גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדר אלפרד מאן: "אמשיך להזרים כספים לישראל"

אלפרד מאן, שרכש את חברת ביונס הישראלית והשקיע מיליוני דולרים בקרן ההון סיכון תעוזה, בראיון בלעדי ל"גלובס": "השקעתי מיליון דולר בטכניון, אני שוקל להכפיל את הסכום"

בימים אלה ממוקד המיליארדר היהודי אלפרד מאן (85) במטרה אחת: סיוע לחברת MannKind הבורסאית שבשליטתו (40%), שבה השקיע עד היום 575 מיליון דולר והלווה לה 350 מיליון דולר נוספים - כנראה הסכום הגדול ביותר שהושקע אי-פעם על-ידי אדם פרטי בחברת מכשור רפואי.

החברה, ששווי השוק שלה הוא 515 מיליון דולר, נמצאת בפרשת דרכים ונזקקת למזומנים נוספים. מאן אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" לרגל ביקורו בישראל במסגרת כנס הביומד השנתי (ILSI), כי הוא בוחן אופציות שונות להמשך מימון פעילותה. מתברר שאפילו אצל מאן, אחד האנשים העשירים ביותר בתחום המכשור הרפואי העולמי, יש קווים אדומים והוא מעדיף שלא להשקיע עוד מהונו האישי בחברה בשלב הזה.

"אתרום יותר לכל אוניברסיטה"

"אני קצת מוגבל עכשיו בגלל מנקיינד", הוא אומר, "אך מיד כשאאתר עבורה את המימון, שעדיף שלא ידלל את בעלי המניות שלה, אשוב לתוכנית המקורית שלי לתמיכה באוניברסיטאות".

מאן, שהונו הנזיל מוערך ב-1.5 מיליארד דולר, מעורב בתעשייה בישראל. הוא גם השקיע 100 מיליון דולר במכון שנקרא AMIT (ראשי תיבות של המכון על שם אלפרד מאן בטכניון), שעוסק במסחור טכנולוגיות של הטכניון בתחום הרפואי. אשתו הרביעית, קלוד, פעילה מאוד במכון ובפרויקטים המבוצעים בו.

"התכנון המקורי שלי היה לתרום 100 מיליון דולר ל-12 אוניברסיטאות בעולם - כלומר, סך של 1.2 מיליארד דולר", אומר מאן ל"גלובס", "אבל כעת אני חושב שכדאי לבחור בפחות מוסדות ולהשקיע יותר בכל חברה. קרן של 100 מיליון דולר מניבה תשואה של 5 מיליון דולר להשקעה שנתית. הטכניון יכול היה לקחת גם מהקרן, מתוך הנחה שההשקעות יצליחו ויחזירו את תמורתן, אך הם מעדיפים את הגישה השמרנית. לכן, אני בוחן בימים אלה את האפשרות לתרום להם 100 מיליון דולר נוספים".

אבי קרבס, מנכ"ל קרן תעוזה שבה משקיע מאן (25%) וחבר קרוב שלו, אומר ל"גלובס" כי "אמית והטכניון לא באמת צריכים לדאוג לכסף. אם הם צריכים מימון לפרויקט שנראה מבטיח, אל נותן להם עוד מיליון או שני מיליון דולר. נכון, אל? הנה, הוא אפילו לא זוכר".

"אני לא מבין את השווי של תעוזה"

מאן מהלל ומשבח את הפעילות באמית, שבה עובדים חוקרים ויזמים יחד על פרויקטים ראשוניים יחסית בתחום מדעי החיים. המכון הוקם לפני ארבע שנים וכיום חלק מן הפעילויות שמתקיימות בו כבר נמצאות בשלב הניסויים בבני אדם. "אנחנו נלהבים בכל פעם ממה שהם עושים. האנשים שם מוכשרים ובעלי יכולת", הוא אומר.

מאן הקים בישראל גם מיזם משותף עם חברת NESS שפיתחה מוצרים המסייעים למשותקים להזיז את גפיהם, בשם Bioness. ביונס רכשה את חברת נאאס, שפיתחה שתלים רפואיים ומוצרים לגירוי עצבי. מאן הוא בעל השליטה בביונס ומחזיק במניותיה גם דרך תעוזה, שלה 8% מהחברה גם באופן ישיר.

* אחרי שתסיים את הרכבת חבילת המימון למנקיינד, תבצע השקעות נוספות בישראל?

"נפגשתי בביקור הזה עם 7-8 חברות, כך שייתכן שיבשיל מהלך השקעה מכיוון זה. אני מחזיק במניות של קרן תעוזה שיש לה קופת מזומנים נאה שאיתה אפשר לבצע השקעות. אני לא מוביל את הקרן ולא מקבל בה החלטות, אבל תמיד זמין לייעץ ולעזור".

ומה דעתך על שווי השוק שלה, 65 מיליון שקל?

"אני לא מבין אותו. מה גם שיש להם 23 מיליון שקל בקופה לאחר מספר השקעות מצוינות שביצעה".

תחומי העניין העיקריים של מאן כיום הם סוכרת - שאותה הוא מגדיר כ"בעיה הרפואית מס' 1 בעולם" - מחלות נוירולוגיות, סרטן ומוצרים מושתלים לגירוי חשמלי.

"הרגולציה בארה"ב הורגת את היצירתיות"

מאן מאמין שהמוצר המוביל של מנקיינד, סוג חדש של אינסולין, ישנה את חייהם של חולי סכרת בכל העולם. אלא שה-FDA, רשות המזון והתרופות בארה"ב, שאמורה לאשר את שיווק המוצר במדינה, פחות נלהבת כרגע והיא ביקשה מהחברה לבצע ניסויים נוספים במוצר. זאת, לאחר שכבר הוגש לה תיק אישור לפי כל ההנחיות, שמנקיינד קיוותה שיהיה האחרון לפני קבלת האישור.

הנחת היסוד של הקבוצה היא כי מדובר בעיכוב ביורוקרטי בלבד, אך הוא עדיין דורש כסף, גוזל זמן ויוצר אי-וודאות. מוצר האינסולין שלה נקרא אפרזה. "המשקיעים טועים כשהם חושבים שהוא אינסולין שניתן בשאיפה", אומר מאן. "זה אמנם אחד המרכיבים שלו, אבל על שינוי כזה בצורת המתן אי-אפשר לבנות שוק".

אפשר להבין מדוע מאן לא מעוניין שהמוצר יוגדר רק כ"עוד אינסולין בשאיפה". מוצר הדגל של הקטגוריה הזו, אקסוברה של פייזר, הוסר מן מדפים בעיקר בשל בעיות שיווק.

"זה היה מוצר לא נוח, המתאים רק ל'מחטופובים', אנשים שפוחדים מזריקות וממחטים בצורה קיצונית. יתר האנשים חשים שזריקה היא שיטת הולכת תרופות מהירה ונוחה יותר מאשר שאיפה ממושכת. ידענו מההתחלה שהם לא יוכלו לכבוש את השוק".

* אז מדוע להביא לשוק עוד אינסולין בשאיפה בהשקעה של יותר ממיליארד דולר? ועל סמך מה אתה צופה שיהיו לו מכירות של יותר מ-5 מיליארד דולר בשיא?

"המוצר הוא פורמולציה חדשה של אינסולין, שדומה יותר לאינסולין טבעי שהגוף עצמו מייצר. מתן התרופה בשאיפה מאפשר להגיע לרמות גבוהות של ההורמון במהירות וגם ולסלק אותו במהירות - מה שלוקח עד תשע שעות באינסולין רגיל. כך, האינסולין אינו ממשיך לעבוד בגוף אחרי שהאוכל כבר עוכל ומתאפשרת שליטה הרבה יותר טובה ברמות הסוכר בדם, בהפחתת העלייה במשקל, ומתקבלת האטת התפתחות סבילות לאינסולין. המוצר גם מונע התקפי היפוגליקמיה (תת-סוכר) ומוביל להאטת קצב התקדמות המחלה".

נשמע מדברייך כאילו לא יהיה צורך עוד במזרקי אינסולין, במשאבות אינסולין, בדקירות התכופות באצבע של החולים כדי למדוד סוכר וגם לא בכל מודדי הגלוקוז הרציפים הנחשבים לגיזת הזהב של תחום הסוכרת.

"נכון. הזריקות לא יהיו נחוצות, ואילו את המדידה ניתן יהיה לבצע רק אחת לכמה ימים. אחרי 56 ניסויים שערכנו, רובם ביוזמתנו, אני יכול לומר שאני מכיר את המוצר שלי טוב. היינו מאוד זהירים: למרות שהמוצר לא גורם כלל לעלייה במשקל, טענו בפני ה-FDA שהוא רק 'מעלה פחות משקל'; למרות שהוא לא יוצר סבילות לאינסולין, אנחנו טוענים שהוא 'מייצר פחות סבילות לאינסולין'. ובכל זאת, למרות הפשרות שעשינו, ה-FDA לא מרוצה. זה לא רק לגבינו, היו המון חברות שלא הצליחו לאשר השנה מוצרים בניסיון ראשון מול הרשות ונאלצו לבצע השלמות.

"זו הסביבה הרגולטורית שבה אנחנו נמצאים, ויחד עם עוד גורמים שמעיקים על המערכת הכלכלית ועל מערכת בריאות אמריקנית, פשוט הורגים שם את החדשנות. כבר לא כיף להמציא בארה"ב. למזלי, בישראל עדיין כיף. אני חש פה אווירה של גל חדשנות העומד להגיע, כמו בארה"ב לפני 30 שנה".

"ביונס יכולה להיות חברה של מיליארד דולר"

חברת ביונס, שהוקמה ב-2007, עברה מספר גלגולים. החברה רכשה את חברת NESS ובשנת 2008 תכננה להתמזג עם חברת הבלאנק צ'ק הישראלית Advanced Technology (ATAC) שבין מקימיה היה שוקי גלייטמן. בקיץ 2009 היא הודיעה על ביטול המיזוג, והחברה שתכננה לרכוש אותה התפרקה והשיבה את הכסף למשקיעים.

ביונס עוסקת בגירוי חשמלי לגפיים של משותקים כדי ליצור אצלם תנועה. "לביונס יש מכירות של 20 מיליון דולר בשנה", אומר מאן, "יש לה פעילות ענפה בישראל וגם הייצור נעשה כאן. היא מעסיקה היום 90 עובדים בישראל ועוד 150 איש בארה"ב".

* מדוע לא התמזגתם בסוף עם חברת ATAC?

מאן: "משום שהם היו צריכים לעמוד בדד ליין מסוים, ואנחנו לא הצלחנו להכין את החברה למיזוג בזמן. לכן, אנחנו מממנים אותה לבד. אני מאוד מאמין בביונס ומעריך כי היא יכולה להיות חברה של מיליארד דולר".

עוד כתבות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה