גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": כמה עולה להיות זכיין של רשת אופנה?

מלחמות מחירים, מותגים בינלאומיים, התייקרות חומרי הגלם והייצור וההשקעה האדירה הנדרשת במלאים ובפרסום מובילים יזמים בענף האופנה לשיטת הזכיינות ■ כמה זה עולה?

לא קל להיות שחקן בענף האופנה - השוק רווי; מלחמת המחירים בשיאה; כניסת המותגים הבינלאומיים מחריפה את התחרות הקשה ממילא; ההתייקרות בעלויות חומרי הגלם והייצור מכבידה; האופנות מתחלפות בקצב מהיר; וההשקעה הכספית הנדרשת במלאים, בפריסה ארצית ובפרסום - אדירה. לא בכדי, 7 רשתות אופנה נקלעו בשנה החולפת לקשיים, החליפו ידיים או נסגרו כליל.

על-פי דן אנד ברדסטריט, הסיכון בענף האופנה גבוה משמעותי מזה של המשק כולו: כ-28% מהעסקים בענף נמצאים ברמת סיכון גבוהה וצפויים להיקלע בטווח של שנה לקשיי נזילות. על-פי BdiCoface רמת הסיכון של הענף הייתה גבוהה ב-3 השנים האחרונות מזו של כלל המשק, ונאמדה ב-2010 ב-6.10 בהשוואה ל-5.99 בכלל המשק (מדד הסיכון של BdiCoface נע בסולם של 1 (רמת הסיכון הנמוכה והטובה ביותר) עד 10 (רמת הסיכון הגבוהה והמסוכנת ביותר).

אחת הדרכים להתמודד עם הקשיים האמורים, לצד הצורך להמשיך לשמור על נוכחות המותג במרכזי הקניות המתרבים, היא זכיינות. רבים רואים במודל הזכיינות - שלרוב שכיח בענפי האופנה והמזון - נוסחה מנצחת ומהירה להתרחבות עסקית. מנגד, זוהי גם הזדמנות טובה לאלה שרוצים להשתייך כזכיינים למותג או לרשת עם מוניטין ולרכוב על גל ההצלחה שלה. זכיין שמצטרף ליוזמה של מישהו אחר, נהנה ממוצר מוכן ומגובש ברמת המיתוג והמוניטין, ובכך מצמצם במידה מסוימת את הסיכונים שהיה לוקח על עצמו אילו הקים עסק מאפס.

מאידך, זכיין נדרש לשלם תמורת הזיכיון לא מעט כסף ולהתמודד עם חסרונות השיטה. להערכת גורמים בענף, 16%-18% מחנויות האופנה בישראל מופעלות נכון להיום על-ידי זכיינים, לעומת 60% ב-2005. הירידה הדרמטית בשיעור הזכיינים נובעת, לטענת הגורמים, בעיקר מהזינוק בשכר הדירה מחד ומהקיפאון בפדיון מאידך, מה שהפך את הזכיינות לעסק משתלם הרבה פחות.

למי שבכל זאת מעוניין להיכנס לגוב האריות האופנתי - כמה עולה להיות זכיין של רשת אופנה?

Grip / צלם יח
GRIP

- בעלים: עופר כהן

- מספר סניפים: 29

- כמה מתוכם בזכיינות: 21

- עלות הזיכיון: רשת GRIP גובה מהזכיינים שלה דמי זיכיון של 20 אלף דולר אחת ל-8 שנים, וערבות בנקאית של 20 אלף דולר. כמו כן, הזכיין נושא בהוצאות הכרוכות בהקמת החנות מהמסד ועד הטפחות, הנעות בין 100 ל-200 אלף דולר. בנוסף, הרשת גובה מהזכיין 2% מהמחזור החודשי לטובת פרסום.

- איך בוחרים זכיין: עופר כהן: "מועמדים לזכיינות עוברים תהליך הכשרה של כחודש ימים, במהלכו הם נדרשים לעבוד בחנויות הרשת ולהוכיח יכולות ניהול ומכירה".

קבוצת רנואר / צלם יח
קבוצת רנואר

- כוללת את רשתות: רנואר נשים, רנואר גברים ו-TWENTYFOURSEVEN

- בעלים: אלי ברקוביץ ויוסי ברוש

- מספר סניפים: 124 (50 רנואר נשים, 44 רנואר גברים, 30 TWENTYFOURSEVEN)

- כמה מתוכם בזכיינות: 64 (27 רנואר נשים, 26 רנואר גברים, 11 TWENTYFOURSEVEN)

- עלות הזיכיון: על-פי שיטת הזכיינות הנהוגה בקבוצת רנואר, הזכיין נושא בעלויות עיצוב החנות על-פי תכתיבי הרשת - כ-800 אלף שקל עד מיליון שקל לחנות - ובעלויות השוטפות של החנות. הקבוצה, לעומת זאת, מממנת מלאים והוצאות פרסום וכרטיסי אשראי. בנוסף, הזכיין נדרש לשלם תמורת הזיכיון תשלום חד-פעמי של 30-50 אלף דולר, תלוי בגודל החנות ובמיקומה הגיאוגרפי. גם בקבוצת רנואר, שיטת הזכיינות עובדת כך שכל ההכנסות החודשיות של הזכיין מועברות לחברה, שמפרישה לו עמלה אחידה של 40%.

- איך בוחרים זכיין: אריה שיבר, סמנכ"ל פיתוח עסקי: "לגישתנו, מועמד מתאים יגיע מהתחום ויהיה בעל תודעת שירות גבוה. לאחר תקופת הכשרה בת חודש ימים, במהלכה עוברים המועמדים סדנאות וחניכה על-ידי מנהלים חונכים, המתאימים נקלטים כזכיינים".

טבע נאות / צלם יח
טבע נאות

- בעלים: קבוצת שמרוק וקיבוץ נאות מרדכי

- מספר סניפים: 60

- כמה מתוכם בזכיינות: 10

- עלות הזיכיון: זכייני רשת ההנעלה טבע נאות נושאים בהוצאות עיצוב והתאמת החנות בזכיינות בכפוף להנחיות הרשת. כמו כן, חלות עליהם כל ההוצאות השוטפות האחרות של החנות, למעט מלאי. הקופה הרושמת בחנויות הזכייניות, כמו גם המלאי, שייכים לפירמת "טבע נאות". כלומר, הפדיונות נכנסים לחשבון של הפירמה, ובסוף כל חודש היא מפרישה לזכיינים אחוז אחיד של 30% ממחזור המכירות.

- איך בוחרים זכיין: מיכאל אילוז, מנכ"ל: "אנחנו מציעים לקמעונאים הכי טובים שלנו, כאלה שעבדנו איתם ונוכחנו ביכולות שלהם, להיות זכיינים שלנו. אם הם מסכימים, אנחנו מחתימים אותם על חוזה פשוט מאוד. אלה שפנינו אליהם שמחו מאוד לעשות את השינוי, כי החיים של הקמעונאי נעשו קשים מאוד על רקע התנודתיות המשתנה במכירות בגלל המצב הכלכלי, התחרות המאסיבית, מזג האוויר ועוד. בשביל השקט יש לא מעט קמעונאים שמוכנים לאבד את העצמאות שלהם ולעבור לעבוד עם מותג אחד".

דיסקרט / צלם יח
דיסקרט

- בעלים: יעקב גבאי

- מספר סניפים: 28

- כמה מתוכם בזכיינות: 8

- עלות הזיכיון: זכייני רשת דיסקרט נדרשים לשלם דמי הקמת חנות (ממוצע של כ-1,000 דולר למ"ר) הכוללים שיפוץ והתאמת החנות לסטנדרט של הרשת. כמו כן, הזכיין נושא בכל עלויות התפעול השוטפות. גם כאן, כל הכנסות הזכיין מועברות בסוף החודש לחברה, המפרישה לזכיינים אחוז אחיד של 38% מהמחזור. הזכיין אינו נושא בעלויות הלוגיסטיקה והמלאי. בנוסף, הזכיינים נדרשים לשלם ערבות בנקאית של כ-200 אלף שקל, בגין שווי המלאי הממוצע בחנות.

- איך בוחרים זכיין: יעקב גבאי, בעלים ומנכ"ל: "חברת ייעוץ חיצונית מסייעת לנו בגיוס ובסינון ראשוני של זכיינים פוטנציאליים, אחר כך אני מקיים איתם ראיון אישי, שלאחריו הם עוברים תהליך הכשרה באחת מחנויות הרשת. זמן ההכשרה משתנה בהתאם למהירות הקליטה של המועמד. במהלך תקופת ההכשרה הוא צריך לגלות כושר ניהולי, שיטות מכירה ועוד. כמו כן, על הזכיין להציג חוסן פיננסי הכולל הון עצמי מספיק ועבר פיננסי נקי".

קבוצת ריטייל לישראל / צלם יח
קבוצת ריטייל ישראל

- כוללת את רשתות: ג'אמפ, ML ו-mam'z

- בעלים: אבי מלכה

- מספר סניפים: 148 (51 ג'אמפ; 58 ML נשים; 30 ML גברים; mam'z 9)

כמה מתוכם בזכיינות: 51 (16 ג'אמפ; 32 ML; mam'z 3)

- עלות הזיכיון: ריטייל ישראל מנהיגה שיטת זכיינות אחידה ברשתות האופנה בקבוצה, המכונה "שיטת העמיתים". על-פי שיטה זו, הקבוצה לוקחת על עצמה את כל הוצאות ההקמה והלוגיסטיקה של החנות בזכיינות, כשכל הכנסותיה מועברות בסוף החודש לקבוצה, המפרישה לזכיינים/עמיתים עמלת תפעול של כ-40% ו-25% מהרווח שהם מייצרים. בנוסף, הזכיינים/עמיתים נדרשים לשלם ערבות בנקאית בגובה של 25% משווי המלאי, סדר גודל של 50-70 אלף שקל בממוצע לזכיין/עמית.

- איך בוחרים זכיין: אבי מלכה: "מודל 'עמיתים' מאפשר לאנשים עם איכותיות גבוהות אך עם יכולת השקעה כספית אפסית, להיקלט אצלנו כזכיינים/עמיתים אחרי סדנה בת חודש ימים. במציאות של היום לא קל להיות זכיין. עלויות שכר הדירה והתפעול הגבוהות מאוד, הביאו על שיטת ה'זכיינות' הקלאסית בענף גזר דין מוות. לזכיין לא שווה היום לשלם מיליון שקל מכיסו על הקמת חנות בזכיינות כדי להרוויח 25-30 אלף שקל בחודש, שזהו הרווח החודשי הממוצע ברשתות האופנה - לא משנה מה גודלן. בעבר, כששכר הדירה היה ברמה של 8%-10% מהמחזור, היה כדאי להיות זכיין. אבל היום, שזה ברמה של 12% מהמחזור, זה לא מצדיק השקעה של מיליון שקל בחנות בזכיינות, וגם לא של 600-800 אלף שקל. מצב זה הוא שגרם לנו לאמץ את שיטת 'העמיתים'".

ZIP / צלם יח
ZIP

- בעלים: משפחת אהרונסון

- מספר סניפים: 48

- כמה מתוכם בזכיינות: 7

- עלות הזיכיון: זכייני רשת ZIP נושאים בכל הוצאות החנות: הקמה, שכירות, עובדים, מסים ועוד, למעט מלאי. ההשקעה הממוצעת בהתאמת חנות זכיינית לרשת נאמדת בכ-3,000 שקל למ"ר. בדומה לרשתות אופנה אחרות, גם כאן כל ההכנסות של חנויות הזכייניות מועברות לחברה, המפרישה לזכיינים אחוז מסוים ממחזור המכירות. כמו כן, הזכיינים נדרשים לשלם ערבות בנקאית בשווי המלאי בחנות, שנעה בין 200 אלף שקל למיליון שקל, תלוי בגודלה, כאשר הממוצע עומד על כ-500 אלף שקל.

- איך בוחרים זכיין: זאב אהרונסון, מנכ"ל ומבעלי הרשת: "תנאי קבלה הכרחי הוא עבודה מוקדמת כמנהל באחת מחנויות הרשת במשך כחצי שנה. כושר ההתאמה של הזכיין, המוטיבציה שלו והיכולת מוכחת שלו בשיווק, ביחסי אנוש וברמת ניהול גבוהה - הן הנקודות החשובות ביותר שנבדקות בתהליך ההכשרה שלו אצלנו".

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה