גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמית ברכה: "האוצר נכשל בשמירה על האינטרסים הלאומיים"

מנכ"ל אדם טבע ודין לא מסופק מהתוכנית לשיקום ים המלח: "אם ההזנחה תימשך - נילחם לסגור את המפעל" ■ כיל: "איננו מעוניינים להגיב על הקשקוש הזה"

המתווה שהציגו אתמול (ב') השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, ושר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, לשיקום האגן הדרומי של ים המלח בהיקף של מיליארדי שקלים על חשבון מפעלי ים המלח, לא מספק את הארגון הסביבתי אדם טבע ודין: "עכשיו, אחרי שהשרים אימצו את עיקרי המתווה שהצענו בעבר, הקרב רק מתחיל", מצהיר מנכ"ל הארגון, עו"ד עמית ברכה בראיון ל"גלובס". "צריך לצאת למלחמה על מימון הקציר המלא, ובעיקר על השיקום של האגן הטבעי של ים המלח, שהמתווה שהציגו השרים לא פותר את הבעיות הקשות שלו. מדי שנה המפלס שלו יורד במטר, הרבה מאד כיוון שהופסקה זרימת המים אליו מהצפון אבל גם כיוון שמפעלי ים המלח שואבים ממנו מים אל בריכה 5, שבאזור הדרומי. 20% מהירידה במפלס הם בגלל השאיבות של מפעלי ים המלח".

"מהלך בדקה ה-91"

את התוכנית שהציגו אתמול השרים, מגדיר ברכה כ"מהלך של הדקה ה-91 להפסקת המצב הנורא בים המלח. עם זאת, הצורך לשיקום האגן הטבעי של הים זועק, והעובדה שהתוכנית המקיפה לא מספקת פתרון, מאכזבת אותנו. הקרן, שאמורה לממן חלק מהשיקום של ים המלח, בנוסף לקציר המלא בבריכה 5, צריכה להפנות משאבים לתיקון הנזקים שנגרמו בשל שנים ארוכות של הזנחה: לפתור את בעיית הבולענים ולתקן את הנזק האדיר שנגרם לאתרי נופש שנסגרו בגלל התרחקות הים מהם. את חלקה הגדול של הקרן הזאת חייבים לממן מפעלי ים המלח", אמר.

לדברי ברכה, הצלת האגן הצפוני ושיקום מפגעים מן העבר באזור, דחופים יותר מהקמה של אטרקציות תיירותיות שיקסמו למיליוני התיירים מן העולם, אלה ששר התיירות מיסז'ניקוב כבר רואה בדמיונו ממלאים את החופים המשוקמים ושקקי החיים. את הפתרון הוא רואה בצורה של מתקן גדול להתפלת מים מהים התיכון או מהים האדום, שיזרים מים מתוקים אל האגן הצפוני וימלא אותו. הזרמת מים מלוחים מהים, אל ים המלח - עלולה להחריף את הנזק הסביבתי מפאת פגיעה בתמהיל המים ובמערכת האקולוגית באזור. עד אז, ברכה בטוח שלפניו ולפני שאר הארגונים הירוקים הדרך עוד ארוכה: "כשמפעלי ים המלח בעצמם אומרים שהדרך עוד ארוכה בנוגע למימוש אחריותם בתיקון המפגעים הסביבתיים, אני מאמין להם, ולכן אני נערך למאבק קשה וארוך. אני רואה את עמדת משרד האוצר, ולא מבין איך מבחינה רציונלית הוא רואה את הפתרון של המשבר הזה בקופה הציבורית ולא בקופה של המזהם", אמר.

- משרד האוצר טען אתמול שהשרים נגררים אחר "גורמים קיצוניים" ואפשר להעריך שהוא התכוון גם אליכם.

"בוודאי שזה ניסיון לעשות לנו דה-לגיטימציה והאוצר לא יצליח בכך. המדינה תבין בסוף שיש לה משאב ציבורי חשוב שהיא חייבת לשמור עליו, וכמי שמבקשת את ההכרה של העולם בים המלח כאחד משבעת פלאי תבל, עליה לעשות מהלכים משותפים למען השגת המטרה. האוצר לא מתנהל רק בצורה לא סביבתית, הוא כושל גם מבחינת השמירה על האינטרסים הלאומיים של המדינה. ים המלח הוא אינטרס לאומי".

- האוצר מתייצב נגד השרים, כיל לא מוכנה לשאת במלוא המימון, ועל מתקן התפלה עוד לא התחילו לדבר. לאן המאבק שלכם הולך מכאן?

"לשני מסלולים מאד ברורים מבחינתנו: הראשון, לדאוג שכיל תממן את מלוא העלויות של הקציר והשיקום הסביבתי, ובמקביל להתחיל לתכנן את השיקום של האגן הטבעי, בהשבת המים ובהעלאת המפלס. ברור לי שזאת תהיה המלחמה העתידית. אם אלה לא ייעשו, אם ההזנחה תימשך ולא ידבקו בפתרון יעיל למצב, ניאבק על כך ששאיבת המים מהאגן הצפוני תופסק עם תום תקופת הזיכיון של כיל, ב-2030".

- כלומר, תיאבקו על סגירה של מפעלי ים המלח והפסקת כל הפעילות התעשייתית שם

"בוודאי. אם יש גורם שמחולל את הבעיה, ואם לאותה בעיה אין פתרון, כנראה שצריך לטפל בגורם המחולל עצמו. כבר עכשיו יש לבחון היערכויות לכך. חשוב שכולם יבינו שהפעילות התעשייתית בים המלח היא לא דבר מובן מאליו אחרי תקופת הזיכיון ב-2030. לכיל יש פעילות כרייה ענפה גם בספרד ובאנגליה ובישראל, ודווקא במקום שבו היא גורמת כל כך הרבה נזק סביבתי, היא משלמת תמלוגים בשיעורים מגוחכים. יש להעלות את התמלוגים שלה בכל מקרה לשיעורים של עשרות אחוזים".

כיל: מרדף אחרי כותרות

כיל שמקבוצת החברה לישראל ובבעלותה מפעלי ים המלח, מסרה היום בתגובה לדברים של מנכ"ל אדם טבע ודין: "כיל אינה מעוניינת להגיב על הקשקוש הזה". גורמים המקורבים לנושא מטעם כיל נשמעו בוטים אף יותר: "הדברים שאמר עו"ד ברכה מצביעים על כך שכנראה אין גבול לתאוות הפרסום של הארגון הקטן, הלא חשוב והלא רציני הזה. הארגון הקטן הזה חושב שהמרדף אחרי כותרות יסייע בידו בגיוס תרומות".

בכל מקרה, בכיל לא רואים בהודעת השרים מיסז'ניקוב וארדן סוף פסוק. כשברקע האוצר מתנגד למתווה שהציגו השרים ובו זמנית מקיים מו"מ להשגת הסכמה עם כיל על מידת השתתפותם בשיקום ים המלח, בכיל נערכים למאבק ממושך. בחברה הבהירו בעבר כי יהיו מוכנים לסייע בפעולות השיקום, אך יתנגדו בתוקף לשאת בעלותן המלאה. עלות קציר המלח בלבד נאמדת בסכום שבין 5 ל-7 מיליארד שקל. על-פי גורמים המקורבים למו"מ בין האוצר לבין כיל, זו מוכנה לשאת רק בכחצי מעלות הקציר.

חרף עמדת האוצר, השרים ארדן ומיסז'ניקוב נחושים לדבוק במתווה שהציעו אתמול. לדבריהם, אם האוצר לא יתייצב לצדם, ירתמו אליו את ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

כך יצילו את ים המלח

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק