גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוררות חובה - צעד חירום הכרחי

צדק שמבקשים לעשותו רק לאחר שנים אינו מגשים כראוי את זכות הגישה לערכאות

הההצעה של שר המשפטים להעביר לבוררות חובה תיקים שונים המוגשים לבית משפט השלום, כהוראת שעה, היא ראויה ומוצדקת. מצבי חירום מצדיקים אמצעי חירום, המספקים פתרונות מעשיים ויעילים.

צרכי המעשה מכתיבים לעתים פגיעה מוגבלת ביישום אידיאלי של עקרונות משפטיים. זכות הגישה לערכאות נועדה להגן על עשיית הצדק, כך שלכל אדם יהיה את יומו בבירור עניינו באופן מעמיק על-ידי מערכת שלטונית אובייקטיבית והוגנת.

אולם צדק דיוני איננו כולל רק את המרכיב בדבר מיהות השומע את הסכסוך (דהיינו, גורם מדינתי), אלא גם בדבר יעילות ומהירות השמיעה. צדק אשר מבקשים לעשותו רק לאחר שנים ארוכות אינו מגשים כראוי את זכות היסוד בדבר גישה לערכאות.

יודגש כי אין מדובר רק בבעיית השיהוי בהגשמת הזכויות, אלא גם באיכות הבירור של התיק. חלוף הזמן מקשה על בירור האמת, לאור קשיי זיכרון, ההכבדה על גיוס עדים ומסמכים, וכיו"ב. אין מדובר אם כן בענייננו רק באיזון בין צדק לבין יעילות אלא גם בצורך לבצע איזונים פנימיים בתוך מרכיבי המושג המופשט "צדק".

הסדרים מידתיים

זאת ועוד: ידיעתו של הנתבע הפוטנציאלי על כך שהליך שיפוטי נגדו ייארך זמן רב תורמת כשלעצמה לריבוי התיקים, שכן מצב זה מתמרץ נתבעים להימנע מפשרה מחוץ להליך השיפוטי. ההצעה המועלית עתה תתרום למהירות ההליכים, מבלי להטיל על הצדדים נטל תקציבי נוסף, שכן שכר הבורר ימומן מתוך אגרות המשפט, ויושלם לפי הצורך מתוך קופת המדינה.

במונחים חוקתיים, מדובר בפגיעה בזכות הגישה לערכאות לצורך תכלית ראויה, באמצעות הסדרים מידתיים אשר מספקים איזונים סבירים לפגיעה הנדונה ומקטינים ככל הניתן את נפקויותיה. היתרון שיושג, במונחי יעילות, עולה על החיסרון שבפגיעה בזכות הגישה לערכאות.

אינני שותף למרבית הנימוקים שהועלו לאחרונה בשיח הציבורי כנגד המהלך המוצע. החשש מפני קיום מערכת צדק פרטית לעשירים (בבתי המשפט) מול מערכת לעניים (בבוררות הכפויה) הוא נטול יסוד. דווקא סכסוכים עסקיים סבוכים נדונים בדרך כלל בבוררות, באופן רצוני. ה"עשירים" מעדיפים בדרך-כלל בוררות.

החשש מפני מצבים של ניגוד עניינים של הבורר הוא אכן חשש רציני, אך הוא מטופל בהצעת החוק באופן הולם. הימצאות תדירה בניגוד עניינים תמנע שיבוץ ברשימת הבוררים, כעניין כללי. הימצאות בניגוד עניינים בהליך קונקרטי תמנע ניהולו של אותו הליך על-ידי הבורר.

כמובן, בבחירת הבוררים שייכללו ברשימה יש לדאוג לכך שייכללו רק בוררים בעלי יושרה ואמינות מוכחים. יש גם לזכור כי אחת החלופות המועלות בהצעה הנדונה היא כי הבוררים יהיו כבולים לדרישה לייחוד העיסוק בבוררות.

משפטנים חדורי שליחות

חשש אחר שהועלה הוא כי בהינתן העובדה שהאגרה תשמש כמקור הראשי למימון שכר הבורר, שכר-הטרחה הנמוך של הבורר יניב שירות גרוע. טיעון זה נכרך גם בטיעון שלפיו שיפוט הוא מקצוע ולא עיסוק אגבי.

אכן, השאלה אם רמת הבוררים תהיה הולמת היא היבט מרכזי בהצלחת היוזמה. יהיה צורך להקפיד על כך היטב בתהליך ההרכבה של רשימת הבוררים. אולם יש לזכור כי הליכי בוררות מתנהלים גם כיום, באופן מוסכם, כאשר הבורר אינו בהכרח בעל ניסיון שיפוטי.

בנוסף, עסקינן עתה בתביעות בבית משפט השלום, מסוגים שייקבעו על-ידי נשיאי בתי המשפט. יש להניח, וראוי כי כך יהיה, כי החובה תחול ביחס לתובענות בסכומים שאינם גבוהים במיוחד.

היכולת של בית המשפט להעניק זמן שיפוטי ניכר להליכים מעין אלה היא מוגבלת ביותר, כך שהחיסרון האפשרי במקצועיות מברר הסכסוך ייצא בשכרה של הקדשת הזמן ותשומת-הלב לפרטי הסכסוך על-ידי הבורר.

יצוין כי בצד הטענות על כך שבוררות בשכר-טרחה נמוך (שעיקרו יגיע מתוך אגרות משפט) תניב שירות גרוע, נשמעות מעת לעת גם טענות כאילו בוררות חובה נועדה לתרום לפרנסתם של עורכי דין. אלא ששכר-טרחה הנשען על אגרות משפט יהיה בהכרח צנוע (וחזקה על התעריפים שייקבעו על-פי החוק כי יהיו נמוכים).

עורכי הדין הבכירים לא יחפצו כלל בניהול תיקים מעין אלה. ראוי לבחור לרשימה שתגובש משפטנים חדורי שליחות, ברמה משפטית ואישית הולמת. קיימים לא מעט עורכי דין כאלה.

אכן, נכון הדבר כי במערכת המדינתית של השפיטה טמונים יתרונות ערכיים חשובים, בדמות האתוס השיפוטי המכתיב התנהלות מכובדת, קיום ערובות לאובייקטיביות ראויה, בקרה מערכתית סדורה על התנהלות שופטים, פומביות דיון ועוד. במובנים אלה, הליך הבוררות לוקה בחסר.

על כן, בתנאים רגילים, כפיית הליך בוררות תוך פגיעה בזכות הגישה לערכאות המדינתיות לא הייתה נתפסת כחוקתית וכראויה. אולם זכויות חוקתיות לעולם אינן מוחלטות, ותכליות ראויות המלוות בגישה מידתית עשויות להצדיק פגיעה מסוימת בזכות הגישה לערכאות.

על מנת שיתאפשר לבית המשפט לעסוק כראוי בנושאים שמשקלם רב יותר, אין מנוס כיום מפגיעה מסוימת בגישה לערכאות המדינתיות, במקרים הפחות כבדים. ניסיון להשגת צדק אידיאלי בכל המקרים יוביל לכך שלא ייעשה צדק באף מקרה.

אין זה סביר, מחד גיסא, לזעוק חמס כנגד התמשכות ההליכים בבתי המשפט לאור העומס העצום המוטל על השופטים ולהלין על כך כי המצב בתחום זה הוא בלתי נסבל, ומאידך גיסא לשלול צעדי חירום, ככל שהם מאוזנים, רק עקב פגיעתם במודל האידיאלי של השפיטה. יצוין כי לפי ההצעה יותקנו כללי אתיקה להתנהלות הבוררים.

בניגוד לטענות המוטחות כנגד יוזמת החקיקה, לא ניתן להשוות כלל ועיקר את ההפרטה המוצעת (החלקית מאוד) של הליכי השפיטה לסוגיה של הפרטת בתי הסוהר.

הליכי בוררות הם תופעה מקובלת ויום-יומית. זו תופעה "תקינה" מטבעה. לא כך הדבר לגבי כליאה ושלילת חופש. גם כפייתם (המעשית) של הליכי בוררות על-ידי ספק במסגרת חוזה אחיד היא לגיטימית על-פי חוק החוזים האחידים, כל עוד מדובר בהסכם בוררות "מקובל".

יוער כי בחוזים עסקיים מקובל לכלול תניית בוררות כעניין שבשגרה, מבלי להסכים לעתים קרובות בשאלת מיהותו של הבורר. חוזים אלה מקנים לגורם שלישי, כגון ראש לשכת עורכי הדין, את הסמכות למנות בורר.

בורר בהסכמה

ההצעה בעניין בוררות חובה אינה כופה על הצדדים את מיהותו של הבורר. הבורר ייקבע על-ידי הצדדים בהסכמה, מתוך רשימת הבוררים שתגובש. זאת, אף כי נכון הדבר שלעתים מזומנות לא תהיה הסכמה בין הצדדים בעניין זה והמינוי ייעשה על-ידי בית המשפט. אין גם מניעה, על-פי ההצעה, כי הצדדים יסכימו בדבר מינוי בורר בעל כשירות שאינו מצוי ברשימה שתגובש.

ההימנעות מאימוץ רצוני של תניית בוררות נובעת לא אחת משיקולי עלויות, לאור העלויות הגבוהות של הליכי בוררות, בהיעדר תקרה קבועה מראש לשכר הבורר. היבט זה פתור בהצעה החדשה. לעתים ההימנעות מהליכי בוררות מוסכמים נובעת מחשש מפני השתתפות בהליך נטול זכות ערעור (אף כי ניתן כיום, לפי החוק, לקבוע בחוזה זכות ערעור בפני בורר אחר) .

גם נושא זה פתור בהצעה החדשה, הקובעת כי ניתן יהיה לערער בזכות לבית המשפט על פסק הבורר. זאת, אף כי בכל הנוגע לממצאים עובדתיים, ברי הדבר כי האפשרות המעשית להפוך בערעור את ההחלטה תהיה מצומצמת.

חשש שגור אחר בכל הנוגע לניהול הליכי בוררות הוא מפני החלטות בורר בלתי מנומקות, אשר אינן נשענות על הדין המהותי. ההצעה החדשה מסלקת חשש זה, כאשר היא קובעת (בעקבות ההסדר כיום בחוק) כי ההחלטות של הבורר תהיינה מנומקות. בנוסף, נקבע כי הבורר ידון בתיק לפי הדין המהותי ודיני הראיות.

רעיון נוסף אשר הייתי מציע לבחון הוא הרחבת סמכותם של בתי המשפט למתן פסקי דין על דרך הפשרה, כך שיוכלו ליתן פסקי דין מעין אלה, גם ללא הסכמת הצדדים, כאשר מדובר בתובענות בסכומים נמוכים. הדבר ישפר יעילות ללא פגיעה מהותית בעשיית הצדק.

הכותב הוא פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל-אביב ומשמש כיועץ במשרד עורכי הדין מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, ברנדויין ושות'.

עוד כתבות

רוני גל (מימין) וד''ר ירון דניאלי / צילום: כדיה לוי

הבכיר שמכריע אילו תרופות נוברטיס תפתח: "השאיפה היא שלפחות חצי מהמוצרים החדשניים יגיעו מבחוץ"

ד"ר רוני גל, שבמשך 17 שנה היה אנליסט בכיר של תעשיית הביומד, הפתיע את השוק כשחצה את הקווים והצטרף לנוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר הנהלת נוברטיס העולמית ● בכנס חדשנות בבריאות שערכה השבוע נוברטיס ישראל בשיתוף קרן aMoon וסטארט-אפ ניישן סנטרל, הוא סימן את התחומים שבהם החברה מחפשת שיתופי פעולה. גם תרופות נגד השמנה באג'נדה

משכנתה / צילום: Shutterstock

מיתון? היקף המשכנתאות זינק ב-36% בחודש אפריל

בחודש אפריל נלקחו משכנתאות בהיקף של 5.9 מיליארד שקל - נמוך בכ-50% מהמשכנתאות שנלקחו ב-2021 וב-2022 אך גבוה מאלה שנלקחו באפריל 2023 ● מנגד, גובה המשכנתה הממוצעת באפריל 2024 נמוך מבאפריל 2023

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות פרסמה השבוע דוחות שחשפו צניחה של חצי ברווחיות ובהזמנות ותחזית מאכזבת ● התוצאה הייתה צניחה של כ־30% ביום, שהפכה את הירידה במניה לנפילה של ממש ● מאז השיא, חברי הקיבוץ ששולט בחברה, הפסידו כמעט 4 מיליארד שקל על הנייר

מרינה אשדוד (מימין) מול מרינה אשקלון / צילומים: Shutterstock

מחירי הדירות במרינות באשדוד ובאשקלון מזנקים: "קו שני לים זה מספרים אחרים לגמרי"

המחירים לדירות בבניינים שסביב המרינות של אשדוד רושמים שיאים חדשים ● באשקלון הם עדיין נמוכים יותר, אבל גבוהים מהמחירים בשאר אזורי העיר ● כך משפיעים הפרויקטים החדשים על המחירים של הדירות על קו החוף

ראש ממשלת אירלנד, סיימון האריס / צילום: Reuters, Artur Widak

"גל ראשון" של הכרה במדינה פלסטינית באירופה, והתגובה הישראלית

מנהיגי נורבגיה, אירלנד וספרד כינסו מסיבות עיתונאים בהן הצהירו כי הכרה במדינה פלסטינית היא "צעד הכרחי לשלום" ● מדינות אחרות באירופה כבר הכירו במדינה פלסטינית, אך שר החוץ ישראל כ"ץ הורה להחזיר באופן מיידי את השגרירים להתייעצויות

לראשונה יוגרלו דירות בהנחה באכסאל, באפרתה, בבת ים, בדיר אל-אסד ובצור הדסה / צילום: Shutterstock

אחרי ארבע שנים, תוכנית "דניה החדשה" יוצאת לדרך

אחרי ששופטי ביהמ"ש המחוזי בירושלים ביטלו את תוכנית "דניה החדשה" בחיפה, שופטי העליון הפכו את החלטתם ● ההרשמה להגרלת מחיר למשתכן תיפתח בשבוע הבא, ובמסגרתה יוגרלו 4,633 דירות בהנחה ב-19 יישובים ברחבי הארץ ● וגם: הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הכריזה על עשרה מתחמים חדשים לפינוי בינוי ● חדשות הנדל"ן 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

מחיר למשתכן: חברה תקבל מחצית מהאגרות ששילמה

פס"ד של ביהמ"ש המחוזי קבע כי התוכנית הממשלתית נועדה לסיוע לשכבות סוציו־אקונומיות נמוכות ● סכום המחלוקת היה 118,886 שקל בלבד, אך לפסק הדין, שיגיע בקרוב לבית המשפט העליון, עשויות להיות השלכות רוחב

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה הכריזה על ספליט. כך זה יעבוד

ענקית הטכנולוגיה שוב הדהימה את וול סטריט עם ביצועים פנומנליים ● אחת הבשורות בדוח היא מהלך לפיצול מניות ביחס של 1 ל-10: מה עומד מאחוריו ואיך זה יתבצע בפועל? ● שאלות ותשובות

אלביט מדשדשת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט מערכות

התעלומה של חברת הנשק הישראלית: ההזמנות בשיא, אז למה המניה מדשדשת?

מניית החברה הביטחונית ירדה ב־6% השנה למרות מומנטום חיובי מתמיד בעסקיה והזמנות של מיליארדי דולרים מתחילת המלחמה ● מומחים: "משקיעים זרים מוכרים את המניה כי היא ישראלית"

פאלו אלטו בצמרת, ואיפה אנבידיה? דירוג המנכ"לים עם השכר הגבוה בעולם

הוול סטריט ג'ורנל ניתח את דוחות החברות ב־S&P 500 לשנה החולפת, ומעבר לשיאנים המתבקשים מקרב המנכ"לים מצא כמה עובדות מעניינות ומפתיעות יותר ● שכר מנכ"ל בלקסטון עמד על 120 מיליון דולר ● לצד מנהלי חברות הטכנולוגיה, ניצבים בצמרת גם בכירי חברות ייעוץ ופיננסים ואפילו תקשורת ובידור ● וכמה נשים ברשימה?

צילום: אלון גלבוע

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות: בלאנקו, באומן בר ריבנאי ומנצ'

תחרות הקריאייטיב העצמאית "גרנות", שיזמו אנשי הפרסום מירן פחמן וענת בן נתן, התקיימה הערב בפעם הרביעית והצדיעה למהלכי ענף הפרסום בזמן המלחמה ● התחרות כללה 15 קטגוריות, והוגשו אליה 120 עבודות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים ● בדיסקונט רואים התאוששות בשוק הנדל"ן המקומי ● בהראל צופים צמיחה שלילית לנפש בשנת 2024 ● מיטרוניקס צללה ב-30% לאחר הדוחות ● אנבידיה שוב הציגה תוצאות רבעוניות מרשימות ● ביוליוס בר ממשיכים להיות אופטימיים לגבי הביקוש לנחושת ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מפגינים להחזרת החטופים הערב (ד') בתל אביב / צילום: דפי כהן

אחרי פרסום הסרטון: הפגנה למען שחרור החטופים

הורי חמש החיילות, שעדיין נמצאות בשבי חמאס, אישרו לחשוף את התיעוד הקשה מבסיס נחל עוז ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו ודרש לנקוט צעדים מיידים נגד הרשות הפלסטינית ●תיעוד: מחבל מחוסל - רגע אחרי שילד שהיה לצידו התרחק ממנו ● דוח של המודיעין האמריקני: 65% מהמנהרות של ארגון הטרור עדיין פעילות ● עדכונים שוטפים

האם הזינוק בחשיפה לחו''ל מסוכן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

שיעור החשיפה של הישראלים למט"ח בשיא היסטורי. מה הסיכונים וההשלכות

נתוני בנק ישראל מגלים כי חשיפת הגופים המוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור, למט"ח, זינקה תוך עשור ב־76% לסכום של 154 מיליארד דולר ● הסיבה המרכזית: הוצאת כספים להשקעות בחו"ל במטרה להשיג תשואה גבוהה, בין היתר בשל חולשת השוק המקומי ● המומחים מסכימים כי התהליך הוא כורח המציאות אך חלוקים בשאלה האם מדובר במגמה חיובית או מסוכנת

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ת"א ננעלה בירידות; אלארום זינקה ב-13%, מיטרוניקס צללה ב-30%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול הדולר ● אי.בי.אי: הגירעון צפוי לגדול עד 8% תוצר ב-2024 ● מידרוג העלתה אופק הדירוג לאפי נכסים: "מאזן בהיקף משמעותי" ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב לאחר המסחר ● בבלקרוק אופטימיים לגבי המניות היפניות

משלחת פצועי צה''ל למדריד / צילום: קובי סידי

תוכנית החירום של גוף האשראי החברתי עוגן מתרחבת

עוגן מציע הלוואות לעסקים קטנים בריבית פריים ● הפסיכולוגים של זיגמונד, משיקים סדנאות תמיכה ללוחמים לעיבוד חוויית הלחימה ● רשת פתאל אירחה במדריד משלחת של 17 חיילי צה"ל שנפצעו במהלך מלחמה ● ישראל מתגייסת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

פוליטיקה כמקצוע: על עודף הלהיטות של תובעים לפתוח תיקים למנהיגים

תפיסת צדק שלא מתחשבת בתוצאות פוליטיות עומדת ביסוד המשפט האנגלי, ממנו מגיע כרים חאן ● בדור האחרון גברה מוטיבציית התובעים לפתוח תיקים נגד מנהיגי ארצות ● להגיד שזו לא פוליטיקה היא היתממות ● חאן אינו "אנטישמי", אבל הוא כרך את עצמו במהלך פוליטי מסוכן

אוהד טל, הציונות הדתית / צילום: שחר כהן

האם איחוד האמירויות מתנגד רשמית לשליטה של הרש"פ בעזה?

מה חושבים באיחוד האמירויות על סוגיית "היום שאחרי"? זה תחום אפור ● המשרוקית של גלובס

ברוך שי, מנהל חטיבת התאגיד / צילום: מיכה לובטון

מנהל חטיבת החדשות ברוך שי מודיע על עזיבה טרם סיום הקדנציה

שי היה אמור לסיים את הקדנציה השנייה שלו בתפקיד בשנת 2025, אך הוא יעזוב את תפקידו באוגוסט הקרוב

רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

איך הופכים 15 אלף שקל למיליון: טיפ הזהב של מנהלת ההשקעות

העצה המרכזית של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים היא לא לעשות יותר מדי שינויים בתיק: "משקיע מצליח הוא כזה שיושב על מניה לאורך שנים" ● למה האינפלציה והריבית לדעתה דווקא תומכות בהמשך עליות בשווקים, ומה הסיכוי למשבר חוב