גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו ייסד את מדינת פלסטין?

רה"מ לחוץ לקראת פגישה עם אובמה אך הוא לחוץ יותר שבתקופתו תוקם מדינה פלסטינית

בלילות האחרונים נתניהו ודאי מתעורר שטוף זיעה, אפוף זיכרונות קשים מהפגישות הקודמות בוושינגטון הוא חושב איך להגיד כן ולא באותה מילה: כן למו"מ, אבל בתנאים בלתי אפשריים, שזה בעצם לא.

בחדר סיעת הליכוד בכנסת תלויות זה לצד זה תמונותיהם של ארבעת ראשי הממשלה שכיהנו בתפקיד מטעמה. ממש מעל כיסאו של ראש הסיעה ניצבים מנחם בגין, יצחק שמיר, בנימין נתניהו ואריאל שרון, והם מישירים מבט אל יושבי השולחן הארוך שבמרכז החדר. באופן סמלי, מבטם של בגין, שמיר ונתניהו נוטה ימינה, ואילו זה של שרון - שמאלה. בשבוע הבא, כשישוב מוושינגטון, יתברר אם גם את תמונתו של נתניהו יצטרכו להפוך לצד השני.

אפשר לשער שראש הממשלה לא עומד לשבור חזק שמאלה בארה"ב. לעומת זאת, מי שמצפה לנאום צ'רצ'יליאני, יצטרך לשמוע שוב את הנאום של צ'רצ'יל.

בנאום של נתניהו לא יהיה דם, גם לא יזע ודמעות. סביר להניח שהוא יהיה המשך ישיר לנאום שהשמיע בכנסת. הנאום הזה אמנם לא הסגיר מה נתניהו יאמר, אבל הוא בהחלט היה המבוא. בהיעדר מידע ממשי על מה שיאמר ראש הממשלה באמת בנאומו בפני הקונגרס, הסברה הזאת נסמכת בעיקר על ההנחה שנתניהו לא יכול לשאת שני נאומים שונים בהפרש של שבוע בעברית ובאנגלית. עם זאת, מדובר בנתניהו. אם ירצה לקבע את שמו כזגזגן סדרתי, הוא ישבור ימינה או שמאלה.

אפשר לשער שהדברים שיישא ימשיכו את הקו של רוב נאומיו, שבהם הוא מצליח להגיד כן ולא באותה מילה, אפילו לא באותו משפט. אמנם בפעם האחרונה שנתניהו ניסה לרקוד על כל החתונות הוא נפל (בוואי פלנטיישן), אבל זה לא ימנע ממנו לנסות לאחוז את המקל בשני הקצוות גם עכשיו.

על פי הסכימה הזאת, גם בנאום שיישא בשבוע הבא, נתניהו לא יאמר לא למשא ומתן. להיפך, הוא יגיד כן, אבל יציב 900 תנאים בלתי אפשריים. ינסה ללכת עם ולהרגיש בלי.

בימין נוהגים לומר שהפלסטינים מצילים את ישראל מהסכם שלום, ממסירת חלקים מארץ ישראל. נתניהו הפך את זה למדיניות. הוא כבר יגרום להם לא לעשות שלום.

בשעה ששורות אלו יוצאות לאור עומד מטוסו של ראש הממשלה להמריא לפגישה הכי חשובה שלו עד היום עם נשיא ארה"ב. כמה שעות לאחר נחיתתו ייפגש עם אובמה, בלי שיש לו מושג באמת על מה שהוא יגיד בנאומו על המזרח התיכון. לכל ראש ממשלה, גם המנוסה והשקול ביותר, זו סיטואציה מלחיצה מאוד, ודאי לנתניהו.

בלילות האחרונים הוא ודאי מתעורר שטוף זיעה, אפוף זיכרונות קשים מהפגישות הקודמות בוושינגטון. החשש מהרזולוציה שאליה יירד הנשיא אובמה בפגישתם שנקבעה לשישי בבוקר, מעיד על כך שראש הממשלה טרם השתחרר מהרושם שהותירו פגישותיו הקודמות עם הנשיא האמריקני, שעל אף ההודעות שיצאו בתום הפגישות והגדירו את האווירה בחדר חמה, הדבר היחיד החם שהיה שם זה האש שהוצתה באח שבחדר הסגלגל.

הדבר שממנו חושש נתניהו יותר מכול הוא שבתקופת כהונתו תוקם מדינה פלסטינית; שבסוף זה מה שיזכרו מהקדנציה שלו. בוושינגטון, הוא יוכל לומר, ייסדתי את מדינת פלסטין.

פוליטיקה קטנה

נתניהו יפגוש מחר נשיא ארה"ב מחוזק. אובמה, מנגד, יפגוש מנהיג קצת יותר חלש. השאלה אם יהיה זה נתניהו ראש הממשלה או ביבי יו"ר הליכוד. זה האחרון כינס אמש את כל שריו. הוא ניסה לשתף אותם בדברים שיאמר בארה"ב. הוא לא הסתפק רק בזה, ואחר כך נפגש עם חברי הסיעה שהוא רואה בהם פוטנציאל לנזק אחרי הדברים שיישא שם. המשנה שלו, סילבן שלום, הגדיר את הפגישות האלה הצגה, "ואני לא משתתף בהצגות", אמר.

נתניהו נוסע לוושינגטון לבד. אף שהוצע לו לצרף אליו את בני משפחת פוגל, שרק לפני כחודשיים מחצית ממנה נרצחה על ידי מחבלים, או שרים וחברי כנסת שיסייעו לו בבליץ הסברתי, הוא העדיף לא לקחת אף אחד מחשש להסתבך בפוליטיקה הפנימית. רוצה להיות בסדר עם כולם. עושה חישובים קטנים פנימיים במקום לראות את התמונה הגדולה. בדיוק ההיפך מבן שיחו בפגישה מחר.

נשיאי ארה"ב בעבר הפגינו בקיאות בפוליטיקה הישראלית ובלחצים שמופעלים על ראש הממשלה. ביל קלינטון התגאה תמיד שהכיר את הניואנסים בתוך ש"ס, אבל אובמה, ככל הנראה, לא מתכוון ללמוד לבטא את השם ציפי חוטובלי. הוא מסתכל על התמונה הכוללת יותר.

נתניהו הפקיר את ארד

פליטת הפה של עוזי ארד, שהפכה אותו מראש המועצה לביטחון לאומי ל"מדליף הלאומי", לא זכתה לכותרת משמעותית בעת פרסומה. היא נבלעה אי שם בשולי החדשות, בעיקר משום שלא היה בה עניין של ממש.

חקירת ההדלפה, לעומת זאת, זכתה לכותרות ראשיות שמסרבות לרדת מסדר היום. ארד תואר בהן כמדליפן סדרתי, שקרן, תחמן ומיזנטרופ. רשימה חלקית בלבד. אין ספק שארד אינו צדיק, אך עם זאת נראה שהדברים חרגו לגמרי מפרופורציות, בעיקר משום שמישהו רצה שזה יקרה.

נכון, לא קל לאהוב את ארד. או שאוהבים או ששונאים. אי אפשר להישאר אדיש. הוא לא אדם קל. אפילו קשה ותובעני, שדורש שלמות. קשה לחיות איתו בשלום. יש לו פיוז קצר. ואולי אין לו פיוז בכלל. עם זאת, הוא מלא חוש הומור ובעל כושר ניתוח מדהים.

סביר להניח שהצליח לפגוע בכמה אנשים בשנתיים שבהן כיהן כראש המל"ל. אלה שהותיר פגועים ודאי שמחו לאידו אתמול. רבים מהם לא הסתירו את שמחתם. בגלל זה יש גם לא מעט תיאוריות קונספירציה סביב הפרשה. כמספר היריבים מספר התיאוריות. שמו של מי לא שורבב לרשימת החפצים לחסלו: בכירים במערכת הביטחון, שרים, פוליטיקאים סוג א"א, ואיך לא - אנשי הלשכה.

ארד, איש המוסד לשעבר, אמנם יודע דבר או שניים על חיסול חשבונות, אבל בכל זאת מותר לו לחוש פצוע ומופקר. לנתניהו היו אתמול כמה הזדמנויות לומר מילה טובה על האיש שהיה הכי נאמן לו, הכי קרוב אליו, שהלך איתו שנים במדבר הפוליטי. בשתי מסיבות העיתונאים שקיים אתמול (ד') לא אמר ראש הממשלה דבר. הוא התנער מארד כאילו ברח ממצורע, רק שהכישלון לא ידבק בו. זה לא מפתיע וגם אין בזה שום חדש, אבל הפעם נתניהו יכול היה לחרוג ממנהגו.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות