גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פעם קראו לה "גנובה"

חרם הקוטג': כך מגינה הממשלה על המונופול של תנובה

הסיפור של תנובה הוא הוכחה לטענה שהמפ"איניקים הוותיקים יצרו מפלצות שהליכודניקים מעולם לא הבינו איך לטפל בהן. תנובה, מונופול בענף החלב, הייתה במשך שנים רבות מונופול גם בענפי העופות, הביצים והירקות. שטראוס וטרה חיו בשוליים וקיבלו בהכנעה את שיירי החלב הגולמי מתנובה.

אם מגדל רצה לשווק עופות למשחטה שאינה של תנובה, היו אומרים לו: אם לא תשווק לנו עופות - לא נשווק לך חלב וירקות. היה משטר של פחד, וכדי לעקוף אותו היו צריכים להבריח בבגז' האוטו כמה תבניות ביצים ולמכור מדלת לדלת, או להעמיס קצת ירקות למכירה ישירה לחנות או למכולת. במושבים קראו לתנובה "גנובה".

בענף החלב יש שכבות הגנה רבות כל-כך, שנבנו היסטורית כדי לשמר את כוחה של תנובה כמונופול, עד שראוי לדון בהן דיון מעמיק במיוחד בוועדה לבחינת הריכוזיות במשק.

כל עוד בעלי המניות של תנובה היו מאות קיבוצים ואלפי מושבניקים, ניתן היה להתייחס אליה כאל חברה "ציבורית". ברגע שנמכרה לקרן אייפקס-מאיר שמיר, היא איבדה את המעמד המעין-ציבורי שלה, ובדיוק משום כך עמדה זהבית כהן, במגעים לקראת המכירה, על כך שיישמרו ויעוגנו בחקיקה מנגנוני ההגנה על ענף החלב, ובהם "מחיר המטרה" המובטח ליצרן.

מנכ"ל תשלובת החלב של תנובה, אייל מליס, אמר שלשום (א') בדיון בכנסת: "אנחנו עדים לכך שהקוטג' הפך לסמל. אנחנו מציעים שתתקיים בדיקה יסודית של כל מרכיבי העלות, ונשתף פעולה באופן מלא עם בדיקה כזו".

בדיקה? למעשה, בענף החלב ניתן להגיע רק לנתון אחד, והוא "מחיר המטרה" - המחיר שמקבל הרפתן תמורת ליטר חלב בשער המשק.

הגנה 1: מחיר המטרה

מחיר המטרה היום של חלב בקר גולמי עומד על 2.1491 שקלים לליטר, ומועצת החלב מחייבת כל ליטר ב"דמי שירות" בסך 0.0471 שקל לליטר. ומי קובע את מחיר המטרה? מועצת החלב. ובמועצת החלב, באופן היסטורי, שולטות המחלבות במהלכים. השליטה העיקרית היא של תנובה. יצרן קטן יכול להרוויח 10% על מחיר המטרה; יצרנים גדולים ומתוחכמים מרוויחים הרבה יותר.

ומה קורה בשביל החלב היוצא ממחיר המטרה וממשיך הלאה? האם מישהו יודע כמה עולה לתנובה לעבד גביע קוטג' - ממכלית החלב, דרך המפעל ועד שיווק הגביע לרשת? האם התשובה מתחבאת באותם דוחות מסתוריים של תנובה, שעל חסיונם נלחמת כהן מול הציבור ומול מאיר שמיר? ספק. ומהי עלות הטיפול של הרשתות בגביע קוטג' מהרגע שהגיע מתנובה? אפשר להשיג נתון כזה? איזה מרווח הציבור "מתיר" למחלבות ולרשתות להעמיס על מחיר המטרה?

ללא הנתונים הללו, קשה להגיע למסקנה אם קוטג' ב-8 שקלים הוא אכן שוד לאור יום, בהתחשב במחיר המטרה ליצרן שצוין.

הגנה 2: פטור מהגבלים עסקיים

מלבד שליטתה ההיסטורית במועצת החלב, ההגנה העיקרית של תנובה טמונה בחור השחור של חוק הגבלים עסקיים. החוק למעשה פוטר את התוצרת החקלאית מכפיפות לכלליו, והוא נתפר במיוחד עבור תנובה, כשהיא עוד הייתה "ציבורית". בשריד המפאי"ניקי הזה איש עוד לא טיפל.

הגנה 3: משטר המכסות

הגנה נוספת שנהנית ממנה תנובה היא המשך קיומו של משטר מכסות הייצור לחקלאים - מכסות ש"מעניקה" מועצת החלב ולמעשה מונעות משחקנים נוספים להיכנס לתחום ייצור החלב הגולמי. בעלי המכסות ההיסטוריות - הם וצאצאיהם - קיבלו מהמדינה זכות כאילו מדובר בקושאן.

הגנה 4: הגבלת יבוא

בחוק החלב שהתקבל לפני כמה חודשים בכנסת, בהובלת שר החקלאות הקודם שלום שמחון, מפא"יניק ביסודו, מעוגנת הגנה נוספת: מניעה והגבלה של יבוא מתחרה. זה מצוין לתנובה. כשהתקבל החוק, אמר שמחון: "הוא משרת הן את טובת הרפתנים, באמצעות הבטחת רווחיותם, והן את טובת הצרכנים. בנוסף, הוא יבטיח תנאים הולמים לפעילות המחלבות".

אם לא די בהגנות אלה, יש גם מכסי מגן שערורייתיים על מוצרי גבינה (בגלל חיי המדף הקצרים של גבינה, אפשר לייבא לטובת התחרות בעיקר גבינות קשות ואבקת חלב). המכסים האלה גם הם מצוינים לתנובה.

סערת הקוטג' עשויה להסתיים בספינים ובהורדת מחיר פה ושם, במבצעים של שני גביעי קוטג' במחיר אחד, בעוד הדיון האמיתי צריך להיות במבנה המונופוליסטי של ענף החלב (גם המונח קרטל מתאים למצב, אבל המונופול הוא עדיין בידי תנובה), על שכבות ההגנה שהוא מעניק לשחקנים הגדולים, ובשאלה איך זה שמערכת ההגנות לא טופלה כאשר תנובה הפסיקה להיות "ציבורית", ומה עושים מעכשיו והלאה.

דיון כזה יוביל מהר מאוד לשאלה בסיסית יותר: האם יש מקום להמשיך לשמר את משטר המכסות לחקלאים-יצרנים או לפתוח את הייצור למתחרים חדשים? האם הגענו לשלב התפתחות היסטורי שבו מותר לחשוב על מכרז של מכסות חלב?

הדיון צריך לעסוק בשאלה נוספת, לא פחות חשובה: סבסוד חקלאים נתפש כצורך חיוני, והוא קיים בדרכים שונות באירופה, אבל האם אין דרך נכונה יותר לסבסד את החקלאים מאשר מנגנון של קוסט פלוס מובטח ליצרן?

תנובה / צלם: לע
ממה מורכב מחיר המטרה של החלב

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל