גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרס לפלסטינים: "חדשו המו"מ; סיימו המשבר בתהליך השלום"

את הדברים אמר נשיא המדינה בוועידת נשיא ישראל ■ טוני בלייר: "תהליך השלום לעולם לא יצליח אם לא יתבסס על ערכים מסויימים" ■ עמוס עוז: "יום אחד תהיה שגרירות פלסטינית במזרח ירושלים"

"ישראל מעוניינת לסיים את הסכסוך ולהיהפך לאומה תורמת. יש תחושה שתהליך השלום נמצא כעת במשבר, אבל מבחינתי - יותר סביר שהמשבר יסתיים, מאשר תהליך השלום עצמו", אמר נשיא המדינה שמעון פרס היום (ג'), בוועידת נשיא ישראל.

"בואו לא נשכח שהסכמי השלום שיצרנו עם ירדן ומצרים עמדו במבחן הזמן והמציאות. אני קורא למנהיגים הפלסטינים לחדש את המגעים למו"מ, לחדש את השיחות בראי השינויים האחרונים במזה"ת", דברי פרס.

פרס אמר את הדברים בפאנל "אומות, אינטרסים ומוסר - בדרך אל המחר", בו השתתפו גם טוני בלייר, לשעבר ראש ממשלת בריטניה ונציג הקוורטט למזה"ת, הסופר עמוס עוז וכן האינטלקטואל האירופי ברנאר-אנרי לוי.

"בעודנו מביטים על תהליך השלום, אל לנו להתעלם מאיראן הנהפכת לגרעינית, ומארגון חמאס הקורא להשמת ישראל", המשיך פרס, שהתייחס גם לסוגיית גלעד שליט, וציין כי "המניעה מהצלב האדום לבקר את גלעד שליט מהווה הפרה של זכויות האדם הבסיסיות המגיעות לו".

טוני בלייר: "עלינו למנוע מצב של איראן גרעינית בכל דרך אפשרית"

"יש לנו אינטרס לסיים בהצלחה את תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, אבל הוא לעולם לא יצליח אם לא יתבסס על ערכים מסויימים", אמר בלייר בפאנל. "חשוב שישראל תבין כי לפעילות אקטיבית יש השלכות, אבל גם לחוסר מעש יש השלכות - והוא מהווה החלטה עם השלכות מהותיות, לא פחות מנקיטת פעולה", דברי בלייר. "בנוסף להסכם השלום, אנחנו עומדים בפני סוגיה חשובה נוספת, והיא המשטר האיראני ושאיפתו לנשק גרעיני. אם נאפשר לכך לקרות יהיו לדבר השלכות חמורות. עלינו למנוע זאת בכל דרך אפשרית".

בלייר התייחס בסיום למהומות האחרונות במדינות ערב במזרח התיכון וצפון אפריקה, וציין כי "החתירה לדמורקטיה לא תיעלם - חופש אינו תקופה חולפת בהיסטוריה האנושית, הוא דחף אנושי בסיסי".

עמוס עוז: "יום אחד תהיה שגרירות פלסטינית במזרח ירושלים"

"מה תעשה כשאחד השכנים שלך יושב מחוץ למרפסת עם תינוקו בחיקו, ויורה עליך?", שאל הסופר הישראלי עמוס עוז את הקהל. "הדילמה הזו, נקראת במציאות הישראלית 'חמאס', ועימה אנחנו צריכים להתמודד".

"ישראל צריכה לקבל החלטה: האם היא תומכת במשטרים הערבים, או באספסוף של לוחמי החופש - ההחלטה המוסרית בטווח הארוך היא תמיכה במתנגדים", ציין עוז, שפנה להתייחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני.

"באירופה נוטים לחלק את הצדדים בסכסוך הישראלי-פלסטיני, בנאיביות, ל'צד טוב' ו'צד רע' - מתייחסים למצב כאן כסרט הוליוודי, אבל הסכסוך הזה הוא סרט הוליוודי, אלא טרגדיה יוונית. אין כאן צד 'צודק' מול צד 'טועה', אלא שני צדדים שצודקים וטועים גם יחד", דברי עוז.

"הישראלים והפלסטינים יצטרכו להתמודד עם המציאות: לשניהם זכות על הארץ כאן, לשניהם אין לאן ללכת. הסכסוך הישראלי לא יסתיים בחתונה וירח דבש, אלא בגירושין כואבים. נוהגים לומר 'עשו אהבה, לא מלחמה', ואני אומר 'עשו שלום, לא אהבה'".

עוז המשיך ורמז לאזלת היד, לדבריו, של המנהיגים משני הצדדים בפיתרון הסכסוך: "החדשות הטובות: רוב האוכלוסייה הישראלית והפלסטינית יודעת שיהיה כאן פיתרון של שתי מדינות, עם חילופי שטחים. האם כולם שמחים? האם ירקדו ברחובות כשהפיתרון יתממש? לא, אבל החולה הישראלי-פלסטיני מוכן לניתוח, ורק הדוקטורים פחדנים מדי מכדי לבצע אותו".

"יום אחד תהיה שגרירות ישראלית בפלסטין, ושגרירות פלסטינית בישראל. הן יהיו במרחק הליכה זו מזו - במזרח ומערב ירושלים". עוז סיכם כי "זה יקרה לבסוף. פשרות הן קשות מתוקף היותן כאלה, אבל הן לא ההיפך מאידיאל. ההיפך מ'פשרה' זה 'פנאטיות' ו'מוות'".

מנכ"ל WPP: "מה שקורה במזרח התיכון זה לא 'מהפיכת הפייסבוק'"

מוקדם יותר היום התארחו בפאנל "הנוסחה שלי לעתיד טוב יותר" מנכ"ל WPP סר מרטין סולר, מייסד ויקיפדיה העולמית ג'יימי ויילס, כוכבת הפופ שאקירה והקומיקאית שרה סילברמן.

"אני לא חושב שמה שקורה במזרח התיכון זו 'מהפיכת הפייסבוק'", אמר סר מרטין סורל. "מה שגוגל ופייסבוק מייצגות זה פשוט האצה של תהליכים שהיו מתרחשים גם ככה, אבל הם אינן מהוות הסיבות הבסיסיות לכך שהמהומות במזרח התיכון מתרחשות - עליית מחירי המזון, היעדר החינוך לצעירנו, אלה הסיבות להתרחשויות".

"כיום 50% מאוכלוסיית העולם מתגוררת בערים, וב-2050 70% מהאוכלוסיה יתגורר בערים. עם אוכלוסיה של 8.9 מיליארד איש בזמן הזה, אנחנו נידרש ליצור עתיד חכם יותר, עם 'ערים חכמות'. מרבית העבודה שלנו לקראת העתיד נוגעת לניהול ערים - זהו עסק עצום, והאתגר שעומד בפני ראשי ערים נעשה דומה יותר ויותר לזה עימו מתמודדים ראשי ממשלות", דברי סורל.

"הסוגיות המרכזיות שנוגעות לניהול ערים הן ברורות: החינוך עומד במרכז, ואנחנו צריכים גם לחשוב איך לבנות תשתיות חכמות יותר - כבישים, גנים ציבוריים, בתי ספר, וכדומה".

"פעם, ככשאלו אותי מהן הבעיות של ויקיפידה, לא ידעתי להשיב - אז לנחש איך יהיה פה עתיד טוב יותר? אוי אלוהים", פתח את דבריו ויילס. "אני חושב שויקיפדיה מאפשרת לעשות את זה, במובן מסוים, כאשר אנו מספקים מידע מידע בלי לנקוט עמדה. וכך למשל, ניתן לשמוע על הסכסוך הישראלי-פלסטיני - וללמוד גם על יאסר ערפאת, וגם על צה"ל".

הזמרת שאקירה עלתה גם היא לבמה, והמשיכה לצדד באמונה בחינוך טוב יותר. "באזורים של עימות, סביר להניח שילדים שקיבלו חינוך ראוי לא יגררו לפעולות אלימות, בוודאי בהשוואה לילדים שגדלו בעוני וללא אפשרות לחינוך שכזה", אמרה שאקירה.

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו