גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמעון פרס יסייע לגייס מאות מ' ד' לחקר המוח

נשיא המדינה שמעון פרס מקים עמותה ללא כוונות רווח לחקר מוח בישראל בהובלת רפי גדרון ■ "נעשה עבור תחום הנוירו-טק מה שעשינו עבור הננוטק אבל הרבה יותר גדול"

נשיא המדינה, שמעון פרס, הכריז היום (ב') בכנס הביומד ILSI-Biomed 2011 כי יקים עמותה ללא כוונת רווח לתמיכה בתחום חקר המוח בישראל. בראש העמותה יעמוד ד"ר רפי גדרון, ממייסדי כרומטיס שנמכרה ב-4.7 מיליארד דולר לחברת לוסנט האמריקנית בשנת 2000, ומי שהיום מעורב במגוון השקעות בתחומים עסקיים ופילנתרופיים ומנהל פורטפוליו השקעות בקלינטק באמצעות חברת פרסיד שהקים.

מטרת העמותה היא לנווט את הדגש של המחקר בישראל לתחום חקר המוח באמצעות כנסים, ועדות היגוי ובעיקר גיוס תקציבים. ההערכות הן כי פרס עצמו יהיה מעורב בגיוס של מאות מיליוני דולרים לתחום.

העמותה תפעל לזהות בתחום חקר המוח את תתי-התחומים המעניינים והחשובים ביותר ושבהם יש לישראל יתרון יחסי רב. היא תפעל לגייס כספים לתמיכה בפעילויות מחקריות ויישומיות בתחומים אלה, דרך מגוון של מוסדות מחקר, מלכ"רים וייתכן שאף דרך חברות מסחריות צעירות.

בראיון מיוחד ל"גלובס" לרגל הקמת הפעילות, אמר פרס כי "את ההישגים שלנו בתחום הננו-טק אנחנו מתכננים לשחזר בתחום הנוירו-טק (חקר המוח, ג' ו'), בסדר גודל רחב יותר". מקורבים לנשיא מסרו כי בתחום הננו גויסו מאות מיליוני דולרים לפעילויות מחקר בסיועו של פרס, וכי ההיקף בתחום הנוירו-טק יהיה דומה.

לדברי גדרון, הכוונה של העמותה היא להתמקד בשני תחומים: ממשק אדם-מכונה וריפוי. במפגש שערכו היום גדרון ופרס עם חוקרים בכירים בתחום מישראל ובחו"ל ועם ד"ר אורה דר, אחראית על תחום מדעי החיים במשרד המדען ראשי, זוהו כמה מוקדים חשובים ובהם אבחון מחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות בשלב מוקדם; תמיכה בהוכחת ההיתכנות של רעיונות מן האקדמיה; תמיכה בשימוש במערכות המחשוב הרפואי המתקדמות של בתי חולים וקופות החולים בישראל כדי לאסוף מידע ולערוך מחקרים בתחום המוח; ומיקוד במחלות - דיכאון, אלצהיימר, פרקינסון, אוטיזם, שבץ וסכיזופרניה.

בחודשים הקרובים צפויה העמותה לכנס ועדת היגוי ולגבש את מפת הדרכים לפעילותה. לאחר מכן יחל תהליך גיוס הכספים, ויפורסמו קולות קוראים להשתתפות חוקרים וחברות בפעילות.

תרומות מחו"ל לחישוביות עצבית

הסנונית הראשונה של הפעילות היא גיוס של 10 מיליון דולר לתחום של חישוביות עצבית - תרגום הממשק בין פעילות המוח למחשב. הסכום נתרם על-ידי גורמים מחו"ל לטובת קרן מיוחדת שתממן קבוצות מחקר משותפת של האוניברסיטה העברית למכון המדעי הגבוהה בלוזן, שוויץ.

"ישראל חיה על מוחה", אמר פרס ל"גלובס". "זה לא דבר חד-פעמי, זה כל הזמן מתחדש, ובגדול. כבר עברנו שלוש מהפכות רעיוניות: חקלאית, תעשייתית, מהפכת המידע, ועכשיו זו המהפכה הרביעית, של המוח.

"חקר המוח הוא בעיה שישראל ערוכה להתמודד איתה, והיא צריכה להיכנס לתחום כמה שיותר מהר וכמה שיותר חזק. המוח הוא המכשיר הכי מבריק שיש בקוסמוס, ולא יודעים עליו מספיק - למרות שהוא עוזר לנו לגלות את העולם. עד היום היה קשה לראות את המוח, אבל טכנולוגיות חדשות מאפשרות זאת היום".

פרס הוסיף כי "הראי עזר לנו לראות את עצמנו ולהכניס קצת ציביליזציה למראה שלנו. הייתי רוצה שיהיה ראי לא רק לקלסתר החיצוני שלנו אלא גם לתהליך של מניעי אדם, לבסיס היותו רע או טוב; אקטיבי או פסיבי; שונא או אוהב. אולי אם יראה האדם את התוכן כמו שהוא רואה את הפרצוף, הוא ינסה להכניס קצת ציביליזציה למוח, קצת שלטון עצמי. זה טוב יותר משלטון עולמי".

בעקבות נאום של פרס בארה"ב באחרונה שבו הדגיש את חשיבות חקר המוח, פנה אליו מנכ"ל חברת הייעוץ העולמית מקינזי, דומיניק ברטון, והציע שמקינזי תערוך עבור ישראל בהתנדבות דוח שבו תצביע על היתרונות והזדמנויות של ישראל בתחום.

"בחרנו שני נושאים בהמלצת מקינזי", אומר פרס, "יש כבר כמה התחלות של פעילויות, כמו המיזם של האוניברסיטה העברית והטכניון בלוצרן, וכן תרומה של קרן ספרא בסך 100 מיליון דולר לאוניברסיטה העברית, שבוצעה עוד לפני ההכרזה הרשמית על המהלך. אנחנו עובדים עם המוסדות האקדמיים ואין לנו כוונה לנהל אף מוסד, אלא לעבוד עם כל המוסדות באופן כמה שיותר פתוח", הדגיש הנשיא.

לדברי גדרון, ועדת ההיגוי של הפרויקט תתכנס בחודשים הקרובים, ולכן עדיין אין תוכניות מוגדרות, אולם נראה כי יוצעו פרסי אתגר (בסגנון ה-X-prize), יערך כנס גדול בתחום, ירודמו תקציבים ממשלתיים וכן יערכו גיוס כספי תרומות.

פרס: "תחום הננו כבר לא צריך אותי"

הקשר בין פרס וגדרון נוצר על רקע עבודה משותפת על מיזם ננוטק. "שמעתי שהוא מתעניין בחקר המוח, וגייסתי אותו למטרה. הוא עובד בהתנדבות גמורה", אומר פרס.

גדרון הוא דוקטור מאוניברסיטת קולומביה, שם ניהל גם מכון מחקר בתחום טלקום. "פרויקט ההנדסאים שלי עסק במכונות של ביו-פידבק, ומאז אני אוהב את התחום. עד היום לא הרגשתי שהוא מספיק בשל כדי לשים עליו דגש בסדר גודל שכזה, אך כעת אני חש שהוא הבשיל".

* מה למדתם בפעילותכם בתחום הננו? תיגשו לעניין חקר המוח באותה הצורה?

פרס: "תחום הננו כבר לא צריך אותי. נתנו את התנופה הראשונית, וכעת התינוק הולך לבד ופחות צריך את אמא. אף פעם לא רציתי להיות מנכ"ל של חברת ננו, אבל פעילותי בתחום הובילה לכך שכמעט לכל האוניברסיטאות יש פעילויות ננו וכולן מוצלחות. אנחנו מספר 4 או 5 בעולם בתחום זה".

* אילו דגשים תשימו בתחום האדם-מכונה?

גדרון: "ישראל מובילה עולמית בתחום התקשורת, אבל ב-20 הסנטימטר האחרונים בין המוח למכונה, יש תקשורת לא טובה. למשל, צריך להקליד את המחשבות במקום שההוראה תעבור אוטומטית. פיתוחים בתחום מאפשרים כבר היום למוח להפעיל פרוטזות אצל אדם משותק. זוהי רק ההתחלה של מה שניתן לעשות בתחום".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב