גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשש בענף התיירות: "אפקט ספטמבר" יבריח את התיירים

מיסז'ניקוב מנמיך ציפיות: "אם נסיים את השנה עם אותה כמות תיירים שהבאנו ב-2010, נהיה מרוצים" ■ הפעילים בשטח מנסים לשדר אופטימיות - אך מוטרדים מהשקל החזק וממחירי הנפט

בכירי ענף התיירות מקבלים את עונת הקיץ, שנפתחת בימים אלה, ברגשות מעורבים. השנים האחרונות בענף התאפיינו בשבירת שיאים, אולם העיניים נשואות כעת אל המצב במדינות השכנות ולעבר ההצהרה האפשרית על הקמת מדינה פלסטינית, שעלולה להיות מלווה במהומות או ב"אינתיפאדת גדרות". אם מוסיפים למשוואה את מחירי הדלק שמייקרים את הטיסות ואת השקל החזק, התמונה הוורודה נצבעת בכתמים של אפור.

מהו הלך הרוח בקרב מלונאים, אנשי תעופה ובכירים בחברות התיירות המקומיות? התשובה, במילה אחת, היא אופטימיות. בשתי מילים: אופטימיות זהירה.

"המתחים בארצות האזור פגעו בתיירות הנכנסת לישראל", אומר יוסי פישר, דירקטור ונציג הבעלים באי.די.בי תיירות, "בינתיים מדובר בעיקר בהאטה ועצירת חלק מההזמנות לחודשי הסתיו - ספטמבר, אוקטובר ונובמבר. ברור לכל מי שעיניו בראשו, שהתנפלות של מאות אלפי בני אדם על הגדרות באזור ירושלים ומהומות יפגעו פגיעה משמעותית בתיירות הנכנסת לישראל.

"חלק ניכר מהתיירים שמגיעים לישראל שוהים מספר ימים באזור ירושלים. עם זאת, חלק משמעותי מהתל"ג הפלסטיני מגיע מהכנסות מתיירות ושירותים נלווים. הערים בית לחם, יריחו וגם רמאללה מתפרנסות מתיירות.

"חלק ניכר מהאוכלוסייה הערבית שמתגוררת במזרח ירושלים עובדת בבתי-מלון ברחבי העיר, בחנויות מזכרות ומסעדות ומספקת שירותים שקשורים לתיירות. הם ייפגעו באופן ישיר ומיידי מפגיעה בתיירות הנכנסת לישראל. אולי בספטמבר הם יכריזו על מדינה, אך אני מקווה שהם מבינים שבלי כלכלה, אין מדינה".

ענת סטריק-דהאן, סמנ"ל שיווק ומכירות של רשת טמרס, מסתכלת על הטווח הקרוב יותר. "הנושא שיטריד אותנו בקיץ הקרוב", היא אומרת, "הוא שער הדולר הנמוך. כמו כל ענף יצוא, גם המלונאים מוטרדים משחיקת שער הדולר בשיעור של כ-8% לעומת השנה שעברה. ההוצאות שלנו בשקלים והן התייקרו לעומת השנה שעברה. מדובר בסך-הכול בשחיקה של כ-10%, וזו פגיעה קשה מאוד".

למרות הקשיים, סטריק דהאן מצפה שהעונה הקרובה תהיה מוצלחת. "השנה טורקיה לא מהווה יעד עבור הישראלים. כל היעדים האחרים באגן הים התיכון לא מהווים תחליף לטורקיה, כי הם יקרים יותר. התיירים מחו"ל נהגו בשנים קודמות לנסוע הרבה למרוקו ולאלג'יר, אבל בגלל המצב הגיאופוליטי במדינות ערב ייתכן שחלק מהתנועה הזאת תוסט אלינו. אנחנו צופים קיץ טוב למלונאים בארץ".

הרוסים מעדיפים ספא

בשנת 2010 הגיעו לישראל 3.45 מיליון תיירים - שיא של כל הזמנים וגידול של 26% לעומת 2009. את השנה הנוכחית מוקדם עדיין לסכם, אך בשליש הראשון של השנה (ינואר-אפריל), ביקרו בארץ הקודש כ-971 אלף בני אדם, ירידה של 4% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, שמוסברת בעיקר במהומות במצרים ובסוריה.

דברים שרואים מכאן, לא בהכרח רואים משם. התיירים האירופאים והאמריקאים מתייחסים למזרח התיכון כאל מקשה אחת. כאשר הם רואים ב-CNN את התמונות מקהיר, הם מזדרזים לבטל את החופשה בירושלים.

גדי טפר, מנכ"ל ארקיע, מצביע על הצדדים החיוביים של הכאוס. "לישראלים שמחפשים נופש יש הזדמנויות מגוונות יותר, מאחר שבתי-המלון וחברות התעופה מבקשים למלא את המקומות במטוסים ואת חדרי המלון ששוריינו עבור התיירים ומציעות אותם לקהל הישראלי במחירים אטרקטיביים".

רוני אלוני, סמנכ"ל השיווק של רשת מלונות פתאל, מספר כי במלון של הרשת בירושלים מצפים דווקא לגידול במספר התיירים מאירופה, בעיקר מאיטליה. "יש לנו הסכם עם 'טור אופרייטר' (מארגן טיולים) גדול שם", אומר אלוני.

החבילה הממוצעת לתייר האיטלקי תכלול 5 לילות בירושלים ו-3 לילות בטבריה, תמורת 1,000 עד 1,500 דולר, כולל טיסה ושהייה. חלק מהחבילות כוללות לילה אחד בתל-אביב.

במלונות ה"ריזורט" של פתאל באילת תשמעו בקיץ בעיקר צרפתית ורוסית וגם קצת שוודית. "בחודשים האחרונים", אומר אלוני, "ראינו ביקושים ממדינות נוספות כמו סקנדינביה, בעיקר שוודיה וגם מפולין ואנחנו מייחסים זאת לסגירת סיני. יש גם ביקוש לחידוש טיסות צ'רטר מהולנד. קורנדום, חברת הצ'רטרים הגדולה באירופה, תנחית כאן, החל מאוקטובר, טיסות שבועיות מאמסטרדם. אנחנו רואים גם גידול מרשים מאוד בתיירות מרוסיה וממדינות חבר העמים, שבא לידי ביטוי במיוחד באילת ובים המלח, בתיירות ספא וריזורט שחביבה על המגזר הרוסי".

- איך תשפיע על הענף הכרזה על מדינה פלסטינית?

"לכולנו יש סוג של סימן שאלה בנוגע לזה. התיירות משקפת את המציאות וחודשי הסתיו, כלומר אוקטובר ונובמבר, מסתמנים כחודשים טובים בתחום של תיירות צליינים נכנסת. יש לנו חששות יותר לגבי מה יהיה אחרי ספטמבר ולא לפני ספטמבר".

השקעה משמעותית בשיווק

האיש שמביט על הענף ממעוף הציפור הוא שר התיירות סטס מיסז'ניקוב. השר הודה השבוע שהמצב הגיאופוליטי גורם להאטה, אבל לא לעצירה.

"מדווחים לנו", אומר מיסז'ניקוב, "ש'טור אופרייטורס' דוחים בכמה חודשים את שליחת התיירים אלינו עד שהמצב יתברר, אבל בשום פנים אין ביטולים. הם לא מסתכלים דווקא על ספטמבר אלא על האזור כמכלול. כשאדם בוחר לעצמו טיול, הוא מסתכל על כל האזור כי הוא לא בדיוק יודע איפה מתחילה מצרים ואיפה נגמרת ישראל".

- איך המשרד מגיב למצב?

"אנחנו נמצאים עם היד על הדופק ומנסים לנצל הזדמנויות שנקרות בדרכנו. כשהסיפור עם מצרים התחיל, ושארם א-שייח' כבר לא משכה תיירים, התחלנו בשיווק אגרסיבי במדינות שמהן נסעו לשארם, בין היתר באמצעות שלטי חוצות ענקיים בהם נכתב: 'גם לנו יש את הים האדום'. עשינו את זה בלי להיכנס לפוליטיקה.

"משרד התיירות", מוסיף מיסז'ניקוב, "השקיע וישקיע בשנים 2011-2012 סכום חסר תקדים בשיווק מדינת ישראל בעולם. מדובר על 270 מיליון שקל, לעומת סכום של 110-120 מיליון שקל בשנתיים הקודמות. המשרד למעשה יותר מהכפיל את תקציב השיווק.

"אנחנו חיים מיום ליום. אני לא יודע מה יהיה מחר. בשנים האחרונות הצלחנו לייצב ולמצב את התיירות לארץ בעזרת פעולות שיווק ממוקדות בחו"ל, במדינות בהן שמנו הרבה פרסום.

"צעד אחר שנקטנו בו הוא ביטול הוויזות לתיירים שבאים מאוקראינה. בפברואר השנה, שנחשב לחודש מת, ראינו עלייה של 30% בתיירות מהמדינה הזו, לעומת פברואר אשתקד. מספר התיירים מחבר העמים שמגיע לישראל מתקרב למספר התיירים שמגיעים הנה כל שנה מארצות-הברית".

- אתה אופטימי?

"מרוב שכולנו אוהבים להגדיר את עצמנו כפנינת תיירות, אנחנו שוכחים שקודם כל אנחנו יותר יקרים מהשכנים שלנו, יש לנו פחות חופי ים פנויים, אנחנו במצב גיאופוליטי לא קל, השירות אצלנו לעתים פחות טוב כלפי תיירים, והתדמית של ישראל בעולם, כפי שהיא מצטיירת ב-CNN וב-BBC, לא עושה אותנו מקום אידיאלי לתיירים".

- איזה יעד הצבת לעצמך לגבי 2011?

"אם נסיים את השנה הנוכחית עם אותה כמות תיירים שהבאנו ב-2010, נהיה מרוצים".

מה עם מותג באינטרנט?

אנשי ענף התיירות היו שמחים לאמץ את התחזית שמנפק השר. איל קשדן, מנכ"ל השטיח המעופף, מזהה כבר כיום התלבטות בקרב לא מעט תיירים מהעולם.

"כבר בחודש מאי", אומר קשדן, "התחלנו להרגיש ירידה לעומת מאי שעבר. אנחנו לא עומדים בציפיות שהצבנו לעצמנו לגבי מספר התיירים שיגיעו לכאן מחבר העמים, ומנגד בתי-המלון ממשיכים להתנהל כאילו שהתיירים נוהרים הנה בהמוניהם. התעשייה עוד לא הפנימה את ההאטה, וזה נכון בעיקר במלונות שנמצאים בפריפריה ופחות למלונות בתל-אביב ובירושלים".

דוד טוקר, סגן נשיא אלרוב מלונות יוקרה, משווק שני מלונות שנמצאים במרחק הליכה מהכותל המערבי. מי שנמצא במוקד החיכוך אמור להיות מוטרד, אבל טוקר מסביר כי תיירות הקיץ במלונות שלו מושפעת מביקוש קשיח יחסית - תיירות בר-מצוות וחתונות של יהודים מחו"ל.

"מגיעות אלינו קבוצות של משפחות", אומר טוקר, "במקום לעשות אירוע ענק בארצות-הברית שעולה הון, הן מביאות משפחה מורחבת לארץ. יש לזה גם ערך ציוני ומשפחתי, וזה גם עונה על הצורך של חופשה שנתית. למרבה ההפתעה זה יוצא יותר זול, וגם עוברים חוויה שזוכרים כל החיים".

לחתונה בודדת מגיעים בממוצע כ-200-400 אורחים. המשפחה החוגגת מממנת בדרך כלל את הטיסות, ואילו האורחים משלמים על החדרים. המלון נהנה גם מאירועים נלווים, דוגמת חינה וטוקר מצפה בקיץ הקרוב לתפוסה של כ-70%.

ירושלים תמשיך למשוך אליה תיירים, אבל מה יעלה בגורלה של אילת? דורי שושן, סמנכ"ל השיווק של ישראייר, מזהה האטה בהזמנות לעיר השמש הנצחית.

"פעם", אומר שושן, "כשהביקושים באילת היו קשיחים, מי שרצה חדר במלון היה חייב להזמין במחזור של 5 ימים, מיום ראשון עד חמישי באמצע השבוע או סוף שבוע ארוך של חמישי עד ראשון. היום אפשר להזמין חדר לשני לילות".

נתונים של התאחדות בתי-המלון באילת, שמשווים בין מספר הלינות באוגוסט 2010 עד אפריל 2011 לבין התקופה המקבילה (אוגוסט 2009 עד אפריל 2010), מצביעים על עלייה זניחה. כאשר מדובר בשנת שיא, המספרים האלה אינם מרשימים.

איך ייראה הקיץ באילת? את התשובה לשאלה הזו כדאי לחפש דווקא מעבר לים. דיאג לפוטו, מנהל השווקים באתר ההזמנות אקספידיה, הופיע לפני כחודשיים בוועידת ירושלים הבינלאומית לתיירות וסיפק נתונים לגבי העדפותיהם של הגולשים באתר. לדברי לפוטו, 45% מהגולשים מזמינים חופשה בתל-אביב, 35% מגיעים לירושלים, והשאר מתפזרים בשאר רחבי הארץ, מדן ועד אילת.

לפוטו נתן לתיירות הישראלית טיפ חשוב: ישראל, הוא אמר, חייבת לבנות לעצמה מותג אינטרנטי. אין סיבה שלמרוקו, קרואטיה ודובאי יהיו מותגים אינטרנטיים אטרקטיביים יותר מלישראל.

ביקושים יפים בחו"ל

לא כולם מביטים אל העתיד בחשש. נחום קרה, סמנכ"ל שיווק ומכירות של רשת מלונות ישרוטל, דווקא אופטימי לגבי הקיץ ואפילו לגבי החורף הקרוב.

"אנחנו מצפים לקיץ טוב", אומר קרה, "למרות שעדיין מוקדם מדי לסכם את הקיץ, כי עם ישראל מקבל החלטות בטווחים קצרים. עם כל הכבוד, אני לא חושב שאיי יוון הם תחליף לאילת. זה נכון שהצ'רטריסטים הישראלים ליוון נתקעו השנה עם עודף חדרים בגלל אופטימיות מוגזמת בעקבות השנה שעברה, והם מוכרים כעת חבילות בזול, אבל אנחנו תמיד אוהבים את הישראלים, וזה לא מסובך להגיע אלינו. צריך רק להיכנס לאוטו".

קרה אומר כי עונת הצ'רטרים מאירופה, שתחל באוקטובר, נראית מבטיחה ביחס לשנים קודמות. "השנה יהיו לנו 3 טיסות שבועיות מהולנד - וזה דבר שלא ראינו הרבה שנים. יש הרבה תנועה מרוסיה ואם שכנינו לא יפריעו יהיה חורף נהדר".

רפי בארי, סמנכ"ל שיווק ומכירות ברשת מלונות דן, מזכיר שכ"שיורד גשם כולם נרטבים". עם זאת, בארי סבור כי ישראל נתפסת בעולם כאי של יציבות, מה שיכול להוביל אלינו תיירים שתיכננו במקור לבקר במדינות השכנות".

אופטימיות דומה ניתן לשמוע גם אצל ענת אהרון, סמנכ"לית השיווק ברשת מלונות רימונים, שמארחת בחודשי הקיץ בעיקר ישראלים. "חוץ מהישראלים, אנחנו מרגישים ביקושים יפים לקיץ גם מחו"ל. למלונות הרשת בצפון באים בעיקר אמריקאים וצליינים, למלונות אילת וים המלח באים צרפתים. לירושלים באים הרבה צליינים וגרמנים וגם יהודים מארצות-הברית, ניגרים, הודים ואיטלקים. בסך-הכול אנחנו צופים קיץ טוב".

איך מתייחסים לסיטואציה בענף התעופה? עינת ינאי, ראש אגף שיווק באל-על, מודה כי מחירי הדלק והגברת התחרות השפיעו בצורה ניכרת על המצב. עם זאת, ינאי מביטה בלוח הטיסות ורואה אותו מתמלא בקצב משביע-רצון. "עושה רושם שיהיה לנו קיץ טוב", היא אומרת.

- ומה יקרה אחרי ספטמבר?

"למעשה אנחנו נמצאים בחוסר ודאות. אין לנו מה לעשות בנידון, ואנחנו עושים את הכי טוב שאנחנו יכולים. אנחנו עושים פעילות עצומה של שיווק בעולם באמצעות נציגינו".

נשיא התאחדות המלונות, עמי פדרמן, מאמין כי חלק מהציפיות הגבוהות ביחס לחודשים הקרובים נובע מ"ווישפול ת'ינקינג" ומזכיר כי אנשים מקבלים החלטות בנוגע לחופשה שלהם בטווחי זמן קצרים.

"כרגע אי-אפשר להגיד שההזמנות לאוגוסט מעידות על משהו", מסכם פדרמן, "יש בשטח הרבה מאוד סיכונים וחששות. המצב תלוי מאוד בשאלה מה יקרה בתחום הביטחוני. זאת תעשייה שאנחנו חיים בה מחודש לחודש, ובינתיים שורדים".

משפחת ישראלי בדרך ליוון

הישראלים יטוסו בקיץ הקרוב לאיי יוון, אבל גם לארה"ב, דרום אפריקה וגיאורגיה.

1.16 מיליון ישראלים יצאו בחופש הגדול של שנת 2010 לחו"ל, לפי נתוני הלמ"ס. רונן קרסו מאיסתא מעריך כי ביולי ואוגוסט הקרובים ייצאו מהארץ למעלה מ-1.2 מיליון ישראלים.

לאן יטוסו הישראלים? "היעד המבוקש ביותר", אומר קרסו, "הוא איי יוון, בעיקר כרתים, רודוס, קוס, סלוניקי ומיקונוס. במקביל אנחנו מצפים לתנועה חזקה גם להולנד, ספרד, איטליה וצרפת, לצד ארצות-הברית, כמובן".

איך הצליחו איי יוון למלא את מקומה של טורקיה? "בתי-המלון באיים", אומר גדי טפר מארקיע, "השכילו להבין שהקהל הישראלי הוא קהל אטרקטיבי שאוהב לצאת לחופשות והתאימו את עצמם לדרישות שלו, בין היתר על-ידי כך שהם מציעים סגנון של 'הכול כלול', שהישראלים התרגלו אליו בטורקיה".

בחודשי הקיץ תוציא קשרי תעופה 200 טיסות לאיי יוון, לעומת כ-100 טיסות לאותם יעדים בתקופה המקבילה אשתקד. באל-על, לעומת זאת, מתגאים בקו הישיר ללוס אנגל'ס ומצביעים על דרום אפריקה כעל יעד ששינה את אופיו. "הקו נפתח בדגש על הקהל העסקי", אומרת עינת ינאי מאל-אל, "אבל ראינו שזה מתפתח ל'פלז'ר' וטיולי משפחות בעיקר ספארי".

בתחילת השבוע השיקה אשת טורס טיסת בכורה ליעד חדש - בטומי, עיירת נופש גיאורגית ששוכנת לחוף הים השחור. אפרים קרמר, מנכ"ל אשת טורס, מאמין כי גיאורגיה תהפוך ליעד התיירות מבוקש בקרב הישראלים ומספר כי בטומי היא אחד מ-20 היעדים שזכו השנה להמלצה של ה"ניו-יורק טיימס".

הסבר פניך לתייר / צלם: תמר מצפי , אריאל ירוזולימסקי , אדוארד קפרוב

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר