גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בשוק הסלולר ביפן: "אפל וגוגל עוקפות את המפעילות"

טד מצומוטו בביקור בישראל: "בלי שילוב בין הסלולר לאינטרנט אלחוטי, מפעילות לא ישרדו" ■ סופטבנק, מפעילת הסלולר השלישית בגודלה ביפן, כבר הספיקה להתאושש מרעידת האדמה

מפגש עם בכיר בשוק הסלולר היפני מאפשר בדיקה על היקף הפגיעה ברשתות התקשורת ביפן בעקבות רעידת האדמה שהתרחשה שם לפני כשלושה חודשים.

באופן מפתיע, טד מצומוטו, סגן נשיא בכיר בחברת הסלולר השלישית בגודלה ביפן, סופטבנק מובייל, השייכת לתאגיד שהוא ספק האינטרנט הגדול ביותר באסיה, טוען שהרשתות הסלולריות במדינה כמעט לא נפגעו וכי הן התמודדו באופן טוב עם המשבר. רעידת האדמה, כך הוא אומר בראיון בלעדי ל"גלובס", השאירה חותם בעיקר בנוגע לאופן שבו המפעילים ייערכו לרעידת האדמה הבאה.

מצומוטו נמצא בימים אלה בישראל לקראת השתתפותו בוועידה של איגוד תעשיות ההיי-טק (HTIA) שתיפתח ביום רביעי הקרוב, והוא ישתתף בשני פאנלים בנושא פס רחב באינטרנט.

"הרבה מתחנות הבסיס ברשת הסלולר שלנו נהרסו, הייתה גם פגיעה בשיחות", אומר מצומוטו, "אבל רוב הרשת חזרה לפעול די מהר. היום אין לרעידת האדמה השפעה מהותית על הפעילות שלנו - רוב הבעיות נוצרו כתוצאה מפגיעה ברשת החשמל שלא אפשרה להפעיל את תחנות הבסיס, לכן היינו צריכים יותר גנרטורים. זה דבר שבעתיד נצטרך להיערך אליו בהתאם משום שרשת החשמל ביפן היא אמנם יציבה, אבל זה מקרה שלא ניתן לצפות.

"בנוסף, נאלצנו לבלום את שיחות הטלפון. נאלצנו להגביל את השיחות של הלקוחות משום שכולם התקשרו בצורה מטורפת ולא יכולנו לעמוד בכמות כזאת. בתעבורת המידע (Data) על-גבי הרשת הסלולרית לא הייתה שום בעיה. בעתיד, כשהשיחות יעבדו על אינטרנט סלולרי (IP), אני מאמין שיהיה טוב יותר במקרה של פגיעה".

* באיזו אסטרטגיה נקטתם? האם קטעתם שיחות או שמראש לא אפשרתם להן להתבצע?

"לא אפשרנו לבצע שיחות מעל למכסה מסוימת. אנחנו עושים זאת גם בחגים - יש פעמים שבהן אנחנו מודיעים ללקוחות מראש שבזמנים מסוימים עדיף שלא יתקשרו, כי אנחנו לא יכולים לעמוד בעומס. ביקשנו שהלקוחות יעברו להשתמש במיילים".

* האם מיילים בסלולר הם אמצעי תקשורת נפוץ ביפן?

"כן. הצעירים פשוט לא רוצים לדבר, הם רוצים רק לגלוש באינטרנט. ברכבות גם ככה אסור לדבר בטלפון ולכן אנשים גולשים כל הזמן באמצעות הסלולרי שלהם".

מצומוטו מעדיף להגדיר את סופטבנק לא כמפעילה השלישית בגודלה ביפן אלא כ"ספקית שירותי האינטרנט הגדולה ביותר באסיה". לחברה יש גם שאיפות להגדיל את נתח השוק שלה. "הביזנס שלנו הוא לספק ללקוחות יותר ערך מוסף", הוא אומר. "הלקוחות מתעניינים בשלושה דברים: זהות המכשיר, מה הוא תורם מבחינת תוכן וכמה צריך לשלם עליו. השילוב של שלושת הדברים הללו הוא יצירת הערך ללקוח. אנחנו מספקים גם תוכן - הצרכנים ביפן רוכשים את המכשירים בחנויות שלנו, וכך אנחנו שולטים בציוד קצה, מה שמאפשר לנו להתאים את המכשיר לשירותים שאנחנו רוצים למכור".

באירופה ובארה"ב השיטה שונה, והמכשירים לא נמצאים בזיקה אדוקה כל-כך למפעילות כמו ביפן. "השיטה של אפל, שעוקפת את המפעילים, שונה לגמרי. אנחנו אמנם משווקים את מוצרי החברה ביפן, אבל עובדים בשני המודלים", הוא אומר.

החשש היום הוא מפני ההשתלטות של אפל וגוגל

החשש היום בתעשיית הסלולר הוא מפני ההשתלטות של אפל וגוגל על עולם התוכן והאפליקציות, והמפעילים כורתים בריתות כדי לייצר תוכן עצמאי. זה מפריע גם לסופטבנק. "אנחנו לא מפחדים מגוגל או מאפל", אומר מצומוטו, "אמנם אנחנו שותפים בברית שכזו, אבל לא לגמרי שלמים עם הרעיון של להילחם באפל ובגוגל. אנחנו לא יכולים לעשות הכול לבד - המודל של אפל לוקח לנו הכנסות מהתוכן, אבל הוא מייצר לנו תנועה רבה.

"כמובן שזה היה טוב יותר לו הם היו מתחלקים איתנו בהכנסות, אבל זה לא קריטי מבחינתנו. אנחנו לא צריכים להפוך אותם לאויבים משום שזה לא ישרת אף מטרה.

"אנחנו יכולים לשלוט במכשיר ובמחיר, אבל בתוכן יש לנו שליטה מוגבלת. אז למה שלא ניעזר במי שמייצר הרבה תוכן? כך שאנחנו לא הכי מאושרים בעולם מהמודל הנוכחי, אבל הגידול בתנועה באינטרנט הסלולרי מפצה על כך".

לא ממהרים לדור הרביעי

לדברי מצומוטו, המהירות הממוצעת המוצעת על רשתות הסלולר של סופטבנק ביפן היא כמה מאות קילו-בייט בשנייה בפועל, כשתיאורטית הקצב הוא 7.2 מגה לשנייה על בסיס רשת דור 3.5.

* למה אתם לא עוברים לדור הרביעי?

"בשנים הקרובות, ננצל את טכנולוגיית ה- HSPA, שבעולם מוגדרת כדור 3.5. כשיש לך רוחב פס מספק, אז יש טעם לעבור לטכנולוגיית דור רביעי - LTE, אבל אם אין לך מספיק תדרים אז עדיף להמשיך ולהשתמש בטכנולוגיה של דור 3.5 כי היא יותר זולה לשימוש והביצועים זהים.

"נעבור לדור רביעי, אבל נעשה זאת בדרך שלנו ובאמצעות טכנולוגיות חדשות. זה יהיה קצת שונה מהטכנולוגיות המוכרות במדינות המערב".

הדור הרביעי מיועד להתמודדות טובה יותר עם הגידול בתנועה. אצלכם רואים היטב שהתנועה תופחת - אז למה לחכות?

"זו קומבינציה של כמה דברים. רכשנו חברת סלולר קטנה בשם Willcom, שלא הצליחה להתרומם בגלל בעיות כספיות, אבל יש לה טכנולוגיה חזקה שאנחנו רוצים להשתמש בה. אנחנו נערכים לכך שתנועת המידע ברשת הסלולרית תגדל, וצופים גידול של פי 40 עד 2015, עת יגיעו הסמארטפונים בשוק לנתח של 70%. הדור הרביעי לא יפתור את הבעיה הזאת, וגם לא הוספה של אתרים ותדרים".

מנסים להפחית עומסים

מה שעשוי להסתמן כפתרון לגידול בתנועה ברשתות הסלולריות שיוצר עומס על התשתיות, עוד לפני המעבר לדור הרביעי, הוא שילוב של הסלולר עם טכנולוגיית WiFi לצורך קבלת אינטרנט אלחוטי. במדינות המערב מתחילים להיות מודעים לעניין ונראה שגם ביפן לא נשארים מאחור.

"אין לנו ספק שזה הפתרון", אומר מצומוטו. "אנחנו דוחפים את השילוב בכל הכוח. הרשתות הסלולריות בטכנולוגיות הקיימות לא מסוגלות להתמודד עם התופעה של האינטרנט הסלולרי. כדי להפחית עומסים, אנחנו מתמקדים בבית הלקוח כיוון ש-50% מהתנועה באינטרנט הסלולרי נוצרת בבית.

"אנחנו לא רוצים שהלקוחות שלנו ישתמשו ברשת הסלולרית בשעות הלילה ולכן מציעים להם, תמורת תשלום קבוע של 50 דולר בחודש, ראוטר אלחוטי שיסיט תנועה מהרשת הסלולרית. אנחנו מתחננים בפני הלקוחות שלנו לא להשתמש ברשת הדור השלישי אלא לעבור ל-WiFi. כי אם אין לך WiFi, יש שירותים שיהיה לך קשה לקבל ברשת הסלולרית בשעות העומס".

לדברי מצומוטו, "לפני שנתיים המפעילים פחדו מה-WiFi בכל העולם, לא רק ביפן. אבל המפעילים באירופה מתחילים להבין את זה ובלי ה-WiFi הם לא יכולים לשרוד. אנחנו וכל המפעילעם רוצים שרוב התנועה תעבור ל-WiFi כי אם זה לא יקרה, נהיה בבעיה".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים