גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוצרי מזון ישראליים זולים יותר בארה"ב

המשך בדיקת "גלובס" על יוקר מחירי המזון: תה ירוק ויסוצקי עולה בישראל יותר מכפליים, ומחיר מסטיק מאסט של עלית גבוה ב-85% מהמחיר בארה"ב ■ בישראל אין לחברות הוצאות שינוע - ובכל זאת כאן יותר יקר ■ בכיר לשעבר בתעשייה: "ספקים מעטים שולטים כאן בשוק"

מחירי מוצרי מזון המיוצרים בישראל נמכרים בסופרמרקט בניו-יורק במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהמחירים בישראל - כך עולה מבדיקת "גלובס". מדובר במוצרים של החברות ויסוצקי, אסם, מטרנה, עלית, יד מרדכי, יכין וקבוצת יבנה.

לצורך השוואת המחירים, נבחנו מחיריהם של מגוון מוצרי מזון באתר המכירות של סופרמרקט "holon shop" שבברוקלין, ניו-יורק, ובאתרי המכירות של רשתות השיווק בארץ. הסופרמרקט האמריקני נבחר בשל ההיצע הרחב של מוצרים כשרים שנמכר בו, בניגוד לרשתות אחרות.

לשם הדוגמה, קופסת תה ירוק של חברת ויסוצקי, הכוללת 20 שקיקי תה, נמכרת בארה"ב לצרכן ב-10.2 שקל בלבד. בישראל, מחיר הקופסה (25 שקיקי תה) יותר מכפול ועומד על 24 שקל. פערים של עשרות אחוזים נמצאו גם בתה ויסוצקי בטעמים (סדרת הגן הקסום).

במוצרי חברת אסם נמצאו פערים משמעותיים במנה חמה, שקדי מרק בקופסה וגם בדייסות של החברה-הבת מטרנה. עבור דייסת סולת של מטרנה תשלמו בארה"ב 10.2 שקל, בישראל תשלמו 18 שקל. בדייסת מטרנה "גם וגם" המחיר בארה"ב עומד על 17 שקל לעומת 25 שקל בישראל. מחירו של מסטיק MUST של עלית בישראל גבוה ב-85% ממחירו לצרכן במגוון רשתות שיווק בארה"ב.

פערי המחירים תמוהים במיוחד לאור העובדה שהמוצרים מיוצרים בישראל, ויש לשנע אותם לארה"ב. כמו כן, בארה"ב מדובר ב"קהל שבוי" שמחפש מוצרים כשרים ולכן על פי רוב יסכים לשלם עבורם פרמיה. יצוין כי באתר מוצעים גם מוצרי מזון ישראליים במחירים גבוהים יותר, אך בכל מקרה, הפערים שנמצאו אינם סבירים.

יתרה מזאת, בדיקת "גלובס" מעלה גם כי בחלק מהמקרים, המחיר לצרכן בארה"ב זול יותר מהמחיר בישראל לקמעונאי. לפי נתונים שמסרה אחת הרשתות ל"גלובס", המחיר הקמעונאי (מחיר היצרן לרשת השיווק) של תה ירוק ויסוצקי עומד על 20.8 שקל. מחיר זה גבוה ב-62% מהמחיר לצרכן בארה"ב. גם דייסת סולת של מטרנה עולה לקמעונאי 13.8 שקל - מחיר הגבוה ב-35% מהמחיר לצרכן בארה"ב. מחירים גבוהים יותר לקמעונאי נמצאו גם בשקדי מרק בקופסה, מסטיק MUST של עלית, דייסת "גם וגם" של מטרנה ודבש טהור (350 גרם) של יד מרדכי.

"אסור לגלות נאמנות"

הקמעונאים בישראל זועמים. "כל היצוא של מדינת ישראל זול בעשרות אחוזים בחו"ל. הסחורה בארה"ב לא מוכרת לצרכן כמו שכאן והיצרנים הגדולים לא יכולים לנצל את המותג שלהם כמו שהם מנצלים אותו בישראל. הצרכן צריך להבין שאסור לו לגלות נאמנות למותג מוביל כי זה מביא את היצרנים הגדולים לנצל את ההזדמנויות ולמכור את המוצר במחיר הרבה יותר גבוה מהמחיר שבו הוא צריך להימכר", אומר רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה.

- תה ירוק של ויסוצקי נמכר בארה"ב בפחות מחצי מחיר מאשר בכל רשתות השיווק בארץ.

"זה נכון. הם מנצלים את המותג ואת הביקוש".

"הפערים הללו מרתיחים. הרשתות בחו"ל לא פראייריות. אף אחד לא מוכר את המוצרים בחו"ל כלוס לידר", אומר קמעונאי בכיר אחר.

"זה טירוף. מה יש לומר. כל מי שיש לו מוצר מנצח מעלה את המחירים כי הוא יודע שהשוק צורך אותו", מוסיף עדי צים, מבעלי השליטה ברשת מחסני כמעט חינם.

קמעונאים גם טוענים לרווחיות עצומה של היצרנים. "עלות הייצור של במבה היא 1.1 שקלים. למה הצרכן צריך לשלם על במבה כזאת ארבעה שקלים? קחי שקית במבה לולו באותו משקל, שהייצור שלה עולה אותו דבר - היא נמכרת לצרכן ב-1.7 שקל, פחות מחצי מחיר", אומר אחד הקמעונאים.

"ספקים מעטים שולטים בשוק"

"יש אנומליה בסיסית. ספקים מעטים שולטים בשוק שלם ואני לא מדבר רק על חמשת הספקים המובילים כי גם בתוך כל קטגוריה יש שני ספקים מובילים והם מקבלים את רוב שטח המדף בסופרמרקט", מודה בכיר לשעבר בתעשייה.

אותו בכיר גם מותח ביקורת על המותגים הפרטיים של רשתות השיווק. "באופן מפתיע, המותגים הפרטיים בישראל לא בהכרח זולים באופן משמעותי.

בחו"ל המותגים הפרטיים התחילו כוואליו פור מאני ועכשיו הם מותגי וואליו, קרי מספקים איכות גבוהה. בארץ, כשהמותג הפרטי היה ממש בתחתית דרכו היה ניסיון לעשות וואליו פור מאני, אבל בגדול הקמעונאות בישראל ויתרה של השלב הזה", הוא אומר.

"הסדרנות היא כלי מנצח"

לפחות קמעונאי בכיר אחד חולק על הדברים. "המותג הפרטי לראשונה מתחיל להגביר את התחרות. לספק הגדול יש מערכת משומנת של סדרנות אז הוא קיבל יתרון על השחקן הקטן. איך ספק יכול להיכנס למדף כשהסדרנות של הגדולים היא כלי מנצח?"

בכיר לשעבר בתעשייה: "הקמעונאים לא ממלאים את תפקידם כבלם"

"העלאות מחירים זה תפקידו של יצרן. זה לגיטימי. מה שמעלה תמיהה זה איך אין גורם מאזן למגמה הזאת? הקמעונאים הם הקניין של גברת ישראלי והתפקיד שלהם במשחק הוא להיות הבלם של עליות המחירים והם לא ממלאים אותו. יש יישור קו בין הקמעונאים, שאף אחד לא שובר אותו, והוא עבודה בשיתוף פעולה עם המותגים החזקים. בניגוד למצב שבו קמעונאים אחרים בעולם חיזקו את מותגי הוואליו פור מאני באמצעות עבודה קמעונאית אגרסיבית, כדי להביא גם את היצרנים הגדולים למצב של תחרות שתאלץ אותם לתת מחירים אטרקטיביים, כאן אין איזון. עובדתית אף אחד לא בנה מותג בלי שיתוף פעולה של הקמעונאים. אם קמעונאי חזק יחליט שהוא קונה מותגי ואליו פור מאני על חשבון המותגים החזקים, הדבר הזה יתחיל להישבר. זה ייאלץ את המותגים החזקים להתחרות גם במחיר", כך אומר בכיר לשעבר בתעשייה ל"גלובס".

עוד אומר אותו בכיר כי "לא חסרים מותגים קטנים בישראל, אבל הם שוליים כי יש כאן מגמה ולפיה המותגים הגדולים מקבלים 80% משטח המדף לפחות. תסתכלי איזה שטח מדף מקבלים החטיפים של מאנה אל מול החטיפים של אסם ושטראוס? הם יכלו להיות ואליו פור מאני אם היו נבנים כמותג לגיטימי, אבל הם לא מקבלים לגיטימציה. איפה את רואה את תה ערבה, המתחרה של ויסוצקי, במדף? בתחתית. המצב ההגיוני הוא שהיה מגיע קמעונאי גדול ומציע לבנות יחד עם יצרן קטן את הקטגוריה, להציע ואליו פור מאני כאלטרנטיבה. אבל לאף אחד מהקמעונאים היום אין עניין לבנות כך את הקטגוריה. הם לא מתגמלים את מותגי הואליו פור מאני בשטח המדף. מה כולם אומרים? העוגה יותר גדולה לכולם כשגברת ישראלי משלמת יותר. יש גם ריכוזיות של יצרנים ומותגים חזקים, אבל יש כאן ביצה ותרנגולת כי מי שמאפשר זאת הם הקמעונאים".

"נסי להתווכח עם אסם"

קמעונאי בכיר מגיב להאשמות ואומר: "זו לא ביצה ולא תרנגולת כשקוקה קולה היא מונופול, חברת ויסוצקי היא מונופול ויש שתי מחלבות במדינה. במדינת ישראל יש 350 דלתות של שחקנים קמעונאים שמתפרסים בין שמונה קמעונאים בתחרות עזה לבין חמישה ספקים שמהווים 50% מהשוק. קחי את קוקה קולה לצורך העניין. נסי להקטין בסנטימטר את שטח המדף של קוקה קולה. מה יקרה? מה ספק גדול בישראל יכול לעשות ברגע שצמצמת לו שטח מדף ב-10 ס"מ או כשהודעת לו שאתה מפסיק סדרנות? ספקים בישראל אמרו 'על גופתי המתה'. הלכו לממונה על ההגבלים ודרשו ממנו לשמר את הסדרנות העצמית. לכי נסי להתווכח עם אסם היום כשהוא מחזיק את מטרנה.

"הקמעונאים בולמים לא אחת את השוק ורבים עם היצרנים אבל לצערנו הרב יש ריכוזיות מאוד חזקה אצל היצרנים", אומר רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה.

תגובות

תה ויסוצקי: "החברה מוכרת בארה"ב אריזות המכילות 20 שקיקי תה לעומת 25 שקיקי תה באריזה בישראל, וזאת בהתאם לנורמה בשוק האמריקני. בנוסף, המחיר המצוין על גבי אריזת התה במדף בארה"ב אינו כולל מע"מ, המיתוסף רק בחשבון בקופה ואינו מצוין במדבקת המחיר על גבי האריזה. בסופו של דבר, כשמחשבים את המחיר לפי שקיק תה, אחרי מע"מ, מקבלים פער זניח בין השוק האמריקני לשוק הישראלי".

אסם: "אין קשר בין מחירי המוצרים בשוק האמריקני לשוק הישראלי בגלל מבנה הוצאות שונה לחלוטין".

יכין: "אנחנו מוכרים במחיר אחיד לכל הלקוחות בשוק המקומי והמחיר לצרכן משתנה מרשת לרשת ומסניף לסניף. בארה"ב מדובר במחיר ישן כי המוצר לארה"ב נמכר במחיר גבוה יותר משהוא נמכר בארץ".

קבוצת יבנה: "עקרונית, מחירי המכירה לצרכנים דומים. חברתנו עדכנה מחירונים בנובמבר לפי שער של 3.85 שקל לדולר ולכן היום, בעקבות ירידת שער הדולר, המחיר יותר זול. פרט לכך, להערכתנו, שיעורי הרווחיות של הקמעונאי בארה"ב יותר נמוכים".

מקבוצת שטראוס, הבעלים של יד מרדכי ומותג מסטיק מאסט לא נמסרה תגובה.

בארה

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב