גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרגיל המע"מ הגדול של אנשי החלב

אחרי שיתקבלו ההסכמים יועלו שוב המחירים, ורק הקופה הציבורית תממן את ההפחתה

שימו לב למניפולציה הגדולה של אנשי החלב, לתרגיל המע"מ הגדול שמתפתח. זה לא אנחנו, זה אתם. זה לא שאנחנו - רפתנים, מחלבות, משווקים - מרוויחים הרבה יותר מדי על הציבור, זו הממשלה, המע"מ שהיא מטילה - הוא שמייקר את המוצרים.

כנראה לא הייתה התכנסות קרטלית, לא חוקית, שבה התקבלה ההחלטה על המגננה מפני מתקפת הקוטג'. אין צורך בהתכנסות כזאת; לכל אחד מהגורמים בענף החלב הבנה פנימית עמוקה של האינטרסים הגדולים והמשותפים לכולם.

המטרה הסופית היא לשכנע את הציבור, ובאמצעותו את פוליטיקאי הממשלה והכנסת, לבטל את המע"מ (16%) על מוצרי החלב. השלב הבא יהיה ביטולו על כל מוצרי המזון מתוצרת מקומית הנמכרים כאן. הם רוצים לקבע בתודעה שמזון הוא בדיוק כמו פירות וירקות, שעליהם לא מוטל כלל מע"מ (תוצאת כניעתו הראשונה המחפירה של בנימין נתניהו עם כניסתו לתפקיד ראש הממשלה).

בהנחה שלא יהיה ביטול מלא של המע"מ, אנשי החלב יסכימו להתפשר על קביעת מע"מ בגובה 5%-6% בלבד על מזון. התוצאה: מחירי החלב יירדו, ומהר מאוד גם מחירי מוצרי מזון אחרים יצנחו, אבל אף אחד מאנשי עסקי המזון לא יפחית מחיר או יוותר על רווח. אפשר שאפילו יעלו מחירים ורווחים.

אנשי החלב, כמו אנשי הפירות והירקות, עלולים בתוך זמן קצר להעביר חלק נכבד מחיסכון המע"מ לזכותם, וכך יזכו את הציבור בהרבה פחות מהורדת המע"מ. תוצאה משנית: הכנסות המדינה יתמוטטו, יהיה צורך להטיל מסים כבדים על מוצרים אחרים והציבור כולו יינזק.

לא משולש, אלא ריבוע

כך התגבש תסריט המע"מ, שלב אחר שלב:

א. כל ראשי ענף החלב דחפו בכוח את הממשלה והכנסת למשבר הקוטג'. לא, זה לא רק כדי לספק להם כותרות והזדמנויות צילום.

ב. כל ראשי מערך החלב - רפתנים-חקלאים, יצרנים-מחלבות, תנובה שטראוס וטרה, והמשווקים הגדולים שופרסל וריבוע כחול - אמרו בגלוי ובשיחות לחץ היסטריות עם שרים, חברי כנסת ופקידים בכירים, שהם זקוקים נואשות להתערבות המדינה. לא, זה לא רק כי הם זקוקים לדמות ממלכתית שתוריד אותם מעץ המחירים המתפרעים.

ג. הם הדגישו שוב ושוב שקוטג' וחלב הם רק דוגמאות ומדובר בכל מוצרי המזון. הם הקפידו על זה לא כי זה נכון, גם לא כי חשוב להם להזדהות עם העם המוחא על ההתייקרויות המופרזות.

ד. כל צלעות השילוש הקדוש חזרו והסבירו שכלל לא מדובר במשולש, אלא דווקא בריבוע. לא עוד רפתנים-יצרנים-משווקים, אלא ממשלה-רפתנים-יצרנים-משווקים, כלומר ריבוע שווה צלעות. לא רק אנחנו מרוויחים יפה, גם הממשלה מרוויחה מהקוטג', אפילו יותר מכולנו. לא, זה לא רק כדי להציג עצמם כחלק בלתי נפרד מעוצמת הממסד.

ה. הם פועלים למיסוד "שולחן עגול" חדש (זהבית כהן כעופר עיני, עופרה שטראוס כשרגא ברוש) שבו יישבו כל אנשי החלב וידונו בקביעות בבעיות המבניות של השוק. וגם, כמובן, נקים ועדה. לא, זה לא רק כדי להיות כמו הבנקאים שמתחככים דרך קבע במקבלי ההחלטות.

ו. שבוע אחרי פרוץ משבר הקוטג', אצו רצו גם טייקוני המזון האחרים והצטרפו לחגיגה (מחשש שהפתרון לא יכלול אותם). השבוע (ד') הודיעו אסם וזוגלובק שיקפיאו העלאות מחירים מתוכננות "עד אחרי החגים". גם הם הזדרזו והצהירו: "לא נוכל לשאת את הנטל הכבד על כתפנו לבד ולאורך זמן". כלומר, גם אנחנו צריכים את הממשלה.

כל השלבים האלה נועדו למטרה אחת בלבד: כדי שהממשלה תיתן את חלקה, יותר נכון תממן מהקופה הציבורית את הפחתת מחירי החלב. לכאורה יתקבלו הסכמים שלפיהם הרפתנים יפחיתו, בהסכמה או בכפייה, את מחיר המטרה של החלב, היצרנים יורידו חצי שקל על גביע קוטג' וגם המשווקים יורידו חצי שקל. אחרי כמה חודשים יועלו המחירים (מי ירגיש בחצי שקל פה, חצי שקל שם?), וכך רק הממשלה, רק הקופה של הציבור, תממן את ההפחתה.

ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ עשויים "להשתכנע" ולהסכים - להיכנע לזה, ולו רק כדי לרצות את שותפיהם לקואליציה. קודם כול, שרי סיעת "עצמאות" (של אהוד ברק): שרת החקלאות הקיבוצניקית, אורית נוקד, ושר התמ"ת המושבניק, שלום שמחון.

סביר להניח שעד מהרה יצטרפו לרעיון הפוליטיקאים ה"חברתיים" למיניהם (הם לא שמו לב עד היום לעלות המטורפת של המחיה והחיסכון בישראל?) מש"ס, העבודה והמפלגות הערביות והחרדיות.

השאלה היא אם יקומו שרים וחברי כנסת אחראים שיעזו לומר: המלך עירום. ביטול מע"מ על מוצרי מזון ימוטט את היציבות הכלכלית, יעוות את המשק, יגבה מחיר כבד דווקא ממעמד הביניים.

ואם כבר מע"מ, הרי ראוי ונכון להפחית מע"מ בכל המשק.

עוד כתבות

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי