ונשנות. זה קורה בכל מקום וההיקפים מדאיגים".

שליחות הממונה על משאבי אנוש

לרגעים היא נשמעת כמו מנכ"לית ארגון סביבתי נחוש, לוחמני ובלתי מתפשר, אבל שיכון ובינוי היא חברת נדל"ן פעילה, בונה, נושכת ובועטת, שמסתערת על מכרזים של מיליארדים ונמדדת בסופו של דבר בידי הבעלים שלה, הקבוצה של שרי אריסון, בעשיית הון. הציניקנים יראו בתפישה הסביבתית שלה גל טוב לגלוש עליו בדרך לעוד כסף, כי הירוק עושה לביזנס פלאים.

למרות שתופעת הבניין החולה זכתה לאבחנה סופית וחלוטה לפני כשלושה עשורים, נתונים ברורים על היקפה בישראל - עדיין אין: "מחקרים שנעשו בארה"ב מצביעים שלפחות 30% מהבניינים שהוקמו שם, לוקים בתסמונת הזאת שמקורה רק בדבר אחד: תכנון לקוי, שלא הביא בחשבון כלום זולת הרצון למסור מפתחות לידי הדיירים, לקפל את הכלים ולעזוב את השטח לפרויקט הבא", אומרת אנג'ל. ומסבירה שזה מתבטא בפליטת גזי רדון דרך הקירות, בגלל קרקע מזוהמת שעליה הוקם המבנה; שימוש בחומרים שמזיקים לבריאות השוהים בו במשך שנים ארוכות; בעיות אוורור ותאורה ועוד. וטוענת שאחרי שמבנים לקויים כאלה כבר הוקמו, עולה הון תועפות כדי לתקן אותם והנזק המצטבר אדיר.

היא משוכנעת: המזור לבניין חולה לא יבוא בלי הכרה במחלה, בטח לא כשדייריו של מבנה ימשיכו להתייחס אל נתוניו המזיקים כאל גזירת גורל. כצעד ראשון היא מצביעה באופן ברור על הקשר הישיר שבין מצב התשישות של פלוני, לבין החללים הסגורים שבהם הוא מבלה שעות ארוכות במקום העבודה: "מנהלי משאבי אנוש של חברות, שנחשפים בדרך כלל לרוב התלונות, צריכים לזהות את הבעיה כשעובדים, בזה אחר זה, מתחילים להיעדר באופן תכוף, כשיש יותר מדי מקרים של כאבי ראש, תשישות ועייפות. האחריות עליהם: הם צריכים לאבחן כשל ולפעול לפתרונו. יש מצבים שבתהליך העיצוב של משרדים, נעשה שימוש רחב בדבקים זולים ורעילים מאד להדבקת טפטים או שטיחים. הבעיה היא שגם שנים רבות אחר כך הדבקים האלה פולטים אדים רעילים, והעובדים נושמים אותם בתוך החללים הסגורים".

לפני כשבועיים הובילה אנג'ל בשם שיכון ובינוי ובשיתוף המסלול האקדמי של המכללה למנהל בראשל"צ כנס מקיף על תסמונת הבניין החולה. תחת הכותרת "נלחמים על הבית" התארחו אדריכלים ומומחים לבנייה ירוקה בניסיון לעמוד על היקף התופעה ובעיקר - על הכלים התכנוניים הזמינים שבכוחם להבטיח את בלימתה: "היכולת לעשות אבחון לבניין חולה קיימת, וצריך לעשות את האבחונים האלה כמו שעושים אבחון לסרטן השד", היא אומרת. "כשהתסמינים והסימנים המעידים קיימים - אפשר להסיק שיש בעיה במבנה. פשוט לא צריך להתעלם מדיווחים חוזרים ונשנים של עובדים, שמתלוננים שאין להם אוויר. אם התלונות האלה נשמעות שוב ושוב מצד הרבה עובדים, אז כנראה שבאמת אין להם אוויר".

בחודש הקרוב יינטש בניין המשרדים של שיכון ובינוי ברח' שלם ברמת גן וכ-500 מעובדי החברה יצטרכו להתרגל לאוויר של קריית שדה התעופה, בה נשלמת בניית המשכן החדש על 11 אלף מ"ר. הבניין עצמו עוצב באופן שיישקף את רוחה הירוקה והסביבתית של החברה, שם עדיין קודחים אחר הגימיק היצירתי כדי לחגוג את ההשקה.

בשיכון ובינוי רומזים שאפשר לצפות שהמאורע יצוין בגרנדיוזיות: "זה יהיה מבנה ירוק לכל דבר, לפי התקן האמריקני LEED, המחמיר ביותר לבנייה ירוקה", מבטיחה אנג'ל, "החלטנו על אחידות מלאה בכל המשרדים, אפילו הכיסאות יהיו אחידים. הבאנו לכאן כמה סוגים של כיסאות, לבחירת העובדים. יש את אלה שסובלים מבעיות גב ופריצות דיסק, שבאו אלי עם בקשות מיוחדות, ביקשו שנתחשב. בסוף החלטנו שאנחנו הולכים על הכיסא היקר ביותר, לא אכפת לי מהמחיר. העיקר שזה יהיה אחיד, אורטופדי, בריא ונוח לכולם. הכול אחיד, אולי חוץ מהצבע. גם זה מרכיב חשוב בבניין בריא".

- תופעת הבניינים החולים קיימת בעצם בגללכן, חברות בנייה שלא השקיעו מחשבה לטווח הארוך.

"כן, אבל עד עכשיו לא היה ידע, לא הייתה דרישת שוק ולא היו חקיקה ותקנות בנושא. זו סוגיה שהחלה להתפתח ולצוף בכל העולם רק בשנים האחרונות ואנחנו לא טומנים את הראש בחול, כי אי אפשר. אדריכלות ותכנון בר-קיימא הם כבר לא דבר זר. אדריכלים ומתכננים כבר חשופים למידע הזה ומבחינתנו, זה הזמן להיכנס אל עובי הקורה בנושא".

- כיצד זה מתבטא בהתנהלות היום יום בחברה שאמורה למכור ולהרוויח?

"מתחילים בזה שאנחנו מעלים את המודעות. גם אם אין חקיקה מסודרת שמחייבת אותנו, המדיניות שלנו כחברה היא לא להתנער מהאחריות כלפי הלקוח, לומר לו ביום מסירת המפתח 'את שלנו עשינו על פי התקן ומכאן לך תסתדר לבד'. אם נצטרך, ניקח אחריות לכל אורך חייו של פרויקט, גם אם זה הולך להיות סיפור של 50 שנה. כמה שצריך, אנו עוקבים ונהיה שם".

- רבים רואים בזה 'גרין ווש'. מהלך שיווקי, גימיק שמקדם מכירות.

"בעניין הזה לא אכפת לי מהביקוש ואנחנו לא עושים את זה כגימיק שיווקי. עבורי, זו מדיניות שנכרכת בחזון הסביבתי של שיכון ובינוי, ליישום גישה אחראית לבניית משהו טוב שהלקוחות ישאירו לדורות הבאים. אם משאירים לדורות הבאים משהו רע, מן הסתם יהיה להם רע. ועל מי בעצם אנחנו מדברים? על היקרים לנו מכל, על הילדים ועל הנכדים, לא על אנשים זרים או ישויות שאף אחד לא מכיר. זה כאן ועכשיו. אז מי ירצה להוריש בניין חולה לילד היקר שלו?".

החמצה של ארדן ואטיאס

בשיכון ובינוי אומרים שהחברה לא מחכה להבשלה המתמשכת של התקן הישראלי לבנייה ירוקה, שבחודשים האחרונים דווקא רשם התקדמות ניכרת בדרכו להיות תקן רלוונטי לאקלים ולסביבה המקומיים: "כל הבניינים שאנחנו בונים כיום, הם על טהרת העקרונות של הבנייה הירוקה", מצהירה אנג'ל. "אם זה מייקר את הנכס, אז ההתייקרות הזאת בפירוש לא אסטרונומית, בסך הכל של כ-3% והמחיר הוא בהחלט נסבל וסביר בהתחשב בחיסכון ארוך הטווח של הדיירים, שישלמו חשבונות קטנים יותר ויצרכו אנרגיה ומשאבים בצורה נכונה.

"אני לא מבינה איך שר השיכון, אריאל אטיאס והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן לא מבינים את הפוטנציאל. יש כאן מצוקת דיור קשה ואני לא מבינה מדוע שניהם לא יושבים ומשלבים ידיים כדי לייצר פתרונות לדיור בר-השגה שיהיה גם טוב לסביבה, שיהיה ירוק. אז יצטרכו הרבה פחות אנרגיה בבתים, שטח יקר ורב ייחסך, ההסתכלות הכללית תהיה לכמה שנים קדימה".

- איך זה יקרה אם אין תיאום?

"נכון, הם לא מתואמים ותבין, אני לא הצבעתי בשביל אטיאס וגם לא בשביל ארדן אך למרות זאת, אני מאד מעריכה אותם ואת השכל הישר שלהם. אם הם רק היו משתפים פעולה, חושבים ביחד ומובילים מהלכים, בכל הארץ כבר היו פורחים פרויקטים לדיור בר השגה שהם גם ירוקים למהדרין. פספוס".

- אפשר לעשות פרויקט ירוק כשבקצה, הוא צריך להיות כלכלי ועתיר רווחים?

"אין ספק שכדי שפרויקט יהיה בר-קיימא, הוא צריך להיות כלכלי. עם זאת, צריך לעקור מהשורש הדעה שלפיה פרויקט כלכלי צריך לפגוע בבני אדם או בסביבה או בשניהם גם יחד. כיום, זו הנוסחה המחשבתית הרווחת. אני בטוחה שאפשר להרוויח כסף, להישאר בני אדם ולא לפגוע בסביבה.

"כסגנית מהנדס מחוז ירושלים, התפטרתי מתפקידי בגלל סיפורי הולילנד. כבר אז הבנתי שקורים שם דברים שלא צריכים לקרות. בזמן שדיברתי על קיימות, היו שהסתכלו עלי כמו על משוגעת אבל מסתבר שאני לא כל כך משוגעת. היום, כבר ברור לכולם שצדקתי. כלומר, אם יש איזה משוגע בסביבה, זאת בטח לא אני".

מחצית מבנייני המגורים חולים: "השהייה של אדם בביתו, עושה לו רע"

אתה גר מעל צומת מרכזי, רועש, מזוהם מפליטות של מכוניות ובחצות שורקת סירנה של אמבולנס? רק שתהיה בריא.

בעוד הרשויות נוטות לקשור בין תסמונת הבניין החולה לבין בנייני משרדים או מקומות עבודה, גם בתי מגורים עשויים לגרום לא מעט צרות רפואיות ונפשיות: "בעולם המגורים אנחנו לא משתמשים במינוח 'הבניין החולה' אלא 'הבניין המחלה'", אומרת ראש החוג לעיצוב פנים במסלול האקדמי של המכללה למינהל, כרמלה יעקבי-וולק: "בקטריות במערכות למיזוג אוויר יכולות כמובן להימצא גם במערכות הביתיות, כמו שהן נמצאות במשרדים. בבתים יכולים להתעורר גורמי תחלואה נוספים, כמו סמיכות לצומת סואן, רועש ומזוהם ומעשן מפליטות מכוניות; חלונות קטנים שלא מאפשרים זרימת אוויר; היעדר חלונות כפולים שמונעים חדירה של רעשי רחוב חזקים אל תוך הבית; חדרים קטנים ולא מרווחים ותנאי תאורה גרועים, בלי התחשבות בצורך של חדירת אור טבעי לבית".

בלי מחקר מקיף שנעשה בהיבט זה בארץ, יעקבי-וולק מוכנה להסתכן ולהעריך של-50% ממבנים המשמשים למגורים ברחבי הארץ יש פוטנציאל לענות במידה מסוימת להגדרה 'בניין מחלה': "זה מצב חמור שבו השהייה של אדם בביתו, עושה לו רע בגלל שבעת התכנון של הבית לקחו בחשבון הרבה מדדים כמו הצורך להקים מטבח; חדרי שינה ועוד אבל לא התחשבו באלה שיגורו במקום".

המצב בארץ: אין מודעות, אין חקיקה ואין אכיפה

מחקרים שנעשו במדינות המערב הראו שעובד המצוי בבניין חולה, יחסיר מדי חודש 2.8 שעות בממוצע ו-39 מדי שנה. בישראל אין חקיקה שתפקידה למנוע הקמת "בניינים חולים" או לטפל באלה שכבר הוקמו. אין גם מנגנוני אכיפה שמפקחים ומבקרים את התופעה.

עם זאת, תסמונת הבניין החולה אינה זרה לרשויות וכך, באגף הפיקוח על העבודה שבמשרד התמ"ת, שבראשות יורם אלעזרי, מקבלים תלונות מעובדים בבנייני משרדים. לטענת אנשי האגף קיים קשר ישיר בין עובדים חולים לנתונים פיזיים של המבנה: בעיות תשתית; ריהוט ושטיחים; שימוש שגוי בחומרי ניקוי; ליקויים במערכות האוורור; תכנון קלוקל של מערכות תאורה ועוד.

באחרונה, התלוננו עובדים מבניין משרדים במרכז הארץ על ריחות רעים ברחבי המבנה. בדיקה מקיפה העלתה כי מקור הריח, בתקלה במערכת הביוב. כך, במקרים אחרים המליצו פקחי האגף למעסיקים לפתוח חלונות שיאפשרו זרימת אוויר לחללי עבודה כדי לסלק אדי דבקים וצבע מרהיטים ולהקפיד לנקות על בסיס יומי את השטיחים שברחבי הבניין וזאת - בשל ריבוי הדיווחים על תשישות ותחושה רעה בקרב עובדים באותו מבנה.

ראש החוג לעיצוב פנים של המסלול האקדמי במכללה למינהל, כרמלה יעקבי-וולק מספרת שהחליטה להוביל את ההטמעה של תחום האקו-פנים בישראל. "נבדוק את ההשפעה של עניינים סביבתיים ותכנוניים על תפקוד המשתמש בחלל הפנים של מבנה. ההחלטה שלנו להקדיש לנושא כנס מיוחד, התקבלה מתוך הכרה בדחיפותו ובצורך לפתרונות רב-מערכתיים ומיידיים לתופעה שהולכת ומתרחבת".

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם