גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהאוויר לקרקע: תע"א מפתחת מערכות לחימה יבשתיות

מנהלת מו"מ עם חברות בעולם ומפתחת "סל מוצרים" חדש, אחרי ההפסדים הגדולים ממטוסי מנהלים ■ המנכ"ל ניסן ל"גלובס": "עושים בדיקות היתכנות"

קו מוצרים חדשני ופורץ דרך שמתכננת לשנים הקרובות התעשייה האווירית, הוא רק חלק מתוכנית אסטרטגית מקיפה שמוביל המנכ"ל שלה, יצחק ניסן, בדרך להפוך את החברה הממשלתית לשחקנית רלוונטית במגרש של ענקיות הנשק בעולם.

פירות ראשונים מהתוכנית עתידים להבשיל בתוך כ-3 שנים, כך שלצד דורות חדשים של מל"טים, מערכות שליטה ובקרה, טילים ואמצעי לחימה שנחוצים לכל צבא שרוצה לנצח מלחמה, תע"א תרחיב את פורטפוליו המוצרים שלה, בשאיפה שהוא גם יאפשר לה לתת תשובות ברורות יותר למתחרה הציבורית, אלביט מערכות. "ניכנס בצורה מאסיבית וברורה לתחום הלחימה היבשתית, תחום שבו כמעט לא נגענו בעבר, בטח לא בהיקף המתוכנן. אמנם כבר לא נעשה את הצי"ד (מערכת השליטה צבא יבשה דיגיטלי, י.א) של אלביט, אבל אנחנו מושכים לכיוונים של מערכות תקשורת מתקדמות מאוד לשימוש כוחות היבשה, כאלה שיהיו פורצות דרך בכל קנה מידה. יש מלאכת חשיבה אדירה על מערכות של טילים מתקדמים למערך היבשה, רובוטיקה חדשנית ומהפכנית ועוד מערכות-על", סיפר ל"גלובס" מקורב לנושא בתע"א.

אחרי שמיצבה את עצמה ברשימת היצרניות המובילות בעולם של מטוסים ללא טייס ושל מערכות טילים ולוויינים, תחום היבשה הוא לא היחיד שאליו תע"א לוטשת עיניים: צוותים מטעם החברה מקיימים מגעים ערים עם חברות זרות על פיתוח וייצור של טורבינות חדישות להפקת אנרגיה ירוקה מהרוח, כאלה שיבטיחו כסף גדול: "יש בנושא הזה דיונים קדחתניים עם שותפים זרים ואנחנו שמים שם הרבה הון אנושי. זה תחום חדש עבור חברה כמו תע"א, אך אנחנו לא נבהלים מהאתגר ושוקדים על פיתוח הטורבינה החדשנית והמתקדמת ביותר שתאפשר הפקת אנרגיה מרבית מהרוח. אלה טורבינות שניתן יהיה לפרוס בים או בחופים, והספק ייצור החשמל שלהן יהיה גבוה מאוד. נביא לענף הזה הרבה מאוד חדשנות, וכנראה שבתוך 3 שנים כבר נוכל לצאת לעסקאות", העריך הגורם.

טורבינות הרוח המתקדמות יהיו רק פריט אחד בסל מוצרים שלם שהחברה מתכוונת להעמיד בתחום הסביבתי-אזרחי. באותו סל, כבר מובטח מקומו של פיתוח ייחודי של תע"א שהושלם אך באחרונה, "טקסי-בוט", רכב חשמלי רב עוצמה שמאפשר גרירה בטוחה ומדויקת של מטוסי נוסעים בנמלי תעופה, אשר מבטיחה חיסכון של דלק סילוני יקר והפחתה ניכרת במפגעי רעש.

מנכ"ל התעשייה האווירית, יצחק ניסן, מסרב להתייחס ישירות לתוכנית הפיתוח, שבינתיים מנותחת לאורך ולרוחב במסגרת דיונים פנימיים בחברה: "יש מוצרים שלגביהם אנחנו עושים בדיקות היתכנות יסודיות וצוותים שחושבים על הרבה דברים. על רוב הדברים אני לא יכול לדבר כי זה מוקדם. עם זאת, ידוע שמערכות תקיפה, הגנה והכרעה זה אנחנו. יש כאן נחישות רבה לשמור על המצב הזה", אומר ניסן בשיחה עם "גלובס".

צרות באלפיון

מעבר לסימון של שוקי יעד חדשים ולהם פוטנציאל רווחי נאה, התוכניות של תע"א הם המענה העסקי הרלוונטי שמוביל המנכ"ל ניסן, למשבר שממשיך לפקוד את אחת מחטיבות הדגל שלה, חטיבת כלי הטייס האזרחיים שאמונה על בניית מטוסי מנהלים ולהעיק על החברה כולה. הדוח הכספי לרבעון הראשון של 2011, שהחברה פירסמה בימים האחרונים, לא מותיר מקום לספק: הירידה התלולה בהזמנת מטוסי המנהלים שהחלה עם פרוץ המשבר הכלכלי בעולם נמשכת, וגורמת לתע"א להפסיד כסף. השוק רווי, המחירים צונחים ותע"א בבעיה, כי יש לה חטיבה שלמה שעובדת בתפוקה חלקית. ערב המשבר היא מכרה יותר מ-70 מטוסי מנהלים בשנה, ועכשיו היא מוכרת במסגרת השותפות שלה עם גלפסטרים האמריקנית בין 15 ל-20 מטוסים בלבד. מספרים כאלה מעידים בעיקר על דבר אחד - צרות: "כרגע אנחנו מתמקדים בייצור של שני מטוסי מנהלים, G-150 והדגם החדש ביותר, G-250, ומחכים שהכלכלה העולמית תתאושש ותצא מהמשבר. אנחנו עוד רחוקים מהמצב ב-2006, אז הגענו לשיא מכירות בענף הזה. לשוק במצב משברי כזה, קשה להחדיר מוצרים חדשים. כשהמשבר החל, היו לנו הזמנות שנמחקו בזו אחר זו", מספר ניסן.

גם בפרויקט אחר של חטיבת כלי הטייס האזרחיים של תע"א לא רווים נחת, זה שבמסגרתו היא מפתחת תתי מכלולים לדור הבא של מטוסי הנוסעים של בואינג, שמספרו יהיה 787 ועתיד להיות מטוס מהפכני, על גבול העתידני, שבנוי כולו מחומרים מרוכבים אשר יפחיתו באופן דרמטי את משקלו. לפרט הזה יש השפעה רוחבית: צריכת הדלק שלו תהיה קטנה באופן ניכר מזו של מטוסי נוסעים סילונים אחרים; המנועים שלו יהיו קטנים, חסכוניים והרבה פחות רועשים - ועוד: "זו התוכנית הכללית של המטוס שמתעכבת כבר כמה שנים בחברת בואינג. כל קבלני המשנה של הפרויקט מרגישים את זה וזה לא פוסח עלינו", מסביר המנכ"ל.

דרושה הפרטה

הצרות בענף מטוסי המנהלים לא מוציאות את ניסן משלוותו: הוא משוכנע שהבעיות בחטיבה האזרחית פתירות ושלתע"א יש הכיס העמוק שיאפשר לה להכיל אותן, לפחות בינתיים. כשהוא מסתכל הלאה, הוא רואה הבשלה של תנאים שיאפשרו את הפרטת החברה ומדבר על "נכונות עמוקה" מצד כל המעורבים: "עכשיו מה שצריך זה להתניע מו"מ", הוא אומר. רק הפרטה, הוא משוכנע, תשחרר את תע"א מהמגבלות שמקשות עליה לחתור אל המגרש של ענקיות הנשק בעולם ולהיות שחקנית מרכזית בו. כשאלה ייפתרו, ניסן רואה בחזונו חברות בנות משגשגות בחו"ל, שמגייסות את ההון הדרוש לפיתוח מוצרים חדשים ופורצי דרך. גם על הסערה שמלווה את פרישתו הצפויה של היו"ר יאיר שמיר הוא מסרב לדבר ומקפיד להתרחק מהפרשה כמו מאש: "אני עסוק במה שהתחלתי עם בואי לתע"א לפני יותר משלושה עשורים - עשייה ופיתוח", עונה ניסן כשנשאל על כך.

מוצרי דגל של התעשייה האווירית

עוד כתבות

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "