גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" מציג: המדריך השלם לרכישת טלוויזיה

פלזמה, LCD, LED, HD ותלת-ממד - עולם המושגים שנדרש הלקוח להבין כשהוא קונה טלוויזיה הולך ומסתבך ■ "גלובס" על 20 שאלות שיפשטו את התהליך עבור הלקוח המבולבל

רכישת מסך טלוויזיה הפכה למשימה מורכבת לפחות כמו רכישה של מחשב נייד עמוס ביכולות טכנולוגיות. לצד טכנולוגיות ה-LCD, הפלזמה וה-HD, בשנתיים האחרונות נוספה טכנולוגיית LED ולצידה גם פיצ'רים כמו חיבור אינטרנט אלחוטי ותלת-ממד. בקרוב יהפכו הטלוויזיות לחכמות יותר, כאשר מסכים בקטגוריית Smart TV ייכנסו לישראל.

במילים אחרות, החלטת הקנייה לא יכולה להתקבל רק על סמך השוואת מחירים פשוטה - אלא מצריכה השוואת יכולות ותכונות מתקדמות. מורה נבוכים.

1. החלטתם לקנות טלוויזיה. איך מתחילים?

ראשית, החליטו איזה גודל נחוץ לכם. נהוג לחשוב שכמה שיותר גדול יותר טוב, אבל גודל המסך משפיע על המחיר - ככל שהמסך יותר גדול, הוא גם יותר יקר. נכון שתמיד אפשר להתפשר על המותג ולהגדיל את גודל המסך, אבל זה דבר שלא באמת כדאי לעשות, כי ברוב המקרים איכות המוצר תרד.

2. איך מחליטים על הגודל הנכון?

בדקו מה מרחק הישיבה שלכם מהטלוויזיה. יש כל מיני חישובים סטטיסטיים למרחק הנכון, אבל בסופו של דבר גם ממרחק של 2.5 מטר אפשר לראות תמונה מצוינת ממסך בגודל 50 אינץ'. השאלה כמובן כמה איכותית התמונה ואם לא רואים פיקסלים. מובן שלא כדאי להגזים ולשים מסך 80 אינץ' במרחק צפייה כזה.

3. פלזמה, LCD או LED?

למסכי פלזמה יש מספר יתרונות: הם נחשבים עדיין לכאלה המגיעים עם גוון שחור עמוק וצבעים טבעיים, ומסוגלים להציג תמונה איכותית גם בגדלים עצומים - הרבה יותר מאלה שב-LCD. למשל, לפנסוניק יש פלזמה בגודל 150 אינץ'.

מצד שני, יש גם חסורונת: בדומה ל-LED, הפלזמה סובלת מחיסרון של השתקפויות של אור לעומת LCD. הן עלולות לסבול מצריבה של תמונה שצופים בה שעות ארוכות על גבי המסך, למשל הלוגו של ערוץ 2.

באשר ל-LCD, הרי שזו הטכנולוגיה הנפוצה ביותר היום במסכים בארץ, והיא מציעה איכות תמונה טובה מאוד. טכנולוגיית ה-LED המבוססת על ה-LCD נחשבת עדיין ליקרה, אבל המסכים בשיטה הזו דקים יותר, מציעים צבעים חדים ונחשבים לחסכוניים יותר בצריכת החשמל.

4. מה זה HD?

ראשי התיבות HD (High Definition) מייצגים רזולוציית צפייה גבוהה בהרבה מזו של שידור רגיל. מדובר ברזולוציה הכפולה או מרובעת מזו של שידור רגיל, והיא פועלת על טלוויזיות המציעות תמיכה בה עם חיבור למקור המשדר HD, כמו הממירים של הוט או yes. היום HD נחשב לסטנדרט במסכים ואסור לוותר עליו.

5. למה אני צריך תלת-ממד?

טכנולוגיית התלת-ממד עדיין נמצאת בחיתוליה ונחשבת כיום כבונוס לצופים שרוצים ליהנות ממגוון יחסית מצומצם של תכנים עם ממד נוסף. אף אחד כנראה לא חייב תלת-ממד, אבל הטכנולוגיה הזו מתחילה להיכנס ליותר ויותר דגמים, וכנראה שבהמשך לא נוכל לברוח ממנה, כמו שהיום קשה למצוא מסך שהוא לא HD.

6. יש מה לראות בתלת-ממד?

היום מבחר התכנים בתלת-ממד יחסית קטן, אבל המצב הזה ישתנה עם הזמן. ערוץ ספורט 5 כבר משדר בתלת-ממד, וחברת yes העלתה מספר תכנים לערוצי ה-VOD שלה בשיטה הזו. חוץ מזה, ניתן גם לרכוש סרטי בלו-ריי בתלת-ממד, ומי שאוהב לשחק בפלייסטיישן 3 של סוני יכול למצוא גם משחקים בשיטה הזו.

7. למה צריך סרטים בתלת-ממד אם הטלוויזיה יודעת להמיר מדו-ממד לתלת-ממד?

מספר יצרניות טלוויזיה מציעות יכולת המרה של תכנים המשודרים בטלוויזיה בזמן אמת מדו-ממד לתלת-ממד. מדובר בדרך-כלל בהמרה שנותנת איכות תלת-ממד מאוד רכה, שמטרתה לספק לצופה מבחר גדול יותר של תכנים לטלוויזיה שלו. בפועל התלת-ממד לא תמיד מספק בצורה הזו, והטרחה שבהרכבת משקפיים ייעודים הופכת את הצפייה לתענוג מאוד מפוקפק.

8. מה זה תלת-ממד פסיבי?

משקפי התלת-ממד מגיעים היום בשתי שיטות: אקטיבי ופסיבי. השיטה האקטיבית היא הפופולרית ומציעה רזולוציה כפולה בכל משקף, בניגוד לשיטה הפסיבית. מצד שני, יש לה הרבה חסרונות. המשקפיים עולים כ-400 שקל ופועלים על סוללות. בשיטה הפסיבית המשקפיים עובדים ללא סוללות, והמחיר עומד על כמה עשרות שקלים בודדים. איכות התמונה שהיא דומה.

9. אם משקפי תלת-ממד אקטיביים כל-כך יקרים, אני לא יכול להגיד לחברים שלי שיבואו איתם אליי הביתה?

יצרניות הטלוויזיה "דאגו" שלא תהיה אחידות בשיטות שבהן פועלים המשקפיים, כך שאם יש לכם מסך של פנסוניק, לא תוכלו לצפות עם המשקפיים התואמים שלו במסך של סמסונג.

10. קניתי את המסך, כדאי להשקיע בכבלים?

הרבה צרכנים נוהגים לזלזל בנושא הכבלים שמחברים את הטלוויזיה לממיר, לנגן הבלו-ריי או לקונסולת משחקים. במקרה הזה לא כדאי לחסוך יותר מדי, ועדיף להשאיר סכום פנוי ממחיר המסך לצורך הרכישה הזו. רכישה של כבל טוב משפרת מאוד את התמונה, ולכן לא כדאי להסתפק בכבלים שמספקים חברות הכבלים והלוויין עם הממירים שלהם.

11. אילו חיבורים כדאי שיהיו בטלוויזיה?

חיבור ה-HDMI הוא הנפוץ היום, וממירי ה-HD של חברות הכבלים והלוויין וגם כונני בלו-ריי, סטרימרים וקונסולות משחקים משתמשים בו. כדאי שהטלוויזיה תגיע עם כמה שיותר חיבורים כאלה. אם רוב המוצרים שלכם פועלים עם החיבור הזה, כנראה תזדקקו ל-3 או 4 כניסות HDMI. חיבור חשוב אחר הוא סקארט לבעלי ממירים המגיעים בשיטה הזו.

12. התרגלנו כבר למושג סמארטפון. מה זה סמארט טי.וי?

המונח סמארט טי.וי (Smart TV) מיוחס למסכים החדשים שיושקו בארץ בתקופה הקרובה על-ידי שתי יצרניות, סמסונג ו-LG, ויהיו "חכמים" יותר בשל היכולת להתקין עליהם אפליקציות ישירות מחנות ייעודית לכך המופיעה על גבי המסך, בדומה לצורת ההתקנה של אפליקציה על-גבי טלפון סלולרי.

בדומה לשוק הסמארטפונים, גם כאן מפתחים צריכים להתחיל לבנות אפליקציות ייעודיות למסכים. המבחר עדיין לא גדול, כאשר אפליקציות כמו יו-טיוב, מזג-אוויר, פיקסה או רשתות חברתיות הן השולטות, אבל המגמה תשתנה בעתיד הלא רחוק.

13. אם יש אפליקציות, יש גם אינטרנט?

מסכי סמארט טי.וי מאפשרים גלישה באינטרנט עם דפדפן ייעודי למסך, כולל תמיכה בעברית ותצוגה של פלאש. את השליטה במסך ואת ההקלדה ניתן לבצע באמצעות אפליקציה ייעודית לסמארטפונים. LG מציעה אפליקציה כזו דרך מכשירי אנדרואיד, וסמסונג מציעה גם היא אפליקציה במכשירים של אפל.

14. איך אני מחבר את המסך לאינטרנט?

מסכים הכוללים חיבור לאינטרנט גם כוללים בתוכם חיבור קווי או אלחוטי. לצורך כך צריך נקודת חיבור לאינטרנט ליד המסך. אם אין לכם חיבור כזה ליד המסך, כדאי לחפש מסך עם חיבור אינטרנט אלחוטי פנימי או מסך שאפשר לקנות לו מתאם כזה.

15. שמעתי שהמסך יודע להציג גם תמונות ולנגן קבצי מוזיקה. זה נכון?

חלק גדול מהמסכים שיוצאים לחנויות כוללים כבר יכולת של סטרימר. למסכים האלה יש כניסת USB שמאפשרת לחבר אליה דיסק און קיי לצורך ניגון קבצי מוזיקה, קבצי וידיאו וגם הצגה של תמונות לחברים. אם האופציה הזו חשובה, כדאי לחפש מסך כזה ולוותר על רכישת סטרימר ייעודי.

16. יש כל-כך הרבה יישומים בטלוויזיה, מה עם הממשק?

בניגוד למגמה שמתרחשת בעולם הסלולר, שבו למרות שהטלפונים הופכים לחכמים יותר הממשקים הפכו לפשוטים להבנה, המצב בענף הטלוויזיות שונה, וקשה להגיד שהמשתמש הפשוט מצליח להגדיר את יכולות המסך ללא עזרה. רוב היצרניות לא משקיעות בגיור של הממשקים במסכים שלהם בעברית, כאשר בין החברות הבודדות שעושות את זה נמצאות סמסונג ו-LG.

17. איך אדע להגדיר את המסך לשביעות-רצוני?

לא כדאי לוותר על הובלה וגם על התקנה של המסך על-ידי טכנאי, שיודע להתאים את ההגדרות של התמונה והסאונד של המסך לטעם של הצופים בבית.

18. מה יותר טוב - לתלות את המסך על הקיר או להניח אותו על המזנון?

אין לכך חשיבות. רוב הישראלים אוהבים לתלות את המסך על הקיר, הן כדי לחסוך במקום והן מסיבה עיצובית. מי שלא רוצה לתלות על הקיר יכול להיות מרוצה מכך שהיצרניות משקיעות הרבה במעמד של המסך, והוא נחשב לפריט עיצובי.

19. פערי המחירים של מסכים של יצרניות שונות בגודל זהה יכולים להגיע לאלפי שקלים. האם יש סיבה לקנות מותג יקר?

פערי המחירים בין היצרניות השונות נובעים בחלק גדול מהמקרים מאיכות המוצר, אבל לא מדובר בחוק שאפשר להכליל אותו על כל המסכים. מה שכן, אפשר להגיד שמסכי פיליפס נמכרים בדרך-כלל במחיר גבוה יותר ומציעים גם איכות גבוהה, ובניגוד לזה, שארפ מציעה לפעמים מחירים נמוכים, אולם המוצרים שלה באיכות גבוהה. חשוב להבין באיזו טכנולוגיה פועל המסך ומה הפיצ'רים הכלולים בו, כדי לדעת על מה משלמים יותר.

20. אפשר היום לקנות טלוויזיות אפילו בסופרמרקט. זה כדאי?

ברוב המקרים מסכים הנמכרים בסופרמרקט הם של מותגי מדבקה או מסכים באיכות מאוד נמוכה. גם כאן אין כלל אצבע, כדאי לבדוק אם מדובר ביצרנית אמיתית ומה הביקורת על המסך באינטרנט, כדי להבין אם אכן יש כאן דיל שלא כדאי לפספס.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק