גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

"80% ממשקפי השמש הנמכרים בשוק הם מותגים פרטיים"

המותגים הפרטיים תופסים נפח הולך וגובר גם בשוק משקפי השמש, שעובר תהפוכות עם חדירת רשתות חדשות המציעות מחיר נמוך ■ תחרות על שוק הנאמד ב-450-500 מיליון שקל בשנה

מתחילת ינואר 2011, חנכה רשת קרולינה למקה 15 סניפים ברשת דוכני משקפי השמש החדשה. עד סוף השנה הנוכחית היא צפויה לחנוך 23-25 סניפים חדשים. האסטרטגיה של הרשת היא מותג פרטי במחירים נמוכים. קרולינה למקה אינה היחידה. בקצב אטי יותר מתפתחת רשת X-RAY שמונה 7 סניפים. האסטרטגיה הזאת, שגם רשתות ותיקות בתחום נוקטות בה מפעם לפעם, גוררת את שוק משקפי השמש לכיוון של מחיר ויש בה אולי כדי להעיד על המרווחים העצומים שמהם נהנים הקמעונאים בתחום.

"השוק הפך להיות תחרותי מאין כמותו, עוד יותר ממה שהיה בעבר. התחרות מתמקדת בעיקר בפלחי השוק הזולים. ההתנהגות של אקס ריי וקרולינה למקה, שמציעים מגוון משקפיים באיכות מסוימת ובמחירים מאוד נמוכים, מושכת את השוק כלפי מטה אבל רק ברמת המוצרים הזו. ברמת המותגים קיימת אמנם מגמת הורדת מחירים אבל זו מביאה לגידול בשוק", אומר מאיר רסין, מבעלי רשת אופטיקנה.

שוק משקפי השמש מגלגל לפי הערכות, 450-500 מיליון שקל בשנה. בזוגות מדובר במכירות של כ-1.2 משקפי שמש בשנה. שחקני האופטיקה לרבות אופטיקנה, אופטיקה הלפרין, אופטיקה דורון וכ-1,000 חנויות אופטיקה פרטיות - לוקחים חלק נכבד מהשוק, יחד עם הרשתות המתמחות במשקפי שמש ובראשן רשת אירוקה וכן, קרולינה למקה, המרכז למשקפי שמש, X-RAY וחנויות פרטיות למשקפי שמש.

"מותג זה אילוזיה"

המותגים הפרטיים הולכים ותופסים נפח הולך וגובר בשוק. "80% ממשקפי השמש הנמכרים בשוק זה מותגים פרטיים ו-20% זה מותגים. זה לא רק אצלנו אלא אצל כולם ומי שיספר לך אחרת, אינו דובר אמת", אומר יעקב הלפרין, מבעלי אופטיקה הלפרין.

* מתי זה קרה?

"כשהמותגים הבינל' הפכו להיות יקרים מאוד ולא שווים את מה שהם נותנים. אני רואה מגמה חזקה כזאת מ-2008, מתחילת המשבר העולמי".

שימו לב לנתון הבא. 7 מהמותגים הנמכרים ברשת אופטיקה הלפרין הם מותגים פרטיים המשווקים תחת השמות נובו, 22XX , ג'קובס, סטאפני, מיכאלה, אמפוריום, (באיטלקית - חנויות) ואנטרנטה (באיטלקית- יציאה).

רשת אופטיקנה פעילה עם 4 מותגים פרטיים תחת השמות KOYA, KOYA אקסקלוסיב, S&M ו-RAP . בשתי הרשתות מדובר בשמות עם ניחוח בינל'. למותג KOYA ניחוח יפני ואילו למותג מיכאלה ואמפוריום ניחוח איטלקי. האם הצרכן מודע לכך שמדובר במותגים פרטיים? לרוב לא. האם הניחוח הזה מקל את המכירה לצרכן? כנראה שכן.

* אתה אומר ללקוחות שמדובר במותג פרטי?

הלפרין: "לא. כמו שאני לא אומר להם שריי באן הוא לא מותג הבית. יש שני סוגי אוכלוסיות: אחת שממוקדת מטרה למותג ונכנסת עם פתק. השניה, קהל שלא בא ממוקד מטרה אלא מחפש מה טוב לו ולא מעניין אותו איזה מותג. הוא רוצה את המסגרת".

* למה לא לקרוא למותג הפרטי שלכם אופטיקה הלפרין?

"אף אדם לא ילך עם משקפיים שמוטבע עליהם שם בית העסק. הוא לא עמוד פרסומת. המותגים הפרטיים עדיפים על המותגים העולמיים. מי שקונה מותג בינל' הוא לא אדם מאוד נבון. אתה משלם 60% עבור הרישיון ו-40% עבור המוצר. מותג בינל' הוא לא ערובה לאיכות בינל'. הוא ערובה לכך שהלוגו יתנופף על הידית וכל החברים יוכלו לראות שקנית מותג סופר אופנתי".

* אם תגיד לצרכן שמדובר במותג הבית שלך. איך הוא יגיב?

"קשה מאוד, כיוון שמותג הבית משתמע אצל הצרכן שייצרו אותו בחלק האחורי של החנות ובישראל. תוצרת ישראל נתפסת כפחות איכותית. מותג זה אילוזיה".

גם באופטיקנה נוהגים באותה המדיניות. אז למה לא לקרוא לילד בשמו? על כך אומר רסין כי "השם אופטיקנה לא רלוונטי למוצר עצמו. היום כל היצרנים בעולם מייצרים כמעט לכל מי שפונה אליהם. בודדים המותגים בתחום משקפי השמש. מה זה מותג? זה מוצר שהלקוח מתעקש לקבל אותו ולא מסתפק במותג אחר".

כך או כך, ברשת אירוקה שבה שם המותג הפרטי זהה לשם הרשת, סבורים אחרת. "אני חושב שזו קצת אחיזת עיניים. נותנים לצרכן להרגיש כאילו מדובר במשהו שזה לא. נותנים שמות איטלקיים ואחרים, כאילו יש לזה איזשהו צביון של ארץ מסוימת או מעצב מסוים ואין מאחורי הדברים האלה שום דבר", אומר וולף.

משקפי שמש כלוס לידר

לאחרונה אנחנו עדים להתגברות התחרות על המחיר, הן מצד הרשתות הזולות, והן מצד הרשתות המובילות שהציעו בשבועות האחרונים הנחה של 60% -80% על משקפי השמש ואף הציעו מגוון משקפי שמש ב-99 שקל. באתרי האינטרנט של חלק מהן, אפשר למצוא משקפי שמש אפילו ב-20 שקלים.

רשת אירוקה נקטה אף היא באותה האסטרטגיה כשהציעה הנחה של 63% סביב חג העצמאות, אבל ברשת נטען כי הטקטיקה התכופה שבה נוהגות רשתות האופטיקה, מזיקה לענף.

"אנחנו לא מוכרים אופטיקה ומשקפי השמש זה הביזנס שלנו. המתחרים משתמשים בנו כלוס לידר. באופטיקנה ואופטיקה הלפרין משקפי שמש הם 20% מהמחזור וכדי להכניס אנשים פנימה, הם שוחטים את המוצר. אפילו סופר פארם מתחילה לפרסם ריי באן, שזה המותג האולטימטיבי לגבר, ב-499 שקל בתחילת העונה. אבל מה זה משנה לסופר פארם? מחזור משקפי השמש הוא פחות מחצי אחוז אצלה", אומר מייקל וולף, מבעלי רשת אירוקה.

לדברי רסין, ההנחות האגרסיביות נועדות "לנקות את המדפים, לחסום מתחרים ולאפשר ללקוחות לפתח נאמנות לרשת. בחודש מבצע מוכרים פי שש זוגות יותר מחודש רגיל".

לעומתו, הלפרין מודה שבחלק מהמקרים מדובר בדרך למכור מוצרים אחרים בחנות. "אין לי שום אינטרס למכור 176 זוגות ריי באן במחיר שמכרתי ביום אחד השבוע, אבל זה 176 אנשים שנכנסו לחנות, מתוכם 20 צריכים מולטי פוקל, עוד 20 צריכים עדשות מגע ויש כאלה שגם לא צריכים שום דבר", אומר הלפרין.

מנכ"ל קרולינה למקה טוען שההנחות ברשתות משקפות את המחיר האמיתי של המוצר: "הישראלים מהר מאוד יבינו שהמחירים שהם משלמים על משקפי שמש לא הגיוניים. מי שרוצה לקנות גוצ'י ב-1,500 שקל זה בסדר אבל מי שרוצה לקנות שני זוגות אחד לאוטו ואחד לים, מבין שהוא יכול לקנות את אותה רמה של משקפיים ב-150-200 שקל ולא צריך לשמור עליהם בצמר גפן. הגם שלדעתי, 1,500 שקל לגוצ'י זה מחיר גבוה".

האם האסטרטגיה של קרולינה למקה ואחרות פוגעת ברשתות? "ברמה של המותג הפרטי יש אולי איזושהי פגיעה קטנה אבל הם חדשים ואנחנו צריכים לבחון את הפעילות שלהם לאורך זמן. אני לא יודע מה יהיה בעוד שנה וקשה לי להאמין שהצרכן הישראלי לא יתעייף מהם. אנחנו רשת מותגים והמוצר הכי זול שלנו מקביל למה שיש להם להציע", מגיב וולף.

וולף גם טוען שהרשתות החדשות הן רק דוגמא אחת להיעדר חסמי כניסה לשוק ולתחרות הגוברת. "בקניון מול הים באילת יש לנו את החנות הכי חזקה ברשת ולמרות זאת, יש בקניון יש 52 נקודות קמעונאיות נוספות שבהן מוכרים משקפי שמש, אם זה סופר פארם, חנויות הביגוד, חנויות האקססורייז. סף הכניסה נמוך אם כי לנו יש ארסנל של מותגים ושירות", אומר וולף.

עוד כתבות

תרגיל חי''ר של נאט''ו בלטביה מ-2018 (ארכיון) / צילום: ap, Mindaugas Kulbis

כוחות נאט"ו במדינות הבלטיות מנסים ללמוד את כללי המלחמה החדשים

בעוד הכוחות בלטביה, בהובלת קנדה, מיישמים את הלקחים מהמלחמה באוקראינה, עדיין נותר פער משמעותי

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר

הדרישה של רשות התחרות שעשויה לטרפד את עסקאות המיזוג הבאות

מאחורי התנאים של רשות התחרות למיזוג יוניון והראל עם חברת כאל, שהפילו את המיזוג, עומד חשש מזליגת מידע בין החברות ● מומחים בתחום מסבירים: "מידע על משתמשים הוא דרמטי והוא נכס שחברות קונות"

מוצרים של תומר / צילום: יח''צ

תומר מזון: הרווח הנקי אשתקד יקטן ב-3 מיליון שקל עקב ניפוח המלאים

בעקבות החשש לאי־סדרים בחברה, הוועדה הבלתי־תלויה שמונתה לבדוק את הנתונים מצאה ניפוח של ערכי המלאי של החברה, וכי היו"ר והמנכ"ל דורון קימלוב השפיע עליהם ● הוועדה פועלת להפרדת תפקידי היו"ר והמנכ"ל ולמינוי יו"ר פעיל

שלמה קרעי שר התקשורת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ לקרעי: חתום על המינויים שפסלת למועצת התאגיד בתוך שבוע

שופטי בג"ץ הפכו את הצווים על תנאי למוחלטים והורו לשר התקשורת שלמה קרעי לחתום בתוך שבעה ימים על מינויים של ארבעה חברי מועצה לתאגיד השידור הציבורי ● השופטים דחו את נימוקיו של השר נגד המועמדים, והגדירו אותם כ"טיעוני קש" ● כך לדוגמה קבעו כי השתתפות בהפגנות נגד הרפורמה המשפטית אינה עילה לפסילה ● נקבע אף כי כהונתו של המנכ"ל גולן יוכפז תוארך

עודד שפירר, מנכ''ל הרשות לניירות ערך / צילום: אבישג שאר-ישוב

לאחר 25 שנה: מנכ"ל הרשות לניירות ערך יסיים את תפקידו

עודד שפירר הודיע ליו"ר הרשות לניירות ערך ספי זינגר כי יסיים את תפקידו בחודש דצמבר ● שפירר הצטרף לרשות בשנת 2001 וכיהן בה במגוון תפקידים, עד למינויו למנכ"ל הרשות הראשון לפני שבע שנים

שלט של iHerb במחלף השלום בתל אביב / צילום: יח''צ iHerb

חגיגות ה-30 שנה הקפיצו את מכירות iHerb בישראל

נפח הזמנות הישראלים באתר ענקית הבריאות האמריקאית iHerb גדל החודש ביותר מ-30% ● אתר האופנה החזק ביותר באוגוסט: טרמינל X ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין

תומר לוינסקי / צילום: גיל נחושתן

משקיע מיליונים בנדל"ן ורק עשרות אלפי דולרים בשוק ההון: "אני עדיין לומד אותו"

תומר לוינסקי התוודע לשוק ההון רק לפני שנתיים (בגיל 35), הוא משקיע בעקבות המלצות ומעדיף להתרחק ממניות שכולם מדברים עליהן ● "הרווחתי כ־30 אלף דולר בשנתיים, מצחיק אותי לדבר על זה כרווח. אני לא בונה על הכסף הזה", הוא משתף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

"קללת אוקטובר": סטפק צולל למיתוס של שוק המניות

לקריאה המקובלת בוול סטריט, לצאת משוקי המניות בחודש מאי ולחזור באזור נובמבר, קדמו שנים של תשואות שליליות בחודשי הקיץ, אך גם שורת אירועים גלובליים מטלטלים בעיתוי מדאיג ● האם ניתן לגזור מכך מסקנות למשקיעים, מה התמונה בישראל והאם הרע עוד לפנינו?

עולים חדשים בנתב''ג / צילום: Shutterstock

ישראל רוצה יותר עולים, אבל מתקשה לספק להם קורת גג

הממשלה ביקשה לעודד עלייה דווקא בתקופה של מלחמה ואי־ביטחון גובר ליהודים בעולם ● מערכי הליווי והסיוע לסטודנטים יצאו לדרך, אבל מנגנון הדיור למשפחות צעירות נותר ללא מענה מלא ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לעידוד גל עלייה לישראל

מייק פיי ודן אמיגה, מייסדי איילנד / צילום: Antonio Delucci

חד הקרן איילנד מתל אביב מודיע על גיוס הון שישי - והשווי קופץ ל-6.4 מיליארד דולר

איילנד מגייסת 400 מיליון דולר לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר ● החברה מרחיבה את פעילותה מעבר לדפדפן הארגוני ומאיצה את המאבק על נתחי השוק בסייבר הארגוני ובאבטחת ה-AI

תקופת ההסכם של יצרנים ויבואנים תוגבל? כלי רכב חדשים בנמל / צילום: Shutterstock

רשות התחרות בוחנת מגבלות חדשות על יבואני הרכב בישראל

רשות התחרות בודקת את הקשרים בין יצרני הרכב, היבואנים ומפיצי המשנה, ובוחנת אפשרות להגביל נתחי שוק ותקופות זיכיון ● סין מתכננת לרסן את ייצור הרכב ולעודד מיזוגים בין יצרניות ● ובישראל: סקודה משיקה שתי חשמליות חדשות, לקסוס את ה־ES החדשה ו־GAC חשמלית ב־117 אלף שקל ● השבוע בענף הרכב

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

ירידה בפיגורי המשכנתאות: 345 מיליון שקל נמחקו בתוך שלושה חודשים

היקף הפיגורים במשכנתאות ירד ב-345 מיליון שקל בתוך שלושה חודשים, לאחר זינוק חד מאז פרוץ המלחמה, ומעורר הערכות כי הבנקים הרחיבו את ההסדרים עם לווים שהתקשו לעמוד בהחזרים

פרופ' ניר ברזילי במעבדה במכון איינשטיין לחקר ההזדקנות / צילום: באדיבות המצולם

החוקר שבדק 850 בני מאה בחיפוש אחר הסוד לאריכות ימים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● פרופ' ניר ברזילי, ראש מכון אלברט איינשטיין לחקר ההזדקנות ומי שנכנס לאחרונה לרשימת חוקרי הלונג'ביטי הבולטים של המגזין TIME, מספר בראיון לגלובס מה גילה על בני 100, אילו תרופות עשויות לדחות את מחלות הזיקנה ועל הניסוי הגדול שעדיין מחכה למימון ● כמי שגדל בחיפה והגיע לצמרת המחקר, ברזילי מדבר גם על הדרך שלו לשמור על זהות ישראלית ויהודית בארה"ב

מנכ''ל משרד הביטחון, אלוף (מיל’) אמיר ברעם / צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

המגעים על כספי הסיוע האמריקאים תקועים, בצל בחירות האמצע בארה"ב

במשרד הביטחון ניסו להאיץ השנה את המגעים כשההסכם הנוכחי הוא עד תום 2028 ● ההערכה בירושלים: הטיפול יידחה לאחר בחירות האמצע ● מערכת הביטחון מקדמת מתווה ללא רכש אמריקאי

הבית הלבן, ארה''ב / צילום: Shutterstock

בית המשפט הפדרלי הורה לממשל טראמפ לבטל את החרם שהטיל על כמה כלי תקשורת

לאחר שבשבוע שעבר טראמפ שלל את הכניסה לבית הלבן מנציגי CNN, MS NOW ו-Politico, בית המשפט הפדרלי הורה להשיב להם את הגישה ● השופט הפדרלי טימותי קלי: שלילת אישורי העיתונאים נעשתה ללא "הליך הוגן מספק מבחינה חוקתית" ● משרד המשפטים: כלי התקשורת "סיכנו את הביטחון הלאומי"

נאום רה''מ בנימין נתניהו בעצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Mike Segar

רה"מ מגיב להאשמות נגד ישראל: "רצח עם? זה שקר המאה"

עשרות מנהיגים עזבו את האולם לפני נאום נתניהו בעצרת הכללית של האו"ם ● אבו מאזן באו"ם: "העם הפלסטיני סובל מהרג ורעב" ● בצל הפיגוע בבנימין: יהודה ושומרון על סף רתיחה, דריכות במערכת הביטחון לקראת החגים ● צה"ל: חיסלנו מפקד בחמאס שהחזיק שבעה חטופים ● דיווח: גורמים בסין ביצעו אלפי משלוחים של רכיבים המשמשים לכטב"מים ולטילים לאיראן ● על הכוונת של אירופה: הלחץ על ממשל טראמפ להחריף את הצעדים נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

הפג-לויד וקרן פימי הגישו הצעה משופרת לרכישת צים. מה היא כוללת?

הפג-לויד ופימי הגישו לממשלה הצעה משופרת לרכישת צים, הכוללת התחייבות להפעלת קו ישיר לאסיה, חיזוק "מניית הזהב" והשארת פעילות הספנות והידע המקצועי בישראל ● במסגרת ההצעה יוגדל גם מספר הימאים הישראלים, צים ישראל תחזיק בצי מכולות עצמאי ותיהנה מגישה לצי העולמי של הפג-לויד

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: ענבל מרמרי

מליסרון הודיעה שהמנכ"ל אופיר שריד יסיים את תפקידו בשל מחלה

חברת הנדל"ן המניב הודיעה כי שריד יסיים את תפקידו בחברה, לאחר שבתחילת החודש יצא לחופשת מחלה בשל נסיבות רפואיות ● החברה החלה בהליך לאיתור מנכ"ל

שדה התעופה סכיפהול בהולנד / צילום: Shutterstock

נוסעים להולנד? תבדקו מה יש לכם במזוודה

כותרות העיתונים בעולם: בהולנד מאיימים בקנס או במאסר אם ימצאו מוצרים מההתנחלויות במזוודה בכניסה למדינה, סין נותנת כסף וטכנולוגיה לאיראן, וסופרת יהודייה גורשה מפסטיבל בספרד ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

בתום מסחר תנודתי, וול סטריט ננעלה ביציבות; מניות נביוס ומטא זינקו

נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס בירידה קלה ● משרד האוצר האמריקאי רכש היום אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח בהיקף של 4 מיליארד דולר, פחות מתקרת הרכישה ● מטא השיקה משקפי מציאות מדומה ● נביוס קיבלה העלאת המלצה ● הבורסות באירופה ננעלו בירידות