גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדווח מהשטח: כל-כך סבבה בבסיס

החברות שתורמות לצה"ל (בסתר כמובן) התאספו השבוע לאירוע השנתי (הצנוע כמובן)

יום שני השבוע, בסיס הקריה בתל-אביב. האירוע השנתי של "אמץ לוחם". אני עובר בשער שאול, והאמת שאני טיפה מתרגש: זו הפעם הראשונה שבה אני חוזר לבסיס שבו העברתי שלוש שנים בשירות המדינה. הלוואי שהייתי יכול לספר לכם מה עשיתי בצבא, אבל זה סודי מדי. כמו כל חבריי ליחידה גם בגופי הותקן מין צ'יפ שאמור להתפוצץ ברגע שאדבר. למעשה, הוא אמור להתפוצץ ברגעים אלה ממש מאחר שאפילו את מה שאמרתי על הצ'יפ אסור היה לי לומר. את הדקות האחרונות לחיי אקדיש לכתיבת הכתבה הזו. תהא זו מורשתי: עבודה עד הרגע האחרון, ומעבר לו.

בכניסה למתחם האירוע, שנועד להפגיש את ראשי המשק, מנהלי החברות המאמצות, עם מפקדי הגדודים המאומצים, אני פוגש את איקה אברבנאל, סמנכ"ל משאבי אנוש בטבע, הוגה הרעיון ("בעוונותיי", הוא מצטנע) ויו"ר אמץ לוחם. הוא מספר איך נולד הרעיון לפני שבע שנים: בנו חזר הביתה מהצבא, והתברר שלגדוד הצנחנים שבו שירת אין כלום. אמרתי, משחזר אברבנאל, שצריך לעשות משהו.

בהתחלה הייתה סקפטיות, הוא נזכר, אבל היום יש כבר 160 יחידות מאומצות. כאן עושים, לא מדברים, אומר אברבנאל, והכול מאחורי הקלעים. הוא מספר איך אגן מכתשים הוציאו גדוד גבעתי ליומיים של כיף באמצע עופרת יצוקה. אני מנסה לדבר על הביקורת שיש על הפרויקט, כמו המעורבות המיוחצנת של חברות בצה"ל, על העובדה שמדובר בכסף קטן, אבל אברבנאל אינו מעוניין בביקורת. כאן עושים, הוא חוזר ואומר, לא מדברים. אני מביט סביב: כולם מדברים.

אז אני הולך לבר, אבל יש בו רק משקאות קלים. איזו אכזבה. אני מתלונן אצל המארגנים. אי-אפשר אלכוהול, יש פה חיילים, הם אומרים. אבל אנחנו אזרחים, אני מקשה. כן, אבל איך אפשר להבדיל, הם אומרים. זה הכי קל, אני משיב - זה שבלי מדים ובלי נשק הוא אזרח. קובלנותיי נופלות על אוזניים ערלות.

למה לא צחצחת נעליים?

על הדשא חיילים מהגדודים המאומצים. מחכים כמו שרק חיילים יודעים לחכות: מרביתם פשוט בוהים בדשא בשלווה של נזירים בודהיסטים. אחד הדברים שאתה לומד בצבא הוא לחכות, לפעמים בלי לדעת אפילו למה. אמרו לחכות אז מחכים.

למתחם מגיעים עו"ד אורי סלונים ואבי פישר מאי.די.בי, נשיא אמץ לוחם. מגיעים גם מאיר שמיר, יונה פוגל, יאיר סרוסי וציון קינן, ענת לוין, אבי בניהו, יצחק טוניק. יש גם מלא סא"לים, אל"מים ותא"לים והמון נשק חם. בפינה, מאחורי השלט הענק של אמץ לוחם שמכיל את שמות כל החברות התורמות (הכול מאחורי הקלעים, כמובן), יש עמדה לצחצוח נעליים ולידה עומד מאבטח של השב"כ. מאחוריי אני שומע קצינים מדברים בטלפון: משהו שהסמח"ט צריך לסגור בקשר לתרג"ד.

קצינת ת"ש ניגשת לחיילים המחכים ואומרת להם שעכשיו אפשר לאכול. תענוג לראות חיילים אוכלים, בחיי. תיאבון בריא וצלחות עמוסות, מתפקעות כמעט. זו לא האכילה המנומסת, המנקרת, שאני רגיל אליה מהקוקטיילים. הכולסטרול עוד לא אישיו ולחץ הדם עדיין לא פקטור. חיילים אוכלים כמה שיותר, חיילים אוכלים בפקודה. הצבא הרי צועד אתם יודעים על מה. איחלתי לחייל בתיאבון.

בעוד החיילים בולסים, אנשי העסקים מצטלמים ומתראיינים. אני מסתובב ביניהם. ההתרגשות בשל הכניסה לבסיס פגה, ועכשיו זה סתם עוד אירוע רגיל, כמו כל האירועים. מזל שידידי הקרוב, הכתב הצבאי של ערוץ 10 אור הלר, פה. אנחנו עומדים בצד, לא רחוק מהמאבטח ומעמדת הצחצוח השמורה ביותר במזרח התיכון.

כשאני רואה התקהלות אני מתקרב אליה, נכנס פנימה, וזה תמיד אותו דבר: כשאתה בפנים אין התקהלות. זה כמו שלומדים במדיטציית ויפאסאנה: נסו לדמיין כאב בברך, עכשיו נסו לצמצם את התחושה לנקודה הספציפית של הכאב, עכשיו תגלו שבעצם אין כאב, או יותר נכון שהכאב הוא בכלל לא בברך. כך הם האירועים כולם: מבחוץ זה נראה כמו אירוע, אבל כשאתה מתקרב זה סתם אנשים שעומדים.

ואז נכנס הרמטכ"ל, בני גנץ. גבוה הוא הרמטכ"ל שלנו, וחתיך. אני מוצא שזה עושה פלאים לתחושת הביטחון של העם כולו. מהר מאוד משגיחים הצלמים בגנץ ומזמינים אותו אחר כבוד להצטלם. אין פה אף טייקון רציני, אין פה אף אחד מהפוליטיקה.

האירוע מתחיל. המכובדים מתיישבים, והחיילים מסתדרים במבנה בשולי המתחם. קרנית גולדווסר מנחה. היא פותחת בקלישאה: "תרשו לי לפתוח במילה אחת קטנה: תודה". תודה, אני אומר לחיילת יפה שעומדת לידי. על לא דבר, היא מחייכת אליי.

גולדווסר מודה לחיילים, ואחר מודה - הרבה יותר באריכות - לחברות המאמצות, מדברת על השת"פ בין הצבא לסקטור העסקי. עצם הביקורת על הפרויקט מוצגת על-ידה כיתרון הגדול שלו. החיילים בינתיים גולשים למורד הבמה ומסתדרים שם. גולדווסר נותנת את האות והם מתפזרים בין התורמים ומחלקים להם אותות. האמת, זה מביך. על המסך הענק מופיעים נתונים לא ממש מרשימים: 16 מיליון שקלים נתרמו השנה במסגרת אמץ לוחם (תקציב הביטחון הוא 54.4 מיליארד שקלים); 71% מהמאמצים מחדשים את האימוץ; 39 יחידות מאומצות על-ידי גורמים בחו"ל; 31 יחידות - על-ידי תורמים מאנגליה; 100 אלף שקלים בשנה עולה לאמץ גדוד.

יש תוכנית אמנותית. מין סרט תדמית על המאמצים ועל המאומצים. גיורא אקרשטיין מאקרשטיין, שמאמצים את בהל"ץ, מספר על איך ניסה לשבור המפעל שלו בירוחם את התארגנות העובדים שצצה שם. סתם, בצחוק. הוא מספר איזה כיף זה לאמץ גדוד. הוא אפילו קיבל 25 חיילים ליום ההולדת שלו, ככה הוא אמר.

אחר כך תזמורת צה"ל עם הזמרת רוני דלומי. אברבנאל נואם. אחר כך נואם פישר. הא מודה לגנץ ומפרט את מה שהוא מכנה "שלושת מרכיבי העוצמה של המדינה": הצבא, הסקטור העסקי והתורמים מחו"ל. אלה, על-פי פישר, הם "משולש האיכות של הקיום שלנו". הוא מודה גם לראש אכ"א אבי זמיר.

אחריו נואם ציון קינן. גם הוא מודה. אחריו נואם סא"ל ירון סיטבון, מפקד יחידת עוקץ (הכלבנים), שמודה לסקטור העסקי ולחברת מירס המאמצת את הגדוד שלו בשמו, בשם החיילים וגם בשם הכלבים. שמות החברות ממשיכים לעבור על המסך הגדול. פעם מלמטה למעלה, פעם מימין לשמאל.

קהלני נואם. לא רבים הם רגעי העדנה שיש לו לאדם בחייו, הוא אומר. אין עוד מדינה כמו שלנו, הוא מצהיר. אחריו נואם גנץ, שנוטש את נאומו הכתוב ומאלתר, מה שמספק לי מכתם משעשע למדי: האתגרים שעומדים לרשותנו, אומר גנץ. גם הוא מודה, ומודה, ומודה. מגלה לנו שהמזרח התיכון משתנה לנגד עינינו ואומר שלהערכתו היחידות הלוחמות עוד תבואנה לידי מבחן. מעודד, לא?

אחר כך שרים התקווה. אחר כך אני הולך הביתה. כנראה הייתה תקלה בצ'יפ, כי אני עוד חי.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם