גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ההון כשופט: מהן המגמות הצפויות בענף הנדל"ן?

גיזה זינגר אבן בסקירה ל"גלובס": למה חברות המגורים בישראל הן ההזדמנות של אתמול, מדוע חברות הנדל"ן המניב המקומיות הן בעיקר עוגן סולידי ולאן נודדות ההזדמנויות הגדולות באמת

מעבר לים המילים והפרשנויות הדנים בסוגיית הנדל"ן בישראל ובחו"ל, כדאי לבדוק מה חושב הברומטר הרגיש ביותר למצב העסקי של כל חברה וענף - שוק ההון. מה השיגו החברות המייצגות כל תת-ענף נדל"ני בתוצאות הכספיות, כיצד התנהגו מחיריהן בבורסה וכיצד מתמחרים אותן המשקיעים, כשידוע שמבט השוק תמיד צופה קדימה לעתיד.

חוששים מהמגורים

נתחיל מהכוכבות הבלתי מעורערות של השנים האחרונות, חברות הנדל"ן למגורים בישראל.

על פי הדו"חות והשווי של 5 חברות מייצגות: אפריקה מגורים, חנן מור, פרשקובסקי, אשדר וי.ח דמרי עולה תמונה מעניינת: בשנה האחרונה, שווי השוק, בממוצע, של החברות היזמיות לא השתנה. נתון זה מעניין במיוחד כאשר משווים אותו להון העצמי החשבונאי בתקופה זו, שעלה בכ-10%, דבר שכאמור שלא השתקף בתשואת המניות.

הנתון השלישי של המכפיל, הוא המרתק ביותר - הוא רשם ירידה של כ-20% בתקופה הנבדקת. כלומר, אפקטיבית, מכפיל ההון ירד בכ-30% לעומת התקופה הקודמת. המסקנה הברורה העולה היא ששוק ההון מייחס כיום מידה רבה יותר של חוסר ודאות לגבי הרווחים העתידיים של החברות בתחום המגורים בישראל בהשוואה לתקופות קודמות ואינו מוכן לתת להן פרמיה בשווי, כפי שנתן עד לפני כשנה.

יותר מכך. שוק ההון שינה את הסנטימנט שלו כלפי החברות המקומיות, כפי שבא לידי ביטוי בהרעה של התמחור היחסי שלהן (הירידה במכפילי ההון). לדעתנו, בהקשר הזה שוק ההון צודק במידה רבה. שוק המגורים בישראל נמצא תחת לחץ רגולטורי וממשלתי הולך ומתגבר וברור כבר שחלק מהצעדים הצליחו למתן בסגמנטים (למשל דירות יוקרה, קבוצות רכישה) ובאזורים מסוימים את עליות המחירים.

כמו כן, תהליך עליית הריבית שקיבל תאוצה בחודשים האחרונים יטיל משקולת נוספת על צד הביקוש, ואף עלול להביא לניצנים ראשונים של קושי על נוטלי המשכנתאות בהחזרים.

אנו מכירים היטב את האמירות בדבר איתנות הנדל"ן הישראלי, ואת חוסר הדמיון שלו לשווקים המנופחים בארה"ב ובחלק ממדינות אירופה טרום המשבר. אולם חשוב לזכור, כי הכל נכון כל עוד המצב הכלכלי שפיר.

המשבר הכלכלי האחרון חלף על פני ישראל כמעט ללא מרגש, אולם ברור כי קיימת מחזוריות בכלכלה וגם תקופות פחות טובות יגיעו. השאלה רק מתי. משבר כלכלי בישראל, גם אם מתון, ישפיע באופן ודאי על נוטלי המשכנתאות, דבר שיתבטא בפגיעה ניכרת בשוק הנדל"ן, עם השפעה רוחבית כמעט על כל תחום במשק - בנקים, יזמים, לווים, עסקים קשורים ועוד. לאור כל זאת, אין ספק כי השנים הבאות יהיו מאתגרות הרבה יותר מבחינת החברות היזמיות שהציגו תוצאות פנומנאליות בשלוש השנים האחרונות.

ביטחון במניב

נעבור לחברות הנדל"ן המניב הפועלות בישראל. הנתונים מבוססים על 6 חברות מייצגות: בריטיש ישראל, אלרוב נדל"ן, גב ים, אמות, נצבא ומבני תעשיה.

התמונה העולה מהנתונים שונה מאשר בחברות היזמיות: שווי השוק הממוצע של החברות גדל בשנה האחרונה בכ-20%. ההון העצמי החשבונאי צמח באותה תקופה גם בשיעור דומה - כלומר תשואת המניות הייתה בקורלציה כמעט מלאה לרווחים שהחברות השיגו בתקופה הנבחנת. נתון התמחור גם כאן מספק את הקשר בין העבר, ההווה והעתיד כפי שרואה אותו שוק ההון. מכפיל ההון העצמי הממוצע כמעט לא השתנה בשנה האחרונה.

המסקנה העולה מתוך נתונים אלו היא ששוק ההון עדיין תופס את הנדל"ן המניב בישראל כיציב, עם רמת ודאות גבוהה יחסית. על כן, לא השתנה התמחור היחסי של החברות בתחום, גם לאחר הרווחיות הגבוהה שהציגו בשנה האחרונה.

באופן כללי אנו סבורים כי התמחור המיוחס לחברות אלו הינו הוגן לאור החוסן היחסי של הנדל"ן המניב בישראל והמצב הכלכלי היציב. מנגד יש לציין, כי חלק לא מבוטל מהתוספת של ההון העצמי בחלק מהחברות נבע לא רק בגידול בפרמטרים ריאליים, כגון תפוסות או פדיון שכ"ד, אלא גם משערוכים של שווי הנדל"ן, בין היתר עקב ירידה בשיעורי ההיוון ששימשו להערכה. ירידה זו הייתה צפויה לקראת תום השנה הקודמת, לנוכח הריבית הנמוכה ששררה במשק ולא באה עד אז לידי ביטוי מלא בשיעורי ההיוון (מרווחי הסיכון שגולמו בשיעורי ההיוון היו ברמה היסטורית גבוהה).

להערכתנו, מרכיב השערוכים קרוב למיצוי, ולכן העובדה כי התמחור היחסי של החברות נותר זהה בשנה האחרונה גוזר מסקנה שמרבית עליית הערך שצופה שוק ההון בתקופות הבאות צריך להגיע משיפורים ריאליים בנכסים עצמם ו/או תוספת שטחי השכרה חדשים. שיפורים כאלו אינם מובנים מאליהם, בעיקר בתחום הנדל"ן המסחרי, שם גובה השכירות בחלק גדול מהנכסים כבר "מתוח" מאוד. גם בתחום המשרדים נראה כי השכירות עולה במתינות יחסית ולא מגיעה למחירי השיא טרום המשבר.

קיימות גם אינדיקציות לא מעטות על קשיים באכלוס שטחי משרדים חדשים שהתווספו לאחרונה לשוק. על כן, למרות המצב החיובי בסה"כ של הנדל"ן המניב בישראל ותמחורו ההוגן לאור הפרמטרים הכלכליים שלו נכון להיום, הרי שלדעתנו תחום זה הגיע כבר לרף עליון של תמחור הוגן בשוק ההון והציפיות לתקופות הבאות צריך להיות לתשואות מתונות, זאת בהנחה שלא תהיה הרעה פתאומית במצב הכלכלי, שתשפיע כמובן גם על תמחור החברות בתחום.

מתאהבים בחו"ל

נעבור לחברות הפועלות בתחום הנדל"ן המניב בחו"ל, הסגמנט שנפגע הכי קשה במשבר הכלכלי העולמי, ברמה הריאלית - ירידה בתפוסות ושכ"ד בנכסים, קושי של החברות בהחזרי חובותיהן ומיחזורם וכו', וכנגזרת מכך גם במחירי המניות של החברות הפועלות בו.

הנתונים מבוססים על 5 נציגות: רבד, אלקטרה נדל"ן, גזית גלוב, רוזבאד ואלוני חץ.

הטבלה מספרת את הסיפור המעניין הבא: בשנה האחרונה שווי החברות צמח בממוצע בקרוב ל-20%. אולם אם התמונה שעלתה משני הסגמנטים הקודמים היא של שינוי לרעה בסנטימנט של שוק ההון כלפי החברות בתחום המגורים ויציבות בסנטימנט כלפי החברות בתחום הנדל"ן המניב בישראל, הרי שבתחום הנדל"ן המניב בחו"ל, השוק מציג שיפור מובהק בסנטימנט שלו כלפיו.

דבר זה בא לידי ביטוי בצורה ברורה בעובדה שההון העצמי של החברות שנבחנו לא השתנה בשנה האחרונה אך תמחורן הממוצע, קרי מכפיל ההון, צמח בכ-17%. למעשה, תמחורן עבר אפילו את תמחורן באפריל 2008, טרם פרוץ המשבר הכלכלי.

מגמה זו נתמכת על ידי השיפור שחל ברבות מכלכלות העולם בשנה האחרונה (שהשפיע לחיוב על הפרמטרים התפעוליים של נכסי החברות), התייצבות המערכת הבנקאית העולמית וכפועל יוצא היכולת לממן עסקאות חדשות או למחזר חובות. ארה"ב, למשל, הפכה לאחד מיעדי ההשקעה התוססים בתחום הנדל"ן לסוגיו וחלק ממדינות אירופה המערבית חזרו כמעט לגמרי למהלך העסקים הרגיל.

עם זאת, חשוב לזכור כי התמונה רחוקה מלהיות לגמרי ורודה. עדיין קיימים סימני שאלה לא מעטים על הקיימות של ההתאוששות הכלכלית העולמית. חלק ממדינות האיחוד האירופאי עדיין תחת סכנה של צורך בהסדרי חוב (שלא לומר פשיטת רגל) וארה"ב מתאוששת, אך לא יצאה מכלל סכנה. כל אלה מביאים אותנו למסקנה שהאפסייד הגלום במניות הנדל"ן הפועלות בחו"ל עדיין קיים, אך במידה פחותה לעומת אשתקד.

חלק ניכר מהשיפור במצב הכלכלי כבר בא לידי ביטוי במחירי החברות בתחום, בעיקר אלו הפועלות במערב אירופה. ההמלצות הישנות שלנו למשקיע המבקש להשקיע בחברות אלו עדיין תקפות גם היום - להתמקד בחברות גדולות, מגוונות ואולי הכי חשוב: נזילות, או בעלות גב פיננסי איתן. למשקיע הנדל"ן עם יצר ההימור המפותח יותר, היינו מציעים להתחיל להסתכל מזרחה - לכיוון חברות הפעילות במזרח אירופה.

***** הכותב הוא שותף במחלקת הייעוץ הכלכלי בחברת גיזה זינגר אבן. עיבוד נתונים: כנרת בן גור, אנליסטית, גיזה זינגר אבן

22

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון