גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדר אלפרד מאן: "אמשיך להזרים כספים לישראל"

אלפרד מאן, שרכש את חברת ביונס הישראלית והשקיע מיליוני דולרים בקרן ההון סיכון תעוזה, בראיון בלעדי ל"גלובס": "השקעתי מיליון דולר בטכניון, אני שוקל להכפיל את הסכום"

בימים אלה ממוקד המיליארדר היהודי אלפרד מאן (85) במטרה אחת: סיוע לחברת MannKind הבורסאית שבשליטתו (40%), שבה השקיע עד היום 575 מיליון דולר והלווה לה 350 מיליון דולר נוספים - כנראה הסכום הגדול ביותר שהושקע אי-פעם על-ידי אדם פרטי בחברת מכשור רפואי.

החברה, ששווי השוק שלה הוא 515 מיליון דולר, נמצאת בפרשת דרכים ונזקקת למזומנים נוספים. מאן אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" לרגל ביקורו בישראל במסגרת כנס הביומד השנתי (ILSI), כי הוא בוחן אופציות שונות להמשך מימון פעילותה. מתברר שאפילו אצל מאן, אחד האנשים העשירים ביותר בתחום המכשור הרפואי העולמי, יש קווים אדומים והוא מעדיף שלא להשקיע עוד מהונו האישי בחברה בשלב הזה.

"אתרום יותר לכל אוניברסיטה"

"אני קצת מוגבל עכשיו בגלל מנקיינד", הוא אומר, "אך מיד כשאאתר עבורה את המימון, שעדיף שלא ידלל את בעלי המניות שלה, אשוב לתוכנית המקורית שלי לתמיכה באוניברסיטאות".

מאן, שהונו הנזיל מוערך ב-1.5 מיליארד דולר, מעורב בתעשייה בישראל. הוא גם השקיע 100 מיליון דולר במכון שנקרא AMIT (ראשי תיבות של המכון על שם אלפרד מאן בטכניון), שעוסק במסחור טכנולוגיות של הטכניון בתחום הרפואי. אשתו הרביעית, קלוד, פעילה מאוד במכון ובפרויקטים המבוצעים בו.

"התכנון המקורי שלי היה לתרום 100 מיליון דולר ל-12 אוניברסיטאות בעולם - כלומר, סך של 1.2 מיליארד דולר", אומר מאן ל"גלובס", "אבל כעת אני חושב שכדאי לבחור בפחות מוסדות ולהשקיע יותר בכל חברה. קרן של 100 מיליון דולר מניבה תשואה של 5 מיליון דולר להשקעה שנתית. הטכניון יכול היה לקחת גם מהקרן, מתוך הנחה שההשקעות יצליחו ויחזירו את תמורתן, אך הם מעדיפים את הגישה השמרנית. לכן, אני בוחן בימים אלה את האפשרות לתרום להם 100 מיליון דולר נוספים".

אבי קרבס, מנכ"ל קרן תעוזה שבה משקיע מאן (25%) וחבר קרוב שלו, אומר ל"גלובס" כי "אמית והטכניון לא באמת צריכים לדאוג לכסף. אם הם צריכים מימון לפרויקט שנראה מבטיח, אל נותן להם עוד מיליון או שני מיליון דולר. נכון, אל? הנה, הוא אפילו לא זוכר".

"אני לא מבין את השווי של תעוזה"

מאן מהלל ומשבח את הפעילות באמית, שבה עובדים חוקרים ויזמים יחד על פרויקטים ראשוניים יחסית בתחום מדעי החיים. המכון הוקם לפני ארבע שנים וכיום חלק מן הפעילויות שמתקיימות בו כבר נמצאות בשלב הניסויים בבני אדם. "אנחנו נלהבים בכל פעם ממה שהם עושים. האנשים שם מוכשרים ובעלי יכולת", הוא אומר.

מאן הקים בישראל גם מיזם משותף עם חברת NESS שפיתחה מוצרים המסייעים למשותקים להזיז את גפיהם, בשם Bioness. ביונס רכשה את חברת נאאס, שפיתחה שתלים רפואיים ומוצרים לגירוי עצבי. מאן הוא בעל השליטה בביונס ומחזיק במניותיה גם דרך תעוזה, שלה 8% מהחברה גם באופן ישיר.

* אחרי שתסיים את הרכבת חבילת המימון למנקיינד, תבצע השקעות נוספות בישראל?

"נפגשתי בביקור הזה עם 7-8 חברות, כך שייתכן שיבשיל מהלך השקעה מכיוון זה. אני מחזיק במניות של קרן תעוזה שיש לה קופת מזומנים נאה שאיתה אפשר לבצע השקעות. אני לא מוביל את הקרן ולא מקבל בה החלטות, אבל תמיד זמין לייעץ ולעזור".

ומה דעתך על שווי השוק שלה, 65 מיליון שקל?

"אני לא מבין אותו. מה גם שיש להם 23 מיליון שקל בקופה לאחר מספר השקעות מצוינות שביצעה".

תחומי העניין העיקריים של מאן כיום הם סוכרת - שאותה הוא מגדיר כ"בעיה הרפואית מס' 1 בעולם" - מחלות נוירולוגיות, סרטן ומוצרים מושתלים לגירוי חשמלי.

"הרגולציה בארה"ב הורגת את היצירתיות"

מאן מאמין שהמוצר המוביל של מנקיינד, סוג חדש של אינסולין, ישנה את חייהם של חולי סכרת בכל העולם. אלא שה-FDA, רשות המזון והתרופות בארה"ב, שאמורה לאשר את שיווק המוצר במדינה, פחות נלהבת כרגע והיא ביקשה מהחברה לבצע ניסויים נוספים במוצר. זאת, לאחר שכבר הוגש לה תיק אישור לפי כל ההנחיות, שמנקיינד קיוותה שיהיה האחרון לפני קבלת האישור.

הנחת היסוד של הקבוצה היא כי מדובר בעיכוב ביורוקרטי בלבד, אך הוא עדיין דורש כסף, גוזל זמן ויוצר אי-וודאות. מוצר האינסולין שלה נקרא אפרזה. "המשקיעים טועים כשהם חושבים שהוא אינסולין שניתן בשאיפה", אומר מאן. "זה אמנם אחד המרכיבים שלו, אבל על שינוי כזה בצורת המתן אי-אפשר לבנות שוק".

אפשר להבין מדוע מאן לא מעוניין שהמוצר יוגדר רק כ"עוד אינסולין בשאיפה". מוצר הדגל של הקטגוריה הזו, אקסוברה של פייזר, הוסר מן מדפים בעיקר בשל בעיות שיווק.

"זה היה מוצר לא נוח, המתאים רק ל'מחטופובים', אנשים שפוחדים מזריקות וממחטים בצורה קיצונית. יתר האנשים חשים שזריקה היא שיטת הולכת תרופות מהירה ונוחה יותר מאשר שאיפה ממושכת. ידענו מההתחלה שהם לא יוכלו לכבוש את השוק".

* אז מדוע להביא לשוק עוד אינסולין בשאיפה בהשקעה של יותר ממיליארד דולר? ועל סמך מה אתה צופה שיהיו לו מכירות של יותר מ-5 מיליארד דולר בשיא?

"המוצר הוא פורמולציה חדשה של אינסולין, שדומה יותר לאינסולין טבעי שהגוף עצמו מייצר. מתן התרופה בשאיפה מאפשר להגיע לרמות גבוהות של ההורמון במהירות וגם ולסלק אותו במהירות - מה שלוקח עד תשע שעות באינסולין רגיל. כך, האינסולין אינו ממשיך לעבוד בגוף אחרי שהאוכל כבר עוכל ומתאפשרת שליטה הרבה יותר טובה ברמות הסוכר בדם, בהפחתת העלייה במשקל, ומתקבלת האטת התפתחות סבילות לאינסולין. המוצר גם מונע התקפי היפוגליקמיה (תת-סוכר) ומוביל להאטת קצב התקדמות המחלה".

נשמע מדברייך כאילו לא יהיה צורך עוד במזרקי אינסולין, במשאבות אינסולין, בדקירות התכופות באצבע של החולים כדי למדוד סוכר וגם לא בכל מודדי הגלוקוז הרציפים הנחשבים לגיזת הזהב של תחום הסוכרת.

"נכון. הזריקות לא יהיו נחוצות, ואילו את המדידה ניתן יהיה לבצע רק אחת לכמה ימים. אחרי 56 ניסויים שערכנו, רובם ביוזמתנו, אני יכול לומר שאני מכיר את המוצר שלי טוב. היינו מאוד זהירים: למרות שהמוצר לא גורם כלל לעלייה במשקל, טענו בפני ה-FDA שהוא רק 'מעלה פחות משקל'; למרות שהוא לא יוצר סבילות לאינסולין, אנחנו טוענים שהוא 'מייצר פחות סבילות לאינסולין'. ובכל זאת, למרות הפשרות שעשינו, ה-FDA לא מרוצה. זה לא רק לגבינו, היו המון חברות שלא הצליחו לאשר השנה מוצרים בניסיון ראשון מול הרשות ונאלצו לבצע השלמות.

"זו הסביבה הרגולטורית שבה אנחנו נמצאים, ויחד עם עוד גורמים שמעיקים על המערכת הכלכלית ועל מערכת בריאות אמריקנית, פשוט הורגים שם את החדשנות. כבר לא כיף להמציא בארה"ב. למזלי, בישראל עדיין כיף. אני חש פה אווירה של גל חדשנות העומד להגיע, כמו בארה"ב לפני 30 שנה".

"ביונס יכולה להיות חברה של מיליארד דולר"

חברת ביונס, שהוקמה ב-2007, עברה מספר גלגולים. החברה רכשה את חברת NESS ובשנת 2008 תכננה להתמזג עם חברת הבלאנק צ'ק הישראלית Advanced Technology (ATAC) שבין מקימיה היה שוקי גלייטמן. בקיץ 2009 היא הודיעה על ביטול המיזוג, והחברה שתכננה לרכוש אותה התפרקה והשיבה את הכסף למשקיעים.

ביונס עוסקת בגירוי חשמלי לגפיים של משותקים כדי ליצור אצלם תנועה. "לביונס יש מכירות של 20 מיליון דולר בשנה", אומר מאן, "יש לה פעילות ענפה בישראל וגם הייצור נעשה כאן. היא מעסיקה היום 90 עובדים בישראל ועוד 150 איש בארה"ב".

* מדוע לא התמזגתם בסוף עם חברת ATAC?

מאן: "משום שהם היו צריכים לעמוד בדד ליין מסוים, ואנחנו לא הצלחנו להכין את החברה למיזוג בזמן. לכן, אנחנו מממנים אותה לבד. אני מאוד מאמין בביונס ומעריך כי היא יכולה להיות חברה של מיליארד דולר".

עוד כתבות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

מה עומד מאחורי עסקת אינטל-אנבידיה, והמרוויחה הישראלית המפתיעה

קשה שלא לראות בהצהרת אנבידיה, לפיה תשקיע 5 מיליארד דולר באינטל, מעין מס נוסף מבית היוצר של הנשיא טראמפ ● יותר מאשר תוכנו של שיתוף הפעולה, חשובה הזרמת ההון הגדולה לאינטל, שתאפשר לה להימנע מהמשך פיטורים ומכירה בחסר של נכסים ● גם חברות הפורטפוליו של אינטל ירוויחו מהמהלך, ובראשן מובילאיי הישראלית

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

האבטלה בהייטק מזנקת, ומספר המשרות הפנויות צונח

מחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום מצביע על עלייה באבטלה בענף ההייטק, ירידה במספר המשרות הפנויות והעמקת פערים מגדריים וגאוגרפיים, זאת לצד איום הולך וגובר של אוטומציה ובינה מלאכותית על שוק העבודה

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

דונלד טראמפ ומנכ''ל אינטל ליפ בו טאן / צילום: אינטל

בתוך פחות מחודש: התשואה הבלתי נתפסת של ממשל טראמפ באינטל

מעט לאחר שדונלד טראמפ קרא להדחת מנכ"ל אינטל, ממשלת ארה"ב רכשה כ-10% ממניותיה בכ-20 דולר למניה ● היום, לאחר השקעתה של אנבידיה בחברת השבבים החבוטה, רושם הממשל רווח של כ-5 מיליארד דולר, על הנייר

100 אלף נכי צה''ל עד 2030 / צילום: Shutterstock

יש מיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. איך משלבים אותם בקהילה?

שיעור התעסוקה של אנשים עם מוגבלות עומד על 26% בלבד, והממשלה ניסתה לשנות את זה ● בדרך היא נתקלה בחסמים ממשלתיים ופרלמנטריים, ורק מעט באמת התבצע ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחרי שילוב אנשים עם מוגבלות

גם זה קרה פה / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה, מוטי מילרוד

הפאניקה המיותרת שהצית נתניהו הזכירה לשוק את הסיכונים

ראש הממשלה דיבר בלי לחשוב ● מה יעשו הח"כים עם הגדלות הרמטכ"ל ● ואיך קופץ אחד לגובה עושה בית ספר להישגים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: Shutterstock, Alexandros Michailidis

דיווח: בריטניה תכיר במדינה פלסטינית בסוף השבוע

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "עם תחילת התמרון הקרקעי, הושמדו בעזה 25 מגדלי טרור" ● ישראל העבירה לסוריה הצעה להסכם ביטחוני חדש בגבול ●  במערכת הביטחון נערכים לניסיון חטיפה של חיילים באזור הלחימה בעיר עזה ● גורמים מדיניים: הסיכוי לעסקה בזמן הקרוב - אפסי ● 48 חטופים - 712 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער ריביות היסטורי מול ארה"ב: כך זה ישפיע על המשק

בצל חוסר הוודאות הביטחונית ורמת האינפלציה, ישראל מתקשה להצטרף למגמה הגלובלית של הורדות הריבית - ועפ"י ההערכות, לאחר הורדת ריבית הפד אתמול, הפער ביחס לארה"ב צפוי להתרחב אף יותר בהמשך השנה ● ההשלכות עשויות להיות דרמטיות: מהשקל ועד לאג"ח ונוטלי המשכנתאות

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

החברות שיבטחו את כל צי הרכב של המדינה

החשכ"ל הודיע כי WeSure ומגדל זכו במכרז לביטוח רכבי עובדי המדינה וגמלאיה לשנת 2026 ● שתי החברות יבטחו למעלה מ-70 אלף כלי רכב, בהיקף כספי מוערך של למעלה מ-350 מיליון שקל ● בעקבות המכרז, עובדי המדינה יזכו ברובם להוזלת הפרמיה בעת חידוש הפוליסה הקרוב

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

שבע תובנות על תפקיד מיתוג המעסיק ועל מה שהוא דורש

מה צריך כדי להיכנס לתפקיד מיתוג מעסיק? ● עיון ב-15 מודעות למשרות מסוג זה העלה תובנות על משמעות התפקיד, מקומו בארגון ולאן התחום מתקדם ● טור אורח

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

פרויקט &EAST של רבוע כחול נדל''ן / צילום: רבוע כחול נדלן

כפי שנחשף בגלובס: Jfrog תשכור משרדים בעסקה של כ־650 מיליון שקל

עפ"י ההסכם עם רבוע כחול נדל"ן, חברת התוכנה תתפוס שטח של 15 אלף מ"ר בפרויקט, ותוכל להתרחב עד ל־20 אלף מ"ר • ההכנסות המוערכות לרבוע כחול נדל"ן בגין כל תקופת השכירות, כולל תקופות האופציה, הן כ־500 מיליון שקל

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

נמוך מהציפיות: פורמולה חתכה את מחיר מניית מיכפל בהנפקה כדי לעמוד ביעד הגיוס

אחרי סדרת אקזיטים מרשימים, חברת התוכנה פורמולה בניהולו של גיא ברנשטיין נאלצה לדלל את עצמה כדי לעמוד בגודל הגיוס בהנפקת מיכפל שהושלמה הלילה ● מיכפל גייסה 300 מיליון שקל, בדיוק כפי שתכננה לגייס, אך שווייה ירד ל-770 מיליון שקל (לפני הכסף), חלף תכנון מקורי לשווי של 900 מיליון שקל

החיסכון שלנו עבר לידיים של המוסדיים בעקבות רפורמת בכר / איור: Shutterstock

ממיליארד ל-100 מיליארד שקל: 20 השנים שבנו את השליטים החדשים של שוק ההון

לא סתם צבי סטפק ממיטב מכנה את רפורמת בכר "המפץ הגדול של שוק ההון". היא הפכה את חברות הביטוח ואת בתי ההשקעות למנהלים של טריליוני שקלים של הציבור בקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות נאמנות ● הללו הפכו לקבוצה עם כוח עצום, ויש הטוענים שאף ריכוזית לא פחות מהבנקים ● אבל בשוק מסבירים: התחרות ללא ספק מגיעה גם לשם ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף, ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבן מירן, המינוי של טראמפ לפד הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי מורגן

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט שוברת שיאים; מניית אינטל מזנקת ב-28%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אנבידיה תרכוש מניות אינטל בשווי 5 מיליארד דולר - המפסידים והמרוויחים מהעסקה ● רוש רוכשת את 89bio בעסקה של עד 3.5 מיליארד דולר, הנרכשת מזנקת ב-90% ● מספר תביעות האבטלה הראשונות ירד בשבוע שעבר ל-231 אלף, לעומת 264 אלף בשבוע שעבר ● הדולר מזנק בשוק המט"ח בעקבות סגירה של פוזיציות שורט על המטבע האמריקאי

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דוח פעילות קופות החולים: שלוש קופות הגיעו לאיזון תקציבי, ואחת לא

ממשרד הבריאות נמסר כי הגירעון של שירותי בריאות כללית בשנת 2024 הוא משמעותי ומחייב מתן מענה לטווח ארוך באופן שלא יפגע באיכות ובזמינות השירות למבוטחים ● ובכמה גדל סל הבריאות לפי הדוח?

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

אחרי ספרד, גם יוון מאיימת לבטל עסקת נשק עם ישראל

טורקיה מתקדמת עם פיתוח מטוס הדור החמישי קאאן וצפויה להטיס אב־טיפוס ב־2026 ● הקרבות בעזה מאיימים על עסקה ביטחונית של מאות מיליונים עם יוון ● לוקהיד מרטין ו־BAE מפתחות מל"טים אוטונומיים שילוו מטוסי קרב ● וארה"ב חושפת פצצות ימיות חדשות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה בהשמנה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון וברעב אצל ילדים: דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה

דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה ל-2024: המצב הסוציו-אקונומי והשיוך המגזרי ממשיכים ליצור פערים גבוהים בבריאות הציבור ● הפערים מתבטאים בין היתר ברזון של הילדים בשכבות החלשות ובפערים באיזון הסוכרת ● הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע