גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המהפכות במזה"ת הן הזדמנות אדירה לאנשי עסקים ישראלים"

כך לפחות מאמינה אשת העסקים הישראלית נאוה משיח, שפעילותה מתרכזת בעיקר במדינות ערב ■ אילו הזדמנויות מחכות לישראלים הנועזים בבחריין, בכווית, בדובאי ובאבו דאבי?

המהומות שעוברות היום על מדינות העולם הערבי גורמות להרבה ישראלים שהעזו פעם לפנטז על עסקים עם שועים מקטאר, ירדן או דובאי לקפוץ למסקנה האוטומטית ש"זהו. אין עם מי לדבר". הפונדמנטליזם האסלאמי, הם יאמרו, משתלט על העולם הערבי ומגביה ביננו "לבינם" את החומות הפוליטיות והעסקיות.

מי שלא שותפה לקביעה הזו היא נאוה משיח, אשת עסקים ישראלית שפעילה - הלכה למעשה - בעשיית עסקים מול מדינות ערביות כמו בחריין, כווית, דובאי, אבו דאבי, ירדן, ראס אל חיימה ומצרים.

"עצם ההפיכות", אומרת משיח, "מייצרות הזדמנות עסקית אדירה לישראלים, כי הזעזועים הפוליטיים הללו מייצרים גם נועזות, פתיחות ושבירת קונבנציות בקרב אנשי העסקים במדינות הערביות. כלומר, יש היום במדינות ערב הרבה יותר אומץ לעשות דברים לא מקובלים, לעשות מהלכים שחורגים מהנורמות, לרבות עסקים עם ישראלים. אפילו האדיקות המתחזקת של הדת אינה מה שהייתה פעם. אני נפגשת ונוסעת כל הזמן למדינות הללו, מתחככת עם השטח, ואומרת באחריות שגם אצל 'האחים המוסלמים' קם דור צעיר פרגמטי, פרקטי ועם רצון לנצל הזדמנויות".

- האם הדברים הגיעו עד כדי כך שהם יהיו מוכנים לערוך עסקים עם ישראלים?

"העולם הערבי אינו מונוליטי. אמנם עדיין חיים בו אנשים שלעולם לא 'יתגיירו', אבל בתוכם גם יושבים הרבה מאוד יזמים שרוצים להתחבר לישראל, אנשי עסקים שרואים בעסקאות עם ישראלים קרש קפיצה למערב - ולא רק בטכנולוגיות אלא גם בנגישות להון.

"ככלל אצבע, הגישה שאני נתקלת בה היום במדינות הערביות היום פרקטית ועניינית. אחרי חמש דקות שבה הם מביעים את רחשי לבם על הבעיה הפלסטינית הם נרגעים ומיד מתחילים לדבר איתך 'דאון טו ביזנס'. המסקנה היא ממש לא להגביה את החומות אלא לייצר בהם שערים, לא עוד 'דע את האויב' אלא 'הכר את השותף העתידי שלך'".

מסיבות אלו משיח מאמינה שכדאי לשים לב לחמש מדינות ערביות במזרח התיכון: קטאר, אבו דאבי, ראס אל חיימה, ירדן ובחריין; והיא גם מסבירה - מהן ההזדמנויות העסקיות שהן יכולות להציע לישראלים, מהם הצרכים של המדינות הללו, ומה אנשי עסקים נועזים מישראל יכולים להציע להן.

קטאר:

"קטאר תארח ביולי 2022 את המונדיאל וכבר היום הם נערכים לבניית אצטדיונים, תשתיות תחבורה, בתי מלון, ובעיקר הם מחפשים לרכוש טכנולוגיות שיהפכו את הקיץ שלהם לאביב"

"כלכלת קטאר מהווה מושא קנאה למדינות רבות במערב. צפי הצמיחה לשנה הבאה עומד על 18%(!) והתוצר הלאומי הגולמי שלה עומד על 76 אלף דולר, אחד מן הגבוהים בעולם. בין השאר השיעור הגבוה נובע מכך שהקטארים משופעים בגז טבעי ואוכלוסיית המדינה קטנה (1.3 מיליון).

"בנוסף לכך, קטאר תארח ביולי 2022 את המונדיאל וכבר היום הם נערכים לבניית אצטדיונים, תשתיות תחבורה, בתי מלון, ובעיקר הם מחפשים לרכוש טכנולוגיות שיהפכו את הקיץ שלהם (50 מעלות צלזיוס בצל) לאביב, כדי שהמונדיאל באמת יוכל להתקיים שם בעוד כעשור.

"בהיבט העסקי זוהי מדינה מיוחדת מאוד, שאוהבת להדגיש את הבידול שלה משאר המדינות באזור. הייתי אומרת שיש שם לא רק גאווה לאומית, אלא אפילו יהירות לאומית, ובצדק: הם פתחו מוזיאונים ופארק מדעי טכנולוגי מרשים ביותר בכל קנה מידה בינלאומי, הם משקיעים בחינוך, הם פותחים שלוחות של אוניברסיטאות כמו קורנל וג'ורג'טאון היוקרתיות, כך שהנוער לא נדרש לנסוע מחוץ לגבולות המדינה והדור הצעיר מאופיין בהשכלה גבוהה ואיכותית.

"המוטו המרכזי של הקטארים הוא: We Talk To Everyone, והמשמעות היא שהם פתוחים לכולם ומדברים גם עם האירנים וגם עם הישראלים. למעשה, דגל הפתיחות הוא משהו שהם מתגאים בו".

- עם כל העושר הזה, בשביל מה הם צריכים את איש העסקים הישראלי?

"למען האמת, הם לא צריכים את הישראלים בשביל עסקים והם בכלל לא רואים בנו 'שוק'. אבל עסקים עם ישראלים מהווים בשבילם קלף פוליטי מול המערב, למשל, כשהם מתקרבים לאיראן הם רוצים לייצר מול ארה"ב תדמית מאוזנת של 'אנחנו מדברים גם עם ישראלים ועושים איתם עסקים'. לעומת זאת, הישראלים צריכים את הקטארים, שכן קטאר היא פרטנר עסקי בפוטנציה שמוכן לספק אלטרנטיבה למקורות הגז, כשברור היום שהתפוקות מתמר ולוויתן יארכו זמן".

אבו דאבי:

"חד משמעית, הצורך המרכזי של אבו דאבי הוא בביטחון. לא רק בטכנולוגיות אבטחה, אלא גם במתודולוגיות שמספקות פתרון כולל לאבטחת הנפט והתיירות המקומית"

"אבו דאבי מחזיקה את רוב משאבי הטבע של הנסיכויות הערביות. היא רחוקה מלהיות עיר מרשימה כמו דובאי והגישה העסקית שלה הרבה יותר קונסרבטיבית. החלטות עסקיות אסטרטגיות מתקבלות שם בצורה זהירה יותר, שקולה, מדודה ואיטית.

"למרות שנבנים שם היום גם מוזיאונים מרשימים כמו למשל הלובר השני, הפוקוס העסקי של אבו דאבי נע סביב הציר העסקי השמרני של נפט וגז. שמרנות זו זולגת גם למישור הפוליטי, כלומר לאנשי עסקים ישראלים יהיה קשה יותר לעשות שם עסקים. עם זאת, יש גם יוצאי דופן כמו אותו איש עסקים ישראלי מפורסם שזכה במכרז הגדול לאבטח את מערך הנפט של אבו דאבי".

- מה עסקים ישראלים יכול להציע למקום משגשג כמו אבו דאבי?

"חד משמעית, הצורך המרכזי של אבו דאבי הוא בביטחון. לא רק בטכנולוגיות אבטחה, אלא גם במתודולוגיות שמספקות פתרון כולל לאבטחת הנפט והתיירות המקומית. די בפיגוע אחד בדובאי כדי להבריח את התיירות או להרוס את הכלכלה, לכן לישראלים כדאי למקד את הפעילות העסקית סביב הפוטנציאל הזה של הצעת פתרונות אבטחה כוללים.

"עם זאת, ההמלצה שלי לאנשי עסקים ישראלים היא להיות מודעים לרגישות של אבו דאבי אל המצב הפוליטי באזור ואל הנטייה של הקהילה העסקית שם להיות מושפעת מקונפליקטים שמתרחשים ביננו לבין הפלסטינים. צריך להבין, שמתחים פוליטיים או לאומיים שמתרחשים ביננו לבין שכנינו נותרים שם זמן ארוך על סדר היום ולא נשכחים במהרה".

ראס אל חיימה:

"כיוון עסקי בולט שהמדינה שואפת אליו הוא פיתוח תעשיית הפלסטיק. אמנם אין להם נפט, אבל עלויות רכישתו ושינועו מהמדינות הסמוכות נמוכות ועל-כן השליטים עושים מאמצים לנצל יתרון עסקי זה"

"דווקא בשל היותה של ראס אל חיימה נסיכות קטנה ופחות מוכרת, היא מהווה פוטנציאל עסקי גדול לאנשי עסקים בישראל. לא מדובר במדינה עשירה: התוצר הלאומי גולמי שלה לא גבוה, רמת החיים אינה 'פלצנית' ובשונה משכנותיה במפרץ הפרסי, אלוהים לא חנן אותה במשאבי טבע של נפט וגז.

"המשמעות היא שמדובר במדינה רעבה, גמישה, שמוכרחה להפעיל הרבה דמיון ויצירתיות כיצד להתפתח ולשרוד. בהקשר זה יש לדעת שהשייח השליט עושה היום מאמצי על בפיתוח עסקי לרבות בניית נמלים, הקמת תשתית תיירות ופיתוח תעשייה ענפה של אביזרי סניטציה ואריחים".

- איך כל זה משפיע על נכונותם של אנשי עסקים מקומיים לעשות עסקים עם ישראליים?

"באופן משמעותי. אם לפתחה של אבו דאבי העשירה כל העולם נוהר ונופל לרגליה, הרי שראס אל חיימה חייבת לרוץ החוצה ולהזיע. כך שהפתיחות היא גדולה לכל מי שרוצה לעשות בה עסקים או להשקיע, גם לישראלים. בהקשר זה אציין, כי לא מכבר שיגר השייח השליט של ראס אל חיימה את יועציו לארץ, כדי לבחון ולבדוק שיתופי פעולה עם משקיעים ישראלים.

"כיוון עסקי בולט שהמדינה שואפת אליו הוא פיתוח תעשיית הפלסטיק. כאמור, אין למדינה זו נפט, אבל עלויות רכישתו ושינועו מהמדינות הסמוכות נמוכות ועל-כן שליטי ראס אל חיימה עושים מאמצים לנצל יתרון עסקי זה ולפתח מהנפט הזול שהם יכולים להשיג מוצרי פלסטיק - מתוך כוונה לייצאם למזרח".

- כדאי לאיש עסקים ישראלי להציע להנהגת ראס אל חיימה פתרונות בתחום ההיי-טק?

"לא. לאנשי עסקים ישראלים שמבינים את ההזדמנות שגלומה בשוק המתפתח בראס אל חיימה הייתי ממליצה ללכת דווקא על שיתופי פעולה בענפי הלואוטק, בעיקר על טכנולוגיות לייצור פלסטיק.

"כדאי לציין יתרון גדול נוסף במדינה זו בכל הנוגע לעריכת עסקאות: החלטות עסקיות אסטרטגיות מתקבלות שם מהר. אם איש העסקים הישראלי מגיע אל יועץ השייח הנכון ומשכנע אותו, לא יסחבו אותו עם תשובות. הזמן של ה'גו' או ה'נו-גו' קצר מאוד".

ירדן:

"ההזדמנות היא להיכנס לשותפות עם איש עסקים ירדני כדי להקים יחד איתו מפעלים בתחום הפלסטיק או הפלדה. השותפות הזו גם תפתח לאיש העסקים הישראלי נגישות לעיראק, לסעודה, לסוריה ולמצרים"

"אני אוהבת את הירדנים ואת הספיריט האצילי שעל-פיו הם עושים עסקים. למרות המתחים הפוליטיים ביננו לבין הפלסטינים, הירדנים הם בעלי ברית ותיקים שלנו, והמלך שם מאופיין בפתיחות אותנטית לקדם עסקים עם ישראלים.

"מה שמאפיין את התרבות העסקים של הירדנים הם: יושר, יושרה וישירות. אנשי העסקים הירדניים ממש לא נופלים לסטראוטיפ של 'הערבי התחמן'. כשמציעים להם הצעות עסקיות הם לא יגידו אולי' או 'אינשאללה', אלא יאמרו באופן ישיר ופשוט 'כן' או 'לא'. עוד משהו שאופייני לתרבות העסקית הירדנית היא כבוד למילה: הם משלמים בזמן, בלי קונצים ובלי טריקים, ואנשי עסקים ישראלים, שנוטים להיות ישירים (לעתים ישירים מדי), מגלים שפשוט תענוג לעבוד עם פרטנר ירדני בעסקים.

"מבחינת הצרכים של הירדנים, כדאי לזכור שכבר היום יש שיתופי פעולה בחקלאות, בטכנולוגיית מים ובהנדסה גנטית. מבחינת איש העסקים הישראלי ההזדמנות היא להיכנס לשותפות עם איש עסקים ירדני כדי להקים יחד איתו מפעלים בתחום הפלסטיק או הפלדה.

"צריך להבין שירדן היא שוק 'קטן' של כ-7 מיליון איש בלבד, אבל בגלל קרבתה לעיראק (שוק במצמיחה עם 22 מיליון איש) ולסעודיה (כ-26 מיליון איש), היא מספקת לישראלי קרש קפיצה לשווקים אדירים. כלומר, כניסה לשותפות עם איש עסקים ירדני ובניית תשתית שיווקית יחד איתו פותחת לאיש העסקים הישראלי נגישות אל השווקים הגדולים באזור, לרבות סוריה ומצרים. גם הצטרפותה של ירדן ל-Gulf Cooperation Council והשווקים שנפתחו לה בעקבות כך, מעבים את הסיבות לאיש העסקים הישראלי לעשות עסקים עם הירדנים".

- סוריה? עם כל מה קורה שם עכשיו?

"המהומות שמתרחשות היום בסוריה ומייצרות דפוס חשיבה בנוסח 'אי-אפשר לעשות שם עסקים', אינה נכונה. מי שקופץ עכשיו, לוקח סיכון ובונה עכשיו תשתית עם שותף ירדני, יגלה לשמחתו שהוא 'לפני כולם' כשהעננה בסוריה תתפזר".

בחריין:

"בשל שטחי האדמה שמוסבים לגידולי ביו-דלק נוצר מחסור בחיטה. המשמעות היא שהם יידרשו להשקיע יותר בטכנולוגיות אופטימיזציה של זרעים, כדי להפיק יותר תנובה משארית האדמות שנותרו לגידולי מזון"

"ממלכה זו, השוכנת ליד סעודיה, נהנתה שנים ארוכות ממעמד בלתי-מעורער של 'עיר הבירה עם הבנקאות החזקה באזור'. רוב העם שיעי והמנהיגות סונית. הייתי מגדירה את הקשר שלה לישראל כ'קונסרבטיבי עם קשרים', (יוסי ביילין, למשל, החזיק שם פרויקט חקלאות). ההתקוממויות והמהומות האחרונות של העם בבחריין נתקלו במאמצי השתקה של המלך באמצעות מענקי כסף שהוא נתן לכל אזרח, ובינתיים זה מצליח לו.

"כיום נעשים בהנהגה המקומית מאמצי-על להחזיר לבחריין את מעמדה, לייצב את כלכלתה ולהחזיר את התיירות. השינויים שמתרחשים שם כרגע מהווים הזדמנות עסקית לישראלים, כשהצרכים החזקים של מדינה זו הם בעיקר מים, חקלאות ו-Food Security: שטחי האדמה שמוסבים לגידולי ביו-דלק (דלק שמופק מגידולים חקלאיים) מייצרים מחסור יחסי בחיטה, צורך לייבאה מבחוץ, ועלייה במחיריה; ומכאן גם נובעות ההתקוממויות ההמונים.

"היום להנהגה יש צורך לתת מענה לבעיה זו על-ידי מציאת פתרונות שיאפשרו לה להסתמך על גידולים חקלאיים מבית. המשמעות העסקית היא שהם יידרשו להשקיע יותר בטכנולוגיות אופטימיזציה של זרעים, כדי להפיק יותר תנובה משארית האדמות שנותרו לגידולי מזון. ממש כאן הישראלים עם טכנולוגיות החקלאות המתקדמות שלהם יכולים להיכנס. אמנם עכשיו הטיימינג לעסקים בבחריין אומלל, אבל ההמלצה החמה שלי לאנשי עסקים ישראלים היא 'להיות עם עין פקוחה על מדינה זו', למצוא את שעת הכושר האולטימטיבית, להיכנס ולרקום שם עסקים".

נאוה משיח, M.E. Links / צלם תמר מצפי
נאוה משיח
תפקיד:
מייסדת ומנהלת M.E. Links, חברה העוסקת ביצירת קשרים עסקיים בין מדינות ערב לאנשי עסקים ישראלים
גיל: 43
השכלה: תואר ראשון בפסיכולוגיה מאוניברסיטת לוס אנג'לס ולימודי יחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית
עוד משהו: ישראלית שגדלה בארה"ב וכיום גרה בג'נבה, שוויץ. עד שנת 2000 עבדה בדוברות של משרד החוץ (בתקופה שפרס דיבר על מזרח תיכון חדש), ושם קיבלה את הרעיון ליזום חברה לקשרים עסקיים בין מדינות המזרח התיכון. נכון להיום היא משתפת פעולה עם רפי אלול, מנכ"ל חברת הייעוץ Ishra, ועם אלדד בן-גל, מנכ"ל אגרידרה, בפרויקטים חקלאיים

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן