גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החיים בישראל בלתי נסבלים, מיסוי בשמיים ואפס שירות לאזרח"

בדיקת "גלובס" בנושא מחירי המזון בישראל עוררה תגובות נזעמות ■ הישראלי מרוויח 40% פחות מעמיתו בגרמניה - ומשלם מאות אחוזים יותר על מזון ■ יש סיכוי למרד צרכני בישראל?

כתבתה של אילנית חיות, "הישראלים משלמים ביוקר", עוררה מאות תגובות נזעמות וכואבות באתר "גלובס".

הישראלים בחנו את בדיקת "גלובס", המצביעה על פערי מחירים של מאות אחוזים בין מוצרי מזון בארץ ובעולם - ופשוט מבינים כי כולנו חיים כאן במציאות לא הגיונית. כאשר יצרניות המזון מעלות מחירים בתיאום מחשיד, ולא מורידות אגורה מהמחיר עם ירידה במחיר חומרי הגלם; וכאשר רשות ההגבלים העסקיים ממשיכה לטעון כי ידיה כבולות - ברור שיש בעיה צרכנית חמורה, המצטרפת לשיאים הזויים במחיר הדלק, לחבילות יקרות מדי בטלוויזיה הרב-ערוצית, לנסיקה במחירי המים וכמובן לטירוף המחירים בשוק הדיור.

כל זאת, כמובן, כשבאירופה השכר הממוצע גבוה הרבה יותר מאשר בישראל; בגרמניה, הכלכלה הגדולה באירופה, עומד השכר הממוצע על כ-3,000 אירו בחודש, כלומר כ-15 אלף שקל ברוטו בחודש. בישראל, השכר הממוצע נושק ל-9,000 שקל בחודש בלבד. במילים אחרות, הישראלי מרוויח 40% פחות מעמיתו הגרמני - ומשלם הרבה יותר כדי לחיות.

מהתגובות לכתבה עולה בבירור כעס אזרחי גדול. השאלה היא, כמובן, האם הישראלים, המצוינים בכתיבת טוקבקים, יעבירו אי-פעם את מחאתם מהמקלדת לרחוב.

להלן מבחר תגובות:

■ "מרי אזרחי הוא כבר בלתי ניתן לעצירה. העניים כל-כך עניים שאין להם כבר מה להפסיד.
שפיכות הדמים שתזרום ברחובות תהיה אשמתם של בעלי ההון".

■ "אין תחרות אמיתית בין יצרני המזון הגדולים, המגדילים את הרוחים שלהם ללא כל פרופורציה ומעלים מחירים ללא הצדקה כלכלית. יש להכריז עליהם כקרטל או לחילופין להטיל פיקוח על חלק מהמוצרים שלהם, אם המחיר שלהם מופקע או מחיר של אותו מוצר בחו"ל זול לאין ערוך".

■ "האוצר והממשלה חושבים שהאזרחים שבויים שלהם והם יכולים לעשות ככל העולה על רוחם. רק שהם טועים. נמאס לנו לחיות בדיקטטורה כלכלית, והרבה צעירים וגם מבוגרים שמופלים פה תעסוקתית יברחו מפה למקומות נורמליים. רק אחרי שהסוסים יברחו מהאורווה ולא יישאר פה מי שישרת בצבא עבור הטייקונים והפרזיטים, הם יזכרו להוריד מחירי דיור וסחורות ולאפשר לאוכלוסייה לחיות".

■ "הרשתות הגדולות שייכות לדנקנר ולדודי ויסמן, שופרסל וקו-אופ מהוות יחד יותר מ-60% מהשוק. היצרנים הגדולים רכשו את כל היצרנים הבינוניים שהרימו קצת את הראש. נוצרו כאן קרטלים ששולטים בשוק, ועל-פיהם יישק דבר. האזרח הקטן לאט יכול להמשיך לחיות כאן: על דלק אנחנו משלמים 4 שקלים מס לליטר. על רכב אנחנו משלמים 100% מס. על יבוא גבינות - 100% מס... כותבים כאן חברים שגרים בקנדה, ארה"ב ואירופה שמוצרי אסם נמכרים שם במחיר זול יותר מאשר בארץ. הרי יש כאן עלויות הובלה ומכס שבארץ הם לא צריכים לשלם אותן. למה זה? מכיוון ששם יש להם תחרות . לנו הצרכנים יש בעיה - את מי נחרים? אנחנו צריכים לאכול. אני אומר את זה כבר שנים: יגיע היום שהעם יתעורר. כולנו מכירים את הבן אדם שבדרך-כלל רגוע, וכשהוא מתעצבן עדיף לא להיות לידו. זה יגיע גם כאן".

■ "אני לא נכנס למי אשם או לא. מי מרוויח ומי מפסיד. עובדה אחת קיימת - החיים כאן הם בלתי נסבלים. מיסוי בשמיים ואפס שירות לאזרח. יותר מדי פרזיטים חיים על הגב של העובדים האמיתיים. יותר מדי אנשי קבע ג'ובניקים המקבלים פנסיה בגיל 45, יותר מדי סקטור ציבורי עם משכורות בשמיים, יותר מדי רשויות שאין בהם צורך, יותר מדי אוכלי חינם מקורבים לצלחת, יותר מדי מועצות דתיות עם אוכלי חינם. אז מה הממשלה הולכת לעשות בכדי להתייעל במקום לגבות עוד ועוד מסים בתואנות-שווא?"

■ "החיים במדינה זו נהפכו לגהינום. כל בר-דעת שנוסע לחו"ל רואה את ההבדלים. רמת מיסוי נמוכה בחצי מכאן, תשתיות מעולות, זכויות אזרח, דאגה לאזרח, דיור במחירים סבירים, משכורות פי שתיים והייתי יכול להמשיך עד אין קץ. מה יש לחפש כאן? לוקחים לך 60% מהשכר, נותנים לך בחזרה שירותים של עולם שלישי, תשתיות קורסות, מחירים בשמיים ומיסוי עקיף של עשרות אחוזים על כל דבר שזז".

■ "אנחנו עם הרמאים והתחמנים, על מה אתם מייללים? הכי חשוב לכם מי זה זכה ב'האח הגדול', מי יזכה ב'כוכב נולד'. שוטפים לכם את המוח עם תוכניות זבל שבזבל - ומהצד גונבים לכם את הכסף מהכיס. כולם רמאים פה, שוחטים אחד את השני במחירים... מחסן של כתר פלסטיק עולה בוול-מארט 800 שקל, בישראל תקנה אותו ב1,600 שקל, לא ידעתי שההובלה לארה"ב היא בחינם.... והמחסן מיוצר כאן בישראל, לא בארה"ב. אז תמשיכו לשלם על חירבה בתל-אביב חצי מיליון דולר, ותפסיקו ליילל, יש עכשיו 'הישרדות' בערוץ 10, רוצו לראות ולסמס, מהר-מהר".

■ "עם של בכיינים. בוכים וקונים דירות ב-1.6 מיליון שקל; בוכים ומעמיסים עגלות אצל רמי לוי; בוכים וממשיכים להיות עבדים של הטייקונים; בוכים ומטקבקים; תלמדו מהמצרים איך עושים הפיכה... תסתכלו על היוונים מה הם עושים כשרק מצייצים לפגוע להם בפנסיה או להעלות להם את המסים. תסתכלו איזה הפגנות יש במדריד כבר יותר משנה. תסתכלו על ההפגנות באנגליה... אנשים במדינה פשוט השלימו עם העובדה שישראל היא הלוקסמבורג של המזרח התיכון. יש בארץ הרבה מאוד עשירים, כל שנה עולה מספר המיליונרים החדשים,יותר אנשים יוצאים לפנסיה מוקדמת, והרוב נשארים עבדים, ועבדים אין להם כוח, וקולם לא יישמע עד שלא יימרדו. אתם חיים בבועה ולא רואים מה קורה בעולם, תוציאו טיפה ת'ראש ותנסו להסתכל על העם הזה מלמעלה, תבינו כמה שהוא מטומטם ומדוכא!"

■ "כמי שחי שנים רבות בארה"ב וביקר הרבה באירופה, נושא מחירי המזון לא מפתיע. בארה"ב יכולתי לחזור מהסופר עם עגלה מלאה ב-50 דולר, ואילו כאן עגלה מלאה זה בדרך-כלל כ-400 שקל. יותר מהותי בעיניי זו העובדה שבית בן 5 חדרים עם נוף לאגם עלה לי 150 אלף דולר... ההונדה אקורד המאובזרת שלי עלתה לי 23 אלף דולר, ואילו בישראל 220 אלף שקל. מעט בכל תחום בו נוגעים, המחירים הזויים כאן. יותר מכך: בארה"ב משכורתי הייתה כפולה מזו שלי בישראל. ועוד לא דיברנו על מחירי הדלק".

■ "אחרי שהייתי בחו"ל אני יכול לומר לכם שפה יש כאילו דמוקרטיה, אבל אין דמוקרטיה. יש פה שכבה שחברה לשלטון (חונטה), והם עושים כטוב בעיניהם, ואנחנו שבויים בידיהם. רמת המחירים בישראל בין הגבוהות בעולם וכן רמת המסים, הם יושבים ובוזזים את אוצרות המדינה וחונקים את האזרח".

■ "למה ללכת לגרמניה הזולה? בואו נשווה עם הולנד היקרה בהרבה מגרמניה: 12 ביצי חופש - 12 שקל; קרטון ענק של ביצים רגילות - 15 שקל; ירקות - זול מישראל; בשר - בכלל מחירים מצחיקים לבשר איכותי וטרי; משחת שיניים קולגט - 3 שקל; שמפו PROV - מחיר 11 שקל לבקבוק הגדול; נסיעה בתחבורה ציבורית - חצי שקל מינימום בלי חופשי חודשי והנחות; חצי מהמוצרים בכמו סופר-פארם שלהם מתחת ל-10 שקל למרות שהם אותם מוצרים בדיוק כמו בארץ; בית-קפה פלצני מהיקרים - 120 שקל ל-5 אנשים כולל שני סיבובי קפה לכולם ועוגות לכולם".

■ "פשוט שוחטים אותנו כאן, זה אסון בקנה-מידה הסטורי מה שקורה במדינת ישראל של 2011. הכול פה יקר בטירוף: מים, אוכל, דירות, דלק. לא גומרים פה את החודש. העם הזה משוגע! איך אנחנו מסכימים לטירוף הזה? למה לא יוצאים לרחובות? האדישות הורגת אותנו. אנחנו עבדים משוגעים. הלב שלי נקרע על המשפחות העניות, אני בוכה על הקושי לגדל פה ילדים. יש לי 3 ילדים קטנים, שאני לא יודע מאיפה אני מביא כסף לקייטנות בקיץ???"

■ "בתור ברלינאי שגר כאן כבר כ-8 שנים, כל פעם מחדש בביקורי בארץ אני בשוק כשאני הולך עם משפחתי לסופר. אם זה מתחיל בגבינה צהובה שעולה פי 4 או 5 מהמחיר בברלין. כאן חבילה של 250 גר עולה כמעט 1.3 יורו, ובארץ איזה 20 שקל לגבינה מזעזעת. שלא נדבר על חלומי שעולה כאן 2 יורו, ובארץ איזה 25 שקל. כל זה בעסקי הקמעונאות, עוד לא התחלתי לדבר על כל השווארמיות למיניהן שגובות 30 שקל או אפילו יותר על שווארמה פשוטה, כשכאן במחיר של 3 יורו מקבלים בדיוק אותו הדבר".

22

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה