גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרידמן: "בכל העולם יש מינויים פוליטיים; האם זה מצדיק חקירה?"

שר המשפטים לשעבר, דניאל פרידמן, בכנס לשכת עוה"ד: תופעת חקירת ראשי הממשלה "גובה מחיר נורא" ■ עו"ד אלי זהר, סנגורו של אולמרט: "הפכנו למדינה החיה נושמת ופועלת בחסות המשפט הפלילי, וזה מצב לא טוב" ■ לדור: "אנחנו שומרים על החברה ועוד באים אלינו בטענות?"

ויכוח חריף בין פרקליט המדינה, משה לדור, לבין עו"ד אלי זהר, סנגורו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, בכנס לשכת עורכי הדין באילת, ערב תחילת עדותו של אולמרט במשפטו, שבו הוא מואשם בביצוע עבירות מירמה והפרת אמונים בפרשות טלנסקי, ראשונטורס ומרכז ההשקעות.

"המשפט הפלילי השתלט על החיים הציבוריים וגם על כל אחד ואחד מהציבור", פתח אמר עו"ד זהר. "חזקת החפות בישראל נשחקה עד דק. איפה זכות האדם על גופו? לאן נעלמו דיני הראיות? יש אובדן אמון באליטות השלטוניות, הכלכליות, וזה גורר אובדן אמון במערכת המשפטית. אנחנו במצב של מדינה עם שלטון משפטנים", אמר עו"ד זהר בפאנל שעסק ב"גלישת המשפט הפלילי לחיים הציבוריים".

בהמשך אמר עו"ד זהר כי "העבירה של 'מירמה והפרת אמונים' הפכה אצלנו ל'סעיף סל' שאליו 'זורקים' את כל המעשים. יש נטייה לאי-מידתיות בפרקליטות, היא מאבדת פרופורציה. הפכנו למדינה החיה נושמת ופועלת בחסות המשפט הפלילי, וזה מצב לא טוב".

לדור הגיב בחריפות לדבריו של זהר: "אנחנו שומרים על החברה, ועוד באים אלינו בטענות. ומי? חבריהם ועורכי הדין של אותם אנשים? הם באים אלינו בטרוניות? תראו לי פרקליט אחד שיצא מתוך המערכת והשתתף בדיונים של היועץ המשפטי לממשלה ובלשכתי, שחושב שאנחנו מגישים תיקים בלי ראיות. אין תופעה כזו, וזה מדד נפלא לעבודתנו.

"אנחנו נחוצים במדינת ישראל. יש לנו פיקוח על יותר מכל מערכת אחרת בישראל. בית המשפט בודק אותנו, מבקר המדינה, נציב שירות המדינה, אני בודק את המערכת והציבור והתקשורת. זו מערכת ראויה. יש גם אכיפה נגד פרקליטים, אפילו בימים אלה".

"מחיר נוראי"

שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, מתח גם הוא ביקורת חריפה על האופן שבו המשפט הפלילי מעורב ומתערב במשפט הציבורי בישראל.

"רק ב-30 השנה האחרונות היו לנו בישראל שני ראשי ממשלה שנאלצו לסיים את תפקידם בגלל המשפט הפלילי, רבין ואולמרט", אמר פרידמן. "גם ראשי הממשלה שרון, ברק ונתניהו היו בחקירות משטרה. התופעה הזו גובה מהמדינה מחיר נורא, כלכלי ואסטרטגי. גם רבע משרי הממשלה היו באיזושהי חקירה או בדיקה. אני יכול לומר שפרט למקרה של שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, מרבית המקרים התיקים נסגרו. מינויים פוליטיים, למשל, יש בכל העולם, האם זה מצדיק חקירה משטרתית?".

עוד טען פרופ' פרידמן כי קיימת שורה ארוכה של מקרים, ובהם של חיים רמון, שבהם כלל לא היה צריך לפתוח בחקירה.

היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, יצא נגד דבריו של פרידמן. "הדברים שאמר פרידמן כבר לא רלוונטיים", אמר. "אני לא מכיר אישי ציבור שיצאו זכאים ב-7 השנים האחרונות או תיקים נגד אישי ציבור שעודם פתוחים".

לדברי מזוז, "אנחנו צריכים לשאוף לכך שנורמות של התנהגות ראויה יטופלו על-ידי המערכת הציבורית ולא המשפטית, אבל כשהמערכת הפוליטית מתנהגת באופן מופקר - המערכת המשפטית לא יכולה לעמוד מנגד. אני לא חובב של האקטיביזם השיפוטי, אבל למשפט יש תפקיד בקביעת הנורמות בחברה, כולל של אנשי ציבור".

"זה לא קשקוש"

בסבב נוסף של דברים התבקש עו"ד זהר להתייחס לסגירת תיק החקירה נגד אולמרט בנוגע למכרז בנק לאומי, בו נחשד ראש הממשלה לשעבר כי היטה את המכרז להפרטת גרעין השליטה בבנק לטובת ידידיו.

"אם במושגים שלנו העובדה שמישהו, שהוא חבר של מישהו, בא לבקר אותו בשבת ומביא בהזדמנות זו עותק של מכתב - וזה נתפס כסטייה מהשורה - אז אנחנו הולכים לקיצוניות בינארית", אמר עו"ד זהר.

לדור הגיב גם הפעם: "זו הצגה לא נכונה של תיק בל"ל. אם כך באמת היה, לא היינו מתלבטים".

לגבי אוסף העטים של אולמרט, שבגין אי-דיווח על שוויו למבקר המדינה עומד אולמרט לדין, אמר לדור: "זה לא קשקוש, זה כמה ארגזים (של עטים - ח'מ')".

לדור יצא בחריפות גם נגד דבריו של פרידמן ואמר לו: "דיברת על משפט הירשזון, אמרת שהוא היה מוצדק. מאיפה אתה יודע? אתה מכיר את חומר החקירה? אולי הייתה טעות בהרשעה?".

מחלוקת בעניין גלנט

השר מיכאל איתן דיבר אף הוא, ובעיקר דבריו התייחס לפרשת אלוף יואב גלנט, שהממשלה ביטלה את מינויו לרמטכ"ל עקב הגילוי שגלנט סיפח לשטחו הציבורי שטחי ציבור.

"ועדת טירקל למינויים בכירים שאישרה את מינוי גלנט חטאה לתפקידה. מדובר במקרה מבחן של אישיות נערצת ושל קבוצות של פקידות בכירה שפגעה במחויבות לציבור", טען איתן.

יו"ר הוועדה למינויים בכירים בשירות המדינה, שופט העליון בדימוס יעקב טירקל, שישב בקהל, ביקש להגיב לדברי איתן וטיפס לדוכן הנואמים כדי לכנות את דבריו של השר "דמגוגיה".

"השר איתן דיבר בחוסר אחריות ובלי בדיקה נאותה", אמר טירקל בכעס. "הוועדה ביצעה בדיקה יסודית ביותר ביחס למינוי גלנט, קיבלה חוות-דעת של היועץ המשפטי לממשלה שהכשיר את המינוי. נשארה שאלה לגבי ערוגת פרחים שלא התבררה עד תומה.

"החטא העיקרי של גלנט היה שעסקי הקרקעות לא טופלו על-ידי גלנט ולא יושבו בזמן המתאים. זה לא בסדר. השאלה האם זה צריך לפסול את גלנט מתפקיד הרמטכ"ל. כל חברי הוועדה למינויים בכירים הם אנשים לא מוסריים? כמו יו"ר הוועדה, שהיה שופט עליון ותיק (טירקל דיבר כאן על עצמו. ח'מ'), ושר המשפטים לשעבר, משה נסים, לא יודעים מה שהם עושים? דעתו של עיתונאי עדיפה? כשמיכאל איתן מכנה את גלנט שבילה לחופי הים התיכון 'לא למטרות נופש' 'מאפיונר' - זו שפיכות דמים". ‏

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם