גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוליטיקאי מצרי: אי-אפשר לקנות פול; חשש ממהפכת רעבים

מצרים, היום שאחרי מובארק: תורים ארוכים לסולר, התיירים נעלמו, האנרכיה שולטת והתוצר צנח ב-40% ■ לפי הערכות, המהפכה גרמה עד כה לנזק כלכלי של 6 מיליארד דולר ■ במצב הנוכחי, מצרים לא יכולה להרשות לעצמה לבטל את הסכם השלום או את הסכם הגז עם ישראל

בתחנות הדלק בעריה השונות של מצרים מורגש לאחרונה מתח נפיץ. נהגים עומדים שעות בתור לסולר שלא מגיע. במקרים אחרים הוא מוצע להם במחירים מופקעים, ופעמים הם נאלצים לחפש את מזלם בתחנה אחרת.

לכאורה מדובר בבעיה נסבלת, אבל לא כשמדובר במצרים, ולא בימינו. סולר הוא הדלק המניע של התחבורה הציבורית לסוגיה במצרים. בכרך כמו קהיר, שבו רוב האזרחים משתמשים בתחבורה הציבורית, עלול מחסור חריף בסולר למנוע ממיליונים להגיע למקומות העבודה שלהם וממש לשבש את פעילות המשק. וזה עוד לפני הדיון בתופעות הלוואי. למשל מחירי הדגים שהאמירו מפני שהסירות ממעטות לצאת לים. בנוסף, מצרים היא היבואנית הגדולה בעולם של קמח, והמחסור בסולר פוגע בהובלתו מנמלי הים למחוזות השונים. מעבר לפינה כבר מתגבש לו משבר לחם נוסף.

ברשות הציבורית לנפט מטילים את האחריות על עובדים בתחנות הדלק, המסתירים את הסולר כדי ליצור שוק שחור וליהנות ממחיריו. אבל לכול במצרים ברור כי המחסור הוא עמוק יותר, ומקורו בדרג הממשלתי, ולא במזימה של ספסרים.

ההכנסות שאבדו

המעיין בכותרות עיתוניה של קהיר ימצא בימים אלה עיסוק בשתי סוגיות עיקריות. הראשונה נוגעת לחקירותיהם במשטרה של סוזן מובארק, אשת הנשיא לשעבר, ושני בניה עלא וגמאל. אבא חוסני הצליח לחמוק מאימת החוקרים, הודות לשליטיה בפועל של מצרים, שאת רובם הוא עצמו מינה בעודו בתפקיד. הנושא השני הוא הפגיעה הקשה בקופה הציבורית כתוצאה מ"מהפכת 25 בינואר", כינוים של אירועי הדמים שהסתיימו בהדחתו של מובארק.

את הנזק שגרמה בריחתם של משקיעים זרים עדיין לא סיימו המצרים לאמוד. תחזית הצמיחה, שעמדה על 6% לשנה זו, עודכנה לכדי 3.8%. על-פי נתונים בלתי רשמיים, גרמה ה"מהפכה" לאובדן מיידי של 6 מיליארד דולר למשק המצרי בשל הוצאות ביטחוניות, אובדן ימי עבודה ובריחת תיירים. אחד ממקורות הגירעון הוא סגירתה הזמנית של תעלת סואץ בזמן המהומות. מדי יום עוברות בתעלה שמונים ספינות, המכניסות לקופה המצרית כ-5 מיליארדי דולר בשנה מכספי אגרות.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בקהיר דיווחה כי בחודש מארס, אחד משיאי התיירות במצרים, נרשמה ירידה של 60% בכניסת תיירים. 535 אלף מבקרים הגיעו לארץ הנילוס במארס, לעומת 1.3 מיליון בחודש ב-2010. ענף התיירות מכניס למצרים 14 מיליארד דולר בשנה, והוא מפרנס יותר משני מיליון משפחות.

מצבו המדאיג של המשק אינו נעלם מעיני צמרת הצבא. בכספי הרזרבות הבנקאיות נרכשו בחו"ל מאות אלפי טונות של סולר. הן עשו את דרכן השבוע לנמלי מצרים בארבע ספינות, ובכוחן לספק את המחסור לשבועות הקרובים. למשקיעים זרים ניתנו תמריצים, ושליחים בכירים יצאו לבירות העולם כדי לשכנע את הבנק העולמי ואת שבע המדינות המתועשות לתת למצרים מענק בשווי 10 מיליארד דולר לשנת הכספים הבאה. השרה לתכנון בינלאומי, פאיזה אבו-נגא, נחתה בוושינגטון וביקשה מחברי הקונגרס לשמוט את חובותיה של קהיר בסך 3.6 מיליארד דולר.

אנרכיה ובריונות

בפנייה לציבור שפרסם ביום שלישי קבע שר ההגנה חוסיין טנטאווי, כי הבעיה שמעיקה יותר מכול על התקדמות המהפכה היא האנרכיה והבריונות. ההודעה נשאה אופי מאופק, אבל הסתירה חשש גדול מפני אובדן שליטה: "בגלל הכאוס והפרות הסדר לקתה מצרים בקשיים כלכליים, שגרמו לבלימת התיירות. לא נתיר מתיחות עדתית, ומי שיחולל אותה יטופל ביד ברזל".

מאמצי השלטון הצבאי לצמצם את המחסור במזומנים, או סימני ההתאוששות בענף התיירות, סופגים בכל פעם מחדש מכה. את שני הפיצוצים החבלניים בצינור הגז לישראל ולירדן הצליחו המצרים לספוג, אבל קשה לומר זאת על אירועי הדמים בין מוסלמים לנוצרים-קופטים שפרצו לפני כשבועיים. לפחות 12 בני אדם נהרגו, ועוד שישים נפצעו, בפוגרום ובמצור שהטילו מוסלמים על כנסייה בעקבות שמועה כוזבת על חטופה מוסלמית.

"אירועי הכנסייה השפיעו לרעה על הדימוי של מצרים בעיני העולם", התלונן סגנו של נגיד הבנק המרכזי במצרים, הישאם ראמז. "משקיעים זרים חוששים לנקוט כל צעד של יזמות במצרים".

השיח הציבורי הנסער שליווה את האירוע ייחס את המעשה למוסלמים קיצוניים, אבל לפי כל ההערכות, מאחורי האירועים עומדים ה"בלטגייה", כינוים של גדודי הבריונים, שחלקם שיחקו תפקיד מרכזי בימי האנרכיה של כיכר תחריר. אלה הם נפגעי הסדר החדש, מאוכזבי המהפכה, שהפכו לאויביה החדשים של מצרים מבית. אפשר למצוא ביניהם את עושי דבריהם של אישים בכירים במפלגת השלטון שפוזרה בן לילה, את חייליהם הממושמעים של אילי ההון שנהנו ממנעמי השלטון, או את עובדי מנגנון המודיעין והחקירות הידוע לשמצה שפורק לדרישת העם, ואיבדו את מעמדם הכל-יכול.

טנטאווי וחבריו מתעוררים מדי בוקר לאלימות חדשה. אחרי אירועי הדמים הגיע יום הנכבה הפלסטיני וגרר מהומות אלימות ליד שגרירות ישראל, שדוכאו ביד קשה והסתיימו ב-186 עצורים. במצרים של היום כולם מפגינים: רופאי שיניים שמשכורותיהם נמוכות מדי, בני משפחותיהם של נעדרי אירועי תחריר, שונאי מובארק שמבקשים את ראשו בשם ניקיונה של המהפכה, ובעלי העסקים הבדואים בסיני שמוחים על קיפוח. כל אחד מאלה הוא גפרור שעלול להצית אינתיפאדה.

"מצרים חשופה למזימות מבית ומחוץ. שרידי המשטר הקודם ועוזריהם הסתננו לכל מקום, והם מהווים סכנה למהפכה", התלונן ד"ר סייד אל-בדווי, ראש מפלגת אל-וופד, הגדולה במפלגות האופוזיציה הממוסדת. "אנו קרובים לפשיטת-רגל. הכלכלה חלשה מאוד. התוצר ירד ב-40%, והאזרח הפשוט אינו יכול להרשות לעצמו לקנות אפילו צלחת פול". הפוליטיקאי המצרי הוותיק הזהיר מפני "מהפכת רעבים", שלעומתה אירועי ינואר יחווירו.

אם מישהו מחפש בסיפור הזה זווית ישראלית, הוא ימצא בו חיזוק להסכם השלום ולהסכם הגז הטבעי. עבור מצרים של היום, היצוא הוא קרש הצלה, וכל מרכיב של יציבות הוא מקור להרגעה. מי שיפגע בהסכם הגז יזיק לכלכלה, ומי שירצה לבטל את הסכם השלום יפגע באינטרס אלמנטרי של אומה בת שמונים מיליון נפש, המשוועת לכל דולר.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן