גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו ייסד את מדינת פלסטין?

רה"מ לחוץ לקראת פגישה עם אובמה אך הוא לחוץ יותר שבתקופתו תוקם מדינה פלסטינית

בלילות האחרונים נתניהו ודאי מתעורר שטוף זיעה, אפוף זיכרונות קשים מהפגישות הקודמות בוושינגטון הוא חושב איך להגיד כן ולא באותה מילה: כן למו"מ, אבל בתנאים בלתי אפשריים, שזה בעצם לא.

בחדר סיעת הליכוד בכנסת תלויות זה לצד זה תמונותיהם של ארבעת ראשי הממשלה שכיהנו בתפקיד מטעמה. ממש מעל כיסאו של ראש הסיעה ניצבים מנחם בגין, יצחק שמיר, בנימין נתניהו ואריאל שרון, והם מישירים מבט אל יושבי השולחן הארוך שבמרכז החדר. באופן סמלי, מבטם של בגין, שמיר ונתניהו נוטה ימינה, ואילו זה של שרון - שמאלה. בשבוע הבא, כשישוב מוושינגטון, יתברר אם גם את תמונתו של נתניהו יצטרכו להפוך לצד השני.

אפשר לשער שראש הממשלה לא עומד לשבור חזק שמאלה בארה"ב. לעומת זאת, מי שמצפה לנאום צ'רצ'יליאני, יצטרך לשמוע שוב את הנאום של צ'רצ'יל.

בנאום של נתניהו לא יהיה דם, גם לא יזע ודמעות. סביר להניח שהוא יהיה המשך ישיר לנאום שהשמיע בכנסת. הנאום הזה אמנם לא הסגיר מה נתניהו יאמר, אבל הוא בהחלט היה המבוא. בהיעדר מידע ממשי על מה שיאמר ראש הממשלה באמת בנאומו בפני הקונגרס, הסברה הזאת נסמכת בעיקר על ההנחה שנתניהו לא יכול לשאת שני נאומים שונים בהפרש של שבוע בעברית ובאנגלית. עם זאת, מדובר בנתניהו. אם ירצה לקבע את שמו כזגזגן סדרתי, הוא ישבור ימינה או שמאלה.

אפשר לשער שהדברים שיישא ימשיכו את הקו של רוב נאומיו, שבהם הוא מצליח להגיד כן ולא באותה מילה, אפילו לא באותו משפט. אמנם בפעם האחרונה שנתניהו ניסה לרקוד על כל החתונות הוא נפל (בוואי פלנטיישן), אבל זה לא ימנע ממנו לנסות לאחוז את המקל בשני הקצוות גם עכשיו.

על פי הסכימה הזאת, גם בנאום שיישא בשבוע הבא, נתניהו לא יאמר לא למשא ומתן. להיפך, הוא יגיד כן, אבל יציב 900 תנאים בלתי אפשריים. ינסה ללכת עם ולהרגיש בלי.

בימין נוהגים לומר שהפלסטינים מצילים את ישראל מהסכם שלום, ממסירת חלקים מארץ ישראל. נתניהו הפך את זה למדיניות. הוא כבר יגרום להם לא לעשות שלום.

בשעה ששורות אלו יוצאות לאור עומד מטוסו של ראש הממשלה להמריא לפגישה הכי חשובה שלו עד היום עם נשיא ארה"ב. כמה שעות לאחר נחיתתו ייפגש עם אובמה, בלי שיש לו מושג באמת על מה שהוא יגיד בנאומו על המזרח התיכון. לכל ראש ממשלה, גם המנוסה והשקול ביותר, זו סיטואציה מלחיצה מאוד, ודאי לנתניהו.

בלילות האחרונים הוא ודאי מתעורר שטוף זיעה, אפוף זיכרונות קשים מהפגישות הקודמות בוושינגטון. החשש מהרזולוציה שאליה יירד הנשיא אובמה בפגישתם שנקבעה לשישי בבוקר, מעיד על כך שראש הממשלה טרם השתחרר מהרושם שהותירו פגישותיו הקודמות עם הנשיא האמריקני, שעל אף ההודעות שיצאו בתום הפגישות והגדירו את האווירה בחדר חמה, הדבר היחיד החם שהיה שם זה האש שהוצתה באח שבחדר הסגלגל.

הדבר שממנו חושש נתניהו יותר מכול הוא שבתקופת כהונתו תוקם מדינה פלסטינית; שבסוף זה מה שיזכרו מהקדנציה שלו. בוושינגטון, הוא יוכל לומר, ייסדתי את מדינת פלסטין.

פוליטיקה קטנה

נתניהו יפגוש מחר נשיא ארה"ב מחוזק. אובמה, מנגד, יפגוש מנהיג קצת יותר חלש. השאלה אם יהיה זה נתניהו ראש הממשלה או ביבי יו"ר הליכוד. זה האחרון כינס אמש את כל שריו. הוא ניסה לשתף אותם בדברים שיאמר בארה"ב. הוא לא הסתפק רק בזה, ואחר כך נפגש עם חברי הסיעה שהוא רואה בהם פוטנציאל לנזק אחרי הדברים שיישא שם. המשנה שלו, סילבן שלום, הגדיר את הפגישות האלה הצגה, "ואני לא משתתף בהצגות", אמר.

נתניהו נוסע לוושינגטון לבד. אף שהוצע לו לצרף אליו את בני משפחת פוגל, שרק לפני כחודשיים מחצית ממנה נרצחה על ידי מחבלים, או שרים וחברי כנסת שיסייעו לו בבליץ הסברתי, הוא העדיף לא לקחת אף אחד מחשש להסתבך בפוליטיקה הפנימית. רוצה להיות בסדר עם כולם. עושה חישובים קטנים פנימיים במקום לראות את התמונה הגדולה. בדיוק ההיפך מבן שיחו בפגישה מחר.

נשיאי ארה"ב בעבר הפגינו בקיאות בפוליטיקה הישראלית ובלחצים שמופעלים על ראש הממשלה. ביל קלינטון התגאה תמיד שהכיר את הניואנסים בתוך ש"ס, אבל אובמה, ככל הנראה, לא מתכוון ללמוד לבטא את השם ציפי חוטובלי. הוא מסתכל על התמונה הכוללת יותר.

נתניהו הפקיר את ארד

פליטת הפה של עוזי ארד, שהפכה אותו מראש המועצה לביטחון לאומי ל"מדליף הלאומי", לא זכתה לכותרת משמעותית בעת פרסומה. היא נבלעה אי שם בשולי החדשות, בעיקר משום שלא היה בה עניין של ממש.

חקירת ההדלפה, לעומת זאת, זכתה לכותרות ראשיות שמסרבות לרדת מסדר היום. ארד תואר בהן כמדליפן סדרתי, שקרן, תחמן ומיזנטרופ. רשימה חלקית בלבד. אין ספק שארד אינו צדיק, אך עם זאת נראה שהדברים חרגו לגמרי מפרופורציות, בעיקר משום שמישהו רצה שזה יקרה.

נכון, לא קל לאהוב את ארד. או שאוהבים או ששונאים. אי אפשר להישאר אדיש. הוא לא אדם קל. אפילו קשה ותובעני, שדורש שלמות. קשה לחיות איתו בשלום. יש לו פיוז קצר. ואולי אין לו פיוז בכלל. עם זאת, הוא מלא חוש הומור ובעל כושר ניתוח מדהים.

סביר להניח שהצליח לפגוע בכמה אנשים בשנתיים שבהן כיהן כראש המל"ל. אלה שהותיר פגועים ודאי שמחו לאידו אתמול. רבים מהם לא הסתירו את שמחתם. בגלל זה יש גם לא מעט תיאוריות קונספירציה סביב הפרשה. כמספר היריבים מספר התיאוריות. שמו של מי לא שורבב לרשימת החפצים לחסלו: בכירים במערכת הביטחון, שרים, פוליטיקאים סוג א"א, ואיך לא - אנשי הלשכה.

ארד, איש המוסד לשעבר, אמנם יודע דבר או שניים על חיסול חשבונות, אבל בכל זאת מותר לו לחוש פצוע ומופקר. לנתניהו היו אתמול כמה הזדמנויות לומר מילה טובה על האיש שהיה הכי נאמן לו, הכי קרוב אליו, שהלך איתו שנים במדבר הפוליטי. בשתי מסיבות העיתונאים שקיים אתמול (ד') לא אמר ראש הממשלה דבר. הוא התנער מארד כאילו ברח ממצורע, רק שהכישלון לא ידבק בו. זה לא מפתיע וגם אין בזה שום חדש, אבל הפעם נתניהו יכול היה לחרוג ממנהגו.

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?