גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמריקנים לא יכולים לרכוש דירה - ונחנקים בשכירות

מחקר של אוניברסיטת הרווארד מגלה: הקושי של מרבית האמריקנים לממן רכישת דירה יצר לחץ אדיר לשכירות, ואחד מכל 4 שוכרים מוציא על קורת גג יותר מ-50% מהכנסתו

עם כל הכבוד לבעיות בשוק הדיור ברחבי ארה"ב, גם בשנים האחרונות צעירים אמריקנים עדיין יוצאים לדרך עצמאית, משפחות חדשות קמות, מהגרים עדיין מגיעים, ורבים חזרו - מרצונם או מרצון הבנק - להיות שוכרים. מי שקלט את כולם היה שוק הבתים להשכרה בארה"ב, ולכן מאז שפרץ המשבר הוא מעין תמונת ראי של שוק הבתים לקנייה.

שיעור השטח הלא מושכר ירד בסוף 2010 לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2003, עם אכלוס מרשים בבוסטון ובלוס אנג'לס. במקביל, עלו דמי השכירות ב-2010 ב-2.3% בממוצע (מעל האינפלציה), וקיזזו חלק מהירידה של 4.1% ב-2009. תנאי השוק הכתיבו עלייה של 5% בניו-יורק ובסן חוזה.

התוצאה של הלחץ על שוק ההשכרה היא משבר נגישות כלכלית (affordability) קשה, כך עולה מנתוני מרכז מחקר הדיור באוניברסיטת הרווארד. המונח נגישות כלכלית מודד את המידה בה מוצר נמצא במסגרת היכולות הכספיות של הצרכן.

לפי כלל האצבע, משפחה אמורה להוציא רבע עד שליש מהכנסתה על דיור. מכאן ברורה חומרת העובדה שמחצית מהמשפחות השוכרות שילמו ב-2009 יותר מ-30% מהכנסתן ברוטו על דיור. אחת מכל ארבע מהן הוציאו על קורת גג יותר מ-50% מהכנסתן, לעומת אחת מכל שמונה משפחות שגרות בבית בבעלותן.

אבל לא רק שכר הדירה גרם להידרדרות הנגישות, אלא גם ההכנסות שנשחקו כתוצאה מהמשבר והתייקרות עלויות החשמל וההסקה. בישראל, אגב, היוו ההוצאה לדיור 25% מסך ההוצאה לתצרוכת של משק-בית ממוצע ב-2009, והוצאות התחזוקה - ארנונה, חשמל, מים וכו' - 5% נוספים.

שיא בנגישות לבעלות

בשעה שנגישות ההשכרה מידרדרת, קניית בית בארה"ב הופכת אפשרית כפי שלא הייתה זמן רב, לפחות עבור אלה שקשיי מימון זרים להם - המשלמים במזומן (שליש מהרכישות), המשתכרים היטב, מי שניקוד האשראי שלו מכובד וגם לא מעט תושבי-חוץ (8% מהשוק).

הביטוי הכלכלי לנגישות הוא היחס בין מחיר בית פרטי להכנסה השנתית של משק בית (נתוני חציון לשני הפרמטרים). יחס זה - שהוא מדד מקובל לאמידת הנגישות לדיור - נפל ל-3.4 בלבד. מדובר ברמה הנמוכה ביותר שלו מאז 1995, ובעצם לחזרה לממוצע ארוך הטווח של השוק האמריקני ב-2000-1980.

השווקים הנגישים ביותר נמצאים ב"חגורת החלודה" - אוהיו ופנסילבניה, והכי פחות נגישים שוכנים לחופי האוקיינוסים - ניו יורק וסן פרנסיסקו. את טביעת האצבע של המשבר רואים דווקא במקומות שבהם נרשם השיפור המשמעותי ביותר בנגישות מתחילת 2007 ועד לסוף 2010 - עיר המלאכים לוס אנג'לס ומוקד בועת הנדל"ן מיאמי.

גם לפי מדד אחר, שמתייחס למשכנתא, הנגישות השתפרה. נניח רוכש שלקח משכנתא ל-30 שנה בריבית קבועה בשיעור 4.8%, לאחר שהביא הון עצמי של 10% משווי בית יד-שנייה שערכו 173 אלף דולר (מחיר חציוני). התשלום החודשי שלו היה עומד על 900 דולר ב-2010, לעומת 1,300 דולר ב-2007.

אם רוצים לסיים בנימה אופטימיות, ניתן להסתכל על הפוטנציאל הלא ממומש של שוק הדיור האמריקני. מנתוני ההכנסה, הריבית ומחירי הבתים, עולה שבערך 70 מיליון משפחות - מספר שיא - יכולות להרשות לעצמן לקנות עכשיו בית, תוך שהן מקצות לכך פחות מ-30% מהכנסתן. רק שבינתיים, העובדה שהן שוכרות (כנראה מתוך מחשבה שיש להם משהו טוב יותר לעשות עם הכסף מאשר להשקיע אותו בנדל"ן) רק יוצרת כרגע עוד לחץ על הביקוש (ומחירי) השכירות.

9 מ-10 אמריקנים: עדיף לקנות ולא לשכור דירה

נראה שתפיסות ותיקות לעולם אינן מתות, הן רק הופכות לפחות קשורות למציאות: סקר חדש של חברת המשכנתאות פאני מיי מגלה שכמעט תשעה מכל עשרה אמריקנים מאמינים, עדיין מאמינים, שקניית בית עדיפה על שכירות. לא משנה להם שבפועל "תנאי השוק" מקשים על יותר ויותר מהם אפילו לשכור קורת גג, שלא לדבר על לקנות בית.

ואולי הפער בין החלום למציאות הכלכלית לא מפתיע - שני שלישים מהמשיבים ציינו כמניע מרכזי לקניית בית גורמים לא כלכליים בעליל - החל מבחירת בתי הספר של הילדים (הרישום לפי אזור מגורים), עבור בעצמאות בעיצוב מרחב המגורים, וכלה בהשגת סמל סטטוס. רק שליש ציינו גורמים כלכליים כמו הפער בין המשכנתא לדמי השכירות, והרווח האפשרי מעליית ערך הבית.

המצב בשוק הדיור האמריקני קשה ולא יציב, בגלל מספר עצום של בתים שוממים, זרם אדיר של הליכי כינוס נכסים בקנה, ומדיניות חיתום משכנתאות נוקשה. כל סיבה תורמת לצניחת מחירי הבתים באפריל, לפי מדד Case-Shiller, לשפל שלא היה כמותו מאז החל המשבר.

המלאי הלא מכור, שרק גדל, בונה ציפיות לבתים זולים אפילו יותר, ויוצר השפעה (חיצונית) שלילית על ערך הבתים בסביבה, כאשר מצבם המוזנח של חלק מהבתים מכינוס מוריד עוד יותר את מחירם. ובה בעת מדיניות היד הקפוצה של המלווים מדירה מהשוק קונים פוטנציאליים.

אגב, ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב לאחרונה שבנטרול מכירות של נדל"ן מעוקל וכו' ירדו מחירי הבתים רק בחצי אחוז בממוצע מאז אפריל 2009. האם נמצאה הרצפה המיוחלת? אולי בשווקים עם פעילות כינוס נכסים מועטה במיוחד, אבל באופן כללי בערך 40% מהעסקאות כללו בתים שבעליהם נקלעו למצוקה פיננסית.

נגישות כלכלית בשוק הדיור
מפת העומסים הידרדרות הנגישות לדירות להשכרה

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם