גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן דפנה קפיטל: "אנו יכולים להריח ניסוי שלא יצליח"

קרן הגידור דפנה קפיטל, המנהלת 91 מיליון דולר, מחפשת בישראל הון והזדמנויות השקעה, ובקרוב תחל לפעול בישראל באופן רשמי דרך סייבל השקעות

קרן הגידור Dafna Capital, המתמחה בתחום הביומד, תחל בקרוב לפעול בישראל באופן רשמי. הקרן מיוצגת בישראל על-ידי חברת סייבל השקעות, היא מנהלת 91 מיליון דולר והוקמה לפני 12 שנה על-ידי פרופ' נתן פישל וד"ר פריבה קודסיין, יהודים בעלי קשר חזק לישראל.

דפנה קפיטל משקיעה ב-150 חברות בשנה, בדרך כלל בשיעור של 2%-3% מהחברה, ולעיתים נדירות גם מעט יותר. כעת היא מקווה לגייס כספים מגורמים מוסדיים ישראלים, אך גם תחפש באופן אקטיבי השקעות בחברות ישראליות.

דפנה כבר השקיעה בחברות ביומד ישראליות הנסחרות בבורסות בחו"ל, ובהן גיוון אימג'ינג, רוזטה, קומפיוג'ן, פרוטליקס, פרולור ופלוריסטם.

פישל וקודסיין הם זוג נשוי ובעלי ניסיון תעסוקתי משלים לצורך ניהול קרן בתחום הביומד. קודסיין החלה את דרכה בתחום המחקר וההנדסה הביו-רפואית, ושימשה חוקרת ומנהלת בחברות ביומד רבות. לאחר-מכן היא עשתה הסבה והייתה אנליסטית של השקעות מדעי החיים, בין היתר שימשה ראש תחום האנליזה של מדעי החיים בבנק ההשקעות Roth Capital.

פישל הוא רופא ופרופ' לרפואה, שעבד בעבר בבתי החולים הדסה, Dana Farber ו-Cedars-Sinai. בעבר ייסד ומכר חברת ביומד שנמכרה בשרשור לפייזר. שניהם למדו לתואר ראשון בטכניון, ולתארים מתקדמים באוקספורד ובהרווארד. היום הם מתגוררים בלוס אנג'לס ומבקרים לעיתים קרובות בישראל.

פישל: "כשפריבה עברה מתחום מחקר הביוטכנולוגיה לתחום האנליזה נחשפתי לעולם ההשקעות. יצאתי לשבתון ב-97' בקרן גידור קטנה בשם First Tier בלוס אנג'לס, שהשקיעה בחברות ביומד. התחום קסם לי ועברתי לעבוד בקרן גדולה יותר משיקגו. לאחר כמה שנים פריבה החליטה להצטרף אלי ובסוף 2002 קנינו החוצה את השותף".

אותו שורט בגישה כל-כך שונה

הגישה של פישל וקודסיין שונה מזו של משקיעי טווח רחוק בתחום הביומד. "אנחנו בעיקר מהמרים על תוצאות של ניסויים קליניים", אומר פישל. "הייתי מעורב במאות ניסויים קליניים - מצד החברה המפתחת, מצד הרופא המבצע את הניסוי ומצד הרופא החבר בוועדת האתיקה. כמו-כן, המחקר שלי תמיד התבסס על הניסיון להבין גנטיקה של מחלות ומנגנונים כימיים, אז אני יודע לעיתים להריח ניסוי שהצלחתו לא סבירה".

* באילו מקרים החוש הזה עזר לכם לעשות כסף?

קודסיין: "למשל בחברת Nabi שפיתחה חיסון נגד סטפילוקוקוס, שהוא גורם לזיהומים בבתי החולים, בעיקר בחולי כליות. נאבי הציגה נוגדנים לחיידק, אבל אנחנו ידענו שהעובדה שנוגדן נקשר לבקטריה לא בהכרח אומרת שהוא הורג אותה. הניסוי שלהם נכשל לגמרי ואנחנו נהנינו מהשורט".

"חברות נכשלות, אך לא נעלמות"

פישל נזכר בחברה בשם Genta שעסקה בסרטן העור. "הם תיארו מנגנון פעולה מסוים לתרופה שלהם, אבל הנתונים מן הניסוי לא תמכו בו וה-FDA (רשות המזון והתרופות בארה"ב) לא אישר את המוצר, למרות הצלחה בניסוי הקליני לכאורה.

"אנחנו מכירים את החברות 20 שנה. הרבה נכשלות אבל לא נעלמות, ולפעמים כשאתה מכיר את ההיסטוריה זה עוזר. ניסוי קליני יכול לארוך שנים ארוכות, ואז כשמגיעים לקראת סיום שלב III אנחנו עוד זוכרים את הבעיות משלב II. הכל רשום אצלנו", אומר פישל.

אלו דוגמאות לפוזיציות שורט מוצלחות, כלומר הימור כי המניה תרד. "בלונג (הימור כי המניה תעלה) צריך להיזהר יותר כי קורים דברים לא צפויים", אומר פישל. "אנחנו לא מחזיקים לונגים למשך שנים, אלא כשאנחנו רואים מניה שהשוק לא מבין את ערכה. כשמתחילים לדבר עליה, אנחנו יוצאים".

* השקעתם גם בחברות ישראליות. מה דעתכם על התעשייה כאן?

קודסיין: "ישראל היא מדינה שמתקדמת יותר במכשור רפואי מאשר בפארמה, אבל אנחנו מאמינים כי חברות ישראליות יכולות להצליח גם בפארמה, בתרופות מתכוננות מחשב או בתרופות שדומות ביולוגית לתרופות קיימות.

"בקומפיוג'ן, למשל, שהינו למשך זמן קצר אבל יצאנו לפני שהחלו העליות ב-2009, מאז אנחנו עוקבים אחריה. את רוזטה ג'נומיקס הכרנו כשהיא רק הוקמה, דרך לhאון רקנאטי כי הבנות שלנו היו בחילופי סטודנטים יחד. בה השקענו מעט בהנפקה, זו הזדמנות להישאר בתמונה, אבל עדיין מוקדם מדי. לשתיהן אין עדיין מידע קליני מתרופות שהן מפתחות".

* מדוע לגייס כסף דווקא בישראל?

יעל שניצר, שותפה בסייבל: "הפעילות של חברות הביומד בבורסה בתל אביב בשנים האחרונות אפשרה למשקיעים ישראלים, ובהם גם מוסדיים, לגלות את התחום. כיום, לאחר שנחשפו אליו, הם כבר פוזלים גם לחו"ל, אבל מבינים שהיכולת להשקיע בתחום לבד היא מוגבלת".

שחר סיידון, שותף בסייבל: "אנחנו מוצאים בדפנה קפיטל את השילוב של ניסיון, מקצוענות, היכרות גלובאלית בכל צתחום מדעי החיים למרכיביו ובעיקר מנהלים עם חזון ויחסי אנוש נדירים. אני מאמין שהם ישתלבו בשוק המקומי ויהפכו לאחד הגופים המשמעותיים לאנליזה והשקעות בסקטור הזה".

פישל: "מעבר לכך, אני מאמין שהישראלים יתחברו לכך שההשקעה שלנו היא משפחתית - כמעט כל הכסף האישי שלנו נמצא בתוך הקרן, וכשהמשקיע מרוויח גם אנחנו מרוויחים, יש תיאום אינטרסים. אני חש שיהודים וישראלים, יותר מאמריקנים, מבינים טוב יותר את הרעיון הזה של משפחה שעובדת ביחד. חוץ מזה, אנחנו מעדיפים לעשות כסף לישראלים מאשר לאמריקנים".

עוד כתבות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, סולאראדג' בשפל של 5 שנים

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● מחיר הקקאו מזנק ב-10% לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה מזנקת ב-22% ● ליתיום אמריקס צוללת ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?