גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קומזיץ, עשן וקוצר נשימה: מה אנחנו נושמים בל"ג בעומר?

זיהום האוויר בישראל דווקא ירד בשנים האחרונות, אבל בל"ג בעומר יורדת איכות האוויר בחדות, ובכל שנה נרשמת עלייה גדולה במספר הפונים לחדר המיון בגלל קשיי נשימה

ספק אם את עגלות הסופרמרקט שמגלגלים כבר כמה שבועות בני נוער בחוצות הערים, הם קיבלו כמתנה מהוריהם על מציאת האפיקומן בליל הסדר. את הקרשים ואת לוחות העץ שממלאים אותן, הם לא קיבלו מטוב לבם של קבלני ישראל. על הדרך, מאתר הבנייה הקרוב לביתם אל אתר מדורת ל"ג בעומר שהגדירו וקבעו מראש, הם אוספים מכל הבא ליד למען יגדילו את גובה הלהבות - לתפארת חגיגת ל"ג בעומר הקרובה: "הם שורפים הכול, גם חומרים שנחשבים רעילים מאוד, חלקם מסרטנים, והכול נפלט לאוויר שכולנו נושמים", מתריעה המנהלת המדעית של המרכז הארצי לניטור האוויר שבמשרד להגנת הסביבה, הד"ר לבנה קורדובה-ביז'ונר.

כמאה תחנות ניטור של המשרד להגנת הסביבה, שפזורות ברחבי הארץ ומודדות בכל זמן נתון את רמת זיהום האוויר, אינן טועות: הנתונים שהן משגרות אל מרכזי הבקרה בעיצומן של החגיגות הבוערות וביממה שאחריהן, מסבירים את העלייה היחסית במספר הפונים בטווח זמן זה לחדרי המיון של בתי החולים, המתלוננים בעיקר על קשיי נשימה: "זה בהחלט חג לא סביבתי", קובעת הד"ר קורדובה-ביז'ונר בשיחה עם "גלובס".

"אני לא רוצה להתיימר ולהמליץ על ביטול החג הזה, אחרי הכול זה חג דתי וזו מסורת חשובה ואני לא רוצה להיחשב 'עוכרת ישראל'. אני בעצמי אצא עם הילדים לחגוג, אך בצורה מבוקרת, לא יותר משעה וחצי או שעתיים וחוזרים הביתה", הוסיפה ד"ר קורדובה-ביז'ונר.

נתוני ניטור האוויר משנים קודמות מצביעים על עלייה דרמטית בהיקף פליטת המזהמים בכל שנה בל"ג בעומר, עד פי שלושה מהיקף הפליטה הממוצע בימים רגילים. בערים שבהן ריכוזים גדולים של אוכלוסייה חרדית, כמו ירושלים, בני ברק ובית שמש, היקפי הפליטה רחבים עוד יותר, לעתים כמעט עד פי ארבעה מהממוצע.

המדורה סופגת הכול

אם ביום בהיר הריכוז הממוצע הכללי של חלקיקים נשימים (שגודלם מתחת לעשרה מיקרומטר), הוא כ-60 מיקרוגרם למטר מעוקב, הרי שבל"ג בעומר של השנה שעברה נמדדו ביבנה ריכוזים של 218 מיקרומטר למטר מעוקב אחד, בבית שמש 212 ובקרית אתא 176.

טיב החלקיקים שנפלטים לאוויר מהמדורות נקבע בעיקר בגלל הרכב החומרים שמועלה באש: לעתים נדמה שהמדורה סופגת ושורפת הכול, מהספה שהשכן ממול נטש מתחת לבית, דרך צלחת הפלסטיק החד-פעמית שהתרוקנה מסלט הכרוב ועד לערימת תכתובות מעיקה של חברה שהותירה מאחור לב שבור. "לכל מה ששורפים יש משמעות מבחינת פליטת המזהמים", מזהירה הד"ר קורדובה-ביז'ונר. "אפילו כששורפים עץ נקי, שלא עבר עיבוד תעשייתי כלשהו, נפלטים ממנו לאוויר חלקיקים רעילים ו-CO שהוא גז רעיל מאוד. נפלטים גם פחמימנים שהם חומרים רעילים שחלקם מסרטנים. אם מוסיפים לאלה כלי פלסטיק חד-פעמיים, עצים שכוסו בפורמייקה, לוחות עץ שבתהליך תעשייתי עורבבו עם חומרים כימיים או לוחות שנצבעו או הוברשו בלכה - נפלטים עוד הרבה יותר חומרים רעילים, כמו חלקיקים ותרכובות אורגניות נדיפות שחשיפה ממושכת להם יכולה לסכן את הבריאות".

בימים האחרונים פרסם המשרד להגנת הסביבה שורה של המלצות לצמצום הנזק הבריאותי והסביבתי. בהמלצות: לחגוג בחברותא מסביב למדורות קטנות, במטרה להפחית את מספר המדורות ולהקטין את זיהום האוויר הכללי; להימנע משריפת חלקי אסבסט, רעפים, אדניות וצינורות, שמשחררים לאוויר סיבי אסבסט מסרטנים; לא לשבת קרוב מדי למדורה, ובכל מקרה לא בכיוון שאליו פונה העשן.

"לצערי", אומר השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, "רוב הציבור אינו מודע לפגיעה הבריאותית שהמדורות גורמות לילדים שחוגגים מסביבן בשל נשימת גזים שנפלטים מהן, חומרי פלסטיק, פורמייקה ועוד חומרים נוספים שמושלכים אליהן. בנוסף, חומרים אחרים שמועלים באש, פולטים בתהליך השריפה פחמן דו-חמצני שגורם להתחממות כדור הארץ".

מתפללים לגשם

ריכוז החלקיקים שנפלטים בתהליך השריפה, מושפע במידה ניכרת גם ממזג האוויר השורר באותה עת. מטבע הדברים, משבי רוח או גשם, מסייעים להתנדפותם או להתפוגגותם המהירה. לדעת מומחי המשרד להגנת הסביבה, מזג אוויר יציב, כמו שרב, הוא הגרוע ביותר משום שהחלקיקים הרעילים ממלאים את האוויר למשך זמן ממושך יותר.

הנתונים שיראו תחנות הניטור לאיכות האוויר הפזורות ברחבי הארץ ביום ראשון הקרוב עלולים להטעות זר שלא עוקב אחריהם בשגרה: "בסך הכול חל שיפור ברמת איכות האוויר שאנחנו נושמים. לפני עשר שנים המצב היה רע הרבה יותר.

"היום הזיהום הממוצע הוא בינוני, זה משתפר והולך ואנחנו כבר מגיעים למצב הסטנדרטי במדינות המובילות בתחום הזה באירופה, שהקדימו אותנו בכמה שנים מבחינת חקיקה סביבתית", אומרת הד"ר קורדובה-ביז'ונר.

הזיהום מכלי רכב במרכזי הערים בישראל, למשל, נמצא דומה לזה שבמרכזי ערים מתקדמות באירופה, דוגמת מינכן.

עם זאת, מדגישים מומחים במשרד להגנת הסביבה, כי ישראל מושפעת מגורמים נוספים, כמו קירבה למדבר, שגורמת לסופות אבק הפוגעות באיכות האוויר, בעיה שאינה נחלתן של מדינות באירופה.

לנשום בספירה לאחור: מה עושה זיהום האוויר לבריאות?

ארגון איכות הסביבה האירופאי מעריך כי זיהום אוויר מקצר את חיי האירופאי הממוצע בכשנה. בערים המזוהמות ביותר באירופה, מדובר בקיצור חיים של עד שנתיים וניתן רק לדמיין מה היה הנתון לגבי הערים המזוהמות ביותר באסיה, לו היו מודדים אותו (וחושפים אותו). זיהום האוויר גם פוגע בהתפתחות התקינה של ילדים, טוענים בארגון האירופאי.

השפעת זיהום האוויר על הבריאות תלויה בארבעה גורמים: סוג החלקיקים המזהמים את האוויר, ריכוז המזהמים באוויר, משך זמן החשיפה לאותם מזהמים והרגישות האישית של מי שנחשף אליהם. ילדים וקשישים וכן חולי אסטמה ולב, רגישים יותר לזיהום מאחרים. מי שחי בערים מזוהמות ונוטה להתעמל באוויר הלא-צח, חשוף במיוחד.

ההשפעה קצרת הטווח של המזהמים היא בדרך כל בצורת דלקת: ברונכיט או דלקת ריאות, גירוי של העיניים, האף והגרון וכן כגירויי עור.

בטווח הארוך, הזיהום יכול לגרום למחלות ריאות כרוניות ולסרטן ריאות, למחלות לב וכתלות בחומר המזהם, גם לנזק למערכת העצבים והמוח, לכבד ולכליות.

האיבר הפגיע ביותר לזיהום אוויר הוא הריאות, משום שהן נועדו להיות חשופות ככל האפשר לאוויר כדי לקלוט כמה שיותר מן החמצן. גזים כמו אוזון, חלקיקי מתכות ורדיקלים חופשיים, עוברים אינטראקציה עם רקמת הריאה ופוצעים אותה. כתוצאה מכך יכולה להיווצר פגיעה בתפקוד הריאה. החמצן מועבר מן הריאות דרך כלי הדם ללב ולשאר הגוף, ואז הם יכולים לפגוע במערכות העורקים והלב.

לעיתים רחוקות, הפגיעה של זיהום האוויר היא קטלנית גם בטווח הקצר. ב"אסון הערפיח" שפקד את לונדון ב-1952, מתו תוך ימים ספורים כ-4,000 איש.

המקור העיקרי לזיהום האוויר הוא שריפה של חומרי דלק ליצירת אנרגיה, ובעיקר שריפה של פחם בתחנות כוח.

לחגוג במדורה בלי להגיע לחדר מיון

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב