גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזק והוט על הכביש העוקף

אם המטרה של בזק והוט היא למוטט את חברות ה-ISP - הן עושות זאת בצורה חכמה

חברת הכבלים הוט חשפה במסגרת פרסום הדוחות לרבעון הראשון של השנה שהיא בוחנת מחדש את כניסתה לעולם האינטרנט. החברה ניהלה מאבק ארוך ומר במשרד התקשורת כדי לקבל רישיון ISP (ספקית שירותי אינטרנט), ובסופו של דבר אכן קיבלה אותו בתנאים שהסכימה עליהם - כלומר, בהפרדה מבנית מלאה. המשמעות היא שהחברה תחויב להקים את הפעילות במסגרת של חברה נפרדת, ושקשרי הגומלין בין החברה-האם לחברה-הבת יהיו מפוקחים ושקופים - כפי שנהוג בין בזק בינלאומי לבין החברה-האם בזק.

את ההישג ניתן לייחס לסטלה הנדלר, שהייתה אז מנכ"לית 012-סמייל וניהלה מלחמת חורמה כדי שהרישיון יינתן להוט במסגרת הפרדה מבנית מלאה.

הנדלר ידעה שרישיון כזה משמעו שלא תהיה כדאיות כלכלית להוט להיכנס למיזם. היא הצליחה בצורה כל-כך מרשימה, ששבתה את לבו של פטריק דרהי, הבעלים של הוט, שגייס אותה לתפקיד יו"רית קבוצת התקשורת שלו בישראל.

הימים נקפו, וההצלחה של הנדלר בסמייל הפכה להיות חרב הפיפיות של הוט. חברת הכבלים החליטה שהיא כנראה לא תיכנס לשוק אספקת שירותי האינטרנט משום שנבואתה של הנדלר בסיבוב הקודם התגשמה - אין כדאיות כלכלית בהשקעה במהלך.

הנדלר הביאה ידע עצום מסמייל להוט, והכול נמסר עכשיו לדרהי על מגש של כסף. הוא כבר הרוויח, כי הנדלר נותנת דיבידנדים. ההיגיון במהלך של הנדלר פשוט: למה להשקיע מיליוני שקלים בפעילות ISP נפרדת וחדשה אם אפשר לנקוט בגישת ה-Bundle ההפוך - איגוד של שירותים שמציעות חברות התשתית בזק והוט. הוט יכולה לשעבד את ספקיות האינטרנט ולהפוך אותן למשווקות שלה.

אלא שספקיות האינטרנט מתחרות בינן לבין עצמן ומקיזות דם כדי שיוכלו לזכות בנתח ההולך וקטן מעוגת האינטרנט. אם המטרה של בזק והוט היא להביא למיטוטן של חברות ה-ISP, הרי שהן עושות זאת בצורה חכמה, ככל הנראה חוקית, אך גם ערמומית: כאשר שתיהן לא מוכנות למכור לספקיות שירותי תשתית ל-Bundle - חיבור של תשתית האינטרנט עם הספק - הן מצליחות לעצור נטישה של לקוחות במקרה של בזק, ואילו הוט ממשיכה ליהנות מן ההפקר שכן הפיקוח עליה בנושא רופף למדי. זאת, בשל העובדה שהיא כבר משווקת את החבילה המשולשת.

כך שהמאבק הוא על הלקוח, לא על השירות. ברגע שחברה מצליחה לזכות בלקוח הוא הופך להיות שבוי שלה. כך, רוב המבצעים של בזק הם לחצי שנה, כאשר במחצית השנייה של השנה המחיר עולה למחירו הרגיל של השירות. משרד התקשורת מחשב את ההנחה כאילו ניתנה לשנה, אבל בפועל היא הופכת לקבועה משום שאחרי חצי שנה הלקוח יכול להתקשר לבזק ולקבל מבצע דומה או חלופי, הכול כדי שלא ייטוש.

ההנחות מגיעות לעשרות אחוזים, וזה הישג אדיר של בזק אך גם האסון של שוק התקשורת. כניסת הוט לשוק האינטרנט הייתה מגבירה את התחרות, אבל עכשיו, כשהחברה החליטה שזה לא כלכלי להקים פעילות אינטרנט חדשה, התחרות לא תתרחב.

מורידים את הרגולטור מהגב

אם זה טוב לצרכנים מדוע הביקורת? התשובה עמוקה יותר, ונוגעת למבנה השוק: איזה שוק אנחנו רוצים שיהיה בישראל? על-פי המהלכים של בזק והמתווה שמציעה ועדת חייק, הכיוון הוא יצירת ארבע קבוצות תקשורת: הוט, בזק, סלקום ופרטנר.

היתרונות ברורים: הקבוצות יתחרו בינן לבין עצמן בכל השירותים, כאשר הוט ובזק יחויבו למכור שירותים נייחים לפרטנר ולסלקום במחירים מוזלים שיהיו מפוקחים (שוק סיטונאי).

מודל זה טוב לבעלי השליטה ולחברות, כי הרגולטור יציק להם פחות, חסמי הכניסה לשוק יעלו בצורה משמעותית משום שאף שחקן קטן לא יפריע, ואחרי כן ניתן להעלות מחירים שהרי לא ייכנסו כי כוחות מאיימים.

אבל את ועדת חייק לא מעניינים השחקנים הקטנים. הם מתכנסים לא כדי לעזור לצרכן הבודד שהריכוזיות במשק ממילא מרסקת אותו מדי יום. הם דווקא רוצים יותר ריכוזיות, ונאחזים באשליה שניתן לקיים רגולציה שאי-אפשר לפקח עליה, כי פיקוח יעיל דורש היערכות אחרת לגמרי שלא קיימת היום במשרד התקשורת בתקציב הנוכחי.

כדי לשנות את הדינמיקה של ועדת חייק, היא תצטרך להבין את הכוחות העמוקים שפועלים בשוק התקשורת את הכוחות שמשפיעים על שר התקשורת משה כחלון; את היעדר הרצון והיכולת של המשרד לפקח באמת על מה שקורה בשוק הזה; את הקטסטרופה שפוקדת את המשרד בשל חידלון של מספר גורמים שמעדיפים לטמון את ראשם בחול.

היא גם תידרש להבין כיצד בזק פועלת בשוק העסקי ואת השליטה המובהקת שלה ושל שאול אלוביץ', הבעלים שלה, בשוק המרכזיות לעסקים. כדאי להקשיב גם ליהודה זיסאפל, הבעלים של בינת, ולאקספון. הם אלו שצריך לעזור להם, שכן הם הסמן הימני למה שקורה בשוק - לא פרטנר או סלקום, אלא דווקא השחקנים הקטנים צריכים לקבל את תשומת הלב. מה שצריך להוביל הוא לא האינטרסים של בעלי הוט ובזק.

באחרונה היה מקרה נוסף שבו נדרשה התערבותו של המשרד, כאשר מירס מקבוצת הוט התלוננה על סלקום אחרי שהאחרונה תקפה לקוחות שלה במבצעים אגרסיביים בשוק החרדי. שבוע ימים בלבד לקח למשרד התקשורת להתערב ולדרוש מסלקום להפסיק את המבצע שהכאיב למירס.

מנגד, 013-נטוויז'ן מנסה כבר כמה חודשים לשכנע את משרד התקשורת שה-Bundle ההפוך של בזק - שמאפשר חבירה לספקית אינטרנט אחרת - פוגע בה קשות, וכך עושה גם 012-סמייל - אך ללא הועיל.

תשובה שתניח את הדעת מדוע בתלונה של מירס מקבוצת הוט התגובה הייתה כה מהירה והחלטית, ובתלונה של ספקיות האינטרנט הטיפול כל-כך איטי, עדיין אין.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות