גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

"80% ממשקפי השמש הנמכרים בשוק הם מותגים פרטיים"

המותגים הפרטיים תופסים נפח הולך וגובר גם בשוק משקפי השמש, שעובר תהפוכות עם חדירת רשתות חדשות המציעות מחיר נמוך ■ תחרות על שוק הנאמד ב-450-500 מיליון שקל בשנה

מתחילת ינואר 2011, חנכה רשת קרולינה למקה 15 סניפים ברשת דוכני משקפי השמש החדשה. עד סוף השנה הנוכחית היא צפויה לחנוך 23-25 סניפים חדשים. האסטרטגיה של הרשת היא מותג פרטי במחירים נמוכים. קרולינה למקה אינה היחידה. בקצב אטי יותר מתפתחת רשת X-RAY שמונה 7 סניפים. האסטרטגיה הזאת, שגם רשתות ותיקות בתחום נוקטות בה מפעם לפעם, גוררת את שוק משקפי השמש לכיוון של מחיר ויש בה אולי כדי להעיד על המרווחים העצומים שמהם נהנים הקמעונאים בתחום.

"השוק הפך להיות תחרותי מאין כמותו, עוד יותר ממה שהיה בעבר. התחרות מתמקדת בעיקר בפלחי השוק הזולים. ההתנהגות של אקס ריי וקרולינה למקה, שמציעים מגוון משקפיים באיכות מסוימת ובמחירים מאוד נמוכים, מושכת את השוק כלפי מטה אבל רק ברמת המוצרים הזו. ברמת המותגים קיימת אמנם מגמת הורדת מחירים אבל זו מביאה לגידול בשוק", אומר מאיר רסין, מבעלי רשת אופטיקנה.

שוק משקפי השמש מגלגל לפי הערכות, 450-500 מיליון שקל בשנה. בזוגות מדובר במכירות של כ-1.2 משקפי שמש בשנה. שחקני האופטיקה לרבות אופטיקנה, אופטיקה הלפרין, אופטיקה דורון וכ-1,000 חנויות אופטיקה פרטיות - לוקחים חלק נכבד מהשוק, יחד עם הרשתות המתמחות במשקפי שמש ובראשן רשת אירוקה וכן, קרולינה למקה, המרכז למשקפי שמש, X-RAY וחנויות פרטיות למשקפי שמש.

"מותג זה אילוזיה"

המותגים הפרטיים הולכים ותופסים נפח הולך וגובר בשוק. "80% ממשקפי השמש הנמכרים בשוק זה מותגים פרטיים ו-20% זה מותגים. זה לא רק אצלנו אלא אצל כולם ומי שיספר לך אחרת, אינו דובר אמת", אומר יעקב הלפרין, מבעלי אופטיקה הלפרין.

* מתי זה קרה?

"כשהמותגים הבינל' הפכו להיות יקרים מאוד ולא שווים את מה שהם נותנים. אני רואה מגמה חזקה כזאת מ-2008, מתחילת המשבר העולמי".

שימו לב לנתון הבא. 7 מהמותגים הנמכרים ברשת אופטיקה הלפרין הם מותגים פרטיים המשווקים תחת השמות נובו, 22XX , ג'קובס, סטאפני, מיכאלה, אמפוריום, (באיטלקית - חנויות) ואנטרנטה (באיטלקית- יציאה).

רשת אופטיקנה פעילה עם 4 מותגים פרטיים תחת השמות KOYA, KOYA אקסקלוסיב, S&M ו-RAP . בשתי הרשתות מדובר בשמות עם ניחוח בינל'. למותג KOYA ניחוח יפני ואילו למותג מיכאלה ואמפוריום ניחוח איטלקי. האם הצרכן מודע לכך שמדובר במותגים פרטיים? לרוב לא. האם הניחוח הזה מקל את המכירה לצרכן? כנראה שכן.

* אתה אומר ללקוחות שמדובר במותג פרטי?

הלפרין: "לא. כמו שאני לא אומר להם שריי באן הוא לא מותג הבית. יש שני סוגי אוכלוסיות: אחת שממוקדת מטרה למותג ונכנסת עם פתק. השניה, קהל שלא בא ממוקד מטרה אלא מחפש מה טוב לו ולא מעניין אותו איזה מותג. הוא רוצה את המסגרת".

* למה לא לקרוא למותג הפרטי שלכם אופטיקה הלפרין?

"אף אדם לא ילך עם משקפיים שמוטבע עליהם שם בית העסק. הוא לא עמוד פרסומת. המותגים הפרטיים עדיפים על המותגים העולמיים. מי שקונה מותג בינל' הוא לא אדם מאוד נבון. אתה משלם 60% עבור הרישיון ו-40% עבור המוצר. מותג בינל' הוא לא ערובה לאיכות בינל'. הוא ערובה לכך שהלוגו יתנופף על הידית וכל החברים יוכלו לראות שקנית מותג סופר אופנתי".

* אם תגיד לצרכן שמדובר במותג הבית שלך. איך הוא יגיב?

"קשה מאוד, כיוון שמותג הבית משתמע אצל הצרכן שייצרו אותו בחלק האחורי של החנות ובישראל. תוצרת ישראל נתפסת כפחות איכותית. מותג זה אילוזיה".

גם באופטיקנה נוהגים באותה המדיניות. אז למה לא לקרוא לילד בשמו? על כך אומר רסין כי "השם אופטיקנה לא רלוונטי למוצר עצמו. היום כל היצרנים בעולם מייצרים כמעט לכל מי שפונה אליהם. בודדים המותגים בתחום משקפי השמש. מה זה מותג? זה מוצר שהלקוח מתעקש לקבל אותו ולא מסתפק במותג אחר".

כך או כך, ברשת אירוקה שבה שם המותג הפרטי זהה לשם הרשת, סבורים אחרת. "אני חושב שזו קצת אחיזת עיניים. נותנים לצרכן להרגיש כאילו מדובר במשהו שזה לא. נותנים שמות איטלקיים ואחרים, כאילו יש לזה איזשהו צביון של ארץ מסוימת או מעצב מסוים ואין מאחורי הדברים האלה שום דבר", אומר וולף.

משקפי שמש כלוס לידר

לאחרונה אנחנו עדים להתגברות התחרות על המחיר, הן מצד הרשתות הזולות, והן מצד הרשתות המובילות שהציעו בשבועות האחרונים הנחה של 60% -80% על משקפי השמש ואף הציעו מגוון משקפי שמש ב-99 שקל. באתרי האינטרנט של חלק מהן, אפשר למצוא משקפי שמש אפילו ב-20 שקלים.

רשת אירוקה נקטה אף היא באותה האסטרטגיה כשהציעה הנחה של 63% סביב חג העצמאות, אבל ברשת נטען כי הטקטיקה התכופה שבה נוהגות רשתות האופטיקה, מזיקה לענף.

"אנחנו לא מוכרים אופטיקה ומשקפי השמש זה הביזנס שלנו. המתחרים משתמשים בנו כלוס לידר. באופטיקנה ואופטיקה הלפרין משקפי שמש הם 20% מהמחזור וכדי להכניס אנשים פנימה, הם שוחטים את המוצר. אפילו סופר פארם מתחילה לפרסם ריי באן, שזה המותג האולטימטיבי לגבר, ב-499 שקל בתחילת העונה. אבל מה זה משנה לסופר פארם? מחזור משקפי השמש הוא פחות מחצי אחוז אצלה", אומר מייקל וולף, מבעלי רשת אירוקה.

לדברי רסין, ההנחות האגרסיביות נועדות "לנקות את המדפים, לחסום מתחרים ולאפשר ללקוחות לפתח נאמנות לרשת. בחודש מבצע מוכרים פי שש זוגות יותר מחודש רגיל".

לעומתו, הלפרין מודה שבחלק מהמקרים מדובר בדרך למכור מוצרים אחרים בחנות. "אין לי שום אינטרס למכור 176 זוגות ריי באן במחיר שמכרתי ביום אחד השבוע, אבל זה 176 אנשים שנכנסו לחנות, מתוכם 20 צריכים מולטי פוקל, עוד 20 צריכים עדשות מגע ויש כאלה שגם לא צריכים שום דבר", אומר הלפרין.

מנכ"ל קרולינה למקה טוען שההנחות ברשתות משקפות את המחיר האמיתי של המוצר: "הישראלים מהר מאוד יבינו שהמחירים שהם משלמים על משקפי שמש לא הגיוניים. מי שרוצה לקנות גוצ'י ב-1,500 שקל זה בסדר אבל מי שרוצה לקנות שני זוגות אחד לאוטו ואחד לים, מבין שהוא יכול לקנות את אותה רמה של משקפיים ב-150-200 שקל ולא צריך לשמור עליהם בצמר גפן. הגם שלדעתי, 1,500 שקל לגוצ'י זה מחיר גבוה".

האם האסטרטגיה של קרולינה למקה ואחרות פוגעת ברשתות? "ברמה של המותג הפרטי יש אולי איזושהי פגיעה קטנה אבל הם חדשים ואנחנו צריכים לבחון את הפעילות שלהם לאורך זמן. אני לא יודע מה יהיה בעוד שנה וקשה לי להאמין שהצרכן הישראלי לא יתעייף מהם. אנחנו רשת מותגים והמוצר הכי זול שלנו מקביל למה שיש להם להציע", מגיב וולף.

וולף גם טוען שהרשתות החדשות הן רק דוגמא אחת להיעדר חסמי כניסה לשוק ולתחרות הגוברת. "בקניון מול הים באילת יש לנו את החנות הכי חזקה ברשת ולמרות זאת, יש בקניון יש 52 נקודות קמעונאיות נוספות שבהן מוכרים משקפי שמש, אם זה סופר פארם, חנויות הביגוד, חנויות האקססורייז. סף הכניסה נמוך אם כי לנו יש ארסנל של מותגים ושירות", אומר וולף.

עוד כתבות

איתי ליפקוביץ', מנכ''ל ומייסד הורייזן / צילום: NEO MEDIA

מנהל ההשקעות הזה מסמן מניה אחת: ״היא תפתיע ובגדול״

כשמנכ"ל בית ההשקעות הורייזן, איתי ליפקוביץ' מסתכל על הדרמה בתשואות האג"ח בארה"ב, הוא רואה הזדמנות: "כשהאוצר מתערב בשוק, המניות עולות" ● למה הוא מחפש מציאות דווקא בחברות האג"ח שבשוק חוששים מהן ● וגם: ענקית הטכנולוגיה שהוא משוכנע שתפתיע בגדול

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

"הקשות בהיסטוריה": ארה"ב מציגה את חבילת הסנקציות נגד איראן

ארה"ב מגדילה את הלחץ: שר החוץ האמריקאי סקוט בסנט מאיים במסיבת עיתונאים הערב לנתק ממערכת הדולר גופים שיסייעו לאיראן להעביר כספים, ומזהיר כי גם מדינות וחברות שימשיכו לסחור עם טהרן יעמדו בפני בידוד ● סנקציות חדשות הוטלו על 60 גופים, אנשים וכלי שיט עם זיקה לטהרן

צילום: Shutterstock

סמנכ"לית הכספים ראתה את הדוח ופרשה, הבעלים קיבל בטעות מיליון שקל

בסוף השבוע פורסמו שני סיפורים על אי סדרים בחברות חדשות בבורסה בת"א: בסט ותומר מזון ● בעוד שבאחת הכסף שלקחו הבעלים חזר, באחרת מהווה התפטרות הסמנכ"לית תמרור אזהרה

לוקסמבורג / צילום: Shutterstock

לוקסמבורג סוגרת את הדלת להנפקת אגרות חוב של ישראל אחרי שנה בלבד

החשב הכללי העביר רק לפני שנה את הנפקות אגרות החוב מסוג "בונדס" של הממשלה מאירלנד ללוקסמבורג, וכעת ישראל תיאלץ למצוא פתרון אחר ● הטיעונים למהלך הם לכאורה טכניים, אך מאחורי הקלעים הופעל לחץ פוליטי שדחף "להעניש" את ישראל על מדיניותה במלחמה

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

הרבנות מגבילה את סכום הכתובה. כמה באמת שווה ההתחייבות

360 אלף שקל - זו התקרה החדשה שקבעה הרבנות הראשית לכתובה, שטר שלעתים הופך במעמד הגירושים למוקד של מאבק ● מתי האישה זכאית לקבל את הסכום, באילו מקרים היא עלולה לאבד אותו, ומה יקרה לכתובות המנופחות שנחתמו עד היום?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ושר האוצר האמריקאי סקוט בסנט / צילום: Reuters, Umit Bektas

10 מיליון דולר לבכיר: ארה״ב מציגה - סנקציות וציד ראשים

למרות הסנקציות, איראן ממשיכה לקיים סחר נרחב בעיקר עם סין, רוסיה ושכנותיה ● איראן עוקפת חלק מהתלות בדולר באמצעות מערכות סליקה חלופיות וסחר במטבעות מקומיים ● ומי המדינות הנוספות שממשיכות לקיים קשרי מסחר משמעותיים עם איראן ● גלובס עושה סדר

אתר טרמינל איקס / צילום: צילום מסך

טרמינל X מגדילה את מנועי הצמיחה: ההכנסות זינקו ב־20%, הרווח הנקי כמעט הוכפל

המותגים העצמאיים כבר אחראים ל־23% מההכנסות ומציגים רווחיות גבוהה משמעותית ● החברה ממשיכה להרחיב את פורטפוליו הרכישות

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

מבט עולמי: יפן עוברת להתקפה, וארה"ב מציבה אולטימטום לעולם

סין מחזקת את עוצמתה בתחום הבינה המלאכותית, בזמן שארה"ב פועלת למנוע ממנה גישה למשאבים קריטיים ● רשתות הדור השישי (6G) צפויות להיפרס רק ב־2030, אבל כבר מעסיקות את הרגולטורים ● ונקודת המפנה ההיסטורית בגישה הביטחונית של יפן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני (ארכיון) / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 50% על יבוא רכבים מקנדה

בעקבות פיצוץ שיחות הסחר, נשיא ארה"ב הודיע על העלאת מכסים חדה שתיכנס לתוקף ב-1 לינואר 2027, ותחול על כלי רכב וחלקי חילוף ● המהלך עשוי לפגוע קשות ביצרניות הרכב ולערער את שרשראות האספקה המשותפות בין ארה"ב לקנדה

הלוגו החדש של עברית / צילום: באדיבות פלטפורמת הספרות עברית

"הלוגו החדש מכוער, פונטים לא ברורים, ניסו להיות מגניבים אבל פספסו בענק": השינוי הקטן של עברית עורר סערה

בפלטפורמת הספרים עברית החליטו לשנות את הלוגו ולרענן את המיתוג - והקפיצו את קהל היעד שכולל למעלה ממיליון קוראים ● "שינוי מזעזע", "סטירת לחי", "נטשתי" - איך הגיבו באתר לזעם ברשתות, ולמה דווקא קהל של קוראים מתקשה לקבל את השינוי?

יוגב גרדוס / צילום: עודד קרני

מאגף התקציבים לשפיר: הג'וב החדש של יוגב גרדוס

גרדוס, לשעבר הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יצטרף לשפיר הנדסה כחבר הנהלה בכיר וימונה לתפקיד ראש חטיבת הכספים והפיתוח העסקי

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

מצר הורמוז מתרוקן: התנועה נמוכה בכ-90% מלפני המלחמה

כותרות העיתונים בעולם: התנועה הימית במצר הורמוז צנחה משמעותית לעומת התקופה שלפני המלחמה, חברות ספנות עדיין חוששות לעבור באזור; למרות התקיפה הישראלית סמוך לטורקיה, אנקרה לא מעוניינת בעימות עם ישראל; וירדן מבקשת מסין להיות מעורבת יותר במאמצים לקידום פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי־פלסטיני • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

אנתרופיק בדרך להנפקה הגדולה מכולן. החידה: בכמה היא מסבסדת לכם את קלוד

חברת הענק שמאחורי מודל השפה הפופולארי, מכוונת לשווי של 2 טריליון דולר, ואולי תחליף את ספייס איקס כמנפיקה הגדולה ● קצב הצמיחה שלה גבוה והיא מציגה רווח תפעולי, אבל בשוק תוהים "האם החברה לא מממנת את השאילתות שלנו כדי שנחזור אליה על חשבון המתחרות"

אילוסטרציה: Shutterstock

השיטה השתנתה: כמה נקודות תקבלו על עבירות תנועה?

לאחר שאושרו ע"י ועדת הכלכלה לפני כחודשיים, נכנסו לתוקף התקנות המחילות את שיטת הניקוד גם על הפרות תעבורה מינהליות ● המהלך מגיע לאחר שהחל מפברואר האחרון לא ניתנו נקודות בשורה של עבירות תנועה שהקנס בגינן עומד על 500 שקל, וזאת בשל עניין טכני

נמל התעופה בחיפה / צילום: Shutterstock

הנתונים המדהימים של השדה בחיפה והאם הוא יכול לסייע לנתב"ג?

הצלחת אייר חיפה להוציא את רוב הטיסות בזמן במקביל לכאוס בנתב"ג, מחזירה את השדה הצפוני למרכז הדיון על עתיד התעופה בישראל עם תוכניות להרחבת הפעילות ● אלא שהמסלול הקצר, המחסור בקרקע והנמל הימי מונעים ממנו להפוך לחלופה של ממש לנתב"ג

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

דיווח: האזהרה המפורשת שקיבל טראמפ לפני חיסול חמינאי

לפי תחקיר ב"וול סטריט ג'ורנל", ימים ספורים לפני היציאה למלחמה הוזהר הנשיא כי הריגת חמינאי לא תמוטט את המשטר, אלא תעלה הנהגה לוחמנית ונוקשה אף יותר שתאיץ פיתוח נשק גרעיני • על רקע המלחמה הכלכלית על איראן שעליה הכריז טראמפ מעדכן שר הפנים הפקיסטני: דנים בשיקום מזכר ההבנות ובניסיון ליישב את הסכסוך ●  עדכונים שוטפים

מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

בשוק מתקוממים: למה לרשות התחרות לוקח כשנה לאשר או לפסול עסקה?

בשנה החולפת, הוגשו 205 בקשות למיזוג בין חברות, מתוכן 181 אושרו ● משך הטיפול בממוצע עמד על 48 יום, אך ישנן גם עסקאות שבחינתן נמשכה שנה שלמה ● אחת מהן היא עסקת יוניון והראל שמעוניינת ברכישת חברת כרטיסי האשראי כאל כשברקע נפילת המיזוג בין הראל לישראכרט ● המומחים מזהירים: "יכול ליצור נזק מצטבר למשק" ● רשות התחרות : "במיזוגים מורכבים הבדיקה תמשיך להתבצע לעומק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הערכת דיסקונט לקראת עדכון המדדים: דמרי בדרך מחוץ לת"א 35, מניות חדשות יצטרפו לת"א 125

ב-5 בנובמבר ייערך עדכון המדדים בבורסה בת"א, הכולל את יישום פקטור המשקל המדורג למניות עולות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים: דמרי תרד לת"א 90, דוראל גבולית לכניסה, ואלפא תאו, טלסיס ותדהר בדרך לת"א 125

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הפניקס צמחה בפעילות ניהול הנכסים בכ-50% ומאותתת על התאמת יעדים

עלייה ברווחי הליבה וגידול בנכסים המנוהלים: הפניקס מסכמת את המחצית הראשונה של 2026 עם רווח כולל של 1.57 מיליארד שקל והעלאת יעדים עסקיים ● חברת המסחר העצמאי אקסלנס טרייד חצתה את רף 100 אלף הלקוחות ● החברה תחלק דיבידנד של 400 מיליון שקל ותגדיל את תוכנית הרכישה העצמית

חממה של אינטרקיור / צילום: אינטרקיור

התשלום גדול משווי החברה: פיצוי מהמדינה הטיס את מניית הקנאביס

אינטרקיור קיבלה כמעט רבע מיליארד שקל מרשות המסים בגין הרס והשבתת המפעל שלה בניר עוז בעקבות מלחמת חברות ברזל ● המניה זינקה במעל 20%, ועדיין רחוקה מהשיא האחרון שלה