גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארי מרקין: "אני מקווה יום אחד לעבוד רק על הבריף של ישראל"

מרקין, מנהל קריאייטיב בקריספין-פורטר&בוגוסקי, מגיע לארץ לרגל "קקטוס הזהב" ■ ל"גלובס" הוא מספר על בעיית המיתוג של ישראל ועל קונפליקט של איש דתי שפועל בעולם ברנז'אי-חילוני

מיהו איש הקריאייטיב הכי טוב בעולם? זו שאלה שאין עליה תשובה ברורה, אבל למנהל הקריאייטיב של קריספין פורטר אנד בוגוסקי, אחד ממשרדי הפרסום המדוברים ביותר בארה"ב, יש סיכויים טובים להיות ברשימה.

ארי מרקין, יהודי-אמריקני, חתום על כמה מהקמפיינים המדוברים ביותר של המשרד, והוא גם הביא הביתה לא מעט אריות מפסטיבל קאן. בשבוע הבא יגיע מרקין לישראל לכבוד פסטיבל קקטוס הזהב, וירצה לאנשי הפרסום המקומיים על "מציאת השראה בעולם משתנה".

- כמה אתה מכיר את התעשייה המקומית?

"פגשתי כמה אנשי פרסום ישראלים בפסטיבלים בחו"ל, ואני יודע שעושים עבודה נהדרת בתל-אביב. אני מצפה לפגוש כמה שיותר אנשים ולראות עבודות מקומיות. ראיתי קמפיינים ישראליים בתחרויות, ואני בעיקר מתרשם מהחדשנות הדיגיטלית שלכם.

"לאחרונה חיבבתי במיוחד את קמפיין 'הוופלים נגד בפלות'. הוא עלה על תובנה מאוד מקומית ויצר הנעה לפעולה ומעורבות רגשית ברמה מאוד גבוהה. גם העבודה על העלאת מודעות לאיידס, sida, עשתה עבודה טובה".

- יש טענה שכל הפסטיבלים האלה נועדו ללטף את האגו של אנשי קריאיטייב, והם לא ממש משקפים עבודות אמיתיות שנעשו עבור לקוחות.

"אני לא ממש מסכים. יש בתחרויות הרבה עבודות שאפשר ללמוד מהן, ותמיד טוב לקבוע רף גבוה לתעשייה ולתת לנו משהו לשאוף אליו. ברור שסתם חדשנות היא לא מטרה, ומה שחשוב זה לקדם את הלקוח. אני גם מכיר את התופעה שיוצרים עבודות רק כדי לזכות בתחרויות, אבל לפחות בשוק בארה"ב זה משהו שכבר לא עובד.

"היום לקוחות רוצים לראות תוצאות, ואי-אפשר לייצר מודעות רק עבור תחרויות. זה משהו שפוגע בכלל התעשייה. קמפיין חייב לייצר אימפקט אמיתי בשוק, אבל אם הקריאייטיב חדשני ומעניין אז גם מגיע לו פרס - לזה נועדה התחרות".

- התחלת את הקריירה שלך בתעשייה בשנות ה-90. מה השתנה בגישה של הפרסומאים לאורך השנים?

"אני לא בטוח שהתעשייה מאוד השתנתה, אבל יש היום הרבה יותר דרכים לספר סיפור. בעבר בעצם קיבלנו בריף פשוט ואמרו לנו תעשו ספוט לטלוויזיה או מודעת פרינט, והעבודה שלנו הייתה לעשות פרסום - למלא את החללים האלה. היום אנחנו ניגשים לכל משימה בלי קשר למדיה. לא מחליטים על המדיה מראש. נותנים לרעיון להתבשל, להבין איפה הוא יחיה ואיזו מדיה תתאים לו".

- אבל לקוחות מבינים את הקונספט הזה? הרי הם ביקשו פרסומת לטלוויזיה וקיבלו במקום זה קמפיין ויראלי במדיה החברתית.

"ברור שצריך לקוחות עם קצת אומץ. אבל בדרך-כלל, אם מציגים את זה נכון ללקוח, הוא מקבל את זה. לא בכל פעם זה עובד, אבל אם הרעיון הקריאטיבי מספיק חזק, הוא ישתכנע. קראייטיב איז קינג.

"הרבה מאוד לקוחות כבר מבינים שהתעשייה השתנתה - וידיאו ויראלי מוצלח יכול לעשות יותר אימפקט ולהגיע להרבה יותר אנשים מאשר מדיה מסורתית בתשלום. זו הזדמנות למפרסמים, כל החוקים השיווקיים הופרו, וזה יוצר הזדמנות לאלה שיכולים להעז".

- באיזה מקרה, למשל, הצלחתם לתת ללקוח קטן פוש גדול קדימה?

"למשרד שלנו אין הרבה לקוחות קטנים, אבל באחרונה למשל יצרנו קמפיין עבור חברת סחר שרצתה להגביר את המכירות של גזר גמדי. הרעיון שלנו היה לעודד ילדים לאכול אותם כמו ג'אנק פוד. יצרנו עבורם אריזות בסגנון ג'אנק פוד - והמוצר פשוט עף מהמדפים. זו דוגמה מעולה לאופן שבן קמפיין מוצלח מתחיל דווקא מהמוצר עצמו".

"מיתוג הוא לא התשובה המלאה"

עבור מרקין, לא מדובר בביקור ראשון בישראל. למעשה, הוא אפילו התגורר פה במשך שנה לאחר שסיים את התיכון ולמד בישיבה. מרקין מגדיר את עצמו עד היום כדתי, והוא שומר שבת ואוכל כשר.

"אני מאוד שמח להגיע לישראל ולדבר בכנס. זה לא משהו שאני עושה הרבה, אני יותר טיפוס שבא, עושה את העבודה והולך הביתה, אבל במקרה הזה אני שמח לבוא לדבר", הוא אומר.

- זה מפתיע למצוא אדם דתי עמוק בתוך עולם הפרסום הברנז'אי והחילוני.

"במקצוע שלי יש אנשים מכל הסוגים. השותף במשרד, אלכס בוגוסקי, נוהג להגיד ש'פרסומאים רעים משקרים, פרסומאים טובים אומרים את האמת'. אני חושב שכאשר אתה רק עוזר ללקוח לשקף את עצמו באמת, ולא ממציא דברים, אתה בדרך הנכונה. לא נראה לי שבתלמוד נאמר משהו נגד פרסומות של 30 שניות".

- אתה שותף לתזה שאחת הבעיות המרכזיות של ישראל היא מיתוג ושיווק טוב יותר של עצמה בעולם?

"שמעתי את זה בעבר. באופן אישי, הייתי רוצה לראות את ישראל מדברת על הישגיה ועל מה שהיא. בהחלט יש מחסור בנקודה הזאת".

- אבל אפשר בכלל לפתור בעיות פוליטיות בעזרת כלים שיווקיים?

"כאיש פרסום אני מאמין שקריאטיביות יכולה לפתור כמעט הכול, אבל רק מיתוג הוא לא התשובה המלאה לבעיה הפוליטית הזו. מודעת פרינט לא תענה על הבעיה, אבל המסר הנכון יכול.

"אני לא רוצה להפריז בכוחו של מיתוג, אבל ראיתי מקרים שבהם מיתוג עשה שינוי מחשבתי, ויש לדעתי אפשרויות לעשות משהו מדהים. אני מקווה שיום אחד אני אעבוד רק על הבריף הזה. למעשה, אני צריך לעשות זה כבר עכשיו ולהפסיק עם התירוצים. זה נושא חשוב מדי מכדי לשים אותו בצד".

המפתח להצלחה - שקיפות ואומץ של המפרסם

כששואלים את מרקין על קמפיינים של המשרד שהוא אוהב במיוחד, הוא מסמן את הלהיטים דומינו'ס פיצה ואולד ספייס.

"בדומינו'ס רצו להשיק פיצה משודרגת, ולא רצינו להגיד שזו סתם פיצה טובה יותר. במקום זה דומינו'ס הודתה שמדובר היה עד כה בפיצה גרועה, ושמו בפרונט לקוחות וקבוצות מיקוד אמיתיות, שאמרו שהפיצה הייתה מגעילה עם טעם של קרטון. השקיפות הזו עשתה את ההבדל וחיזקה את האמירה החדשה שהפיצה החדשה טובה במיוחד.

"השקיפות הזו הייתה קריטית להצלחת הקמפיין. ברגע שהיית אמיץ מספיק להגיד שקודם היה רע, האמינו לך כשאמרת שעכשיו זה טוב. אין היום אפשרות להסתיר את הדברים האלה, לאנשים יש כלים לדבר ולהיות חלק ממותג, ואי-אפשר להסתיר יותר דעות ומחשבות. דומינו'ס היו אמיצים במיוחד בשביל להגיד דבר כזה. זה היה הימור שהשתלם".

לגבי אולד ספייס מסביר מרקין כי "זה היה קמפיין הארד סייל עם רמת מעורבות מטורפת. זה התחיל בטלוויזיה, עבר לדיגיטל ועשה שיתוף ברמה גבוהה מאוד של המותג - ברמה של לענות לשאלות ספציפיות של הגולשים. הדמות שכיכבה הפכה לאייקון אמיתי של המותג, והיום הוא הדבר הכי מזוהה עם החברה ומשמש ממש כדובר הרשמי של המותג".

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום • עדכונים בולטים

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, הבורסה נפתחה בירידות

ת"א 35 יורד ב-0.6% ●  הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים