גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגות משפחת תשובה בקרחת היער

העשירים אומרים שאנחנו לא יודעים לפרגן. אז הנה לפניכם זיכרון מתוק שלי מסמי עופר ז"ל

א. לא, לא הייתי בחתונת בנו של יצחק תשובה ובח"ל, שיהיה במז"ט. גם לא שלחתי צ'ק.

האמת שבאופן מסוים ועוד איך שלחתי צ'ק, וגם אתם. אחרי הכול, במידה זו או אחרת של פופוליזם, כולנו שותפים בחתונת השנה, חגיגת השבעה מיליון.

גם אנחנו נתנו את חלקנו, מה שנקרא תרמנו במשרד. זה הכסף שלנו, בחלקו, שמימן את המסיבה. כספנו מממן ומשמן, דרך מה שנקרא "מוסדיים", את עושרו של הגביר. אוצרות הטבע שלנו הם הפורטפוליו שלו. הקלות המס שמהן הוא נהנה, הוא וחבריו העשירים, הן כסף שלעולם לא יגיע לאן שהיה צריך להגיע - אלינו. אנחנו שותפים.

לפני כשבועיים התפרסם מחקר שבוצע בקליניקה לאחריות חברתית של תאגידים במרכז האקדמי למשפט ועסקים. מתברר שתשלומי המס של 25 החברות הציבוריות הגדולות נמוכים במשהו כמו 3 מיליארדי שקלים בשנה מהסכום שהמדינה, כלומר אנחנו, הייתה אמורה לקבל.

החברה של תשובה נמצאת בדוח הזה, כן. הם קוראים לזה הקלות במס, אבל זה בעצם מס שאנחנו משלמים. מס עושר. המדינה מיטיבה עם עשיריה ומכבידה על ענייה. לכך אפשר להוסיף גם את מס החברות שמוסיף רק לרדת ולרדת, וגם אותו, נמוך ככל שיהיה, הם רק ממשיכים ומכופפים עוד ועוד. רק אנחנו, שכירים שכמותנו, ממשיכים לשלם. לנו אין מקלטי מס, לנו אין רואי חשבון יצירתיים.

אז כן, אפשר לומר שבהחלט שלחתי סוג של צ'ק. זה לא נתן לי, וגם לא לכם, את הפריבילגיה ליהנות מהבופה ולהתחכך בהון-שלטון, אבל מילא. לפי התפריט, שהתפרסם כמובן בעיתונים, הבנתי שלא הפסדנו מי יודע מה.

זה כסף שלו, ברור, הוא עשה אותו במו ידיו ובזכות כשרונו הרב. בזה אין להטיל ספק. גם לא בזכותו להוציא אותו בכל דרך שיבחר (גם אם היא כוללת את פול אנקה). ובכל זאת, אסור לשכוח שחלק מההון הזה, גם אם קטן, קטנטן ממש, אמור היה להיות שלנו, ועכשיו הוא נמזג לכוס הבדולח של מישהו אחר.

ובאור הזה אני רואה את העניין הפעוט שכל החתונה נעשתה ללא אישור של מינהל מקרקעי ישראל. זה הדובדבן שבקצפת, זו האצבע שבעין, זו עוד הוכחה שיש חוק אחד לנו וחוק אחר להם, עוד הוכחה שבשלב כלשהו הופך העושר לגרוטסקה. בשלב כלשהו, כמו שאנחנו יודעים, זה מפסיק להיות עניין של כסף.

לא שאכפת לי, אבל אני בטוח שאפשר היה למצוא בכל הארץ היפה הזו גן אירועים אחד חוקי. אולי אפילו אולם בבית מלון. אבל לא. אולמות זה לפשוטי העם. העשירים יבנו עיר ללילה אחד ביער לא להם. כי הם יכולים.

ככה הם אוהבים את זה. לפני כמה חודשים חיתנה משפחת עופר את אחד מצעיריה בפארק תמנע. לפני זה חיתנה צעיר אחר מהשושלת באמפיתיאטרון של קיסריה. אני, מסיבת הבר-מצווה שלי נערכה בבית בלומה בפתח תקווה.

ב. קוראים ותיקים של הטור הזה יודעים שאחד הדברים שיותר מעצבנים אותי זה העשירים שטוענים שבארץ לא מפרגנים להם. הטענה הזו נשמעה גם בהקשר של חתונת תשובה ג'וניור. למה אנחנו לא יכולים לפרגן?

השאלה שלי היא הפוכה: למה שנפרגן? מילא לעושר עצמו, לזה אני חושב שכולנו מפרגנים ברמה זו או אחרת. אשר לי, אין לי שום בעיה עם העשירים. להפך. שיהיו בריאים. הצלחה זה דבר יפה, ויש לכבדו.

מתי הבעיה שלי מתחילה? כשהם מתחילים לעשות דווקא. כשהם מפסיקים לראות אותך, אותנו. כל עושר בא על חשבוננו במידה זו או אחרת. עם זה נאלצתי להשלים. אבל מתישהו נחצה הגבול הזה. תשובה של הגז, של עשרות הספינולוגים, היועצים, הקמפיינים והאיומים, תשובה שמכשיר שטח לחתונת בנו בלי לטרוח לבקש אישור, כי מה קרה שאדם כמוהו צריך אישור ממישהו ומה קרה שאדם כמוהו בכלל יחשוב על לבקש אישור למשהו, הוא דוגמה נהדרת.

ובכלל בעניין הפרגון. מוזר, כי מהמקום שבו אני יושב ומהחומרים שאליהם אני נחשף, כמו הדוח הזה ודוחות אחרים, נדמה שהמדינה ממש יוצאת מגדרה ועושה כל שביכולתה כדי לפרגן לעשירים. היא מפרגנת להם מסים ובנקים ונמלים והפרטות, היא נותנת להם גישה ישירה לשלטון, היא פותחת להם דלתות ומחלקת להם אוצרות טבע, היא מוחלת להם על חובות ופורסת להם תשלומים, היא מלווה את צעדיהם לכל אשר יפנו ומתייחסת אליהם כאילו היו מינימום אלילי רוק. באמת קשה להבין על מה נסמכת טענת חוסר הפרגון.

הם רוצים שיפרגנו להם כי הם מעסיקים אנשים. נו? מה יש לפרגן על זה? מי שמקים עסק מעסיק עובדים. מה רציתם, גם להתעשר וגם לא לשלם לאנשים? הם רוצים שנפרגן להם כי הם עובדים קשה. נו? אנחנו עובדים יותר קשה, ובשבילכם. מתי מישהו יפרגן לנו משהו?

ג. עשו עימדי חסד ואל תדברו איתי על פילנתרופיה. יצחק תשובה, כמו כל חבריו, הוא נדבן מופלג. אז זהו, חברות וחברים, שלא ממש. באותו דוח שהוזכר קודם מוכח גם שכל הפילנתרופיה הנהדרת שעשירי ארצנו כל-כך גאים בה ומתנאים בה - "אחריות חברתית" הם קוראים לזה - ובכן, כל הפילנתרופיה הזו, על הפאר וההדר המזויף שהיא כוללת, היא פחות מעשירית מהכסף שהיא לא משלמת במסים שלהם היא מחויבת. נזכיר לכם: שלושה מיליארד שקלים זה הסכום שלא שילמו החברות במדד תל אביב 25. סך כל התרומות שתרמו: 274 מיליון שקלים בשנה. זה יחס של 1 ל-11.

אנא, עשו שימוש בנתון הזה בפעם הבאה שאחד מאלה מתחיל לדבר איתכם על פרגון ועל פילנתרופיה. זה בוטנים, חברים, בוטנים שהם זורקים לנו. וגם את זה הם עושים לא כדי שלא נשים לב אל תכנוני המס היצירתיים שלהם - זה מעניין להם את קצה הזרת - אלא בשביל שנראה את שמותיהם מתנשאים בהדר מעל בנייני פאר בעוד הפער בינינו ובינם רק הולך וגדל, הולך ומתעצם.

ד. וככל שהוא הולך ומתעצם, העושר ואיתו הפער, נהיים העשירים יותר ויותר קפריזים ושתלטנים. זה בהחלט לא השבוע הכי טוב, לבטח לא הכי רגיש, לכתוב על משפחת עופר עם מותו של סמי, אבל הם בהחלט אחת התמונות הראשונות שעולות לראש.

בעניין סמי עופר, יש לי סיפור קטן, אם אפשר. היה זה לפני שנה וחצי, אולי שנתיים. היה קיץ, ואני טיילתי עם התאומים בטיילת. זה חייב להיות לפחות שנה וחצי, כי הם עוד היו בעגלה. בקיצור, הלכנו לנו ושרנו איזה שיר, והם בצחוקם שבו את מבטו של איש מבוגר בחליפה בהירה ומשקפיים מוזרים שהלך בטיילת עם עוזר ונח לרגע.

האיש רכן מעל העגלה, חייך חיוכים, עשה פרצופים, השמיע קולות שמשמיעים לילדים - מיני צקצוקים ושרקוקים - והם לפתו בשמחה באצבעותיהם הקטנות את אצבעו הזקנה והעבה. הוא התעניין איך קוראים להם ואמר שהם חמודים מאוד. איש זקן וחביב שאוהב ילדים קטנים. קולו היה רך ונעים ובעיניו רקדה בת אור שרק ילדים יודעים להרקיד. כשהוא הרים מהם את מבטו פגשו עיניו בשלי לרגע אחד קצר. זה היה סמי עופר.

מה אנחנו למדים מהסיפור הזה? אנחנו לא למדים כלום. ובכל זאת. אני לא יכול לומר שהוא היה או לא היה ציוני גדול - אקח את המילה של נתניהו בנושא הזה - אבל לרגע אחד לפני שנה וחצי או שנתיים בטיילת של תל אביב הוא היה בנאדם נחמד מאוד. תהא נשמתו צרורה בצרור החיים.

דרור פויר

הרהור

אני בטוח שאפשר למצוא בכל הארץ גן אירועים אחד חוקי, אולי אפילו אולם. אבל לא. אולמות זה לפשוטי העם

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים