גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרידה ג'יאניני: "להפוך יוקרה לאמנות זה חלק חשוב מערכי המותג"

במשפחת גוצ'י רצו להקים בית-מלון שייקרא על שם המשפחה ■ אלא שהזכויות על השם כבר לא שלהם, והבעלים החדשים מיהרו להגיש תביעה לבית המשפט בפירנצה ■ עכשיו, אחרי הניצחון, מתפנה המעצבת הראשית של גוצ'י להציג את החזון האופנתי המתוחכם שלה

שערוריות הן חלק בלתי נפרד מבית אופנת היוקרה גוצ'י, שלצד שמלות מוזהבות ותיקים איכותיים על מסלולי התצוגות מביא גם תיקים לבית המשפט בפירנצה. האחרון שבהם קשור למהלך של אליזבתה גוצ'י, נינתו של המייסד.

גוצ'י, שבשנה הבאה תחגוג יום הולדת 60, פועלת לפתיחת רשת של 40 בתי מלון שתיקרא על שם המשפחה. בנייתו של המלון הראשון בדובאי כבר החלה בשיתוף משקיע סעודי, והמלונות הבאים תוכננו לקום באבו דאבי, ברזיל, סין, קטאר ורוסיה. לכאורה, מהלך עסקי לגיטימי, שממשיך מגמה שהובילו מעצבי-על ובתי אופנה אחרים שפתחו בתי מלון, כמו ורסאצ'ה וג'ורג'יו ארמאני. אלא שמשפחת גוצ'י מכרה את הבעלות על המותג, ואיבדה את הזכויות על השם. במילים אחרות, לאליזבתה אסור להשתמש בשם משפחתה כדי לקדם מיזמים אישיים.

בקיץ האחרון הגיש התאגיד הצרפתי PPR, הבעלים הנוכחי של גוצ'י, תביעה נגד אליזבתה בבית המשפט בטוסקנה. היא טענה שאינה יכולה להחליף את שמה ואינה אשמה ב"רקע המפורסם" שלה, אבל כשם שקנזו טקדה נכשל עם הטיעון הזה בזמנו, גם הפעם השופטים פסקו לטובת הבעלים.

הפוקוס חזר לקולקציות הצבעוניות שפרידה ג'יאניני, מעצבת הבית, מנפקת לבית היוקרה הנחשק בעולם. "לאורך כל ההיסטוריה של גוצ'י, הדבר שהיה תמיד הכי מזוהה עם המותג הוא גלאם על-זמני", אומרת ג'יאניני בראיון ל"ליידי גלובס". "זה קרה בזמנו של טום פורד, אבל גם בשנות ה-50 וה-60. מובילי התקופה לבשו וצולמו עם הגוצ'י שהם אוהבים, והפכו לשגרירי המותג ברחבי העולם. התפקיד שלי הוא לשמור על אותו גלאם, אבל גם לשלב אותו עם יצירתיות חדשנית. האיזון בין השניים הוא אתגר עצום עבורי".

- באיזו מידה השפיע המשבר הכלכלי על ההתנהלות בחברה?

"בתקופה של האטה כלכלית רק מותגים חזקים ויציבים שורדים. הצרכנים עצמם הופכים ליותר בררנים, ומחפשים איתנות מותגית וכלכלית. בגוצ'י ההתנהלות נשארה בדיוק אותה התנהלות. יש קווים יקרים יותר ויש קו Ready to wear, כך שהצרכן יכול לבחור מה לרכוש וכיצד להתנהל".

סימן שאלה מעל טוסקנה

הסיפור של גוצ'י התחיל בפירנצה בשנת 1921, כשגוצ'יו גוצ'י הקים מפעל קטן לתיקים, מזוודות וארנקים איכותיים, שנרכשו על ידי בני אצולה ובעלי ממון. עם הזמן העסק התרחב לרומא, מילנו וניו יורק, והשם גוצ'י הפך לסמל יוקרה, חדשנות וזוהר איטלקי.

בתחילת שנות ה-90 הועם מעט הזוהר, והמעצב טום פורד נקרא להציל את האימפריה. הוא ניער את אבק הכוכבים המיושן, והמיר אותו בסקס אפיל נוצץ ועדכני. כשעזב את גוצ'י ב-2005 כדי להקים מותג עצמאי משלו, מעצבים רבים חששו להיכנס לחלל הגדול שהותיר אחריו. סימן שאלה ריחף מעל טוסקנה. ואז באה פרידה ג'יאניני.

ג'יאניני נולדה וגדלה ברומא לאב ארכיטקט ואם פרופסורית להיסטוריה של האמנות. לסבתה היה בוטיק שמלות קטן שבו נהגה לבלות כילדה, שם נטמנו זרעי האסתטיקה שלימים יהפכו אותה לאחת מהנשים החזקות בעולם האופנה. ב-1997 החלה לעבוד כמעצבת במחלקת האביזרים של פנדי, וכעבור חמש שנים פורד שלף אותה משם. שיתוף הפעולה בין השניים התגלה כמוצלח, ולאט לאט עברו יותר סמכויות לג'יאניני. אסטרטגיית הכיבוש הזוחל הובילה לאותה למעמד המעצבת הראשית והמנהלת הקריאטיבית של גוצ'י. "עבורי זה היה חלום מקצועי שהתגשם. אין משהו שהייתי עושה אחרת במסלול הקריירה שלי".

צעדיה הראשונים נבחנו תחת זכוכית מגדלת מצד מבקרי האופנה בעולם ומצד בעלי המניות של גוצ'י, אבל ג'יאניני הצליחה לשלב ברגישות בין מסורת לחדשנות. היא העבירה את צוות המעצבים של המותג מלונדון לפירנצה, והשכילה לשלוף מספר פריטי-עבר איקוניים מהארכיון. כך, תיק יד מבמבוק שהוצג לראשונה ב-1947, הושק בקאמבק מרשים - אפילו קרלה ברוני נתפסה כשבידה האחת היא אוחזת בידית הבמבוק ובידה השנייה בנשיא צרפת, בעלה, ניקולא סרקוזי.

גם תיק ג'קי או שעוצב בשנות ה-60 הושק שוב ב-2010, והפך לאקססורי מבוקש אצל כוכבות על כמו ג'ניפר אניסטון, שרה ג'סיקה פרקר ואנג'לינה ג'ולי. לצד הקולקציות הרגילות היא מעצבת מהדורות מוגבלות "לאירועים יוצאי דופן או לפתיחות חגיגיות. מבחינתנו להפוך את היוקרה לאמנות זה חלק חשוב מערכי המותג".

לאסטרטגיה של ג'יאניני יש תוצאות: ב-2010 הסתכמו המכירות של גוצ'י בקרוב למיליארד אירו. "אני בוסית רצינית וקשוחה, אבל הוגנת", היא מעידה על עצמה. "אני דורשת מהצוות את מה שאני דורשת מעצמי".

- אילו מעצבים מעוררים בך השראה?

"קוקו שאנל ואיב סאן לורן, כי הם היו חלוצים ושינו לתמיד את המלתחה הנשית. משנות ה-90 אני הכי אוהבת את המינימליזם והקווים הנקיים של הלמוט לאנג, שהוא סוג של גאון בעיניי".

קמפיין עם ג'ניפר לופז

ג'יאניני מאמינה מאוד בחיבור שבין אופנה למוזיקה וקולנוע. כך, למשל, חתמה על הסכם שיתוף פעולה לחמש שנים עם הבמאי מרטין סקורסזה, שהקים קרן קולנוע. עד היום השניים כבר דאגו לרסטורציה של שישה סרטים קלאסיים.

ב-2008 היא שכרה את שירותיו של דיוויד לינץ' כבמאי לפרסומת הטלוויזיה הראשונה של גוצ'י. "רציתי פרסומת עם מגע שובב שתבוים על ידי במאי בעל חזון כמו דיוויד", היא מסבירה.

בשנים האחרונות ג'יאניני שיתפה פעולה גם עם מוזיקאים כג'ניפר לופז, ריהאנה, מרי ג'יי בלייג' ומארק רונסון. "מוזיקה מאוד משפיעה על היצירה שלי", היא מודה. "אין לי פלייליסט קבוע, זה מאוד תלוי במצב הרוח, אבל אני כן יכולה להגיד שאני מאוד אוהבת את שנות ה-70 וה-80, את האבנים המתגלגלות, את דיוויד בואי ודפש מוד".

עם רונסון, די.ג'יי ומפיק מוזיקלי, היא שיתפה פעולה בחנות נודדת, שבה נמכרו 18 זוגות של נעלי ספורט מעוצבות לגברים ולנשים במהדורות מוגבלות. באוקטובר 2009 נפתחה החנות הראשונה בסוהו, ולאחר מכן היא נדדה לפריז, לטוקיו וללונדון (דווקא על איטליה, מכורתה, היא דילגה). רונסון עיצב זוג נעלי ספורט לכל אחת מהערים. "בעיניי הוא שילוב מבריק של מפיק מוזיקלי מחונן ואייקון סטייל", היא מסבירה.

החדשנות של ג'יאניני מתכתבת גם עם סטיב ג'ובס: היא השיקה את אפליקציית גוצ'י לאייפון, שמאפשרת ליהנות מערוצי מוזיקה, מהמלצות על המסעדות האהובים עליה בעולם, ומרכישת פריטים מקולקציות שיצאו במהדורות מוגבלות.

בקיץ האחרון, באיחור אופנתי בהשוואה למותגי יוקרה אחרים, נכנסה ג'יאניני לקטגוריית הילדים, מהלך שלווה בקמפיין פוטוגני בכיכובם של ג'ניפר לופז ותאומיה בני השנתיים וחצי. השקת הקמפיין נעשתה במקביל לתרומה של מיליון דולר לפרויקט בתי ספר לאפריקה של יוניצ"ף (קרן האו"ם לילדים) ולקרן מאריבל שלופז הקימה יחד עם אחותה לינדה, הפועלת לטובת ילדים באזורי מצוקה בעולם.

"העבודה שאנחנו עושים עם אנשי יוניצ"ף, שמצליחים להגיע למקומות הכי נידחים בעולם, היא ההישג הגדול ביותר שלי", אומרת ג'יאניני. "אני לוקחת את השותפות בינינו מאוד ברצינות. בשש השנים האחרונות גוצ'י תרמו יותר מ-9 מיליון דולר ליוניצ"ף, ואני מקווה שנצליח להשפיע על עוד ועוד אנשים להיות מעורבים כמה שיותר".

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"