גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שבטוח

יש כאלה שנולדים עם ביטחון עצמי, יש שמפתחים אותו ויש שמזייפים. המחקרים מתחקים אחרי התכונה החמקמקה, שמכתיבה את ההתקדמות שלנו

1האם אפשר לפתח ביטחון עצמי? המומחים חלוקים בנושא. הפסיכולוגית ד"ר אלישבע מילוא סבורה כי "בסביבה שתיתן חיזוקים חיוביים, הביטחון העצמי שלך עשוי לגדול". הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ', לעומתה, טוען כי "לא ניתן לשנות מצב של היעדר ביטחון עצמי, אבל בצורה תהליכית ניתן לשפר למטופל את איכות החיים".

לביטחון עצמי יש אפקט חיובי מתגבר: הוא מדביק את הסובבים באמונה שאתם מוצלחים. הוא מועיל לכל אחד שמבקש קידום בעבודה, וחיוני לכל מי שמעוניין לסחוף אחריו אנשים. אבל מה יעשה מי שמתנהל מתוך חוסר ביטחון עצמי? האם זו תכונה מולדת והגורל נחרץ, או שהיא נרכשת, ועבודה עצמית יכולה להוביל לשינוי באופי?

אחד המחקרים הראשונים והמקיפים ביותר שבדק את הנושא מצא כי ביטחון עצמי הוא תכונה מולדת. יחד עם זאת, ניתן לפצות על היעדרו באמצעות פיתוח כישורים אחרים. כך, לדוגמה, מי שנולד חסר ביטחון יכול לפצות על כך באמצעות ידע מעמיק או כישורי משא ומתן טובים.

2מנהלות לא מאמינות בעצמן. מחקר חדש, שנערך השנה בבריטניה על ידי המכון למנהיגות וניהול, בחן את ההבדלים בין מנהלות למנהלים, ומצא כי לא רק האפליה היא שמעכבת נשים בהתקדמות למשרות ניהול - אלא גם ביטחון עצמי נמוך, אמביציות נמוכות וחוסר אמון של האישה בעצמה.

רק כמחצית מהמנהלות שנבדקו במחקר תיארו את עצמן כבעלות רמות גבוהות של ביטחון עצמי, לעומת 70% מהמנהלים. כאשר נשאלו המנהלים והמנהלות האם בצעירותם ציפו להגיע לעמדות ניהול, נמצא כי רק למחצית מהנשים הייתה ציפייה כזו, לעומת כשני שלישים מהגברים. בשלב הבא בדק המכון את הפערים בתפיסה בקרב צעירים בני 30 ומטה. 45% מהגברים אמרו כי הם צופים שיגיעו לעמדות ניהול, לעומת 30% מהנשים.

פרופ' לינדה באבוק, לשעבר דיקנית בית הספר למדיניות ציבורית של אוניברסיטת קרנגי מלון, טוענת כי כאשר נשים שואפות למשכורות גבוהות יותר, הן מתקשות לגייס את הביטחון העצמי הפנימי שלהן ולבקש. לעתים הן אינן קולטות עד כמה השינוי אפשרי, ולעתים הן פשוט לא יודעות כיצד לבקש.

במקרים אחרים, נשים חוששות שעצם העלאת השאלה תפגע במערכת היחסים עם הבוס או שהן מפחדות מהתגובה החברתית כלפי מי שיודעת לעמוד על זכויותיה. באבוק, שפרסמה את הספר "נשים לא שואלות - מו"מ ופערי המינים", מציעה לנשים להציב לעצמן יעדים שיתאימו להערכה הפנימית האמיתית שלהן.

3תלות בסביבה. כשאדם יונק את הביטחון העצמי שלו מהסביבה, הוא עלול להיפגע בכל פעם שלא יקבל את התגובות שהוא מצפה להן. "האדם הנרקיסיסט זקוק כל הזמן לתשומת לב, להכרה, להערכה ולהצלחות. אלה בונים לו את תחושת הביטחון העצמי, הוא זקוק להם ותלוי בהם", אומר הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ'. "הוא עובד בלספק לעצמו את החיזוקים האלה וצריך להצטיין כל הזמן כדי לקבל אותם, וכשהוא לא מקבל את הפידבקים האלה באופן תמידי, מגיעה נפילה.

"ביקורת או כישלון - עסקה שלא צלחה, תוכנית שלא זינקה ברייטינג, ספר שלא ברשימת רבי המכר - יכולים להכניס אותו לדכדוך או לדיכאון קליני. הצלחה בשבילו אינה מותרות, אלא הישרדות".

החוקר והפסיכואנליטיקאי, פרופ' מנפרד פ.ר קטס דה פריס, ראש הקתדרה לפיתוח מנהיגות באינסיאד, טוען כי ילדים שהוריהם שקועים במרוץ ההישגים מאמינים כי יזכו לתשומת לב רק אם יצטיינו, ולכן יהפכו בבגרותם לרודפי הישגים חסרי ביטחון. "קחו את השיר 'מלך העולם' ששר שלמה ארצי", אומרת ד"ר מילוא. "אם ילד לא מקבל את התחושה הזו ממישהו - קשה לו לפתח את זה בעצמו".

גם כאשר הסביבה מגוננת יותר מדי, נוצרת בעיה. "אנשים בעלי עודף ביטחון עצמי שחיים בבועה מפרגנת לא נחשפים לתחרות ממשית", אומר רבינוביץ'. "הם מרגישים בטוחים באזור הנוחות שלהם, ויעדיפו להישאר בו. כתוצאה מכך הם נותרים נטולי יכולת לייצר דיאלוג או לפגוש אנשים מתרבויות אחרות".

4מעוררות חשדנות. פרופ' קטס דה פריס טוען כי העובדה שנשות עסקים צריכות לתפקד בסביבה הנשלטת בידי גברים פוגעת בביטחון שלהן. זאת מכיוון שכאשר הן מצליחות, מיד חושדים בהן - שהמזל שיחק אצלן תפקיד, שהן רכבו על גל האפליה המתקנת, שזה לא הכישרון שהביא אותן לצמרת.

הנשים עצמן מייחסות את הצלחתן לקשרים, לעיתוי, לקסם אישי או ליכולתן להיראות כאילו הן יותר כישרוניות מכפי שהן עצמן מרגישות. במקום לפתח את הביטחון העצמי שלהן, פעמים רבות אסטרטגיית ההתמודדות היא "לשחק את המטומטמת" שאין מה לקנא בה.

גברים שגדלו במשפחת "צווארון כחול", הגיעו לעמדת סמכות ולמעשה התקדמו בצורה מזהירה בהשוואה למשפחתם, עלולים גם הם לסבול מחוסר ביטחון מסוים. "בגלל המסרים המנוגדים, לעתים קרובות מנהלים בכירים המגיעים מרקע כזה תוהים עד מתי תימשך הצלחתם", אומר קטס דה פריס.

5אותנטיות מוסיפה לביטחון. ביטחון עצמי גבוה בשדה אחד לא מבטיח ביטחון בזירה אחרת. לא כל הרפתקן נוטל סיכונים מתנהל בביטחון בקשר אינטימי ולא כל פוליטיקאי רהוט וסוחף הוא גם בעל תעוזה.

"את האנשים שבאים בקהל גדול ואין להם בעיה עם זה, שמרגישים בנוח ולא מאוימים, אנחנו מסווגים כבעלי ביטחון עצמי", אומרת ד"ר אלישבע מילוא. "אלא שלא כל מי שמפגין ביטחון בחברה הוא גם בעל ביטחון עצמי בקבלת החלטות. ביטחון עצמי זה המקום שבו יש לך חיות, המקום שבו אתה אותנטי ולא מפתח אני מדומה כדי לרצות את הסביבה.

"הנטייה שלנו לרשום הצלחות או כישלונות היא נטייה מולדת", מוסיפה ד"ר מילוא, ומייעצת: "מי שרושם אוטומטית רק חוויות קשות, עלול להרגיש שכל חייו רצופי כישלונות. לכן, חשוב לרשום את ההצלחות ולהפנים אותן - מה שיחזק את הביטחון העצמי ויתרום לו".

6 דווקא הבטוחים מצליחים פחות. בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד בדקו את השפעת הביטחון העצמי על תהליכי קבלת החלטות עסקיות. המחקר, שנערך בקרב מנהלים בדרגות שונות, מצא שדווקא ביטחון עצמי מופרז עלול לפגוע בשיקול הדעת, ולהביא לתוצאות עסקיות פחות טובות.

בנושאים כמו מכירות, שבהם ניתן למיין את התוצאות העסקיות של ההחלטות לחיוביות ושליליות, הסתבר שמנהלים המשוכנעים ב-90% ומעלה שקיבלו החלטות נכונות, הביאו לשיעור הצלחה של 70%. לעומתם, מנהלים שהיו משוכנעים רק ברמה של 50%, קיבלו החלטות נכונות ב-85% מהמקרים.

באוניברסיטת מרילנד בדקו את תכונות האופי של אנשים בעלי כישורים מוכחים של מנהיגות עסקית. המחקר מצביע על מינימום של שש תכונות, המאפשרות למנהיג עסקי לשכנע את סובביו בנכונות החלטותיו ובבניית האמון בו. אחת התכונות הללו היא ביטחון עצמי, שכולל בתוכו יציבות אישית רגשית.

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס